• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    pyssel skrev 2020-09-12 22:08:14 följande:
    Klybans anklagelser är aldrig svåra att uppfatta, där är vi helt eniga. Hans många upprepningar och inlägg med grava språksvårigheter, ja där kan jag också hålla med om att "präglas av" är ett uttryck som beskriver tråden utifrån hans aktiviteter. Upprepade anklagelser och krumbukter som antingen kan bemötas med "du har fel", förtydliganden, sarkasmer eller tystnad. Inget når fram, inget stoppar vederbörandes påhitt. Humörsvängningar kunde jag inte direkt hitta några. Är det något du känner av ofta?
    Humörsvängningar kan jag väl känna av ibland, t ex när jag vaknar upp och inser att det är måndagsmorgon.

    Då kan det svänga rätt ordentligt från en skön dröm till bister verklighet, i synnerhet om det regnar är mörkt och jag vet att jag måste ut med hunden.

    Men det brukar svänga tillbaka när vi väl är ute.
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-12 22:22:37 följande:
    Du underskattar visst min förmåga att skriva "rakt på" och "rakt fram" med källhänvisningar till DSM-5 till de som "resonerar" i en parallell verklighet. Jag är inte alltid sarkastisk. Det är strax innan jag ger upp - eller ibland när jag gett upp på förhand.
    Jo, jag noterade att du hänvisade till DSM-5 och de villkor som anges där för att någon ska få diagnosen autism och att man antingen har diagnosen eller inte. Utifrån din beskrivning är detta solklart. Lika solklart som att en person med autism före 1980 var schizofren.

    i mitt svar till klyban skrev jag om två personer som hade för vana att så gott som alltid prata fysik, ofta grälade de om fysik - elelr som jag uppfattade det så hade de en absurd brist på andra möjligheter att kommunicera än via fysik och ibland kunde hela fysikhavet storma.

    De här var personer som inte behövde stöd, som var kunniga inom ett smalt område men begränsade till detta område - jag brukade tänka på dem som aspergerduon, men jag betvivlar att de skulle ha fått den diagnosen, när man kunde få den diagnosen.

    Inte desto mindre tyckte jag och tycker jag att de hade drag av asperger.
  • FDFMGA
    pyssel skrev 2020-09-12 22:48:58 följande:
    Till bönder på bönders vis, aspergerstyle: Rakt på, om DSM-5. Konkret, inga abstraktioner. Det hjälper inte. Då svarar man till slut som man har lust.
    Okej.

    Jag vill inte bidra mer än jag redan gjort till att den här tråden handlar om annat än covid-19.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-09-12 23:34:59 följande:
    Han verkar tro att det är så enkelt, och framför allt vore det en för stor risk att ta. Att ha konceptet flockimmunitet med någonstans i tankarna - något som kan bromsa upp spridningen lite eller något som man kan behöva om det kanske inte fungerar så bra med vaccin, en faktor av flera - det är förstås vettigt. Men att helhjärtat och fullständigt vilja satsa på det - det tycker jag är vansinnigt. Just för att man inte exakt vet hur det kommer att utvecklas. 
    Ja, jag vet ju vilket uttalande du tänker på, men jag tror inte att han ser gruppimmunitet som ett mål, i synnerhet inte för Norrbotten som väl rimligen har en mycket låg andel immuna.

    Hursomhelst är det ju inte han som bestämmer Sveriges smittskyddsstrategi och att FHM skulle ha kollektiv immunitet som mål ur ju rent nys  - men samtidigt är ju partiell immunitet på gruppnivå en faktor som de försöker bedöma när de ser till smittspridningen i storstäderna.

    Det är knappast kollektiv immunitet som är orsaken till att smittspridningen är förhållandevis låg i Sverige numer och fortsatt minskar.

    Vad Sverige har lyckats med är att man utan direkt tvång har lyckats få tillräckligt många att vara tillräckligt smittskyddsmedvetna för att smittan ska minska medan man nu i många andra länder söker efter metoder som inte innebär lockdown när man lättat på tvånget och smittspridningen ökar igen.

    Dubbla munskydd, kanske
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-13 00:48:46 följande:
    Det har inte varit så mycket diskussion om den svenska strategin i finsk press. Så  mycket mera än att det svenska samhället är öppet och att väldigt många har dött har inte kommit fram. Mika Salminen fick i en intervju frågan om hur han ser på den svenska strategin, den kommenterade han med att han har ansvar för Finlands strategi, och tar inte ställning till vad man gör i andra länder.

    Men det är alltså inte det som har skrivits i finsk press som har påverkat min syn på Sveriges strategi, utan det som har skrivits i svensk press. Eftersom siffrorna på antalet sjuka och döda talar sitt eget språk, så är man ju tvungen att övertyga folket om att man har gjort rätt på något annat sätt. Och eftersom Sverige inte har någon egen unik smittobegränsande åtgärd som man kan upphöja till skyarna, så måste man i stället förklara varför andra länders åtgärder är dåliga. Och det är på den här punkten det blir lite absurt. För vi som bor i länder som har tagit till de här åtgärderna har ju fått höra att de är bra.
    Ur mitt perspektiv skulle man kunna se på den svenska strategin utifrån en skala där man i den ena änden anser att om Sverige vidtagit liknande åtgärder som våra nordiska grannländer så hade äldreboendena och hemtjänsten kunnat begränsa smittspridningen till ett minimum, liksom samhället i övrigt hade kunnat göra, i andra änden på skalan anser man däremot att Sverige var ett offer för omständigheter som låg bortom FHM:s och regeringens kontroll och att vår strategi utifrån omständighetrna var och är fullkomlig. 

    Få om ens någon befinner sig åsiktsmässigt i närheten av den sistnämnda änden - men en del svenskar tangerar den förstnämnda ytterkanten och synpunkterna på den svenska strategin i en del av våra nordiska grannländer tycktes länge vara parkerade där. 

    Jag var inte ensam om att notera skadeglädjen i en del av rapporteringen om döda i Sverige när det såg som värst ut här, en parallell till de som här i tråden gillade ett kortfattat påstående om att 30 procent fler hade hamnat på sjukhus i Stockholm. 

    Vi har många coronaår framför oss men förhoppningsvis kommer smittspridningen att ligga kvar på låga nivåer här i Norden, så landskampen i coronabekämpning kanske till slut blir så långdragen och ointressant att man slutar jubla när man upplever att motståndarlaget gjort ett självmål.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-09-13 07:22:41 följande:
    Skadeglädje? Är det vad du tror att en tumme upp, ett gillande betyder? Så när min nära vän gick bort i somras och hennes syster postade om det på Facebook och många, väldigt många som både älskade och respekterade henne, använde gilla-symbolen så tänker du dig att de gör det av skadeglädje? 

    Det var jag som postade inlägget om den 30% ökningen och de "gillanden" det inlägget fick skulle jag tänka mig handlade om att man gillade att någon uppmärksammade den saken eftersom det var en upplysning, en information, som också hade sin plats bland alla andra rapporterade händelser. 

    Jag tror inte det finns någon som känner skadeglädje över att det plötsligt blivit fler som behöver sjukhusvård och som riskerar ett allvarligt förlopp och/eller död. 

    Eller är det så du och ditt kluster känner när ni noterar en stor ökning av fall i våra grannländer och övriga Europa igen? 
    Nu är jag visserligen medveten om att du har ett mer personligt förhållande till fakta än jag och dessutom har jag inte gillande/ogillande av inlägg som hobbyverksamhet - så det är en för mig ganska obekant värld du beskriver.

    Jag kan förstå att man kan uttrycka sin sympati för ett inlägg av typen "Omgiven av sina närmaste somnade JJ lugnt och stilla in natten till torsdag. Vi - dina närmaste - och din stora vänskapskrets - kommer alltid att minnas dig med innerlig glädje. Vila i frid!

    Däremot är jag lite tveksam till att man uttrycker sympati för det kortfattede meddelandet "JJ dog i natt".

    Detsamma gäller för mig budskapet att 30 procent fler har insjuknat - såvida man inte uttrycker deltagande med dessa sjuka på ett eller annat sätt, typ: Hoppas att ingen av dessa ska behöva gå en plågsam död till mötes.

    Men att språk och emotionella uttryck kan variera från person till person eller från kluster till kluster visar ju inte minst den här tråden.

    Jag förundras lite över i vilken utsträckning ditt kluster är benäget att diskutera personers egenskaper över deras huvuden, alltså skriva inlägg om en deltagare i tråden i stället för till.

    Min alternativa tolkning till tummarna är närmast att tummarna fungerar som ett gemensamhetsskapande och sammanhållande klister i ditt kluster, liksom det indirekta tilltalet.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-09-13 09:53:06 följande:
    När Expressen först rapporterade om att Danmark och Norge hade gått förbi Sverige i antal nya smittade, så illustrerade man texten med en bild av en glatt leende Tegnell. Antagligen insåg man att det var olämpligt, för bilden försvann väldigt snabbt.

    Jag förstår inte hur man ska kunna få igång ett riktigt samarbete, så länge Sverige sågar varenda åtgärd som grannländerna tar till.

    Då när man ännu inte hade fått upp testningskapaciteten i Sverige, föreslog någon (Åkesson?) att man kunde be de andra nordiska länderna om hjälp, det var ju väldigt få som behövde testas i grannländerna just då. Nej, det var olämpligt, tyckte den man då intervjuade. Tegnell förklarade också i somras att han inte ser någon idé med att testa många, om man inte kopplar en åtgärd till testandet. Samtidigt förklarade Tove Falk(?) att det skulle vara bra med tanke på forskningen om man faktiskt visste vem som hade haft covid-19 eller inte. Det hade inte Tegnell kommit att tänka på, eller?
    Det är inte lätt att kommentera skeenden som man får återberättade utan att man har möjlighet att att själv bedöma händelserna.

    Bilden på den leende Tegnell - var den tagen vid en presskonferens eller var det ett arkivfoto som någon Expressenmedarbetare plockat fram?

    Expressen är inte den källa jag i första hand skulle rekommendera för den som vill bilda sig en uppfattning om Sverige, inte heller Aftonbladet, men deras material är ju gratis, förutom premiumartiklarna, till skillnad från exempelvis SvD.
  • FDFMGA

    Israel stänger ner nästa vecka och tre veckor framåt. man kan ju tycka att de kunde höra sig för med grannlandet Palestina hur man bär sig åt för att människor inte ska bli svårt sjuka elelr dö i covid-19. 

  • FDFMGA
    klyban skrev 2020-09-13 20:39:34 följande:

    Såg detta precis, man ställer sig lite frågande till varför de väntar tills fredag.
    Men antar det är för att man vill folk ska hinna med att bunkra upp för dessa 3 veckor.


    Inte följt Palestina alls, men antar de sköter det bra med tanke på vad du skriver, eller?


    Nej, det tror jag inte att de har förutsättningar att göra - men de tillhör den stora majoritet av fattiga länder som rapporterar väldigt få sjuka och döda.

    Tror man blind på statistiken så är det länder med nästan obefintlig sjukvård och obefintliga välfärdssystem som har hanterat pandemin bäst - länder som Kambodja, Eritrea, Laos, Myanmar och Tanzania.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin