Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-07-18 18:29:30 följande:

    ??? Förstår faktiskt inte vad du menar. Folk här lever INTE som vanligt. De gör inte sakerna som de brukar göra. Det innebär att man inte lever som vanligt.


    Som vanligt = Gå till jobbet, handla mat. Göra samma saker som grannen gör.

    Karantän = Inte gå ut alls.

    ?Som vanligt? i samma betydelse som Folkhälsomyndighetens

    ?Så länge syskon eller andra familjemedlemmar inte har symtom kan de göra SOM VANLIGT och gå till förskola, skola eller jobb men samtidigt vara särskilt uppmärksamma på tillkomst av symtom och då vara hemma.?

    Förstår du nu?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-07-21 17:08:43 följande:

    Rekommendationerna har alltid lämnat en del utrymme för att anpassa till lokala förhållanden. Och det har Norrland uppenbarligen gjort. Och jag tycker det är bra att man inte har bestämt att alla skulle göra likadant. Jag skulle absolut inte vilja ha centralstyrning där och samma koncept, i detalj, överallt. 

    Dvs. jag tycker du feltolkar det, och nog även han som skrev artikeln. Man kan behöva omsätta det lite olika på olika platser. Poängen är att Norrland uppenbarligen har gjort det bra. Det betyder INTE att samma skulle fungera i Stockholm. 

    Sedan måste jag också säga - att en pandemi inte skulle sprida sig lika mycket i Norrland som i Stockholm - det är väl inte svårt att förutse? Skillnaderna i befolkningstäthet är förstås gigantiska. Och det spelar roll i en pandemi. 


    Sjukvård som bekostas med skattemedel bör vara likvärdig för alla medborgare i ett land. Man ska inte få sämre vård eller ha högre risk att avlida beroende på var i landet man bor.

    www.dn.se/nyheter/sverige/sjukskoterska-de-flesta-dodsfallen-pa-aldreboenden-hade-kunnat-undvikas/

    Jag kan inte läsa DNs artikel, men jag antar att innehållet är ungefär det samma som i den finska.

    yle.fi/uutiset/3-11321610

    Här berättar hon om hur en covid-19 patient spydde på henne. Två dygn senare var hon fortfarande symptomfri, och tvungen att gå på jobb, eftersom riktlinjerna var att inkubationstiden är 48 h.

    Ända sedan pandemins början i Europa har vi vetat att inkubationstiden är 5 dygn i medeltal. Det kan aldrig vara ok att olika regioner skriver egna fakta om hur viruset beter sig för att komma billigare undan.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2020-07-21 19:45:53 följande:

    Ja, det vore bra om vården vore likvärdig - men det är som så att i Sverige har varje region eller kommun ansvar för vården - de har riktlinjer från socialstyrelsen och kanske andra myndigheter, men har till uppgift att lösa det praktiska med det skatteuttag de gör av sina innevånare.

    En del vill förstatliga vård och andra samhällsuppdrag istället för att ha det decentraliserade ansvaret. andra tänker att det är bra att var och en får lösa det på sitt sätt som de vill lokalt - så länge de möter de krav som är uppställda.

    Så funkar det i Sverige. Bra eller dåligt? så är det.


    Vårdreformen i Finland har som målsättning att det inte ska spela någon roll var i landet man bor, man ska ha samma rätt till vård oberoende av boningsort. Menar du att det är allmänt accepterat i Sverige att t.ex. cancerpatienter i vissa delar av landet får bättre vård?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-07-21 21:55:35 följande:

    Antal smittade har aldrig minskat i Frankrike och har ökat igen generellt. 

    www.worldometers.info/coronavirus/country/france/


    Vad menar du med ?aldrig minskat?? Var läser du det?

    Totalantalet kan ju aldrig bli mindre, däremot kan antalet smittade per dag minska. I Frankrike var det över 4000 per dag som mest, idag rapporterades 584.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-07-21 22:50:42 följande:

    Jag menar antal aktiva fall. Vid lockdown hade de ungefär 58.000 smittade/sjuka, nu har de 67.000. Det minskade en aning, till ungefär 50.000, sedan har det bara ökat igen. 


    Active cases säger ingenting om smittspridningen, utan har att göra med principen för när ett fall är ?closed?.

    Finland har just nu 143 aktiva, 328 döda, och 6880 tillfrisknade. Totalt 7351. Jag tror det var så att Finland anser att en person har tillfrisknat om det har gått 3 veckor efter att smittan konstaterades, och någon kontakt med vården inte har tagits under den tiden.

    Sverige har 5646 döda och 64223 aktiva fall, antalet tillfrisknade är N/A. Ingen uppgift alltså. Det blir sammanlagt 69869. Totalantalet smittade i Sverige är 78166. Skillnaden är 8297. Vad är det för siffra? Antalet tillfrisknade?

    Kurvan med aktiva fall bara stiger i Sverige, precis som i Frankrike. Antingen är det något fel med Frankrikes och Sveriges rapportering, eller så blir folk inte friska i de här två länderna.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-07-22 11:45:38 följande:

    Active cases talar om hur många fall som finns JUST NU. Och det är egentligen det som intresserar mig mest. Totalt är egentligen ointressant. 

    Problemet är när det inte stämmer. Sveriges stämmer ju inte. För nån vecka sedan eller två hittade jag någonstans siffrorna på antal nya fall i Sverige dag för dag. Och då räknade jag lite grovt alla som blev sjuka senaste månaden. Och kom upp till jag tror 15.000. Tyvärr lyckas jag just inte hitta en enda sida som visar smittade dag för dag. Enligt worldometer skulle vi ha 64,000 aktuella fall. Och det stämmer förstås inte då. 

    Nej, det är självklart att Sveriges siffror minskar, annars skulle ju inte antal döda och svårtsjuka minska - det kommer visserligen lite senare, men det har minskat ganska länge. 

    Jag kan förstås inte veta om Frankrikes siffror stämmer. Då måste man hitta siffrorna av anmälda fall dag för dag och räkna ihop ungefär senaste månaden. 


    I Worldometers kan du gå in på varje land och titta på kurvorna för just det landet. Om du skrollar ner en bit hittar du antalet anmälda fall per dag. Daily New Cases står det. Active Cases är en fullständigt meningslös siffra att titta på. Sverige har ingen koll alls på hur många som har blivit friska, Finland har sin 3 veckors praxis, Frankrike har tydligen något helt annat.

    Sedan två månader tillbaka har Frankrike haft i storleksklassen 500 fall per dag. Det blir 30000 nya fall sedan maj. För att Active Cases på över 60000 ska kunna stämma betyder det att i Frankrike är alla sjuka i över två månader. Belgien är ett annat land där antalet fall per dag har gått ner, men där över hälften av alla som någonsin smittats fortfarande räknas som Active Cases. Bolivia, som finns precis under i listan, har också ett högt antal Active Cases i förhållande till totalantalet, men där har kurvan stigit brant sedan en månad tillbaka, så för Bolivias del stämmer siffrorna bättre.
  • Anonym (ABC)
    Dr Nail skrev 2020-07-24 00:05:58 följande:

    Jag gillar hur han skryter om våra "lediga sängar".

    Naturligtvis. Tar man inte in patienter så kommer det finnas gott om lediga sängar ^^


    klyban skrev 2020-07-24 15:05:36 följande:

    Lite lustigt att du fortfarande inte vet att Tegnell inte sköter det praktiska arbetet och bedömningen om vilka som man kan hjälpa och vilka som inte klarar intensivvård.

    Du försöker detta lite då och då med desinformation, varför?

    Och man kan undra varför varje ord av Tegnell ska ändra betydelse på, det är precis som du har bestämt dig att inget Tegnell säger ska bli positivt.

    Verkligen udda är detta.


    Jag får samma känsla som Dr Nail här. Som för övrigt inte presenterar någon information, utan en åsikt. Och det handlar inte om intensivvård.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/50PLdb/professorn-1-000-aldre-har-dott-i-onodan

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Ad6EMn/jan-81-hade-dott-i-onodan-pa-aldreboendet--om-inte-sonen-ryckt-in

    Den här informationen har kommit till allmänhetens kännedom. Mot den bakgrunden är det väldigt respektlöst att låta förstå att sjukvården har räckt till för alla som har behövt den. Den har ju inte det. Man hade ju fattat principbeslut på vissa håll i Sverige att inga åldringar förs till sjukhus. Hade sjukvården räckt till också om man hade låtit de gamla som hade kunnat dra nytta av extra syrgas och dropp få sjukvård?

    unherd.com/2020/07/swedens-anders-tegnell-judge-me-in-a-year/

    we have continuously had healthcare that has been working, there have been free beds at any given time, never any crowding in the hospitals,
  • Anonym (ABC)
    FDFMGA skrev 2020-07-26 23:15:36 följande:

    Nja, jag anser att FHM har en verklightsanpassad syn på pandemin, t ex avseende munskyddsanvändning, däremot så anser jag inte att du har det, åtminstone inte utifrån vad jag kan utläsa av dina inlägg här i tråden.


    Inte ens personal på äldreboenden ska rutinmässigt använda munskydd för att skydda de äldre. Det var FHM:s budskap på presskonferensen för någon vecka sedan. Det kom aldrig fram varför man tänker så. Anser man att inte ens utbildad personal kan använda munskydd på rätt sätt? Eller tror man inte på forskning som säger att man är smittsam innan symptomen uppkommer? Eller blir det för dyrt med munskydd?

    www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/ny-coronavag-pa-aldreboende-i-borlange-under-kontroll-men-faran-ej-over

    Här säger man att man har följt alla rutiner. Är rutinerna otillräckliga, eller har man fuskat?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-07-26 23:55:26 följande:

    Du är verkligen en som uppenbarligen kör med felinformation medvetet. Forskarna över hela världen är väldigt mycket överens när det gäller covid-19. 

    Enda skillnaden är att Sverige inte har haft lockdown. Och just där säger alla experter att de är lite osäkra om man behöver ha en lockdown och ganska många säger att man nog kan klara sig utan.


    Sverige har inget system för karantän av närkontakter till smittade, eller hur? Det är också en skillnad mellan Sverige och vissa andra länder.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-07-27 17:19:12 följande:

    Det har ingenting med personangrepp att göra. Om du sprider felinformation - det har inget med dig som person att göra, utan det är helt enkelt fel att göra så. Och jag skulle ha varit trevligare om det vore första eller andra eller tredje gången. När man dock gång på gång upprepar felaktigheter hur många gånger som helst - vad ska man då annars tro? 

    Inget land har "lag om att ha masker". Man kan högst ha någon slags tillfällig förordning att man t.ex. inte får gå in i affärer eller på kollektivtrafiken utan mask. Och då är det ju egentligen de som driver affären eller trafiken som bestämmer vad som gäller där. Och då har de t.ex. i Tyskland fått order om att de måste se till att kunderna har mask, annars kan man stänga affären. Precis om här där man kan stänga restauranger som inte håller sig till reglerna. 

    Du skriver "väldigt många forskare anser att det är fördelaktigt att använda masker". Kan du belägga det? ALLA forskare som jag har hört yttra sig om frågan  om mask gör någon nytta, brukar säga något i stil med "egentligen inte". 

    Naturligtvis får man ifrågasätta FHM, men eftersom deras åsikter till 99 % överensstämmer med WHOs och forskarna internationellt är väldigt överens - varför skulle jag ifrågasätta det som de flesta insatta forskare tycker? 


    Björn Olsen anser att munskydd gör nytta, har du inte hört honom?

    Tegnell berättar i sitt sommarprat om ett par studier som visar på nyttan med munskydd, och sedan säger han: ?Masker kan alltså hindra dig från att smitta andra? Men sen förklarar han hur han tror att med munskydd, så skulle folk (svenskar?) komma att gå ut sjuka i större utsträckning än nu, så att nettoeffekten blir en större smittspridning. Har någon gjort studier på just den aspekten då? Med Tegnells logik, så borde man inte räkna med en sådan effekt om det inte finns vetenskapliga bevis för att folk/svenskar faktiskt skulle reagera på det sättet. Men, i Sverige räknar man tydligen ändå inte med att presymptomatisk smittspridning förekommer, då blir ju den naturliga följden också den att munskydd är onödiga. Om man däremot räknar med att folk utan symptom kan smitta andra, då ser ju resonemanget kring munskydd helt annorlunda ut.

    En helt annan infallsvinkel:

    pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32592550/

    A certain time is required for antigen-specific T cells and B cells to fully develop. Obligatory face mask wearing in public favours the virus transmission through oral mucosa and/or conjunctival epithelium, which enables the adaptive immune responses to evolve. In the case of inhalation of high loads of SARS-CoV-2, the time for the development of fully protective adaptive immune responses seems to be insufficient. Then, a less specific and more damaging innate immune response prevails.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin