• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-18 13:04:19 följande:
    Det har jag absolut inte påstått. Men att informera folk hur allvarligt det är på ett sätt som får folk att lyssna, och inte använda luddiga uttryck som Nu är det en fråga om folkvett som Lövfen sa. Folkvett? Vad menas med det egentligen? Har yngre ens hört ordet? Var och en har nog sin definition på det. Så jag tycker informationen till folket om hur viktigt det är att följa restriktionerna har varit dålig, och har inte upprepats tillräckligt mycket. "Hålla avstånd" har sagts mycket förstås, men även där tycker jag man missat att informera om vad som menas med avstånd enligt dem. Folk har olika uppfattningar, en del tänker en halv meter andra 2 meter eller mer. Många andra länder säger exakt vilket avstånd man bör rikta in sig på.
    Vet du hur mycket avstånd du ska hålla? Var har du lärt dig det?
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-11-18 13:35:43 följande:
    Ja.... det tänkte jag också på, det där med nedkylning. Om de gör bara lite fel - att det blir varmt under några minuter eller så - har det då ingen verkan? Det verkar så osäkert. 
    Det sägs att europeiska och liknande länder har infrastruktur och organisation för att klara distributionen utan att bryta kylkedjan, medans andra länder saknar förutsättningar för detta.  Så alla vaccin kommer inte att kunna hanteras i stor skala på alla platser på klotet.
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-18 16:02:43 följande:
    Nej och när det gäller ett nytt virus så bör man inte ta såna risker och chansa som FHM och regering gjort. Man borde ha agerat med försiktighet och respekt inför ett okänt hot. Inte bara anta att det inte smittar om man inte har symtom, och att vården inte behöver så mycket skyddsutrustning för det smittar inte så lätt. Eller anta att det går att nå flockimmunitet (som ju sas i början) och då hålla igång smittan. Man borde ha stängt ner i tid (det som grundlagen tillåter) och se hur viruset beter sig, och då samtidigt spara tid på att få fram mediciner som kan rädda fler. 

    De flesta förstår att viruset ökar under hösten och vintern. Det visste även de på FHM. Ändå ändrade de på såna regler. Man kan visst veta i förväg att det skulle bli stor smitta, och nu vet man mycket mer. Med tidiga åtgärder och ett folk som lyder går det att förhindra. 

    Men det är ju det som är FHMs uppgift att informera om att munskydd bara är ett komplement och att man måste fortsätta följa rekommendationerna. "People are not stupid" som Giesecke säger, eller han kanske hade fel där?

    Vilka rykten?
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-18 16:04:22 följande:
    Jag har fått läsa mig till det genom andra länders experters information. Som tur är har vi samma virus att tampas.
    FHM pratade inte om flockimmunitet som strategi utan som en konsekvens av smittan och var det skulle komma innan den kunde tyglas  - men du har tydligen inte tillgodogjort dig myndigheternas pressträffar där - bra att du hittat andra vägar i alla fall så att du också har samma info som den FHM lämnat



  • Padirac
    klyban skrev 2020-11-18 17:14:24 följande:
    Lite udda och med tanke på att de upprepat vad den faktiska strategin ett hundratal ggr.
    Någon skulle kallat det märkligt, men jag tror det kan förklaras med vilken förförståelse som finns, det gör det inte märkligt utan mer förklarligt tänker jag.   Det är väl därför jag ägnar inlägg efter inlägg till att lyfta den förförståelse som enliogt mig ser ut att saknas i vilda påståenden.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-11-18 17:29:41 följande:
    Det här är verkligen ren felinformation. INGEN har hållit igång smittan. Däremot hade det varit bra om de faktiskt hade varit ärliga med att de inte hade tester, inte hade skyddsutrustning. Kanske var man rädd för panik. 
    Jag har uppfattat att det saknades såväl tester (inte bara till antal från början utan pålitliga tester överhuvudtaget och senare reagenser eller labkapacitet) som skyddsmaterial, det lilla som fanns behövde användas på det sätt som skyddade de mest utsatta.  Jag har uppfattat att detta kommunicerats på pressträffar och i media i övrigt.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2020-11-18 17:29:41 följande:
    Det här är verkligen ren felinformation. INGEN har hållit igång smittan. Däremot hade det varit bra om de faktiskt hade varit ärliga med att de inte hade tester, inte hade skyddsutrustning. Kanske var man rädd för panik. 
    Alldelses rätt, ingen har hållit igång smittan för att uppnå flockimmunitet, det är som du säger en felinfo som sprids framför allt i tråden här. 

    Jag vet inte var det sprids annars och varför skribenterna envisas med att säga detta alt.facts och fake news if´gen och igen.
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-18 21:15:28 följande:
    Det är precis det som de har sagt är strategin - att hålla en låg spridning så att sjukvården inte överbelastas.
    Du tänker alltså att 'hålla en låg spridning' betyder att underhålla och elda på spridningen så att den inte stannar?

    Jag tror inte att många uppfattar det på det sättet - utan snarare att hålla nere spridningen så mycket det går för att inte samhället ska kollapsa.

    Har du någon källa till din ovanliga tolkning av strategin?
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-18 22:27:56 följande:
    Eftersom de/Tegnell valde strategin flockimmunitet i början utifrån 3 alternativ, enligt ett mejl. 

    Man kan också uttrycka sig, för att inte få folk ta det så lättsamt, nåt i stil med att nu gäller det att trycka ner kurvan och spridningen så mycket som möjligt.Då blir det inga missförstånd, för det är inte bara jag som undrat kring "låg spridning" som de ofta nämnt.
    Ok - då förstår jag hur du menar.

    Men jag ser inte att du ger belägg för att alternatyiv 3 faktiskt betyder att flockimmunitet är strategin. Det ser just nu ut som att ditt påstående bygger på ett illa underbyggt antagande.

    Utveckla gärna dina argument så att du kan ge belägg för att din uppfattning om alternativ 3 faktiskt betyder det du påstår.
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-18 22:46:57 följande:
    Det var ju här det stod, från 
    www.aftonbladet.se/nyheter/a/zgg13r/tegnell-v...
    Peet Tüll själv ansåg alternativ två vara det bästa. Smittan hade fortfarande inte blivit alltför omfattande och ingen visste då att just SARS-CoV-2 hade en helt annan smittpotential än tidigare liknande farsoter, som SARS-viruset från 2003.
    Att välja alternativ 3 skulle däremot leda till tusentals döda.
    Det framgår för mig som en uppgiven och huvudlös strategi, vilken jag aldrig skulle ha accepterat i min tidigare roll.
    Några timmar senare, tidigt på eftermiddagen, svarade Anders Tegnell:
    Jo, vi har vandrat igenom detta och trots allt landat i 3.

    Men om de ändrat sig dagar senare vet jag ju inte, men i detta mejlet valde han den strategin.

    Nåt som är helt klart är i alla fall att Tegnell och Carlson var väldigt emot lockdown, att folk skulle hålla sig isolerade. Så om folk inte hålls isolerade i en lockdown blir det ju "låg spridning", eller hög som ju skedde... Flockimmunitet tror jag säkert var nåt de hoppades på skulle kunna ske för annars hade de ju inte nämnt det så ofta i diverse nyhetsartiklar, och Tom Britton som gjorde modell om att det skulle bli vid 40%, och att det skulle ske i maj. Tegnell gick efter den studien i en norsk intervju där han tror att vi når flockimmunitet i maj. 
    Jaja.. det är alltså aftonbladet som är din källa.

    Men inget i din källa anger att det är flockimmunitet som är strategin eller om det är en långsiktig effekt av strategin.  Jag kan inte se att du gör den distinktionen utan istället drar du en ogrundad slutsats från ett material som inte explicit stödjer din tolkning.

    En hell del av de falska påståenden  - inklusive ditt påstående om att strategin är flockimmunitet - som sprids i tråden är identifierat och analyserat av forskare.  - jag vet inte varför du sprider falska uppgifter och påståenden utanför sin kontext. Det är ju inte första gången cherrypicking av meningar eller stycken används för att stödja påståenden som om de sätts in i kontexten med rader eller stycken före eller efter det valda faktiskt motsäger de falska uppgifterna.

    Här kommer i alla fall en lista på det som är identifierat av forskare som påstpåenden som bygger på misinformation och de-contextuialization  - dessa påståenden är lätta att hitta i tråden om man gör som det tidigare nämnts - tryck på visa <lämpligt nick>

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7356107/

    "Misinformation and de-contextualization: international media reporting on Sweden and COVID-19"

    "While much of the international reporting of Sweden was balanced and mostly accurate, misinformation and de-contextualized truths wove in and out of the coverage, giving rise to further misinterpretation on social media. In the sections that follow, I discuss six of the main narratives of media reporting about the Swedish response during the first month of the pandemic. This debate provides a snapshot; that is, as the pandemic progressed the dominance of certain narratives waxed and waned, and some of the content changed. However, the early reporting set the tone for later news stories, so it is worth exploring this first month in detail."

    "Narrative 1: life is normal in Sweden"

    "Narrative 2: Sweden has a herd immunity strategy"

    "
    Narrative 3: Sweden is not listening to experts or data"

    "
    Narrative 4: Sweden is not following WHO recommendations"

    "
    Narrative 5: the Swedish approach is not working; and Sweden has or will change course"

    "
    Narrative 6: Swedes trust the government"

    "
    Conclusions

    Not all reporting is misleading, and there were a number of balanced articles in the month following the WHO’s characterization of COVID-19 as a pandemic. Several of the ‘foreign’ reporters were Swedish or had lived in Sweden for years, spoke the language and could contextualize the reporting. It is not uncommon that an editor changes text and headlines, so the blame for sensationalizing does not always lay on the journalist. Also, owing in part to changes in the news industry over the past two decades, working conditions can be very difficult, especially for freelance journalists.


    Moreover, a journalist or newspaper cannot always control how a story is interpreted and shared on social media or in the online comments sections. For instance, several newspapers covered a statement from the Italian ambassador in which he stated that the WHO ranked the Italian health system as the second best in the world, while Sweden’s was 23rd [77]. This statement became truth on Twitter. Very few noted that this ranking was from the 2000 World Health Report, itself a controversial report [78]. Additionally, the interplay between social media and news media amplifyies bias, which feeds back into reporting.


    I also do not wish to criticize individual researchers – people’s complex arguments can be turned into soundbites when they are interviewed in the news; this is why it can be helpful to attend media training offered by many universities. However, while most articles are balanced, the negative ones are shared more widely [79]. This can have a negative impact upon public health action and can hinder cross-border comparisons.

    .....

    "

    Hur som helst återstår för dig att visa att alternativ 3 betyder det du vill påstå att det betyder - det har du inte gjort ännu.

  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-18 23:01:49 följande:
    Det finns mycket mer som tyder på att de valt den vägen. Särskilt alla döda vi fick i Sverige jämfört med övriga nordiska länder.
    Ok, så det är antalet döda som är grunden för att strategin är flockimmunitet..

    Här kommer en lista med länder som enligt detta kriterie har flockimmunitet som strategi

    USA, 
    Indien, 
    Brasilien
    Frankrike
    Ryssland 
    Spanien
    UK
    Italien
    Columbia

    Det verkar sannerligen som att till och med länder med lockdowns har flockimmunitet som strategi - om ditt kriterie stämmer.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin