Amak skrev 2020-05-23 09:59:13 följande:
Smör kommer från grädde som kommer från kor. Margarin kommer från fabriken. Rapsolja kommer från fabriken och oljan utvinns ur rapsen med hjälp av hexan, som är ett giftigt lösningsmedel. Det har inte gjorts några långtidsstudier alls på rapsolja men sedan vi började äta rapsolja och margarin istället för smör har hjärtkärlsjukdomarna kommit. På den tiden vi bara åt smör och stekte i smör var det ovanligt med dessa sjukdomar. Folk var också smala på den tiden.
Olivolja kommer från oliver. Det är bra att äta på sallad men när olivolja hettas upp sker en kemisk reaktion som gör att det inte är bra för människor.
Kokosolja på burk kommer från kokos. Det är bra fett för människor.
Smör och kokosolja tål att hettas upp och är stabila fetter.
Det har kommit många studier som visar att smör är bra för människor. Man blir till exempel smal av mättat fett. Barn som dricker mjölk med hög fetthalt är smalare än barn som dricker lättmjölk.
Det finns också moderna studier som tydligt visar att mättat fett är neutralt eller bra för hjärta och kärl. Tyvärr har industrin övertygat folk så hårt om att vi ska äta deras industriframkallade fetter att folk är rädda för mättat fett helt i onödan. Livsmedelsverkets råd bygger på att vi ska äta industrifett. Därför äter människor detta helt i onödan och riskerar sjukdomar.
Mättat fett har människan ätit sedan stenåldern. Margarin och fröoljor är moderna påhitt. Du måste tänka själv.
Så jag skall använda SMÖR numera för upphettning på stekpanna. Olivolja, massa kockar använder ju det, men i min matlagning skall jag använda SMÖR också?