Inlägg från: Anonym (man) |Visa alla inlägg
  • Anonym (man)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Jacaranda) skrev 2020-05-06 13:50:09 följande:
    Fast att Sverige valt flockimmunitet som medveten strategi är ju helt enkelt inte sant, inte ens till viss del. Att så många fått den uppfattningen beror till stor del på att den där förbannade Linde, som pensionerades från FHM för många år  och inte ens är någon officiell talesperson gick  ut i medier och påstod  att så var fallet.

    Självklart hade det varit totalt oansvarigt att välja flockimmuitet som medveten strategi. Bara en sådan sak som att mängder av viktiga samhällsfunktioner skulle braka ihop fullständigt om i princip hela personalstyrkan skulle vara sjuka eller vabba sina barn samtidigt. Något som skulle drabba riskgrupperna allra hårdast.

    Effekterna av något sådant skulle likna dem som en lockdown ger och ge liknande effekter på både ekonomi och hälsa.

    Jag är själv kritisk till en hel del när det gäller Sveriges (och då tänker jag inte enbart på FHM:s) handhavande av epidemin men jag har aldrig trott att Sverige valt flockimmunitet som medveten strategi, något både regering och FHM varit mycket tydliga med.

    Att en viss flockimmunitet, högst osäkert hur stor och hur säker, blir en effekt av många av de val Sverige gjort är ju absolut inte samma sak som att Sverige medvetet valt flockimmunitet som strategi.
    Nja, tydligt och tydlig, möjligen har de varit tydliga i ord. Men i handlingar har de ju definitivt inte varit tydliga, det är ju ingen slump att de fått frågan så många ggr. Och jag tror inte det beror på Linde utan på FHM agerande och rekommendationer.

    Man påstår att man vill ha en så långsam spridning "som möjligt" men väljer en strategi där man får snabb spridning och riktar in sig på att så gott som enbart skydda riskgrupper. Det är ju knappast "så mycket som möjligt". Klart att det väcker frågor om syftet inte är flockimmunitet då ett mer öppet samhälle med rekommendationer som i praktiken är godtyckliga att följa självklart självklart kommer innebära högre spridning.
  • Anonym (man)
    Anonym (Hmm) skrev 2020-05-06 14:54:08 följande:
    Har vi väl också gjort??
    Håll avstånd, gå inte ut i folksamlingar, äldre ska hålla sig hemma o.s.v, o.s.v
    Hur funkar det då? - inte fel på myndigheternas styrning i det fallet men folk är ju tydligen dumma på riktigt.
    Det har vi väl inte, möjligen har vi skyddat våra medborgare från leda och skydda vår ekonomi i viss mån, men ett öppet samhälle med vaga rekommendationer som i praktiken är godtyckliga att följa är ju inte ett jätteeffektivt sätt att skydda befolkningen.

    Det är väl klart att det är fel på myndighetsstyrningen om man inte fattat att det alltid finns människor är dumma på riktigt och öht ger dem möjlighet att smitta andra om de vill. Det är väl inte mycket till styrning?.

    Det är ju lte väl naivt att tro att alla kommer göra rätt under lång tid bara för att man har sagt så? I så fall hade vi inte behövt lagar eller poliser för alla hade ju bara gjort rätt för att de blev uppmanade till det. Och då kan man ju fråga sig hur fan en myndighet kan bygga sin strategi på ett sånt naivt och korkat antagande?
  • Anonym (man)
    Anonym (Jacaranda) skrev 2020-05-06 16:11:57 följande:
    Visserligen är jag också kritisk till en hel del i Sveriges agerande. Jag tänker på allt från att man inte på ett tidigt stadium gjorde allt för  att en inhemsk tillverkning av munskydd och annan skyddsutrustning skulle komma igång till att kollektivtrafikanställda fick kämpa ett bra tag för att åtgärder som minskar smittorisken för t.e.x busschaufförer skulle sättas i verket. Finns många fler exempel.

    Men i den offentliga sektorn har man till stor del varit rigoröst noggrann med att skicka hem både vuxna och barn som visar minsta symptom. Det är inte upp till ens egna omdöme  om man ska vara kvar resten av dagen om man upprepade gånger hostar eller nyser utan man får gå hem oavsett om man vill eller inte. Och stanna hemma tills man varit symptomfri i flera dagar.  Man har säkert varit olika noggrann i olika kommuner och i olika verksamheter men generellt har man   tagit den smittorisk eventuell sjuknärvaro innnebär på stort allvar.

    Sverige och Sveriges agerande är inte bara FHM, även om deras ord väger väldigt tungt just nu .Andra statliga myndigeters agerande,  regionernas (landstingens) agerande och kommunernas agerande ryms också inom begrepper Sveriges agerande, som jag ser det.

    Reppressivitet är nödvändigt ibland men är inget självklart skydd mot smittspridning utan kan också bli kontraproduktivt. Vilken dödsfälla det blev för åldringar i trångbodda tregenerationsfamiljer, i samhällen där både rökning och antibiotikaresistens är ganska vanligt när man  i princip stängde in mäniskor dygnet runt i sina hem har vi sett tragiska exempel på ute  i Europa.
    Nja, i praktiken är det ju valfritt, för att du ska kunna skicka hem någon så måste du först veta om att personen öht har symptom och det kan personen skita i att informera dig om. Dessutom ska det då finnas någon som har mandat att skicka hem folk och sen tar det ansvaret vilket lång ifrån alla gör.

    Dessutom är jobb/skola är ju bara en av många sätt att smittas. Hur folk beter sig på gatan, i affärer, etc spela ju lika stor roll och det finns ju vädligt många exempel på att många skiter i det. Affärer släpper in för många för att det ger pengar, folk struntar i att hålla avstånd, etc, etc.

    Min sambo jobbar inom vården, inte ens där följer de direktiven. Nyligen hade en sjuksköterska kommit till jobbet med halsont och huvudverk. Enda anledningen till att de fick veta det var för att hon är korkad och tom gick omkring och snackade om hur ont hennes hals gjorde och hur hon minsann vägrade stanna hemma... de tog upp det med deras chef som inte gjorde ett dugg. Hur många andra kommer till jobbet sjuka och struntar i att informera?

    Hela idén med att basera allt på att folk ska ta eget ansvar är hål i huvudet från början om man verkligen vill förhindra smitta. Och riktigt så korkade hoppas jag inte FHM är. Om man verkligen inte vill att folk ska kunna smitta varandra så måste man se till att man öht inte kan det, dvs lockdown. Allt annat är ju att medvetet låta smittan sprida sig och enda anledningen jag kan se till att man medvetet låter folk smitta varandra är immunitet.

    Vad är meningen med att stänga gymnasier men inte skolor när det räcker med att en person i familjen drar med sig smittan hem för att alla ska smittas? Vari finns logiken med att råda folk att inte umgås i grupp men låta ungar trängas i skolor? Det finns hur mycket som helst i FHM agerande som är väldigt ologiskt om syftet är att stoppa smittspridning. Då är det kanske inte så konstigt att flockimmunitet kommer upp på tapeten.
  • Anonym (man)
    Anonym (Hmm) skrev 2020-05-06 16:38:09 följande:
    Men - det är ju precis just det jag menar!!
    Man utfärdar restriktioner och skarpa varningar men folk är ju för korkade eller egoistiska för att följa dem.
    Lasta inte det på myndigheterna - det är ju folket som inte fattar!
    Är ju för övrigt rätt svenskt att det skapas gnälltråd om hur fel allt som politiker och myndigheter gör är.
    Vem fan har ett färdigt körschema för en pandemi??
    Fast myndigheterna borde kanske fattat att folk inte skulle fatta? Och om man inte fattade en sån enkel sak som att folk slarvar eller är korkade är man verkligen kompetens nog att ha den rollen de har?
  • Anonym (man)
    AndreaBD skrev 2020-05-07 09:01:19 följande:
    Nej, det är inte bara en rekommendation att inte röka på krogen, däremot är det inte heller allmänt svenskt lag. Dvs. man får ju röka annanstans. Och det är ju precis som det här - restauranger, krogar och liknande måste ju se till att folk kommer inte för nära, annars kan de stängas ner. Alltså är det som du tog som exempel för att det skulle vara olika, snarare ett exempel för att det är precis likadant.

    Om det bara vore rekommendationer, så skulle jag nog tveka lite där också. Men numera håller man ju verkligen efter, och krogägare och även arbetsgivare allmänt är ju verkligen tvungna, så det finns ju inte frivillighet. Och det är ju inte så mycket ansvar på den enskilde heller, eftersom man blir påmint hela tiden, så att man knappast kan glömma bort. 

    Det finns även lagar som de flesta människor inte följer. Eller går du aldrig över gatan vid rödljus? Länderna som har infört förbud har ju väldigt svårt att kontrollera detta och de gångerna som de gör, hittar de jättemånga som inte följer reglerna.  
    Att bara dra upp vad reglerna säger, av vilken anledning de finns och att de bör följas är ju ett ickesvar. Alla vet att de finns, Alla vet varför, Alla vet att de bör följas, men på vilket sätt hjälper det när man bara kan skita i det om man vill?

    På vilket sätt menar du att FHM rekommendationer är ett effektivt skydd mot smittspridning när vem som helst bara kan skita i dem om personen vill ?
  • Anonym (man)
    AndreaBD skrev 2020-05-07 09:43:46 följande:
    Man kan ju just inte skita dem om man t.ex. äger en restaurang, krog eller liknande. Då kan de ju stänga ner den. Alla större arbetsgivare kan inte heller skita i det, ingen myndighet eller kommunal verksamhet kan skita i det. Och alla andra, vanligt folk? De jobbar på dessa ställen och kan därför inte heller skita i det. Det täcker i alla fall en mycket stor del av befolkningen. 

    De kan kanske skita i det när de är hemma. Men vem kan de smitta då? Sin egen familj. Men det är ändå stor risk att de gör. 
    Kan de väl, precis som alla som skiter i lagar så kan de chansa och hoppas på att de inte åker dit på det. Dessutom är restauranger inte enda sättet att bli smittad på vi ser ju redan nu fullproppade matbutiker, affärer och skolor... hur mycket smittspridning sker inte där?

    Du verkar fortfarande inte ha fattat skillnaden mellan vilja och kunna, som det ser ut idag kan man föra smitta vidare om man vill finns inget som i praktiken kan förhindra det. 
  • Anonym (man)
    FDFMGA skrev 2020-05-07 10:28:00 följande:
    Ja, den här trådeen visar ju med önskvärd tydlighet att somliga behöver tydliga regler med direkt straffpåföljd för att kunna orientera sig smittskyddskorrekt i coronatider.

    Men egentligen gäller ju detta hur vi uppträder på livets samtliga områden, det förvånar mig t ex inte längre när jag stöter på synpunkter att det borde lagstiftas om att alla ska få ligga, inte heller att motargumentet alltid är detsamma - man får ligga om man uppför sig som det förväntas i detta sammanhang.

    Jag tycker att det är fantastiskt att Sverige alltid skiljer ut sig från medelmåttligheten, att vi betraktas och betrktar oss själva som ett extremt land där vi trots att vi har ett starkt fokus på individen kan inse individens roll i och betydelse för kollektivet - och där vi dessutom har förtroende för våra myndigheter utan att det är påbjudet.

    Kort sagt. Det spelar inte så stor roll att somliga skulle behöva ledsagarservice i form av coronalagstiftning för att veta hur de ska uppföra sig - inte när det stora flertalet är förståndiga ur ett smittskyddsperspektiv.
    Lagar stoppar inte heller smitta, för även lagar går att strunta i om man vill och är beredd att ta konsekvenserna. Det har vi väl gott om exempel på i samhället. Det är förbjudet att stjäla men folk gör det ändå, det är förbjudet att skada andra, folk gör det ändå... etc. Det enda lagar kommer göra är att möjligen ha en avskräckande effekt men att sen kontrollera att alla följer lagarna är en helt annan sak. En lag som är vem som helst kan strunta i och risken att åka dit på det är minimal är värdelös.  Dessutom vet vi sen tidigare att göra om lagar tar en evighet. 

    Hur som helst kan man ganska lugnt konstatera att enbart uppmaningar och rekommendationer är en ganska värdlöst skydd.
  • Anonym (man)
    AndreaBD skrev 2020-05-07 11:30:32 följande:
    Precis det jag sa! Men om uppmaningar och rekommendationer inte skulle hjälpa (jag håller inte med, för det finns belägg för att de hjälper en hel del här) och lagar inte heller är bättre - vad föreslår du för alternativ då?
    Det enda som är effektivt är en Lockdown, OM den utförs i rätt tid dvs från början. För då ger man inte folk möjlighet att skita i uppmaningar och rekommendationer öht. DET är anledningen till att så många valt det och varför de som gjort det i rätt tid har goda resultat.

    Vi valde att förlitade oss på lama uppmaningar och rekommendationer och gav/ger människor möjlighet att föra smitta vidare om de ville och därför sitter vi nu i en situation där vi fortfarande inte har kontroll på smittan och där folk trotts relativt stor frihet skiter i uppmaningarna och rekommendationerna i allt högre grad. Att införa en lockdown nu kommer vara svårt eftersom smittan redan fått ett rejält fotfäste och spridning. Det som utan tvivel står väldigt klart är att våra lama uppmaningar och rekommendationer är ett totalt värdelöst sätt att förhindra smittspridning.
  • Anonym (man)
    Anonym (.) skrev 2020-05-07 12:49:30 följande:
    Problemet i de länder där man införde tidig lockdown är att man i stort sett "förbrukat den möjligheten". När de börjat öppna upp igen och smittan tar fart på nytt kommer det inte vara så lätt att få till ytterligare en lockdown, och en till, och en till osv. Hur länge står folk ut med återkommande totala nedstängningar och att få sitta inne i sina lägenheter?
    Nej, man har inte alls förbrukat den möjligheten om att man har fått kontroll på smittspridningen relativt snabbt och haft en relativt kort lockdown som tex våra grannar. Då finns det utrymme att stänga ner igen gradvis i den mån det behövs men inte nödvändigtvis i full skala eftersom man redan har en mycket mindre smittspridning.

    Vi å andra sidan har ingen kontroll på smittspridningen alls och kommer förmodligen få ha kvar våra relativt lätta restriktioner under lång tid eller tom behöva ha hårdare restriktioner PLUS många fler förlorade liv.

    Våran tillväxt beräknas falla mer än våra grannars, Sverige -0.8, Norge -0.7, Danmark -0.4, Finland -0.5. Så mao har deras taktik varit bättre både ur ett ekonomiskt OCH ett medicinskt perspektiv.
  • Anonym (man)
    AndreaBD skrev 2020-05-07 13:18:28 följande:
    https://omni.se/giesecke-alla-kommer-bli-smittade-forr-eller-senare/a/Xg1zpB

    H
    är är den korta versionen, den långa var i Svenska Dagbladet idag. Då skrev han lite mer ingående om att det inte spelar någon roll vad vi gör, resultatet kommer att bli samma. Just för att det här viruset smittar snabbt och många märker ingenting. Han säger, vi kommer så gott som alla få det, det går inte att stoppa och oavsett åtgärder så kommer det att se likadant ut för alla länder när det är över.
    Ja, förr eller senare. ALLA är fortfarande överens om att smittan behöver bromsas och fås under kontroll, och det har vi tydligen inte lyckats lika bra med som våra grannar. 2-3 månader senare har vi fortfarande inte smittan under kontroll medan de har det.

    De har nog oxå fattat 60-70% i världen kommer få den, men de har den under kontroll, det har inte vi.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin