Inlägg från: Anonym (hmmm) |Visa alla inlägg
  • Anonym (hmmm)

    Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?

    Padirac skrev 2020-08-01 21:21:30 följande:
    Det här är väl inte en så trevlig attityd?  det tycker inte jag i alla fall.

    Att insinuera att människor tycker att det är bra att så många har dött är väldigt otrevligt.

    Men men...
    Fast... vi har nästan 6000 döda, många gånger fler än våra grannländer, och vi är en bra bit in i pandemin nu. Om man säger att Sverige har valt rätt strategi så är det väl en relevant fråga att ställa ifall man försvarar att så många dött? Jag hade då inte sagt att det var RÄTT strategi. Huvudsyftet är att så få ska dö och det har Sverige inte lyckats med.
  • Anonym (hmmm)
    Padirac skrev 2020-08-02 00:16:27 följande:
    Och då tycker du att det är trevlig att insinuera att andra tycker att det är bra att så många dött?

    Eller vad menar du?
    Om man tycker en strategi som orsakar flera gånger mer döda än de andra länderna i Norden är rätt så tycker jag det är en relevant fråga ifall man samtidigt  försvarar att så många dött. Jag tycker så många fler döda är direkt ett svar nej det är fel strategi Sverige valt. Nåt har gått helt galet.
  • Anonym (hmmm)
    FDFMGA skrev 2020-08-01 23:52:33 följande:
    Nu är det iofs inte så svårt att vara trevlig, jag har inte stött på några som är så glappsynapsade att de fått för sig att regeringens och FHM:s linje är att de gamla bara är en belastning och gärna kan dö undan.

    Den inställningen tror jag bara är förhärskande bland radikaliserade högerextremister med mycket begränsade kunskaper om det svenska samhället.
    Nu är det väl så att det är flest höger/SD, ickevänster som är emot FHM och deras strategi. Läser man på såna sidor så är det alltid kritik mot dem och att de anklagar dem för ättestupa o allt mäjligt.
  • Anonym (hmmm)
    Padirac skrev 2020-08-02 01:08:09 följande:
    Du utgår från vissa saker i din argumentation. En av de saker du utgår från är att förutsättningarna i de olika länderna var lika.

    Men sanningen är att förutsättningarna var olika i fler olika avseenden. Men detta vill du kanske inte ta med i ditt redonemang?
    Vad hade alla nordiska grannländer för bättre förutstättningar än Sverige då?

    Varför valde Sverige att hålla väldigt länge på en gräns på 500 personer max, och varför har de haft 50 personers gräns och inte 10 som andra länder haft? Har Sverige haft SÅ bra förutstättningar att man kan kunnat ha så höga gränser?
  • Anonym (hmmm)
    Padirac skrev 2020-08-02 01:38:57 följande:
    Om du läser lite i tråden och om du följt med i myndigheternas pressträffar kan du hitta fler saker som skiljer mellan olika länder.

    Men om du vill tro att smittan är i samma fas i olika länder, att alla länder har samma lagar och organisation för vård och omsorg och att det är en stor skillnad mellan olika länders strategier så ska jag inte hindra dig från att ha den förenklade bilden.

    Men jag kommer att ifrågasätta vad du menar då du inte tar med olika förutsättningar utan tror att det är då enkelt att det går att räkna antalet döda för att bedöma samma strategi i olika länder.
    Du svarade märkligt nog inte på det jag skrev om varför de hade gränser på först 500 när vi redan hade en spridning i samhället, och sen ner till 50 som även det är väldigt högt. Varför satte man inte lägre och mycket tidigare?

    Ett land har olika förutsättningar ja, men det fanns tid att förbereda sig och det fanns ett val att stänga ner ordentligt först för att vinna tid och minska på spridningen så mycket som möjligt. Inget Sverige valde att göra, plus att Sverige agerade väldigt långsamt med det mesta. Nu diskuteras det fortffarande om munskydd ska användas eller inte när väldigt många länder infört krav på det.

    Ja det är ganska enkelt, när vi kommit så här långt så är antalet döda EN beskrivning av hur lyckosam strategin varit. Sen kan man säkert i efterhand beskriva det utifrån andra faktorer också, som hur bra ekonomin klarat sig och arbetslöshet, och det vet man ännu inte. Men det är märklgit att  säga t ex att ja vi har nästan 6000 döda än så länge, men vänta några år så får vi se hur bra ekonomin klarat sig och hur många vi räddat från att ta självmord osv.

    Om det kommer en andra våg eller om det börjar sprida sig igen när länder öppnar upp så är de nu förberedda mycket bättre på hur de ska hantera den och man vet mycket mer om viruset.
  • Anonym (hmmm)
    AndreaBD skrev 2020-08-02 19:19:47 följande:
    Matematiska modeller och liknande. Och kanske observationer i vilka situationer folk smittas. Bara som exempel: Om det skulle vara så att alla hade smittats inom familjen, så skulle evenemang med många personer kanske inte utgöra någon fara, vare sig det är 50 eller 500. Bara som exempel.

    Man tittar helt enkelt på allt man vet om viruset och om smittan och avgör OM det gör någon skillnad då att tillåta att fler träffas. Onödigt att förbjuda det om det inte gör någon skillnad. 

    Det kan också vara smart att inte vara för restriktiv om det inte verkligen behövs. Det kan behövas senare och då vill man inte att folk redan är less på alla inskränkningar. 
    Bara det att man då inte visste så mycket om viruset... Som att det kan ta 3-4 veckor innan någon blir allvarligt sjuk och att det finns asymptomatisk smitta. Ändå chansade man och riskerade därmed tusentals människoliv genom att tillåta större spridning. 

    Onödigt att chansa säger jag. De matematiska modellerna har de senare sagt inte stämde så bra.
  • Anonym (hmmm)
    AndreaBD skrev 2020-08-03 17:39:42 följande:
    Vad menar du med "chansa" ? Någonting måste man ju göra. Och om man inte vet säkert, så får man gå på bästa gissningen. Man har aldrig "tillåtit större spridning". Det får du förklara vad du menar med det! Har man valt bort att testa eller att smittspåra? Självklart inte. Däremot har man inte haft alla nödvändiga resurser på plats. 

    Asymptomatisk smitta har ifrågasatts nu igen. Det kan vara (del-)immunitet, om man har haft andra Corona-virus. Vi lär oss nytt hela tiden. 
    Om man inte vet säkert så tar man det säkra före det osäkra, inte går på bästa gissningen.
  • Anonym (hmmm)
    Padirac skrev 2020-08-03 20:51:56 följande:
    Men.. strategin är inte särskilt mycket annorlunda än andra länders strategi. Det har också visats att en lockdown inte skulle förhindrat de stor initial dödsfallen. Lägg till det de begränsade lagliga möjligheten att göra en lockdow i Sverige.

    För att kunnat undvika de stora initiala dödsfallen skulle vi behövt ändra på saker för flera år sedan,  beredskapslager, krislagar, sjukersättning, LAS och sist men inte minst sjukvård och omsorg. Alla dessa saker väger betydligt större än en lockdown då de är som en bakgrundsstrålning som begränsar andra åtgärders effekt,
    Nej en lockdown i tid, samt tydlig information till befolkningen, förhindrar stora dödstal. Länder där det verkar som det inte fungerat med lockdown har varit för sena med det.

    De flesta vet om att Sverige försökte nå flockimmunitet på sikt genom att hålla en låg spridning och samtidigt hålla samhället öppet.
  • Anonym (hmmm)
    AndreaBD skrev 2020-08-03 21:00:14 följande:
    Måste bara lägga till något - det är bara så märkligt, det du säger. Först sa vi ju att man INTE VET,  och sen säger du man tar det säkra före det osäkra..... HUR ska man kunna göra det?

    Om man nu inte hade "gått på bästa gissningen", då är alternativet att man skulle ha låtit viruset härja fritt. Är det det du föreslår? Då hade betydligt fler dött. 
    Varför skulle man låta viruset härja fritt? Det är ju den sämsta iden! Motsatsen är att hålla folk ifrån varann så gott det går, alltså en lockdown. Och jag tror inte man behöver ens vara expert för att förstå att det troligtvis är den säkraste strategin innan man vet vad för virus man har att göra med, och innan man hunnit rusta upp sjukvård osv.
  • Anonym (hmmm)
    KillBill skrev 2020-08-03 21:29:37 följande:
    Svammel. Flockimmunitet har aldrig varit en del av den svenska strategin.
    Kanske inte i klartext, men man kan ana att det var det de hoppades på. Annars hade de nog inte förespråkat att hålla en låg spridning, eller pratat om att "alla kommer till slut få smittan", eller blivit extra glada när nya rapporter visar att Sverige verkar börja närma sig flockimmunitet. Finns även några artiklar som visar att Tegnell är positiv.

    Som t ex:

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6j7vaO/anders-tegnell-hyllar-brittisk-tanke-kring-flockimmunitet-dit-vi-beh

    Flockimmunitet skulle därmed även kunna bli aktuellt i Sverige.

    ? Vi har varit lite försiktiga med att använda det ordet för det andas ju lite att man har gett upp och det är ju inte alls det som det är frågan om, säger Anders Tegnell.

    ? Men grundtanken börjar nog bli mer och mer relevant ju mer vi ser av det här viruset, att det är dit vi behöver komma. Vi kommer inte att få kontroll på det på något annat sätt.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/b5vr65/tegnell-borjar-se-effekt-av-en-flockimmunitet

    Sverige har nu passerat över 12 000 bekräftade smittofall och de senaste dagarna har antalet döda i covid-19 legat på cirka 60 personer per dag.

    Folkhälsomyndigheten hade väntat sig en större uppgång efter påskhelgen, men så har inte skett. Kurvan har snarare planat ut sig något, enligt Anders Tegnell som säger att man nu ligger på en konstant nivå, eventuellt en viss nedgång.

    ? Mycket hänger på att vi fortsätter att agera som vi gjort. Anledningen att vi hamnat här är allas våra gemensamma ansträngningar att hålla distans till varandra, säger Anders Tegnell som menar att Sverige ligger nära en nivå där man kan börja se en effekt av en flockimmunitet.

    Han betonar dock att den totala flockimmuniteten förmodligen ligger en bit framåt.

    ? Vi vet inte exakt när, det beror på hur utvecklingen fortsätter.

    https://www.expressen.se/nyheter/flockimmuniteten-kan-radda-stockholm-forst/

    Till SvD säger matematikprofessorn att Stockholm kan nå flockimmunitet i maj. Statsepidemiolog Anders Tegnell ger stöd för beräkningarna i en intervju med TV4.

    ? De ligger i linje med andra uppgifter som vi har och stämmer nog också rätt hyfsat med de mätpunkter vi har fått från andra grupper, säger Tegnell.



  • Anonym (hmmm)
    AndreaBD skrev 2020-08-03 22:02:11 följande:
    Du har nog läst lite slarvigt där. Jag frågade om DU menade det, eftersom det var den logiska slutsatsen efter att att du ju inte ville att de agerar utan att veta säkert. Jag ville bara demonstrera att de var TVUNGNA att agera. Trots att de inte visste så mycket om viruset. Så då häller du ändå med om att de var tvungna att agera?

    En lockdown går egentligen mot Sveriges grundlag, så ....
    Så om viruset haft en dödlighet på 20-30% då hade det också sagts så,m det går emot grundlagen så vi kan tyvärr inte göra en lockdown... Tyvärr måste många tusentals dö. Iofs det var ju det Löfven sa! "Tusentals kommer dö"
  • Anonym (hmmm)
    AndreaBD skrev 2020-08-03 22:12:35 följande:
    Du feltolkar. 

    T.ex. det här

    "säger Anders Tegnell som menar att Sverige ligger nära en nivå där man kan börja se en effekt av en flockimmunitet."   

    säger ingenting om hans inställning till flockimmunitet. Det säger bara att han försöker uppskattar hur många som är immuna. 

    Och framför allt: Man MÅSTE ha flockimmunitet för att bli av med den här sjukdomen. Antagligen med vaccin, men det är också flockimmunitet. Så om han pratar flockimmunitet så kan han mena det. Och här uppe menade han hur många som är immuna. Och självklart är man positiv till att sjukdomen så småningom försvinner när tillräckligt många är immuna. Det finns väl inte någon människa som inte är positiv till det! 
    Haha nej det är inte ett vaccin han syftar på...

    Och den här länkades av en annan användare tidigare. Ganska klart att det var det som de ville uppnå. Och resultatet talar ju för sig själv. 6:e plats i världen över flest antal döda per kapita!


    ">

Svar på tråden Har 5000 döda i corona fått er att sluta stödja regeringen?