• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    pyssel skrev 2020-09-20 11:19:21 följande:
    Så varför tillskriver du mig indirekt åsikter om "munskyddstvång" och "munskyddsparader" när du nu har fått sådana insikter att du gör en utläggning om ditt åsiktskluster, skogen och träden?

    Lutar du fortfarande åt att Tegnell har fel och att du "rimligen" har rätt att munskydd ökar trängsel och smitta?
    Det är mer av en regel än ett undantag i den här tråden att de som anser sig vara kritiker av den svenska strategin inte förmår tillgodogöra sig relativt enkel text, alternativt avsiktligt väljer att misstolka.

    Jag är inte säker på att du ordentligt har tagit till dig det Anders Tegnell förklarade för en tid sen - att munskyddstvång på lokal nivå skulle kunna ha ett symbolvärde om man lokalt får ökad smittspridning trots att rekommentationerna följs.

    Det är möjligt att han har rätt, att munskydden skulle kunna signalera att det verkligen är allvar för lokalbefolkningen på den ort där man införde ett munskyddskrav för t ex de som reser med lokaltrafiken.

    Här i Sverige har vi ju bara haft våra rekommendationer och heller inga straff i form av böter för de som inte följer rekommendationerna - så till skillnad från invånarna i många andra länder där tvång följt på tvång på tvång så har vi inte utvecklat en betydande flockimmunitet mot tvångsåtgärder.

    Det är sant att jag vet mycket lite om dina åsikter kring Sveriges strategi och att jag kanske tillskrivit dig åsikter du inte har - men om du går igenom det du skrivit i den här tråden och sorterar bort det som handlar om dina åsikter om klyban - blir det inte mycket kvar av substans. I ett tidigare inlägg sammanfattede jag det du skrivit. Jag vill minnas att din huvudsakliga tes var att folk är dåliga på att följa rekommendationerna men att de är något bättre på att hålla avstånd till den som bär munskydd än den som är utan.

    Vilka åtgärder vill du se och har du någon förklaring till att smittan skenar i länder där man har infört munskyddstvång medan den tonar bort i Sverige?
  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-09-20 13:55:31 följande:

    Finner själv det rätt bisarrt att man ropar om munskydd desto mindre smitta vi får.
    Och man inser det handlar inte om munskydd ens, undra varför de inte klarar av att säga det dom verkligen vill.


    Sett över tid kommer smittan säkert även i fortsättningen att minska i Sverige, dessutom verkar det som att snällare stammar av viruset börjar dominera. Men vi kommer sannolikt att få se enstaka lokala smittspridningstoppar i höst och i vinter. 

    Som Tegnell påstod så är munskydd en symbolfråga, kanske de kan ha ett positivt symbolvärde under en begränsad tid på lokal eller regional kollektivtrafiknivå, kanske inte.

    Jag såg att Påven Johanna ansåg att du delar uppfattning med Trump. Jag tror nog att hon missförstått Trump. Han har ju blivit coronanationalist och uttalat att det är en patriotisk handling att bära munskydd.

    Däremot finns det ju tydliga paralleller mellan Trumps syn på den svenska strategin och kritikerklustrets.
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-20 14:20:26 följande:
    Jag vet vad jag skrivit, trots dina och Klybans försök.

    Jag frågade varför du var så säker på att Tegnell har fel.

    Okej, nu hade du visst ändrat dig, även om du vill fortsätta mala på och ge sken av att klämma åt mig på saker du och jag inte diskuterat. Det gör inget. Du är ingen match för sinnesron i jämförelse med Klybans samlade verk.
    Mm, jag vet också vad du skrivit.

    Och det förvånar mig inte att du inte har några synpunter på Sveriges strategiGlad
  • FDFMGA
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-09-20 14:42:56 följande:
    Hmm ja visst..tydliga paralleller ?
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/86wX4E/trump-overens-med-tegnell-om-munskydden
    Hm, Trump är ju egentligen inte ämnet för tråden men han är en åsiktstombola där alla kan hitta en passande lott, t ex att det är en patriotisk handling att bära munskydd.

    Trump har också en tendens att göra varje ämne till en personlig vendetta. Personligen är jag helt okunnig om upprinnelsen till den enligt uppgift mångåriga konflikten mellan klyban och klybankritikklustret - och jag hoppas innerligt att så få förbli.

    Men visst ser jag paralleller mellan Trumps retorik och personliga vendettor i den här tråden.

    Jag antar att Påven Johanna tyckte det personliga hade blivit marginaliserat när hon jämförde Trump och klyban.

    Trump är emellertid en lika skärpt som starkt kritiker av den svenska strategin som kritikerklustret i den här tråden.

    Det finns många kritikerpärlor i den här tråden - som den om att man inte kan jämföra överdödligheten i Sverige med den i ett land som alltid har en hög överdödlighet. En kommentar lika kunnig som någonsin Trumps tankar på att spruta in desinfektionsmedel i lungorna på folk.
  • FDFMGA
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-09-20 16:24:44 följande:

    Enligt artikeln är det Joe Biden som anser att det är patriotiskt att använda munskydd, fast inte omöjligt att Trump vänt kappan efter vinden och uttalat sig så förut. Kanske han spelar med den sida han tror sig vara bäst för stunden. 


    Till synes finns det pärlor i båda lägren , och jag bemödar mig inte lägga någon större vikt över vad folk sagt, såvida det inte är exceptionellt bra/intressant. Undantaget Trumps uttalanden som oftast är exceptionellt korkade. 

    Vad andra folk säger och gör bör inte användas som en ursäkt till att kategorisera in folk i grupper. Jag ledsnade på denna debatt då det handlar mer om att dumförklara folk enligt inbillade lag (kluster) än att föra en diskussion och dela tankar, och även om jag inte hunnit läsa ikapp allt så har jag misstankar om att det inte ändrats särskilt mycket. 

    För övrigt (jag läser bakifrån) men hann med att se att du skrivit om tramsiga likes och kluster. Jag ska enligt dig tillhöra motsatta laget men jag brukar gilla/ogilla det folk skriver för innehållet och inte efter några inbillade laguppdelningar. Du kan bekräfta detta genom att gå tillbaka till det inlägg jag skrev i början då jag bad om ursäkt för att av misstag gjort tumme ner då det egentligen skulle vara tumme upp. (Du är nog välbekant med visa endast). Betydde det att jag gjorde självmål när jag gillade ditt inlägg? För man måste enligt din teori bara gilla inlägg gjorda av kritiker om man är minsta kritisk till något i strategin?


    Det kan vara lämpligt att inte bara ha Aftonbladet som källa till sitt vetandeSkrattande

    Angående tummar så var det en förklustrad person i den här tråden som initierade samhörighetsaspekten.

    Men det är ju bra att du ogillar/gillar innehåll och inte personer. Det är nog det som är tanken med uppåt- respektive nedåttummar.

    Och hur ser du på smittspridningen i Sverige för närvarande - tror du att vi har en ny våg att vänta eller tror du i likhet med den danske professorn att pandemin är över i Sverige?
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-20 19:51:10 följande:
    Om inläggen gått över huvudet på dig och Klyban kan du fortfarande inte lasta den som skrivit inläggen för det. Jag förstod precis. Du hävdar alltså att de flesta inte förstod detta, skulle vara intressant att veta vad du baserar detta på, låga tankar om folks läsförståelse kanske. 
    Angående läsförståelse så anser ju pyssel att 95 procent av de som inte använder munskydd borde få undervisning på särskolenivå i smittskydd.

    Jag gör en helt annan bedömning av hur vi svenskar förhåller oss till varandra under pandemin.
     Lör 22 aug 13:41#4667 -1 +1CiteraAnmäl
    FDFMGA skrev 2020-08-22 11:19:19 följande:

    Jag och fler med mig upplever att munskyddsbärare är oförsiktiga och tillämpar därför en försiktighetsprincip gentemot dem, medan andra av rena hänsynsskäl kan se till att hålla avstånd till munskydd. Har man däremot ett generellt munskyddstvång förändras förutsättningarna, då får man ett mått på munskyddens bedömningar av riskavstånd under olika omständigheter. Är t ex munskydd mer benägna att anpass sig till ansjovisburkprincipen än omaskerade är?

    Min egen teori är att munskydd är mer benägna att tränga ihop sig än omaskerade och att det är en omständighet som uppskattas av t ex de som är ansvariga för kollektivtrafik i och med att det innebär lägre kostnader aatt driva trafiken i och med att man kan upprätthålla en högre passagerardensitet.

    Detta skulle kunna vara en förklaring till att man snarare ser negativa än positiva indirekta effekter av munskyddstvång ur ett smittspridningsperspektiv.


    Här verkar det vara tvärtom än din personliga upplevelse. Folk med munskydd, uppskattningsvis på promillenivå, beter sig seriöst och 95 % av resten borde få undervisning på särskolenivå i smittskydd och att acceptera tillsägelser. Vissa blir t.o.m riktigt obehagliga och tar en extra sväng mot en (alldeles nyss i affären, en satkärring med barnvagn), andra surnar till. När jag tar på mig mask, då är enda gången en del håller avstånd självmant.
    #inteensamaldrigglömd
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-09-20 20:01:21 följande:

    Mötte två munskydd idag på affären - vad de trodde att de sysslade med vet jag inte, den ena i paret höll på att springa omkull mig då jag stod i kassan och skulle betala, nästa strök förbi mig med centimetrar då jag packade min kasse. Den ena hade näsan framme och om de använde munskydd för att ev skydda sina medmänniskor så agerade de på fel sätt, sket fullständingt i avstånd och andra människor.


    Inte 95 procent - men inte desto mindre en betydande andel av munskydden borde få undervisning på särskolenivå i smittskydd.

    Detta utifrån mitt halvårslånga studium av munskydds beteende.

    Dock är jag inte helt säker på att de skulle ta till sig svårförståeliga instruktioner som att hålla avstånd till andra.

    De tycks ha en orubblig  tro på munskyddens skyddande magi.
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-20 20:22:49 följande:
    Ännu en som missar nyckelord, särskilt när de utgör essensen.

    ----HÄR----HÄR---HÄR---

    När du kom med dina erfarenheter av coronabeteenden med och utan mask skrev jag "här".

    Här omkring

    Around here

    Par ici

    Por aquí

    ... und so weiter

    Först var det ett par som smittats av språkförbistringen i klustret, men nu är ni tre som fått er beskärda del av Klybans språkfest.
    Brukar du ha extra radavstånd när du blir upprörd?

    Det tycker jag mig ha märkt vid ett flertal tillfällen.

    Så du tycker att 95 procent av människorna som bor i din by eller din stad borde få särskoleundervisning i smittskydd.

    Märkligt plats du bor på - eller snarare en märklig uppfattning du har om dina medmänniskor. 

    Nåja, de egenskaper du tilldelar klyban är du generös nog att också tilldela människor runtomkring dig, åtminstone 95 procent av dem, minus de promille som är maskerade.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-09-20 21:49:49 följande:
    Svårförståeliga instruktioner som att hålla avstånd till andra? Jag har vistats i länder där det varit delvis tvång med munskydd. De som haft på sig munskydd även i icke lagpåbjudna situationer, har varit bättre på att hålla avstånd än andra. 
    Mm, det har inte jag - vistats i länder med munskyddstvång, alltså.

    Däremot så har jag ju vistats i Sverige och sett hur de få som bär munskydd förhåller sig till FHM:s rekommendationer om att hålla avstånd till andra.

    Nu tycker jag iofs att ett eventuellt lokalt munskyddstvång på bussar och tåg är en struntsak. Jag hoppas att det aldrig blir aktuellt men sörjer inte om det skulle införas i typ Landskrona. Jag tror inte det skulle göra någon större skada.

    Jag ser mer munskyddskramandet som en symbolfråga där munskydd då står för den enkla lösningen - den som kan bringa ordning i kaos.

    Det är heller inte så att jag önskar att munskydd i praktiken ska ha motsatt effekt än den avsedda - men smittspridningen i länder med munskyddstvång talar sitt tydliga språk.

    Min gissning är att de främsta orsakerna till att munskyddstvång innebär ökad smittspridning är att munskydden dels inger en falsk säkerhetskänsla hos bärarna som därmed blir oförsiktiga och dels att de fungerar som ett alibi för beslutsfattarna att tillåta mer trängsel än annars.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin