Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2020-08-28 10:08:37 följande:
    Jag har läst samma artikel, jag har förstått innehållet, jag håller med skribenten.

    Artikeln är kort, innehåller ingen krånglig terminologi, och har en klar och tydlig poäng, så jag kan inte se någon orsak att behöva skriva ner samma sak här.

    Ett tillägg kan göras:

    Många förfasar sig över politiker som har fattat beslut om strängare åtgärder än dem myndigheterna har rekommenderat. Men det är det politiken handlar om. Man fattar beslut som går i linje med den ideologi man har. Varenda åtgärd inom alla samhällsområden har positiva konsekvenser för endel, och negativa konsekvenser för någon annan. Vissa åtgärder ger synliga resultat på kort sikt, andra åtgärder ger resultat på lång sikt. Om målet med politiken man för är att bli omvald om tre månader måste man fatta andra beslut än om målet är att jorden ska vara en bättre plats för alla om 10 år. I en demokrati väljer vi våra politiker, men vi väljer inte våra tjänstemän. Därför är det självklart att det är politikerna som ska fatta de beslut som påverkar folks vardag.

    Det har sagts att lagarna i Sverige inte tillät strängare åtgärder. Man kan stifta nya lagar, om man vill. Ifall rubrikerna i media hade sagt ?Hälften av barnen på förskolan dog i covid-19?, då är jag säker på att Sverige väldigt snabbt hade stiftat en hel drös med nya lagar.

    Läget i Sverige är som det är för att det är så det svenska folket vill att det ska vara.

    Vad trött man blir..... då försöker jag lära mina elever att man inte ska argumentera genom att bara säga att man håller med och ge länkar, och så ska ni vuxna försvara det till varje pris. Du har ju åtminstone skrivit något om det, även om jag inte håller med. 


    Exempel då ifrån tidningstexten som hon länkte till:

    "I början av coronapandemin pratade han om att det var ?orättvist? att rekommendera att jobba hemifrån då det slår ?socioekonomiskt ojämnt?."

    Någonstans hamnar man ju där om man ska se till folkhälsa i allmänhet. Psykisk hälsa hör ju också till. Jag anser att man inte kan utesluta ekonomi och rättvisa och sociala omständigheter, när man ska se till befolkningens hälsa i allmänhet. 

    Och att poliser inte ska visa sympati för "black lives matter" demonstrationer, det tycker jag är dumt. Det är nämligen ganska bra i den situationen, då det säkert lugnar stämningen och minskar risken för "vi mot dem" - konflikter med polis. 

    Generellt - det är ingen fördel att inte ha en helhetssyn, att inte ta hänsyn till andra områden. Då sysslar var och en med sitt och det passar inte ihop sedan. 

    Och vad är man rädd för? Gör det någon skada? Tegnell har väl inte för avsikt att ta över politiken! 

  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-08-28 10:07:10 följande:
    Om jag har förstått det rätt så finns det forskning som visar att munskydd fungerar i laboratoriemiljö om munskydden används korrekt, då minskar de i första hand risken för att den som bär munskyddet ska smitta andra.

    Men forskning kring hur korrekt hanterade munskydd i tillrättalagda miljöer fungerar  har ingen som helst relevans för hur munskydd fungerar i verkligheten.

    Anders Tegnell tog vid någon presskonferens upp munskydds positiva psykologiska effekt, det vill säga att bärarna fungerar som signaler på att vi lever i en pandemi och att detta medvetande i sig kan ha en smittskyddseffekt.

    Mot detta kan man ställa det faktum att munskydd kan inge bäraren falsk säkerhet - vi som roat oss men att studera munskyddens uppträdande tycks vara eniga om att den effekten är stark.

    Man kan ju också notera att det finns få exempel på länder som infört munskyddstvång där denna åtgärd haft positiva effekter om den inte kompletterats med andra repressiva åtgärder och då har det med stor sannolikhet varit de senare som har haft effekt.

    Jag tror heller inte att det i längden är positivt att politiker tar till åtgärder vars enda syfte är att få politikerna att verka handlingskraftiga inför en okunnig opinion. Populism brukar sällan föra något gott med sig.
    Jag tror också att det är svårt att överföra resultat i laboratoriestudier till verkligheten. Det är svårt att göra forskning där, om den ska ge pålitliga resultat. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-28 12:29:42 följande:
    Newsflash - det jag skrev, var ingen skoluppgift. 

    Jag håller med om det som artikeln behandlar och argumenten där, plus tillägget från ABC. Tänker inte upprepa samma saker, mer än följande -

    Det är politikernas uppgift att ta hänsyn till tex ekonomiska aspekter, när coronastrategi diskuteras, inte FHMs. Givetvis måste man beakta många olika aspekter när ett problem ska tacklas, men det kan göra skada om någon som är expert på trafik uttalar sig om arbetslösheten eller liknande. 

    Jaha... och du tror inte att det man lär sig i skolan är till för att användas sedan när man är vuxen? Det är i alla fall tanken! 

    Som vanligt håller du med utan egentliga egna tankar. 


    Visst, var och en ska helst sköta sitt område, men alltför vattentäta skott förhindrar all smidighet och samarbete. Men inte bara det. Det är också så att folkhälsomyndigheten INTE bara är ett smittskyddsinstitut, som t.ex. Robert-Koch-institutet i Tyskland, utan det är en myndighet som har hela folkhälsan som uppgift. Jag vill inte gå in för detaljerat nu vilka uppgifter de sysslar med i detalj - någon hade ju ställt in en sån lista en gång. - men jag är skulle slå vad om att det också förekommer ekonomiska och även miljö-aspekter. 

  • AndreaBD

    Det här var lite roligt. Tysklands främsta expert, Christian Drosten, sa i januari i ett TV-program om masker mot covid-19 "Man stoppar inte virus med dem". Det här är på tyska och det är bara en minut:


    ">

  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-28 16:11:14 följande:
    Man kan ju ändra sig ... 
    https://www.n-tv.de/panorama/Drosten-Maskenpflicht-ein-grosser-Erfolg-article21841803.html
    Jag tror det har tagits ur sammanhanget, så jag ger inte mycket på det heller.  Det verkar som om sammanhanget där var om man kan stoppa viruset helt.

    Däremot tror jag inte att en riktig expert som Drosten ändrar sig i frågan om lätta masker släpper igenom virus eller inte. Det gör de. Jag funderar snarare om experterna yttrar sig lite mer positivt om masker för att de har fått direktiv att de ska göra det, för att inte folk ska vägra ha dem. 
  • AndreaBD
    Anonym (utlandssvensk) skrev 2020-08-28 14:49:05 följande:
    Om vi ska vänta på att forskningen ger ett entydigt svar om munskydds effektivitet kan vi vara helt säkra på att pandemin för länge sedan tagit slut. Det är i nuläget - och under det närmaste året - helt orealistiskt att vänta på vetenskapligt underbyggda studier som visar med trestjärning signifikans att munskydd minskar smittorisken. Man måste fatta ett beslut nu, och då gäller försiktighetsprincipen. Teoretiskt sett bör munskydd minska risken att smitta andra, och i viss mån risken att bli smittad. Det är förknippat med få risker att ha munskydd och kostnaden är minimal. Alltså är det rationellt att rekommendera munskydd i offentliga miljöer inomhus. Jag bor i UK och fast engelsmän inte är kända för att göra som de blir tillsagda av regeringen (många britter betraktar svenska "nanny state" rätt nedlåtande) så har en förkrossande majoritet följt rekommendationen - man ser knappt en enda utan munskydd i affärer och restauranger. Om det fungerar i UK har jag svårt att se varför det inte skulle fungera i Sverige.
    Huvudargumentet varför vi inte behöver ha det egentligen är ju - om vi följer dem reglerna som vi har, så gör det ingen skillnad om vi dessutom skulle ha masker. Det är helt enkelt en sak som inte gör någon nytta då. Storbritannien är inte Sverige. Det är mycket mer tätt befolkat.

    Och det har ju inte gått särskilt bra för er heller. Visserligen har siffrorna gått ner ordentligt nu, sedan ett tag tillbaka, men det har de ju gjort i Sverige också. Utan masker. 

    Personligen HAR jag mask på mig i kollektivtrafiken. Men jag tycker det är viktigare att det inte är så mycket folk. Annars kommer vi att smitta varandra även med masker. Den åtgärden gör helt enkelt så mycket mer nytta. Att folk jobbar hemifrån - gör jättemycket nytta. Masker - gör kanske någon liten nytta. Då tycker jag helt enkelt man ska i första hand satsa på det som gör stor nytta. 
  • AndreaBD

    Jag bara ställer in länken, ifall någon är intresserad. Inget särskilt som jag vill säga med länken. Förresten - den killen, engelsmannen som gör kanalen/bloggen verkar ha något speciellt intresse av Sverige. Antagligen har han flickvän där, kan man tänka sig. Han sa i alla fall att han är där ibland. Så, det är inte så mycket att han är för (eller emot) Sveriges strategi, men han tar upp Sverige en del, för att han uppenbarligen är där en del:


    ">

  • AndreaBD
    pyssel skrev 2020-08-28 17:42:43 följande:
    Jag förstår utmärkt. Du förstod inte Fuckgoogleaskme's replik till klyban.
    Jag ångrar att jag ens försökte förklara och återvänder till ämnet. 
  • AndreaBD
    Anonym (utlandssvensk) skrev 2020-08-28 18:12:42 följande:
    Masker är inget substitut för social distansering. Men i sammanhang där social distansering är svårt eller omöjligt, som i hemtjänsten, kan det spela en viktig roll.

    Och Storbritanniens hantering av epidemin har förvisso varit usel, dock främst pga av att man, precis som Sverige, agerade sent (det säger en hel del att Sverige såg UK's strategi som förebild fram till dess UK valde en lockdown). Smittspridningen i Sverige är dock högre än i UK. Kanske pga av masker.

    Däremot är argumentet att Storbritanniens är mer tätbefolkat än Sverige helt irrelevant. Städer och byar ligger tätare här, men det är inte mer folk på gator och i affärer än i Sverige (möjligtvis med undantag för London). Smittspridningen hänger främst samman med hur tätt folk vistas i vardagen, inte hur långa avstånd det är från en stad till en annan.
    Visst. I hemtjänsten är mask ett måste. Och det är ju krav på sånt, egentligen, här, sedan vi har corona.  Men i andra situationer tillför det knappt något.

    Det man är orolig för är ju att folk då, med mask, skulle tumma på andra åtgärder, så som social distansering. Och det är inte helt osannolikt. Det kan hända helt omedvetet, människan fungerar så.

    Dessutom, som sagt, är det jätteviktigt att det just inte blir mycket folk t.ex. i tunnelbanan i Stockholm. Om det blir det, så hjälper inte maskerna heller. Och om man lyckas få det glest, så behöver man inte masker. Jag ser inte riktigt något användningsområde. Och man kommer att införa maskplikt om det verkar vara läge i någon situation.

    Jag vet inte, om det inte spelar roll då med mer tättbefolkat. Sprider det sig inte lättare från en stad till en annan? I Sverige är det ju delvis väldigt långa avstånd. Då märks det kanske tydligare och man vet vart viruset har spritt sig? 
  • AndreaBD
    Anonym (utlandssvensk) skrev 2020-08-28 18:43:05 följande:
    Uppenbarligen anser Royal Society och WHO (m fl) att det finns vetenskapligt belägg för att använda munskydd. Jag har större tilltro till deras medicinska kompetens än din.

    Påståendet att munskydd ger upphov till "falsk trygghet" och andra liknande beteenden är inte vetenskapligt underbyggt utan baseras på antaganden. I andra sammanhang har man visat att regler inte leder till ökat riskbeteende (t ex bältestvång i bil har inte lett till att folk kör fortare). Och bevisligen kan britter använda munskydd korrekt, så varför skulle inte svenskar kunna göra det också?

    Skillnaderna mellan Sverige och dess grannländer är inte så stora att det förklarar den mångfalt högre smittan och dödstalet här.
    Anders Tegnell sa nyss att FHM inte ens har gjort en egen bedömning där, när det gäller maskernas nytta/kunskapsläget, utan att de förlitar sig på WHO, ECDC... och det var något mer. 

    Så du använder WHO för att bevisa att det skiljer sig, medans Tegnell säger att de är överens (eller t.o.m. har tagit över deras åsikt utan att göra en egen bedömning). Visserligen - jag vet att WHO har sagt: Använd gärna mask! Men de säger samtidigt att det inte är belagt att det skulle göra nytta. 

    Och bältestvånget tog ganska många år för folk att vänja sig. Jag menar, ganska många struntade i det i början, man fick införa böter. Även då struntade många i det. Men det här som de tänker på är mer omedvetet. Man slappnar av automatiskt om en annan åtgärd sätts in. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin