Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2020-08-14 15:32:53 följande:
    Ja, det är ju allvarligt att Arbetsmiljöverket saknar de kunskaper som du har. 
    AndreaBD skrev 2020-08-14 11:16:53 följande:
    Källa???

    Markerade delen är egentligen fel. Visserligen verkar man inte vara helt överens, men det är uppenbar droppsmitta genom aerosoler.
    https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/sjukdomar-smitta-och-mikrobiologiska-risker/smittrisker-i-arbetsmiljon/huvudsakliga-risker/

    Du får skicka dem ett mail med dina korrigeringar, kanske kan du göra gemensam sak med klyban. Han har också invändningar mot deras påståenden. 
    Efter att ha läst hela artikeln har jag inte längre invändningar. Men det visar hur viktigt källan är. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-08-14 16:16:41 följande:

    Jag har funderingar på varför de inte fattar, antingen är det en intellektuell sak att de inte har kapacitet att förstå skillnaden och tror det handlar om semantik.
    Eller så är det trollande som det handlar om, inte för det spelar någon roll för mig, jag svarar likadant oavsett om de agiterar eller inte.


    Det är faktiskt sjukt intressant och analysera varför de inte förstår en såpass enkel sak och den gigantiska skillnaden det är på patogenen som droppsmitta(där aerosol ingår) och luftburen.


    Skolan har fallerat dom svårt när de inte kan reda ut en så enkel sak.


    Nåja, enkelt är det inte. Det är ju lite lurigt. Och artikeln som Johanna-påven länkade till var ju ganska intressant iom att den tog upp torra smittoämnen som kan flyga från en person till en annan utan att först landa någonstans och sen blåsas iväg igen. Där har man ju egentligen suddat ut gränsen mellan droppsmitta och luftburet. Visserligen har man inga droppar om det är torra ämnen, men....
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-14 20:48:38 följande:
    Till skillnad från vad du och dina kompisar verkar tro, har vi alla förstått att det finns dels droppsmitta, och dels luftburen smitta. COVID19 är klassificerat som en droppsmitta.
    Där är vi överens. 
    Länkade tidigare till ett dokument som talade om betydelsen av skillnaden mellan storleken på droppar innehållandes smitta och hur det därav klassificeras som dropp eller luftburen smitta. 

    Citerar återigen texten som återgivet ovan, och har fetmarkerat en viktig mening.
    - Större droppar med smitta - faller till marken efter ungefär 1,5m - droppsmitta
    - Mindre droppar - kan med aerosoler förflyttas i luften längre än 1,5 m. Okänt ännu precis hur långt och hur länge de kan vara i luften - droppsmitta. Det är därför många förespråkar munskydd, eftersom det finns studier som påvisar att COVID19 kan spridas på detta sätt.
    - Väldigt små droppar (torkade droppkärnor står det på vissa ställen) - kan med aerosoler förflyttas långt i luften och stannar i luften länge - luftburen smitta

    Förstår du skillnaden? Eller vill du att jag eller någon annan förklarar? 
    Tveka inte att fråga om det är något du inte förstår, tex att aero i aerosoler kommer från aer på latin, heter air på engelska etc. Aerosoler beskriver således något som är luftburet. Ska jag kanske även förklara vad ironi betyder? Eller luftburet?

    Att de mindre dropparna först utandas och sedan landar någonstans innan de torkar ut och sprids i luften, har jag enbart sett ditt påstående om, och inte sett på något annat ställe. Har du en källa på detta påstående vore det trevligt. 

    Luftburen smitta och aerosoler

    De droppar som transporterar smittämnen vid luftburen smitta är mindre än vid droppsmitta och kan bli kvar längre i luften. Sådana droppar kan uppstå när smittbärande personer andas ut eller när de droppar som uppstått när någon hostat eller nyst har torkat in till mindre volym. Finns det tillräckligt många små droppar i luften kan den som andas in dem bli smittad. Detta kallas att smittan är luftburen


    Nej, jag ger upp. Varenda länk som har funnits har förklarat det tydligt, förutom kanske den senaste. Så gott som ALLA har ju tagit upp detta, som du inte känner igen, nämligen att partiklarna brukar landa någonstans, sedan torkar ihop och sedan blåses iväg. Att du inte kan erkänna när du faktiskt inte har förstått rätt, är inte mitt problem. Jag har försökt. 

    Och det står tydligt överallt att aerosoler INTE är luftburen smitta, det är just droppsmitta. Det händer att saker och ting har missledande namn.

    Ska jag, bara för skojs skull kolla vart det står i alla tidigare länkar? 

    Förresten, ditt inlägg 3445 visar INTE att luftburet = aerosol -  jag antar att du där har citerat det för att bevisa just det. Men det står inte där tydligt.

    4345:

    I samband med hosta kan förutom droppsmitta även en aerosol uppstå. Då dropparna i aerosolen torkar ihop till mindre droppkärnor (<5 µm) kan de spridas med luften och därefter inandas och nå de nedre luftvägarna. Så sprids till exempel vattkoppor och tuberkulos.

    4354:

    "Vid typisk luftburen smitta, till exempel mässling eller vattkoppor, finns viruset på huden och kan virvla upp i luften. Karin Tegmark Wisell beskriver det som väldigt små dammpartiklar, som kan smitta från långt håll. Coronaviruset smittar i stället genom nära kontakt, när droppar överförs via till exempel hostningar och nysningar. Sedan finns det en annan typ av droppsmitta, som följer med luftströmmar något längre."

    (hur var det med att du aldrig hade hört att det skulle landa någonstans och sedan flyga iväg igen? Hur tror du hamnade det på huden? Och i NÄSTA inlägg undrade du vart jag hade hört detta! )

    4359: 

    Ingen ny länk, men en utmärkt sammanfattning!

    4401 (din egen länk):

    I samband med hosta kan förutom droppsmitta även en aerosol uppstå. Då dropparna i aerosolen torkar ihop till mindre droppkärnor (<5 µm) kan de spridas med luften och därefter inandas och nå de nedre luftvägarna.

    (tror du att det håller sig kvar i luften medans det torkar?) 

  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-15 00:14:50 följande:

    Tillägg, vill du att jag ska förklara något?


    Varför är du ute efter konfrontation? Sedan klagar du över att alla är taskiga mot dig! Folk försöker kompromissa och bygga broar, hitta gemensam terminologi som att vi ju kan enas om att prata om aerosolsmitta, men du insisterar. 

    I det här fallet är det så jäkla felriktat, eftersom det ju ändå inte finns någon enhetlig definition. Det finns OLIKA sätt att använda den termen, luftburen alltså!  Det är alltså inte konstigt att man kan hitta belägg för olika användningar, och om du hade förstått det, så skulle du inte leta efter flera belägg.

    Det finns en ursprunglig definition, och den håller våra naturvetenskapsexperter så som kyban fast vid. Det gör även FHM. Det är alltid bra att känna till den ursprungliga, egentliga versionen, innan man ger sig in på att det finns avvikelser numera. Vad man dessutom inte ska göra är att påstå att en sån avvikelse är den enda rätta definitionen. 

    Du vill inte ta till vad som är den egentligen definitionen. Jag fattar inte varför, men jag lägger ner försök att förklara.
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-08-14 10:08:36 följande:

     


     


     


    AndreaBD skrev 2020-08-12 21:02:30 följande:
    Det där var bra! En medicinboll är luftburen enligt hennes sätt att tänka. Så är det....

    Personen envisas kalla dropssmitta för luftburen smitta, och är vag om vad personen menar.


     


     


    Det roliga är att de inte formulerar om sig på ett sätt att de inte har fel eller är vaga.
    Jag anar en agenda pga denna envishet att säga fel, kan vara trolleri också inte för det gör någon skillnad för mig.


    Jag tror inte personen har ett intresse att särskilja det, men vi är rätt frågande varför man slänger in luftburen smittor när COVID-19 inte ens identifierad som en luftburen smitta.


    Du skrev förut också att skolan har missat något där. Men det tror inte jag. Dels så lär man sig förstås inte det här i skolan, inte direkt. Jag har inte vetat det heller. Jag visste inte vad en aerosol är eller vad definitionen på luftburen smitta är.

    Men jag har lärt mig av er som vet, och har läst på lite grann. Ett problem hos vissa personer är att de inte kan skilja på vem som är kunnig och vem som inte är det. Och likaså vad som är en bra källa och vad som är en dålig källa. Jag försöker just dra lärdom av det - funderar hur man kan lära ungdomar bättre att hitta en BRA källa? Huvudproblemet där är  - de orkar inte kolla på allt för många. Men nästa gång fokuserar vi på det....

    Det där med envisheten - det är nog rätt ord. Såna envisa karaktärer ser man i skolan också. Det är ju tyvärr de som ofta inte lär sig så jättemycket. De tror helt enkelt inte på det som läraren säger. Eller åtminstone tror de inte på att man behöver veta det. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-08-15 11:08:40 följande:
    Frågan är om grässjuka smittar via luft eller inte

    Det finns ett nästan oändligt antal inlägg i tråden som ältar kritik mot FHM och Sveriges regering, om man försöker ta fram det konkreta i dessa tror jag att det bara blir två punkter kvar: Det borde införas munskyddstvång för situationer där det är svårt att undvika trängsel och familjemedlemmar till den som är sjuk borde sättas i karantän.

    Avseende den första punkten tror jag att munskyddstvång skulle uppmuntra till trängsel och ökad smittspridning, att det vore önskvärt med mer flexibla åtgärder för att undvika trängsel i sig.

    Den aandra punkten anser jag hör hemma i ett lockdownscenario, den passar inte in i en strategi som innebär att man syftar till ett uthålligt sätt att hantera pandemin.
    Jo, men vad spelar det då för roll om det kallas för luftburen smitta eller aerosolsmitta eller droppsmitta? Syftet med att förklara vad som är vad var ju främst att det kan vara bra att inte bli allt för förvirrad om man t.ex. läser på om munskydd och hur det fungerar. Någon slags oro måste ju finnas bakom negativiteten och då vore det ju bra att ha så långt som möjligt klart för sig vad som är vad. Om man inte är orolig och litar på att FHM och regeringen gör rätt - då har man ju mindre behov av att vara insatt i detaljer. 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-08-15 11:24:28 följande:

    Vet inte var jag lärt mig om aerosoler, men troligtvis skolan.
    Annars är jag vetgirig, och lärt mig själv under åren.


    Man kan titta på vilka patogener som man klassar som luftburna patogener och sen se patogener man klassar som droppsmitta.
    Man ser i den listan att det är få patogener som hamnar i luftburna listan, då de har speciella egenskaper som gör de smittar på annat sätt.
    Och det är denna distinktion man har när man pratar om luftburen/droppsmittor, och går aldrig lösas upp med semantik.


    Och nu pratar jag om att definiera viruset och hur man särskiljer olika patogeners sätt att spridas.
    Och här är det en klar skillnad mellan luftburna/droppburna patogener.
    Jag har varit frågande sedan sekund ett varför man vill så gärna blanda in luftburen och när COVID-19 är klassad som droppburen.


    Jo, det kan hända att man även hade det i skolan i något sammanhang. Men inte säkert att alla hade det, eller så tyckte man där också att det inte var så intressant eller inte så viktigt. 

    Varför man diskuterar det är nog för att att det verkar som om covid-19-viruset ändå håller sig ett tag i luften i aerosoler med ganska små droppar. Viktigt där är ju hur man undviker smittorisken, inte vad det kallas. Men det är klart att folk då pratar om det.
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-08-15 13:10:52 följande:
    Jag tror det är jätteviktigt att göra distinktioner och förtydliganden. Utan dessa går det inte att förhålla sig rationellt till verkligheten utan allt blandas ihop i en soppa av halvsanningar och ovetenskap. Distinktioner och  definitioner är inte verkligheten i sig, men ett sätt att göra verkligheten begriplig och för att hitta metoder för att systematisera tänkandet och undersökningar av verkligheten. 

    Även om det idag inte finns så mycket som tyder på att covid19 sprids som en luftburen smitta så finns det mycket som tyder på att covid19 sprids med aerosoler - under vissa omständigheter. 

    Aerosoler kan spridas i en begränsad omfattning över ett begränsat område med luftens hjälp. Luftfuktighet och temperatur påverkar aerosolers egenskaper och detta i sin tur påverkar hur mycket de kan spridas med luftens hjälp.

    Luftburen smitta kan spridas på ett större område med luftens hjälp och smittan kan komma från utandningsluft och kan komma från virus som ligger på huden iom kroppen utsöndring av svett och kan komma från hudflagor som lossnar.  

    Vad jag tror mig förstått är att cov-sars2 avaktiveras då lipidhöljet torkar  - så det klarar inte av att ligga aktivt i damm eller på andra föremål där det torkar. I aerosoldroppar torkar inte lipidhöljet, men då aerosolen torkar så avaktiveras så småning om cov-sars2-viruset.

    Som jag förstår det är det virusets egenskaper som avgör om det kan spridas utan aerosoler, Jag tror också att det finns gränsland där virus (och allt annat) hamnar mellan de olika definitioner vi sätter upp. Systematiseringen och tänkandet i kategorier som det medför hindrar oss inte från att  se att det finns saker som delvis är si och delvis är så. 

    Och med det sagt så kan aerosolspridning medföra att smitta sprids med luften men det betyder inte samma sak som det som vi kallar luftburen smitta.

    Sen återstår att vidare undersöka covid19s spridningsmekanismer  - kanske hittar man begränsad luftburen smitta, kanske hittar man att aerosolerna kan spridas mer än man trodde..  men utan distinktioner och definitioner blir allt väldigt mycket svårare att hantera och lära sig någonting om.
    Jo, det låter rimligt. Det passar ju också ihop med att man har funnit att kontaktsmitta är ganska sällsynt och att man har hittat mycket virusmaterial runt folk som var smittade, men inget var aktivt.
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-15 13:37:55 följande:
    OK ... jag tycker att inlägg 4441 sammanfattar det hela ganska bra, kanske underlättar det om du läser det i stället för länkarna. Och mitt inlägg verkar du ha    missförstått ordentligt tyvärr ... 
    Jag HAR redan läst det, och håller helt med. Och den säger också att aerosoler inte är luftburna. Ingen tvivlar på att viruspartiklarna är kvar i luften i aerosoler och att de kan smitta folk, men luftburen smitta är en annan sak. Och det har alla här i tråden, förutom du, sagt hela tiden.

    Att man kan upptäcka något nytt, att det kan tänkas finnas saker mitt emellan - det är alltid möjligt, men det är inte belagt än. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-15 13:52:25 följande:
    Jaha, så om du förklarar eller erbjuder att förklara självklara saker för mig, då är det vänligt, men om jag ironiskt skriver samma sak, då är det konfrontation, ok då vet jag det.
    Ursprunglig definition? Finns det någon nyare?
    Ja, det finns en definition och jag förstår inte varför du tror att jag har någon hemsnickrad variation.

    En gång till .... jag tror alla har förstått för månader sedan (om inte år sedan) att Luftburen Smitta inte är detsamma som en smitta som till viss del kan vara luftburen. COVID19 är inte Luftburen Smitta, men mycket tyder på att den även kan smitta med luftburna virus.

    Så trevligt för Klyban att du tycker han är en naturvetenskaplig expert!
    Jag syftade inte speciellt  på det inlägget, utan generellt på ditt sätt att diskutera här.

    Jo, det finns en ursprunglig definition och dina utläggningar är INTE kompatibla med den. "Nyare" finns bara i den bemärkelsen att inte alla är så noggranna utan använder begreppet lite slarvigt. Det är som om man använder "han"  istället för "honom" eller "dom" i stället för "de/dem" och hävdar att det är rätt. Folk gör så, men det betyder inte att det är rätt. 

    Din förklaring säger ingenting och är inte rätt heller. Helt luftburen smitta är inte samma sak som delvis luftburen???  Kanske finns det något mellanting som Padirac säger, men det är fortfarande bara en teori. Och det är alltid klokt att förstå hur det är i vanlig fall innan man ger sig in på undantag, som KAN finnas.

    Och vad 17 är "luftburna virus"? Det är väl inte någon skillnad på viruset! 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin