Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (KB) skrev 2021-06-06 23:39:42 följande:

    Men det är ju det som är frustrationen, att vi var så illa rustade och inte kunde göra någonting. Vi kunde uppenbarligen bara se på hur smittan spred sig över världen och här hemma, medan grannländerna tog till allt från stängda gränser och karantän till lock downs.

    Jag hade ingen aning om att vi inte hade civila krislagar innan pandemin kom, det har jag blivit varse nu. Men politikerna borde väl ha fattat för längesen att en civil krislag hade varit smart att ha, men det har du ju berättat att man inte prioriterade. Inget parti tyckte det var nödvändigt med en sån lag. Det är väl frustrerande om något? 


    Eftersom man har en så usel lagstiftning, att man inte via den har möjlighet att skydda befolkningen från smitta, så har man i stället en skyldighet att informera korrekt, så att varje individ får möjlighet att göra sin egen riskbedömning och agera utifrån den.

    Redan tidigt i pandemin kom rapporter om att man smittar innan symptom. På den faktan grundar sig Finlands beslut att försätta alla närkontakter i karantän. Vad säger Sverige? Nej, man smittar väldigt lite och väldigt sällan innan symptom.

    Aerosolsmitta som sprider sig över 2 meter? Den finns i många andra länder, men inte i Sverige.

    Smitta via ytor? Den vet man nu att är obetydlig, men i Sverige är det till och med viktigare med rena händer än med munskydd.

    Man ser till hela folkhälsan, är ett återkommande argument. I Sverige innebär det att en stor grupp i samhället tvingas utsätta sig för smittan därför att det är fördelaktigt för hela befolkningen. Jag tänker på lärarna. Lärarna inte bara tvingas på jobb, man har dessutom från myndighetshåll ställt sig negativ till åtgärder som munskydd och snabbtester, men det populära ?falsk trygghet? argumentet. Att prioritera vaccinering för lärare gick inte heller. För att inte tala om det vanvettiga i att aktivt uppmana barn från familjer med bekräftad covid-19 att gå till skolan, vilket man gjorde i många månader.

    Varför är det så här? Någon lag som skulle förbjuda FHM att ta till sig och informera om data och rapporter från andra länder, det finns inte. FHM vill ha en viss nivå på smittspridningen? Nej, nej, man gör ju allt man kan för att stoppa den! Då återstår bara alternativet inkompetens. Eftersom man inte har förmågan att informera på ett sätt som folket kan ta till sig, så har man valt den enkla vägen: ?Risken är väldigt liten.?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-06-07 14:43:09 följande:

    Pandemilagen bryter uppenbarligen mot grundlagen. 

    www.2000tv.se/artiklar/

    och mot dem mänskliga rättigheterna. Så hur kommer vi runt det? Vill man verkligen kasta bort såna säkerhetsåtgärder mot diktatur och barbari? Senast gång något land (i Västeuropa) gjorde det fick de Hitler. 

    Förresten, jag har sagt det förut, men du var nog inte med i debatten då - Tysklands grundlag är väldigt lik den svenska. Enda skillnaden är att man har byggt in undantag där.  Det står nämligen att man får bryta mot det när det är nödvändigt och dessutom måste det vara skäligt. Det är lite lurigt, men det är ett sätt. Därför FÅR Tyskland ha lockdown, och Sverige får inte. 


    ?Covid-19 hittills inte är någon bevisat farlig pandemi?

    Står du bakom det här påståendet också?
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-07 21:48:42 följande:

    Gå till källan så kanske det är begripligt - eller inte Från SVD som omni refererar till

    "Statsepidemiologen Anders Tegnell sade i en SvD-intervju på lördagen att det är lättare att ha kontroll över situationen om befolkningen agerar som vanligt. Om Folkhälsomyndigheten skulle råda alla som har varit i norra Italien att stanna hemma vore risken i stället att de träffar personer utanför arbetet, och att de kontakterna kan vara svårare att spåra."


    Jag hörde själv Tegnell säga just precis så här, och reagerade med stor förvåning. Till SvD:s reporter har han kanske formulerat sig på ett annat sätt, efter att ha insett hur fel det blev.

    Om man råds att stanna hemma, så går man ut och träffar andra? Var det inte så att svenskar är bra på att följa rekommendationer?

    Ditt citat är dessutom ett perfekt exempel på det jag precis skrev, nämligen svårigheterna med att ge korrekt information. Man förklarar att eftersom folk kommer att bryta mot rekommendationerna, som egentligen borde se ut så här, så väljer man att inte ge sådana rekommendationer alls.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-07 22:00:43 följande:

    Med tanke på i vilken omfattnig andra mycket smittsamma sjukdomar trycktes bort genom den följsamhet till de rekommendationer FoHM gett under dryga året som gått så har den större delen av befolkningen tagit till sig det FoHm sagt, om det beror på den svenska befolkningens exceptionella intelligens för att förstå FoHM som saknar förmåga att informera begripligt eller om det beror på att FoHM har informerat begripligt tror jag är ganske enkelt att avgöra 


    Det var covid-19 som skulle tryckas bort. Då måste man ta till åtgärder som hjälper mot just precis covid-19.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-07 22:25:40 följande:

    Du kommer ihåg att den svenska smittskyddslagen - och inte heller den tillfälliga pandemilagen -  inte kan förbjuda ej smittade människor från att röra sig i samhället som till exempel apotek och affärer. Jag kommer ihåg att du själv påpekat just detta.

    Det har med tanke på att andra säsongssmittor som inte spridits i någon omfattning alls varit så att människor i Sverige har förljt rekommendationerna väl.  Att detta som du tar upp sägs den 7e mars 2020 - 5 dagar innan WHO deklarerar covid-19-smittan som en pandemi med efterförljande råd - ska du lämpligen sätta in i sammanhanget,


    Rekommendation, talade jag om. Den svenska smittskyddslagen säger alltså att man inte får ge rekommendationer som folk inte kommer att följa.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-07 22:42:00 följande:

    om du kollar på alla de länkar som ABC lägger in och refererar till så kommer du att märka att man i Finland - enligt deras egen statsepidemiolog Mika Salminen - har haft samma typ av åtgärder som i Sverige att tillgå och att det gäller för alla i hela världen - jag kanske inte för Kina som enligt uppgift svetsade igen dörrar för befolkning.. -  det Mika Salminen säger skiljer mellan Sverige och Finland är två huvudsakliga saker: Finland fick in smittan senare än Svergie och Finland hade vid den tidpunkten redan satt in åtgärder.  Finland har krislagar och krislager vilket Sverige inte har och inte hade.  

    ABC hittar många bra länkar som besvarar mycket av de frågeställningar som är uppe i tråden - ofta besvarar de just de frågeställningar ABC själv har vid ett senare tillfälle.


    Finland har förbjudit exponerade individer, både barn och vuxna, att röra sig ute bland folk sedan pandemins start. Det har inneburit att 20-30% av alla nya fall upptäcks bland personer som redan sitter i karantän.

    I över ett halvt år uppmanade Sverige exponerade individer att gå till jobb och skola.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-07 22:46:17 följande:

    Jag tycker att du ska läsa smittskyddslagen igen - det verkar som att en del missats


    Smittskyddslagen är ditt motargument mot allt - då blir det så här tokigt ibland.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-07 23:00:20 följande:

    Aha.. du har nu kommit på att Sverige inte är Finland och att Finland inte är Sverige - varken i fråga om initial och efterföljande smittspridning och inte heller i fråga om lagar.

    Äntligen


    ? eller åtgärder. Dem glömde du.
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2021-06-07 23:08:20 följande:

    Jag fattar inte vad du ens syftar på? Och i det här sammanhanget, där det inte alls passar? 


    Det stod så på sidan du länkade till. Citat: Covid-19 hittills inte är någon bevisat farlig pandemi.

    Jag utgår ifrån att man står bakom det man länkar till. Är du vaccinkritiker också? Sådant gick det också att hitta, när man kollade upp källan.
  • Anonym (ABC)
    Padirac skrev 2021-06-07 23:14:35 följande:

    Nejdå, Mika Salminen säger att alla har samma åtgärder till sitt förfogande - och du och jag vet att Sverige genom sin smittskyddslag (!) och frånvaro av en civil krislag inte har möjlighet att isolera människor hur som helst, dessutom var smittan så omfattande förra våren så att om samma åtgärder satts in som i Finland skulle vård och övriga samhällstjänster tillsammans med försörjning av livsmedel och annat material och stora delar av näringslivet ha satts ur spel. Då hade vi sett höga dödstal,  av covid19 men inte bara av covid19

    Men detta verkar du inte förstå trots att jag berättat detta tidigare - det finns tidigare i tråden länkat till detta.


    I Finland isoleras inte människor hur som helst, bara dem som har utsatts för smitta.

    Under sommaren och i början av hösten hade Sverige väldigt låg smittspridning. Det hade inte blivit samhällskollaps om man då hade karantänsatt närkontakterna till de 200-300 smittade man identifierade per dag,

    Om du än en gång tänker hänvisa till smittskyddslagen och säga att det inte var möjligt, så har du samtidigt talat om att det finns en mycket effektiv åtgärd i Finland som Sverige inte kan använda sig av.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin