Inlägg från: Anonym (man) |Visa alla inlägg
  • Anonym (man)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-05-06 11:43:54 följande:
    Där sa brittiske professor Fergusson (om jag minns rätt nu) något kritiskt mot den svenska strategin, som han faktiskt hade rätt i. Det du skriver däremot visar bara att du inte är det minsta insatt. Varför informerar man sig inte lite mer, innan man ha så starka åsikter?

    Det han sa var nämligen att Sverige är inkonsekvent, att Sverige ibland verkar vilja nå flockimmunitet, medans de på andra sidan har alla dessa social distancing metoder - som ger bra effekt - men när Sverige har dessa så kommer de ju inte att nå flockimmunitet. DET är verkligen den mest uppenbara grejen och att det inte har kommit upp av de som vill klaga  i den här tråden visar ju att folk inte är insatta. Jag har själv också undrat det från början.

    Men tyvärr så är det ju så att ingen vet vad som är bäst att satsa på. Eftersom vi inte heller vet om vi blir immuna och om det går att hitta ett vaccin  - vi vet inte vad som är bäst. Sverige kör alltså en balansgång mellan olika metoder, och tar hänsyn till alla dem sakerna som andra länder också ser som viktiga -  lagom med sjuka på sjukhusen (sjukvården måste hinna med), isolering av känsliga grupper, undvika dem vanligaste smittokällorna (varför stänga skolor eller arbetsplatser om inte många smittas där?). Egentligen är det väldigt smart. 
    Jag vet inte om jag skulle kalla din ensidiga och väldigt icke objektiva sökning av information dör du enbart gräver fram det du vill se men ignorerar allt annat för bildat.... så att påstå att andra är obildade för att de inte håller med om din extremt ensidiga bild är ju bara löjligt

    Att påstå att ingen visste någonting är ju bara löjligt, det är inte första gången i världshistorien världen haft pandemier och epidemier så det fanns redan saker man vet har fungerat förut, det är vad de flesta valde. Men Sverige valde att gå mot strömmen och våra resultat hittils är ju inte sådär jättelysande i jämförelse med våra grannar eller hur?

    Ja precis, nu har ju FHM fanklubben svängt angående immunitet eftersom senare forskning visat stor osäkerhet kring hur länge man är immun. Tidigare har man ju snackat sig hes om hur bra det är med flockimmunitet... det gäller ju att vända kappan efter vinden.
  • Anonym (man)
    Anonym (.) skrev 2020-05-06 12:07:01 följande:
    Varför prata om 2 månader? Varför prata om kort tid?

    Låt oss använda påhittade siffror:

    A) 10000 personer dör av smitta under 3 månader. Samhället fortsätter som vanligt i övrigt.
    B) Samhället stänger totalt. 500 dör av smitta under 3 månader, men under kommande 10 åren dör 13000 pga långtgående effekter av nedstängningen.

    Vilket fungerade bäst? Kanske B, där du inte direkt ser antal döda?
    För att pandemin pågått relativ kort tid.

    Nej jag tycker vi ska använda faktiska siffror istället, hittepåsiffror har vi redan sett nog av från FHM fanklubben.

    Om du tittar på dina hittepåsiffror, ser du någon skillnad i tidsspann?...3 månader vs 10 år kan det innebära att situationen då inte är lika akut och att vi får mer tid på oss att åtgärda saker? Vad tror du händer om man skiter i att låsa ner samhället för att stoppa smittspridningen? Dina beräkning är ganska bristfälligt för de 10 000 personer du nämner är en siffra baserad på antal döda MED en massa åtgärder för att få ner smittan...en mer rättvis jämförelse är räkna döda om man helt och hållet skiter i att göra något alls och jämföra det med antal döda pga dålig ekonomi i 10 år.

    Vilket fungerar bäst? Det vet vi inte förrän pandemin är över, dock ser vi redan nu hyfsat goda exempel i världen där man valt att stänga ner hårt under kort tid och börjar öppna upp med smittan under kontroll. För det finns inget som säger att man MÅSTE ha stäng under lång tid och förstöra sin ekonomi som FHM fanklubb gärna försöker vända det till. Den strategi vi valt kan mycket väl visa sig bli dyrare än övriga om smittspridningen håller på länge i flera omgångar därför är det ganska korkat att redan nu påstå att den är bäst.
  • Anonym (man)
    Anonym (.) skrev 2020-05-06 12:46:25 följande:
    Det jag vänder mig emot är att du upprepade gånger talar om vad som hänt de senaste månaderna, utan att ta in helhetsbilden, och fundera över vad som kan eller kommer att hända under lång tid framöver, inklusive fler vågor av viruset.
    Därtill läste du fel. Exempel A var att samhället fortsätter som vanligt, dvs utan åtgärder.
    Faktiska siffror för framtiden kan vi inte använda oss av, av naturliga skäl.
    Och det jag vänder mig emot är att likställa en akut situation dör massvis med människor dör under kort tid med en situation som pågår under 10 år där dödligheten per vecka är ofantligt mycket lägre.

    Alla förstår att dålig ekonomi är dåligt, den intressanta frågan i en akut situation som den vi befinner oss i är vad man ska prioritera, liv eller ekonomi?
  • Anonym (man)
    Anonym (.) skrev 2020-05-06 12:46:25 följande:
    Det jag vänder mig emot är att du upprepade gånger talar om vad som hänt de senaste månaderna, utan att ta in helhetsbilden, och fundera över vad som kan eller kommer att hända under lång tid framöver, inklusive fler vågor av viruset.
    Därtill läste du fel. Exempel A var att samhället fortsätter som vanligt, dvs utan åtgärder.
    Faktiska siffror för framtiden kan vi inte använda oss av, av naturliga skäl.
    Om du tror att 10 000 döda är realistisk utan åtgärder så lever du i en fantasivärld.
  • Anonym (man)
    Anonym (.) skrev 2020-05-06 12:04:16 följande:
    Därför att en nedstängning har negativa effekter för samhället.
    Döda människor har oxå en negativ effekt på samhället.

    Dessutom finns det inget som säger att en nedstängning behöver pågå så länge, det har vi redan exempel på hos våra grannar.
  • Anonym (man)
    AndreaBD skrev 2020-05-06 13:01:20 följande:
    Nämn EN ENDA expert då som du tycker jag ska lyssna på, som har bra argument!

    Jag nämnde en hel serie (lockdown tv unherd), där de intervjuar olika experter som har alla möjliga åsikter. Det finns också de som är positiva till lockdown, så som Fergusson, som jag faktiskt nämnde nyss. Men du tolkar väl lite ensidigt.

    Och det stämmer inte att de har vänt kappan efter vinden. De har hela tiden sagt samma. Att man inte vet dessa saker, har man sagt från början. Men du har nog inte lyssnat ordentligt. Precis som du gör här. 
    Finns hur många experter som helst som är kritiska till vår strategi, det är bara att välja.

    Ja du har ganska genomgående enbart nämnt utlåtanden som är positiva till vår strategi, därav ensidigheten och bristen på objektivitet.

    Jag lyssnar, fast med andra öron är dina, mina släpper in både ris och ros medan dina verkar ha ett filter som enbart släpper igenom ros.
  • Anonym (man)
    AndreaBD skrev 2020-05-06 13:02:40 följande:
    Och lockdown ger också fler döda människor. Det säger alla experter. Men det verkar som om du inte vill lära dig något mer, även om varenda expert i världen skulle säga samma sak. 
    Beror på vem man jämför med och om vi ska lära oss något så borde vi rimligtvis jämföra med de som haft lyckade lockdowns. Men det förutsätter ju såklart att man är öppen för att lära sig av andra. Har man gett sig fan på att man har rätt kosta vad det vill så är det såklart roligare att bara jämföra med de som har det sämre.
  • Anonym (man)
    Anonym (.) skrev 2020-05-06 13:08:24 följande:
    Om orsaken till att de dör är samma?
    Du anser alltså att det är bättre med 15 000 döda under 10 års tid än 5000 döda under en kort tid, även om de alla dör av samma orsak?
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 12:51:56 följande:
    Om du tror att 10 000 döda är realistisk utan åtgärder så lever du i en fantasivärld.
    Vad var det du inte förstod med "påhittade siffror"?

    Och du anser alltså att det är bättre att 100 000 dör under ett år än 15 000 under 10 år? För du fattar väl att det är den effekten man får om man skiter i att göra något alls för att stoppa smittpridningen och enbart tänker på ekonomin.
  • Anonym (man)
    AndreaBD skrev 2020-05-06 13:16:04 följande:
    Du ska inte jämföra med andra länder alls nu, utan du ska jämföra bara Sverige med och utan lockdown. Och då är experters bedömning (och inte bara deras, jag tror de flesta som har ganska bra överblick över hur ett samhälle funkar, håller med)  att det kan bli fler döda med lockdown, pga många negativa följder så som arbetslöshet, fattigdom, försämrat psykisk hälsa, försämrat fysisk hälsa också hos vissa. 
    Självklart ska man jämföra, det är ju så vi får en hibnt om vilken strategi som fungerar bäst. Att bara stoppa huvudet i sanden och skita i hur bra eller dåligt det går i jämförelse med andra är ju inget bra sätt att lära sig.
  • Anonym (man)
    Anonym (.) skrev 2020-05-06 13:25:05 följande:
    Nej, det anser jag inte, men nu är det inte heller den strategin vi har - "att skita i att göra något alls".

    Du blandar ihop saker. Mitt exempel med påhittade siffror var en protest mot att du vägrar se helheten. Det var just påhittat, men för att illustrera att man måste tänka både på kort och lång sikt för att värdera vad som är rimligt att göra just nu.
    Va bra då är vi då båda kanske eninga om att det behövs viss lockdown som kommer påverka ekonomin hur fan man än gör och det är mer en fråga om i hur stor utsträckning. Alltså är det då ganska överflödigt att sitta och tjata om hur farligt det är med dålig ekonomi för det har ju alla redan fattat 

    Jag vägrar inte se helheten jag vägrar acceptera korkade argument som går ut på att likställa en akut situation med tusentals döda på kort tid med en långvarig situation som inte är lika akut.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin