• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2020-09-24 22:24:33 följande:

    Så ett förlöjligande av dig då, eller?


    Kanske, kanske inte

    Oavsett vilket så nöjer jag mig att förtydligaSolig

    Pandemin är och förblir som ett maratonlopp - och utifrån egna erfarenheter vet jag att sådana inte är spikraka och att det kan vara en oerhörd skillnad mellan att springa uppför Västerbron och nerför VästerbronGlad
  • FDFMGA

    För övrigt så har Sveriges Radio Ekot granskat hur äldreomsorgen hanterade smittskydd i pandemins inledning. Detta utifrån IVO-anmälningar.

    Mot den bakgrunden där personal fick gå mellan mistänkt sjuka och förmodat friska är det inte svårt att förstå varför smittan firade triumfer på äldreboendena.

  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-09-25 09:43:43 följande:

    Jag antar du menar om att de inte ska gå med symtom till jobbet?
    Jag satt faktiskt fundera på detta igår och hur det var "förr", där personalen gick till jobbet fast de var snörvliga och förväntades gå till jobbet ändå.

    Vet polarens ex nu under coronan, gick till jobbet med symtom, en akutvårdavdelning.
    Detta med karensen borttagen om jag inte minns fel, och med anledningen jag förlorar pengar.


    Om man ska lösa äldre vårdens problematik och dra in smitta, så kanske man får ta bort karensen varje år runt influensatider.(Och först efter coronas avmattning totalt sett, när nu det är, det kan vara långt in i framtiden.)


     


    Sade dom nått om den basala vårdhygienen om den hade ökat och hur mycket den var nu?


    Har man symptom ska man vare sig gå till jobbet eller någon annanstans.

    Men det var inte detta jag syftade på utan att personal i pandemins inledning tvingades gå mellan avdelningar för smittade och för osmittade och detta när det inte fanns skyddsutrustning.

    Alltså inte i första hand att personal gick till jobbet smittade utan att de fungerade som transportörer av virus från smittade till osmittade.

    sverigesradio.se/artikel/7559433
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-09-25 18:24:44 följande:

    Med endast 10-25000 som har influensa dessa åren, så kan inte statistiken bli bättre heller.


    Intressant och se dig disktuera helt plötsligt, och uppgifter som är svåra och få fram pga de är uppskattade.
    Betyder det att du låtsas i alla andra inlägg du gjort?


    Pope Joan II skrev 2020-09-25 21:35:33 följande:
    Nej, men jag har väl insett att jag inte visat din rycka-och-dra-taktik tillbörlig aktning. Jag menar, dina inlägg här ikväll är ju episka. Din superkraft måste jag förstås böja mig för. Till mitt försvar måste jag dock anföra att jag inget visste om ditt stora kontaktnät med fackfolk. Vad sade det folket förresten om 4MU?
    Intressant diskussion.

    Ni som satt er in i influensans effekter - har ni någon uppfattning om hur stor underrapporteringen av dödsfall där den avlidne smittats av influensavirus är?

    Och vilken koppling gör ni till covid-19? Själv ser jag egentligen ingen alls, mer än möjligen att dödligheten kommer att bli ovanligt låg den här säsongen, dels på grund av smittskyddsrekommendationerna och dels på grund av att många sköra äldre redan har gått bort i covid-19.

    Men så vet jag egentligen ingenting om influensa - mer än att jag och min dåvarande blev fullständigt sänkta av ett ovanligt elakt influensavirus för ett tiotal år sen, ibland kan det kännas som jag inte riktigt återhämtat mig än - typ, kronisk influensa.
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-09-25 22:56:58 följande:

    Mycket stort, men vilka de verkliga siffrorna är är svårt med det låga antal testade fall och ens kunna bli en i statistiken.
    Såg siffrorna låg endast på 10000-25000 bekräftade fall i labb.


    Nä, ingen direkt koppling till COVID-19, endast för förstå många dör av influenser även när de är väldigt milda.


    Jag hört dessa 3500-5000 många ggr genom åren, men sen när man ser den statistik som är tillgänglig, så inser man det är beräkningar.


    Sen om dessa beräkningar är låga, höga eller precis rätt, ja, det är svårt att utläsa med de få bekräftade fall man har att arbeta med.
    Intressanta är att dödligheten är allt ifrån 3-5% och uppåt tror jag(grävde inte så himla djupt i den), och det vet vi ju influenser inte har den dödligheten.


    Dock intressant och se pope diskuterar helt plötsligt, ja, ända tills vi nådde dessa endast 10-25000 bekräftade fall.
    För där såg det helt plötsligt ut som det blev tråkigt.


    Ja, av självklara skäl har det aldrig varit av yttersta vikt att avgöra om dödsorsaken för en 90-åring var lunginflammation eller influensa - hur hårt covid-19 slår mot äldre jämfört med hur hårt olika influensastammar slagit mot äldre kan man möjligen få en uppfattning om vid en jämförelse av överdödligheten för äldre.

    Jo, jag såg att du och Påven Johanna i flera inlägg diskuterade en sakfråga utan att annat än indirekt komma in på diskussionspartners förutsättningar att diskutera.

    Som många påpekat i den här tråden kan ironi vara ett tveeggat vapen så det känns skönt att ni avväpnat varandra.
  • FDFMGA
    "En ny undersökning från det ansedda universitetet King?s College i London visar att enbart 18 procent av de som hade symptom som tydde på covid-19 valde att isolera sig hemmet för att undvika att smitta andra.".

    Det gäller britter men fenomenet lär ju knappast vara begränsat till Storbritannien - fenomenet lär ju också ha ett mycket starkt samband med det som renlärigt auktoritetstroende kallar asymptomatisk smittspridning.

    www.svd.se/coronatrotta-britter-badar-illa-infor-vintern
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-27 10:09:06 följande:
    svenska.yle.fi/artikel/2020/09/17/coronapositiv-praktikant-pa-vasa-centralsjukhus-en-i-personalen-har-smittats

    Här är ett exempel på asymptomatisk smitta. Eller presymptomatisk.

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/smitta-och-skydd-coronaviruset/coronavirussmitta-och-inkubationstid

    ?En smittbärande person kan dock sprida viruset vidare redan 1?2 dygn innan symtomen börjar. Även en symtomfri person kan smitta. Enligt WHO tyder nuvarande uppgifter på att de flesta infektionerna orsakas av personer med symptom.?

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

    ?Ja, smitta kan spridas både från personer med och utan symtom. Utifrån den erfarenhet som finns just nu, av covid-19 och andra liknande sjukdomar, är bedömningen att smittspridningen från personer utan symtom står för en liten andel i jämförelse med smittspridningen från personer med symtom.?

    Auktoritetstroende, det var ett intressant ordval. Om man tror att myndigheternas information är korrekt, är man då auktoritetstroende? Och det är inte du? Vilka är dina källor då?

    Både svenska och finska myndigheter säger att personer utan symptom kan smitta. Skillnaden är den att Sverige inte bryr sig om att begränsa den andelen smitta, medan Finland försöker stoppa också den.

    Och även om man inte tror på presymptomatisk smitta alls (vilket du tydligen inte gör), så möjliggör Sveriges strategi att man får sina första symptom och börjar sprida stora mängder virus då man befinner sig någon annanstans än hemma. På jobbet, släktkalaset, nattklubben. Det är otaliga gånger som jag har åkt hemifrån på morgonen frisk, och kommit på hem på kvällen med feber eller förkylning.
    Om den brittaska undersökningen stämmer och är representativ för länder där politikerna dikterat för medborgarna hur de ska förhålla sig och vilka straff som väntar dem som inte följer direktiven så är de en självklarhet för mig som skeptiker till auktoritära förhållningssätt att fråga mig hur stor andel av de 78 procent som beger sig ut trots att de känner symptom som kan tyda på covid-19 - hur stor andel av dessa som om det kommer fram att de smittat skulle hävda att de var asymptomatiska.

    Min gissning är att flertalet skulle göra detta.

    Ur mitt perspektiv finns det en fundamental skillnad mellan exempelvis Finlands och Storbritanniens smittskyddspolitik och Sveriges - och den skillnaden handlar inte om munskydd elelr inte, inte heller om synen på hur stor den verkliga asymptomatiska smittspridningen är - utan det handlar om hur ett lands ledare förhåller sig till folket - om man väljer att huvudsaktiken domptera eller att huvudsakligen motivera.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-27 11:55:29 följande:
    Din tes är alltså att om det är obligatoriskt att stanna hemma om man smittad, så går en del ut i alla fall i ren protest, men om det hade varit frivilligt, så skulle de snällt ha stannat hemma?
    Jag är på väg ut just nu -  dock osmittad - men vill gärna svara på ditt första påstående, kan finnas mer att svara på men jag har bara läst dina första rader.

    Nej, det är inte min tes. Däremot så tror jag att frivillighet är mer effektivt än tvång, i synnerhet över ett längre tidsperspektiv.

    Om den brittiska undersökningen är korrekt, där bara 18 procent stananr hemma fast de känner möjliga symptom så är min uppfattning att åtminstone Sverige har betydligt högre andel av personer som stannar hemma - som är medvetna om att de utsätter människor för smittorisk om de beger sig ut när de har symptom som kan vara covid-19.

    Jag tror alltså att den svenska modellen är att föredra jämfört med de metoder som helt eller delvis har inspirerats av Kinas smittskyddspolitik.

    I länder som tillämpar tvångsmetoder växer också det folkliga motståndet mot tvånget - och tar sig inte sällan uttryck i ren galenskap, som att covid-19 är ett påhitt.

    I Sverige verkar den opinionen leva nästan helt i skymundan och de som har betydande invändningar mot vår startegi önskar knappast att det ska bli slappare utan motsatsen.

    Fundera gärna på den brittiska undersökningen och vad den säger om möjligheterna att begränsa smittspridningen.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-27 13:10:07 följande:
    Vad menar du att borde göras för att få den där 82% att stanna hemma? Vet man ens varför de inte stannar hemma? För att de går miste om inkomst? För att ingen har informerat dem om hur smittan sprids? För att de inte tror på informationen? För att de är för dumma för att ta till sig informationen? För att jävlas? Det finns ju av dem i Sverige också, enligt vad som kom fram på en pressträff nyligen, någon borde undersöka fenomenet. Åtgärderna för råda bot på problemet beror ju på orsakerna till det.
    Tack för att du rättade min mattemiss, ska ju vara 82 procent som struntade i att isolera sig, inte 78 procent.

    Av artikeln i Independent framgår att det man försöker göra i England är att straffa dem som inte följer ordern om självisolering med böter upp till 10.000 pund.

    Om jag tror att det hjälper - nej!

    Det är bara att hoppas på att ett mirakelvaccin ska finnas tillgängligt redan i höst - annars är det risk att den återvändsgränd förbudsländerna har hamnat i blir permanent, alltenativt att så stor andel av exempelvis Englands befolkning har smittats att flockimmuniteten börjar begränsa smittan.

    Länk till Independent

    www.independent.co.uk/news/uk/home-news/coronavirus-self-isolation-uk-rules-symptoms-police-fines-b594240.html
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-27 12:13:16 följande:
    www.aftonbladet.se/nyheter/a/zgL2wO/nya-coronaregler-for-aldreboenden-sagas

    Katrin Westlund tycker tvärt om att det finns behov av fler bindande regler.

    ? Följsamheten blir säkrare om det är ett bindande krav. Rekommendationer kan man välja om de ska uppfyllas eller inte. Och på det här området kan det bli väldigt allvarliga konsekvenser om arbetet inte sköts på rätt sätt, säger hon.
    Som jag förstår det är såväl IVO som SKR kritiska till Socialstyrelsen föreslagna regler och anser att det räcker med de rekommendationer som redan finns.

    Det är inte många dagar kvar innan jag kan besöka några anhöriga/släkt som befinner sig inom äldreomsorgens domäner.

    Om Socialstyrelsen har tänkt att det ska vara ett obligatorium för personalen att informera mig om  FHM:s rekommendationer hoppas jag att Socialstyrelsen hinner trycka upp en broschyr och distribuera den . Jag vet inte hur mycket du känner till om svensk ädrevård, men på de boenden jag har besökt får man leta med ljus och lykta efter personal med tillräckliga svenskkunskaper för att kunna föra ett samtal med ambition att nå utöver det mest basala.

    Men det är klart: På rummet, hålla avstånd, tvätta händerna handsprit, räcker ju långt.

    Det är inte min avsikt att vara kritisk mot invandrare eller invandring- men det är rent ut sagt för jävligt att man omgett personer som går mot livets slut med personal de sällan kan kommunicera med.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin