Er godaste köttfärsås tack:)
Önskar ett bästa recept på köttfärsås.
Önskar ett bästa recept på köttfärsås.
Sätt en stekpanna på max hälften värme på spisen och ha i en klick smör. Inte alltför mycket, vi ska ha i fet korv som släpper fett. Plocka fram korven och köttfärsen så de inte är kylskåpskalla.
Sätt en större gryta på en annan platta på lägsta värmen och ha i lite smör och 4 msk bra tomatpuré. Rör lite.
Skala och hacka 2 medeltora gula lökar och kasta ner i stekpannan. Rör runt
Skär eller rent av hacka ca 200 g färsk salsiccia i små små bitar och släng ner med löken. Låt de gå på denna svaga värmen i ca 5 minuter. Rör lite ibland. (Du kan också lägga till rivna eller finhackade rotfrukter här om du vill ha tex morötter eller palsternacka, osv. Även pumpa fungerar bra, socker eller butternut)
Hacka 1 rödlök och släng ner med löken och korven. Ha i torkad timjan och torkad rosmarin (har du eller vill använd färsk, skippa nu, kommer senare) Låt gå någon minut.
Pressa i två vitlöksklyftor. Rör runt. Häll hela rasket i grytan. Är det jätteflottigt (beror lite på fetthalten i korven) så låt alltihop mellanlanda i ett durkslag eller sil och skaka av. Slå på en dl vatten i stekpannan och skrapa ur allt som fastnat ner i grytan.
Öka värmen på stekpanne-plattan. Släng i lite mer smör. Dela 1 kg köttfärs på 4, 250 g vardera ca. Inte supernoga. Stek köttfärsen en fjärdedel i taget.. Rör ut pannan med 1 dl rött vin (eller vatten, alla gillar ju inte vin) mellan varje omgång för att få med allt gott och undvika att bränna bitar. Glöm inte ha i lite smör mellan varje omgång. Och igen, om köttfärssen blir väldigt flottig, häll av genom en sil/durkslag. Men lite fett vill vi ha.
Häll på 3 burkar á 400 g finkrossade eller passerade tomater, eventuellt lite mer vatten eller vin. en stor skvätt koncentrerad god fond (eller en bra buljongtärning), en liten skvätt kinesisk soja, nymald peppar, gärna 3 eller 5, men minst svartpeppar,
Rör runt ordentligt och lå gå på splattans 2/3 (dvs 4 av 6 om det är 6 steg på plattorna) i ca 30-45 minuter, eller på 1/3 (dvs 2 av 6) i..... ja, hur länge har du? Några timmar om du vill. Om det är mer än 45 minuter, kan vi säga lite enkelt.
När du är redo att börja laga tillbehören och äta, rör ner örterna ovan om de är färska och även oregano och basilika, färska, frysta eller torkade. (Släng även ner ett gäng halverade färska cocktailtomater och andra görnasker som paprika, svamp och zucchini och sånt om du vill.) Smaka av. Eventuellt kan det behövas lite honung eller mer kryddor.
Göm inte att ha på en jäkla massa ost =)
Enkelt och gott, inte supersnålt på kalorier...
Hacka en lök
Fräs i smör/margarin.
400 g nötfärs blandas ner
1 tsk salt, en nypa svartpeppar, 1 nypa cayenne 2-3 matskedar tomatpuré, ev en klick ketchup, en skvätt soja blandas i
När allt är lätt brynt, tillsätt 1-1,5 dl matgrädde
Låt koka ihop 10 min på lägre värme
Det går ju att tillsätta t.ex. vitlökspulver eller basilika efter tycke och smak.
Sätt en stekpanna på max hälften värme på spisen och ha i en klick smör. Inte alltför mycket, vi ska ha i fet korv som släpper fett. Plocka fram korven och köttfärsen så de inte är kylskåpskalla.
Sätt en större gryta på en annan platta på lägsta värmen och ha i lite smör och 4 msk bra tomatpuré. Rör lite.
Skala och hacka 2 medeltora gula lökar och kasta ner i stekpannan. Rör runt
Skär eller rent av hacka ca 200 g färsk salsiccia i små små bitar och släng ner med löken. Låt de gå på denna svaga värmen i ca 5 minuter. Rör lite ibland. (Du kan också lägga till rivna eller finhackade rotfrukter här om du vill ha tex morötter eller palsternacka, osv. Även pumpa fungerar bra, socker eller butternut)
Hacka 1 rödlök och släng ner med löken och korven. Ha i torkad timjan och torkad rosmarin (har du eller vill använd färsk, skippa nu, kommer senare) Låt gå någon minut.
Pressa i två vitlöksklyftor. Rör runt. Häll hela rasket i grytan. Är det jätteflottigt (beror lite på fetthalten i korven) så låt alltihop mellanlanda i ett durkslag eller sil och skaka av. Slå på en dl vatten i stekpannan och skrapa ur allt som fastnat ner i grytan.
Öka värmen på stekpanne-plattan. Släng i lite mer smör. Dela 1 kg köttfärs på 4, 250 g vardera ca. Inte supernoga. Stek köttfärsen en fjärdedel i taget.. Rör ut pannan med 1 dl rött vin (eller vatten, alla gillar ju inte vin) mellan varje omgång för att få med allt gott och undvika att bränna bitar. Glöm inte ha i lite smör mellan varje omgång. Och igen, om köttfärssen blir väldigt flottig, häll av genom en sil/durkslag. Men lite fett vill vi ha.
Häll på 3 burkar á 400 g finkrossade eller passerade tomater, eventuellt lite mer vatten eller vin. en stor skvätt koncentrerad god fond (eller en bra buljongtärning), en liten skvätt kinesisk soja, nymald peppar, gärna 3 eller 5, men minst svartpeppar,
Rör runt ordentligt och lå gå på splattans 2/3 (dvs 4 av 6 om det är 6 steg på plattorna) i ca 30-45 minuter, eller på 1/3 (dvs 2 av 6) i..... ja, hur länge har du? Några timmar om du vill. Om det är mer än 45 minuter, kan vi säga lite enkelt.
När du är redo att börja laga tillbehören och äta, rör ner örterna ovan om de är färska och även oregano och basilika, färska, frysta eller torkade. (Släng även ner ett gäng halverade färska cocktailtomater och andra görnasker som paprika, svamp och zucchini och sånt om du vill.) Smaka av. Eventuellt kan det behövas lite honung eller mer kryddor.
Göm inte att ha på en jäkla massa ost =)
Oh! Jag glömde skriva också, salsiccian kan bytas ut mot pancetta (eller bacon om det är tomt i plånboken)
Om man gillar det, absolut. Jag gillar inte bladselleri. För mig är det lite som koriander är för en del, smakar tvål. Däremot älskar jag koriander....