K Markatta skrev 2020-06-21 11:56:30 följande:
Nu får de löfvenska nätkrigarna ringa sina norska partikamrater och klaga:
omni.se/norska-kritiken-manga-liv-har-raddats...
Norska kritiken: Många liv har räddats av mer distans
Det har visat sig vara ett bra val av den norska regeringen att gå längre än den svenska när det gäller hanteringen av coronaviruset. Det säger landets tidigare statsminister tillika tidigare WHO-chef Gro Harlem Brundtland till Svenska Dagbladet.
- Hittills har många liv räddats genom att vara tuffare när det gäller social distans, säger hon.
Visserligen pågick en diskussion i Norge huruvida det var rätt väg att stänga skolorna - men i dag råder konsensus om att det var det, enligt Gro Harlem Brundtland.
Nu är det väl få som är så bundna av partibok som SDvurmarna
En förklaring till Norges låga smitt-tal och låga dödstal finns i vårdens och omsorgens organsisation.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RRkRka/darfor-har-aldreboenden-i-norska-tromso-inga-smittade
"
Det är stor skillnad mellan smittskyddet i Sverige, med totalt 60 smittskyddsläkare, och Norge, med en smittskyddsläkare i var och en av de 350 kommunerna.Svenska Leena Vuorinen, ansvarig för alla fem äldreboenden med 371 platser i Tromsö kommun, beskriver smittskyddsarbetet som drog i gång i slutet av februari, när smittan ökade i Italien.
– Det är en jättetrygghet att ha en smittskyddsläkare, som dessutom känner till de lokala förutsättningarna och vet hur kommunen fungerar, säger Leena Vuorinen.
– Redan när rapporterna kom från Italien såg smittskyddsläkaren, kommunöverläkaren och hälsoledningsgruppen till att vi fick en pandemiplan. När Norge stängdes ner den 12 mars intensifierades jobbet.
– Vi jobbade nästan dygnet runt första veckan. Vi uppdaterade planer och rutiner kring hur smittade skulle isoleras, utbildade personal i smittförebyggande arbete. Med trygg personal kommer man långt, säger Vuorinen.
Redan den 13 mars infördes besöksförbud på Tromsös äldreboenden. Till dags dato har kommunen totalt haft fyra döda och 178 smittade, men inte en enda smittad på något äldreboende. Ett avgörande skäl är de många sjuksköterskorna på norska äldreboenden, enligt Leena Vuorinen.
– Många har dött på äldreboenden och i hemtjänsten i Sverige för att fast och kompetent personal saknas. I Norge leds äldreboendena av sjuksköterskor, vi har sjuksköterskor på varje skift. Här är var femte anställd sjuksköterska, i Sverige kan det vara så få som en av 20. Det gör stor skillnad, sjuksköterskor har en högre medicinsk kompetens, säger hon."
"Äldreboendena fick aldrig in smittan, men behandlade varje misstänkt fall som ett riktigt covid-19-fall.
– När någon blev sjuk testade vi. I väntan på svar var personalen fullt smittskyddsutrustad hos den sjuke: typ 2- eller typ 3-ansiktsmask, visir, handskar och skyddsrock, berättar Vuorinen.
Samtidigt har besöksförbuden på norska äldreboenden hela tiden varit mindre stränga än i Sverige.
– Ganska fort öppnade vi upp så att man fick möjlighet att besöka döende. Sedan två veckor har vi också öppnat upp för besök under kontrollerade former. Dörrarna är fortfarande låsta, men man kan komma på besök om man förvarnar. Nu ska vi också låta anhöriga ta med sina äldre på en biltur eller promenad, säger Vuorinen.
Hon har syskon i Finland och Kanada, och har följt nyhetsrapporteringen om coronaviruset.
– Det är fascinerande att se att man enligt media gör så olika, men när man pratar med folk i de olika länderna så är inte skillnaderna så stora egentligen.
Så varför lyckades Sverige sämre, förutom på grund av färre sjuksköterskor och smittskyddsläkare och sämre isolering av smittade?
– Vi hade sportlovet lite senare, det handlar om tillfälligheter. Jag tror att om du väl fått in smittan är du för sent ute. Det tror jag är den stora grejen."