Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-30 12:08:07 följande:
    Tja, enligt FHMs chefsjurist får en verksamhet bestämma själv om patienten eller någon annan smittspårar. Så det verkar visst vara tänkt så. 

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fhm-covidsjuka-ska-sjalva-fa-smittspara
    Kanske skulle man bara göra det möjligt, för att man ska kunna göra så i vissa fall? Det betyder ju inte att man alltid måste göra så. Med tanke på att man inte hann smittspåra allt, man hann ju inte med, tycker jag inte att det konstigt att man öppnar upp andra möjligheter. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-30 12:33:17 följande:
    Naturligtvis analyserar alla länder sina strategier.
    Har sett att en del säger att de planerar inte några nya, lika strikta lockdowns, men har inte läst om något land som ångrar att de hade lockdown i början av året. Visst, det finns ju diverse politiker, experter etc som tycker det var en dålig idé men har inte sett någon regeringsföreträdare säga det. 
    Dessutom rekommenderar ju WHO lockdown, som nämnts ovan. 
    Det är många som säger att man hade kunnat klara det med att bara ha social distansering och några få andra åtgärder, istället för att stänga ner helt. Alltså precis som Sverige har gjort. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-30 12:49:00 följande:
    Ingen HADE tillräckligt med smittspårare. Därför har man i vissa länder sett till att utbilda flera.

    svenska.yle.fi/artikel/2020/07/10/en-arme-av-sparare-kan-rycka-in-sa-har-forbereder-sig-finland-for-en-andra

    Vid universiteten i Helsingfors, Tammerfors och Östra Finland utbildas nya coronaspårare genom en webbkurs för yrkeskunnig vårdpersonal. Över 2 000 personer har anmält sig till kurserna, och vid midsommar hade 500 jämfört kursen.
    Haha. Vet du hur många som skulle ha behövts i Sverige där smittan ju slog till så mycket mer än i Finland? Jag vet inte exakt, men kanske 100 gånger så många? Varför förstår du aldrig att det är en jätte-skillnad om man bara har några få fall!?
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-30 12:52:57 följande:
    EFTER att ha slagit ner smittan, skrev jag. Det gjorde man ju aldrig i Sverige. Inte gick det att smittspåra i Finland heller på våren, det var brist på både tester och smittspårare. Testningskapaciteten har ju gått upp nu både Finland och Sverige, men till skillnad från Finland verkar Sverige inte ha brytt sig om att utöka smittspårningskapaciteten, och karantän har man inte heller velat ha, hittills i alla fall.

    www.tv4.se/nyheterna/klipp/förslaget-karantänkrav-för-osmittad-partner-13288595

    Hur bra det fungerar? Det återstår att se. Faktum är att om man INTE smittspårar, då sprider det sig fortare. De aktuella siffrorna för Finlands del kan du se på Worldometers. Om man vet var det håller på att gå på tok, då kan man sätta in åtgärder lokalt. Just nu är det kommunen Kuhmo som behöver strama åt lite.

    yle.fi/uutiset/3-11518504

    Klistra in texten i Google translate om du vill veta vad där står.

    På annat håll i landet lever vi än så länge normalt, äldre personer och personer i riskgrupper på samma villkor som vi andra.
    Vi har ju pratat om allt detta. Sverige har haft fullt upp med att se till att det fanns tillräckligt med sjukvårdspersonal och att testning så småningom kom igång. Det var två saker som prioriterades före smittspårningen. Smittspårning är också viktigt, men jag tycker ändå att de två andra sakerna var ännu viktigare. 

    Och om FInland har slagit ner smittan eller om de haft tur och inte fått in så mycket smitta - det kan man också diskutera. 

    Första länken fungerar inte och den andra tycker jag är lite mycket  för att köra i google översätt. Kan du inte sammanfatta? Men gör dig inte besväret om det är ett sånt förslag igen som Sverige ändå inte skulle ha råd med, om smittan har den omfattningen som den hade i sverige.
  • AndreaBD

    Jag måste dock säga att jag börjar ändra uppfattning lite när det gäller maskerna. Framför allt om man nu inte tänker allt eller inget, utan man utgår ju också ifrån att en större mängd virus kan ge ett svårare förlopp. Om man med masker kan uppnå att fler människor bara får lindriga förlopp, så skulle det ju vara väldigt bra. 

  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-30 16:27:18 följande:
    Vilka länder säger så? Vore intressant att läsa, posta gärna någon länk. Har bara sett att en del länder tycker att skolstängningar kanske inte hade varit nödvändiga.
    Jag har just svårt att ge en länk om detta, för att det har varit små saker hit och dit, tv-program som jag inte kan länka till och som är på tyska, m.m. Men det var så klart Tyskland, England också, och jag kommer inte heller ihåg nu ens vilka fler. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-08-30 16:13:41 följande:

    Jag tror definitivt också att viss situationer att en mask kan göra nytta om den är rätt använd, och har rätt klassning.


    Men tvång är jag inte så säker på.
    Personligen håller jag mig ifrån såna situationer.


    Ja, jag är också mot tvång. Det blir så konstigt om man måste ha mask, även om nu affären eller bussen skulle vara helt tomt. Då är det bättre om man kan anpassa det själv till situationer där det passar bra. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-08-30 23:04:20 följande:

    Tänkte bara lämna detta gamla tidningsurklipp här pga. deja vu - faktorn.


    Men mässling är en helt annan sorts sjukdom. Den ÄR luftburen. Det är inte covid-19.
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-30 23:05:03 följande:
    Nu har smittan gått ner i Sverige. Nu borde det gå att smittspåra.
    Visst. Och man har ju gjort det ett tag. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-30 22:19:32 följande:
    www.tv4.se/nyheterna/klipp/förslaget-karantänkrav-för-osmittad-partner-13288595

    Här ett konkret förslag på hur man skulle kunna minska risken för att smittan tar sig in på äldreboenden.

    Karantän för närkontakter är något som jag har nämnt flera gånger, så nej, jag är inte ointresserad av frågan.

    Vad anser du om förslaget?
    Vilket land har råd med sånt? Finland hade bara råd för att det fanns få fall. 

    Tyskland har flera gånger förkastat idén. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin