Inlägg från: Anonym (sant) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sant)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-05-04 13:28:19 följande:
    Hela systemet med hemtjänst, vårdbiträden och undersköterskor bygger på lågutbildade kvinnor som jobbar för ganska lite lön. Plus timanställda, ofta studenter. Jag har också jobbat i hemtjänsten och som personlig assistent när jag pluggade. 

    Det systemet har förstås både för -och nackdelar. Vi har ett välutbyggt system med hemtjänst som andra länder knappt ens kan föreställa sig. Länder, där anhöriga tar hand om sina gamla eller på sin höjd kan de bo på ålderdomshem. Men nackdelen är just att man har outbildade unga människor - och invandrare som inte alla kan så bra svenska. Kanske vore det en lösning att ha några bättre utbildade som arbetsledare och vårdbiträden plus studenter som utför. 
    Fast det har man ju. Allt man gör styrs av sjuksköterskor, och man får ju hoppas att de har kunskap, om nu timvik skulle vara så okunniga inför basal hygien (vilket jag inte tror att de är alls, bara för man är invandrare och inte kan språket perfekt, betyder det inte att man inte haft liknande kunskap från sina hemländer, chansen är nästan större, skulle jag vilja påstå)

    Att nyanställa en massa nya kunniga inom vården lär knappast heller vara aktuellt då de behövs nog där de just nu befinner sig. 
  • Anonym (sant)
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-04 14:36:17 följande:

    Märkligt att alla bara gapar om att vaccin kommer ta lång tid att utveckla. Medan det fullkomligt ignoreras att vaccin inte är enda alternativet. Det testas för fullt på redan befintliga mediciner, och nya åtgärder som kan bidra till minskade dödsfall. 


    De som öppnar upp senare har större chans att få vara bland de första att få effekt av detta när den allvarliga formen slår till. Eller tror ni att forskningar och åtgärder inte utvecklas över tid i takt att de lär sig mer om viruset?

    Jag vågar nästan lova att de flesta som försvarar  strategin till fullo, är de som har möjlighet att arbeta hemifrån eller redan haft den milda varianten av Covid. Alternativt de <odödliga> ungdomarna.


    Ja, att det ofta är personer som är positiva till Sveriges strategi är personer som antingen inte bor i Sverige, kan jobba hemifrån eller på andra sätt är relativt skyddade, stämmer mycket bra på familjeliv i alla fall. 
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-05-04 13:40:11 följande:
    Ja, som relationsförstärkare har säkert den här tråden ett syfte, om än inte tillräckligt starkt för vissa.

    Jag har inga problem med att förstå att man inte kan förstå att de ekonomiska konsekvenserna av nedstängningen kommer att slå hårt mot många, så hårt att några miljoner fler kommer att svälta ihjäl.

    jag har heller inga problem med att förstå att det finns folk som inte förstår att man inte kan utvärdera effekterna av hur skilda länder har hanterat pandemin när den just har börjat, i synnerhet om man gripits av panik och tror att hela befolkningar kan gömma sig från smittan.

    Men fenomenet är inte ovanligt. Tänk på barn som tror att ett spöke eller något annat otäckt kommit in i sovrummet - hur barnet blundar, kanske drar täcket över huvudet och vänder sig mot väggen.

    Mardrömmar går över - men det gör inte coronaepidemin i första taget.
    Det är ju ingen mardröm för dig, du kan ju jobba hemifrån. Det är skillnad för de som jobbar med smittade eller potentiellt smittade varje dag.
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-04 16:15:28 följande:
    Hur vet du att den inte under kontroll? Den finns ju kvar. Så fort man öppnar igen så sprids det igen. 
    Det är då man inför generös testning, smittspårning och karantän av sjuka människor.
  • Anonym (sant)
    Anonym (man) skrev 2020-05-04 16:15:39 följande:
    Japp, framförallt när det myglas 

    https://www.altinget.se/artikel/22893-myndighetsskandalen-hallengren-duckar-hanvisar-till-arbetsmiljoverket

    Ja, jag såg ett program där en representant för kommunal uttalade sig och ifrågasatte varför de kommunalt anställda inte har några skydd, och myndigheternas svar var (minns nu inte exakt vem som sa det) "det har ni visst".

    Sjukt.
  • Anonym (sant)
    Kermit1561 skrev 2020-05-04 16:30:48 följande:
    Bidrar till en bättre ekonomi. Vad gör du själv, argumenterar för att vi skall försämra den? 
    Nåja, du verkar ha rätt mycket ledig tid med tanke på alla inlägg på familjeliv.
  • Anonym (sant)
    Anonym (man) skrev 2020-05-04 16:38:23 följande:
    Ja, helsjukt. Och i vanlig ordning tystas det ner och ingen vill kommentera trotts att det egentligen är ren korruption det handlar om. Jag tror vi kommer ganska mycket av den varan (låtsas som det regnar) de kommande åren.
    Ja,det tror tyvärr jag med. Känner mig lite besviken på den bild jag haft av Sverige som land egentligen. Nu har den bilden blivit sämre ju äldre jag blivit, men detta var lite droppen. 
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-04 16:41:24 följande:
    Vill du testa folk varannan eller var tredje dag? 
    Det behövs inte. Varje gång man får ett nytt utbrott, som kommer i de allra flesta fallen att vara begränsat, så smittspårar man och sätter i karantän de som haft med kontakt med den/de som är smittade. Dessa testas, de som är smittade sitter kvar i karantän, de som inte är det går ut i samhället igen efter de två dagar eller så det tar att testa.

    Skillnaden med kontrollerad smitta är ju just det att den aldrig blir så stor.

    En viss social distans får man förstås försöka hålla ändå, de som nu förstår principen, vilket jag tror ungefär 80% av befolkningen verkar göra.
  • Anonym (sant)
    Kermit1561 skrev 2020-05-04 16:43:49 följande:
    Men du offrar tusentals även om du har lockdown, och de som offras är de som befinner sig längs ned i samhället.. Problemet är väl att man inte lyckats förklara det och folk förstår inte själva. Det är lättare att se att  folk dör av en sjukdom än av dålig ekonomi.  

    Det är ironiskt att smittan spridits på äldreboende för att de som jobbar där inte har råd att vara hemma och nu sänker vi ekonomin så att de får ännu mindre råd att vara hemma om de är sjuka...  
    Lockdown handlar om en månad eller någon vecka till. De som befinner sig längst ner i samhället offras i mycket högre grad just nu, härbärgen stängs pga smittrisk, hur ska du utföra egenvård vid sjukdom i covid i gatumiljö? Till exempel.

    Dessutom stod det i det där interna brevet att missbrukare inte får iva-vård.
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-05-04 16:55:05 följande:
    Jag tror inte att mina fördomar riktar sig mot den ganska stora andel invandrare som jobbar inom äldrevården, utan snarare mot follk som haft de bästa av förutsättningar att lära sig hur vårt samhälla fungerar men trots detta inte kan förstå de enklaste sammanhang.

    Jag kan förstå att den där anonyma navelpetaren som dras till alla trådar där hen får hata Sverige inte har någon kunskap om hur ett samhälle fungerar - det kan man ju knappast ha om man aldrig kommit ut i arbetslivet och bara levt på bidrag. Men vanligt folk borde man väl kunna begära att de ska begripa vad det innebär ur smittskyddsaspekt att en person som har hemtjänst kan möta hur många olika personer som helst under en vanlig vecka - eller att även arbeten inom hemtjänst och äldrevård kräver utbildning och erfarenhet.

    Jag har lite svårt för lättingens förakt för utbildning och min fördom yttrar sig mest som att jag utgår från att lättingar som menar att det bara är attt plocka in outbildad personal inom hemtjänst och äldrevård aldrig någonsin själva skulle klara av sädana arbeten.

    Timvikarierna inom äldreomsorgen rings in när det finns behov. De vågar knappast neka att tacka ja till ett pass, de har knappast råd att stanna hemma om de känner sig sjuka. De får ingen sjuklön, utom en försumbar liten andel av timvikarierna som Stockholm nu under coronakrisen erbjuder flera veckors tjänst och därmed sjukersättning om de blir sjuka.

    Det skulle faktiskt kunna vara en nyttig erfarenhet för många lättingar av svensk etnicitet att få känna på hur det känns att vara helt beroende av arbetsgivarens godtycke. "Jaså, det passar inte jobba idag. Nåja, vi har många andra som brukar visa lite större intresse. Hej då"
    Timvikarier får de första veckorna sjukpenning baserat på antal inbokade pass. Oftast jobbar de via en vikariebank som sköts på en plattform online, jag har själv bokat in timvikarier. Det är ett värdelöst system, men efter inledande sjukperiod har de oftast rätt till sjukpenning från försäkringskassan som alla andra. Hade varit en enkel sak att införa vanlig sjuklön första veckorna för timanställda, så många är de ju inte heller. Annars kan ju timvikarierna vara lite fula och boka in pass trots sjukdom och sedan sjukanmäla sig samma dag.

    Sedan i övrigt är det dina vanliga förolämpningar som styr resten av inlägget, jag antar att du syftar till mig på något sätt eftersom du citerar mig? Det är i alla fall inte applicerbart på mig.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin