• moa78

    Skorpor med hjorthornssalt

    Hej

    Jag har ett recept på skorpor från min mormor enligt följande:

    5 dl filmjölk

    1 påse hjorthornssalt

    1 kg mjöl

    2 1/2 dl socker

    1/2 tsk salt

    175 g smör

    Men en påse hjorthornssalt blir ju jättemycket, var påsarna mindre förr? Vad kan vara rimlig mängd hjorthornssalt i förhållande till de andra ingredienserna?

    Mvh, Moa

  • Svar på tråden Skorpor med hjorthornssalt
  • Barbro45

    Numera bakar vi ofta skorpor med jäst och lite hjorthornssalt. Det är  hjorthornssaltet som gör dem knapriga. Förr hade man inte tillgång till jäst på samma sätt så därför blev det hjorthornssalt i stället. Till 1 kg mjöl gissar jag på 2- 2 1/2 tsk hjorthornssalt. När man bakar md hjorthornssalt (ammoniumvätekarbonat) så är det viktigt att skorporna blir genomgräddade annars blir delen bismak. Det kommer att lukta ammoniak när du öppnar ugnsluckan men det försvinner när billarna kallnat. Föreslår att du gör ett litet provbak först.
    Förr i världen köpte man hjorthornssalt på apoteket i små, små påsar. 

Svar på tråden Skorpor med hjorthornssalt