Inlägg från: Anonym (Sandra) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Sandra)

    Umgängesavtalet, kan umgängesföräldern säga nej tyvärr jag är bortrest?

    Hej!

    Min man och hans ex har ett umgängesavtal om deras gemensamma barn upprättat hos familjerätten
    Umgängesavtal är enligt ett 2-2-3 schema (de har alltså barnet 50% men max 2-3 dagar åt gången. HELT utan undantag.
    Mamman vägrar att barnet ska vara hos oss mer än 2-3 nätter i taget. Alltså kan vi aldrig åka på tex en veckas semester vare sig själva eller med barnet. 

    Men nu har jag läst på internet att pappan, alltså umgängesföräldern, inte "behöver" ha barnen på hans dagar? Om han inte kan, så behöver han inte?


    Det är alltså inget brott att för han bryta mot avtalet för hans del? Alltså att han kan vara bortrest?

    Det har varit väldigt problematiskt för honom med detta schemat då hans jobb ibland kräver utbildning och övernattning i andra städer som han fått hoppa över pga schemat. 

    Men han kan alltså säga "Nej tyvärr jag är bortrest"

    Eller?

    Självklart är det inget han vill göra men mamman går inte att diskutera med. Hon håller nitiskt på 2-2-3 schemat oavsett högtid eller semester!

  • Svar på tråden Umgängesavtalet, kan umgängesföräldern säga nej tyvärr jag är bortrest?
  • Anonym (Sandra)

    Ja men precis. 
    Skita i sina barn är precis det han vill göra när han år efter år försökt ha en diskussion om barnets bästa. 

    Normala människor har jobb som kräver att man ¨åker bort ibland och normala människor önskar också åka iväg på semester mer än 2 nätter.

  • Anonym (Sandra)

    Barnet är 4 år. De har haft detta schema i 2 år och det går inte diskutera.

  • Anonym (Sandra)
    Xlr8 skrev 2020-08-04 13:58:53 följande:
    Skita I sina barn?

    Hur ofta tror du man är på utb?

    Du verkar ju sakna verklighetsförankring.

    Om barnet får vara hos den ena eller andra föräldrarna 2 veckor mer i extrem fall per år, det kommer inte ens ungen märka.
    Exakt!

    Det handlar om några gånger per år, kanske nån dag som inte faller inom schemat. Och semester. Ja det är också nån gång per år vi vill kunna göra en resa. Med eller utan barnet. 
  • Anonym (Sandra)

    Hon vägrar omförhandla schemat. Vägrar gå på samarbetssamtal.

    Så det enda som återstår är att min man bara skiter i barnet hans dagar (självklart meddelar han innan i god tid) när han behöver göra annat några gånger per år? Eller anlita jurist för pengar vi inte har?

  • Anonym (Sandra)
    MRAKas skrev 2020-08-04 19:17:41 följande:

    Precis som så många andra redan sagt.

    Har ni ett umgängesschema så SKA det hållas, om inte båda tillsammans kommer överens om att avvika från schemat.

    2-2-3 schema är normalt för mycket små barn. den uppfattningen jag har är att det från ca: 1,5-2år går utmärkt med veckovist växelvist boende.
    Tvärtom så kan ett växelvist boende med korta byten vara rent negativt för ett större barn då det lätt kan ge en känsla av att "leva i kappsäck" o inte ha någon fast punkt alls.
    Familjerätten kommer garanterat rekommendera varannan vecka för en 4åring, om ni går dit på samarbetsamtal, eller om de gör en utredning åt tingsrätten.

    Fadern har ett ansvar att sköta om barnet o se till att det får den omvårdnad det behöver o har rätt till de dagar som umgängesschemat säger att barnet ska bo hos fadern, om det uppstår förhinder i vardagen så får man lösa det med barnvakt. Jag anser det helt fel att vägra ta hand om barnet o kräva att barnets andra förälder ska sköta det. Om fadern agerar på detta sät så kommer det garanterat bita honom i arslet vid en senare tvist.
    Men samtidigt kan jag förstå att ett strikt 2-2-3 schema utan särreglering för högtider och semester lätt kan bli frustrerande om man inte kan ha en dialog med barnets andra förälder.

    Ta en ordentlig, allvarlig diskussion med barnets mor i lugn o ro (kanske via mail/sms) om att ni vill komma överens om ett nytt schema. Gärna genom att gå på samarbetssamtal.
    Om hon vägrar det o håller fast vid det nuvarande schemat så får fadern helt enkelt stämma modern ang boendet i tingsrätten.
    Har ni riktigt dålig ekonomi så ?an ni få rättshjälp av staten att betala ombudet, de flesta hemförsäkringar har även ersättning för juridiska kostnader vid tvistemål kring detta, ofta dock med villkoret att ni separerade för minst 12 månader sen.
       


    Tack för ett bra inlägg.
    Håller helt med dig. Schemat ska självklart hållas. Det har också hållits till 100% sedan det startade för 2 år sedan. Det är faktiskt mest mamman som velat ändra och då har pappan ställt upp. Pappan har alltså haft barnet något mer än mamman. Men så fort vi vill ändra något så är det tvärNEJ. Mycket tråkigt. 
Svar på tråden Umgängesavtalet, kan umgängesföräldern säga nej tyvärr jag är bortrest?