Inlägg från: Anonym (Alta) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Alta)

    Kylskåp öppet 5 timmar och gravid?

    Var försiktig med köttpålägg, färdiga röror osv som lättare kan ha listeria. Annars hade jag inte oroat mig för mycket. Ät upp inom några dagar och spara inte många veckor. Beror lite på vad ni har i kylskåpet men jag skulle främst undvika sånt som annars också ska vara försiktig med som gravid, skinka, korv osv. Har ni rått kött eller rå fisk, typ gravad lax eller sånt som inte kommer att upphettats ordentligt, då hade jag kanske låtit bli det helt och hållet.

  • Anonym (Alta)
    Amina03 skrev 2020-07-05 22:46:55 följande:

    Tack för svar!!

    Nej har inga sådana pålägg alls, inget kött eller röror.

    Men mycket färska grönsaker, ägg, ost, smör, juice och mycket mejerivaror (yoghurt,mjölk, grädde, keso, cremefreiche).

    Är dessa okej tror ni?


    Det tror jag absolut, och jag är väldigt noga själv med vad jag äter som gravid och följer alla livsmedelsverkets råd och lite till (v22 nu). Lukta på mjölkprodukterna och smaka på dem, verkar det bra så ät utan problem. Ägg och grönsaker kan ju stå framme så de far absolut inte illa.
  • Anonym (Alta)
    Pentra skrev 2020-07-05 23:06:43 följande:

    Med stor sannolikhet ingen större skada skedd. Vad har vecka 30 med saken att göra? Stäng kylskåpsdörren, och var mer uppmärksam på att stänga den i fortsättningen. ... Mvh, Pentra


    Vecka 30 har att göra med saken eftersom det är farligt att få exempelvis listerios eller toxoplasmos som gravid, Man kan få missfall eller fosterskador, i vanliga fall klarar en frisk vuxen av sånt utan större bekymmer. En gravid är känsligare för mat som farit illa. Därför är det relevant att veta att Ts är gravid i v30.
  • Anonym (Alta)
    Anonym (Kylskåp) skrev 2020-07-06 13:43:27 följande:

    Har dörren till kylskåpet bara varit 5-10 cm öppen har sannolikt inte temperaturen sjunkit särskilt mycket däremot har nog kylaggregatet gått oavbrutet och en del kondens bildats i kylen av den fuktiga luften som kommit in. Maten är med största sannolikhet helt ok. Du vekar ju dessutom inte ha köpt några opastöriserade mejeriprodukter. Bakterierna/parasiterna måste ju ha funnits i matvarorna om de ska kunna föröka sig. Fanns inte listeria eller toxoplasmos i din mat när du stoppade den i kylen så kan den knappast finnas senare även om maten skulle stått varmt mot förmodan.


    Rekommendationen att exv äta kallskuret innan det är för nära sista användningsdag kommer ju av att listeria kan försöka sig till skadliga nivåer då maten ligger länge. Bakterien finns redan i maten, ja, men det viktiga är om den kan föröka sig till skadliga nivåer. Därför ska mat hållas möjligast kallt (vid 4grader förökar sig listeria hälften så snabbt som vid 8 grader) så visst har det betydelse om man lämnar dörren öppen och rå fisk i dörren, exempelvis :) Men låter inte oroväckande i TS fall.
  • Anonym (Alta)
    Anonym (J) skrev 2020-07-06 10:59:43 följande:

    Men något jävla sunt förnuft bör man ha som vuxen människa! Även du!


    Varför är det så viktigt för dem som i stället litar mer på ?sunt förnuft? att klaga på dem som följer officiella rekommendationer? Kör ditt eget race och låt dem som vill minimera riskerna göra det, om det är för stressigt och jobbigt att följa råd för dig så är det säkert bättre att du bara kör med ?sunt förnuft? och låter andra köra med information som baseras på forskning i stället :) Men det verkar ofta vara så otroligt viktigt att berätta åt alla att man själv minsann litar mer på sitt eget ?sunda förnuft? än verifierad forskning (som om det vore nåt att skryta med). Intressant fenomen!
  • Anonym (Alta)
    Lönnsirap skrev 2020-07-06 08:52:17 följande:

    Godmorgon!

    De flesta saker i ett kylskåp är inte så känsliga att de blir förstörda ens i rumstemperatur på 5 timmar.

    Har du förvarat något känsligt i dörren kan detta ha tappat viss hållbarhet. En öppnad mjölk skulle t.e.x kunna förlora 1-2 dar.

    Förr förpackade man kött och kyckling sämre och då hade dessa kanske inte klarat sig. Grönsaker klarar rumstemperatur, och det syns tydligt när de börjar bli gamla.

    Keso och förädlad mjölk, (yoghurt, ost m.m) håller sig länge än mjölk.

    Mjölk, grädde, färskt kött är det som håller sig kortast. Men kylskåp är gjorda för att hålla kylan och även om dörren står på glänt brukar i princip allt klara sig.

    (Gravad lax är också känsligt, men det äter man ju inte som gravid)


    Jag äter inte själv gravad lax, MEN Livsmedelsverket menar ju att man kan äta den om man vet att den är färsk...precis som sushi. Hur man vet det och vad som är ?tillräckligt färsk? är ju en annan fråga ;)
Svar på tråden Kylskåp öppet 5 timmar och gravid?