Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-27 19:01:49 följande:

    I denna tråd har jag för första gången sett ordet felinformation, jag antar att det är nysvenska för lögn. Om du skriver att jag medvetet ljuger är det inte ett så väldigt charmigt personlighetsdrag du anklagar mig för. Personangrepp.

    Du skriver att jag upprepar felaktigheter när jag länkar till studier som inte samstämmer med FHMs lära, väldigt märkligt beteende, du likställer andra experters utlåtanden med lögner.

    Är inte på det klara med vad olika länder kallar obligatoriska påbud om mask - lag, påbud etc, men i många länder och situationer får individen böta om inte mask bärs. Det är inte tex affären som bestämmer och blir bötfälld, det är individen. Just i Tyskland vet jag inte hur rättsläget är, återkommer om det senare när jag kollat med min kompis som är tysk advokat.

    Och nej, jag orkar inte återigen länka till studier av forskare som anser att mask gör nytta, Dr Nail och jag har redan länkat till ett flertal. De flesta forskare håller inte med FHM, nej orkar inte länka igen.


    Du kan inte hitta på en ny betydelse av ordet personangrepp och kräva att den ska gälla. Personangrepp är något helt annat.

    Du länkade INTE till någon studie nu - vi kan inte hålla på att undersöka vad du länkade till tidigare, det skulle vara lite överdrivet nu. Ifall du länkade till något exakt om det här tidigare, så kan du väl länka det igen. Generellt brukar du länka till studier som inte säger det som du påstår att de säger. Men det tolkar jag inte som lögn (så att du inte beskyller mig för det felaktigt igen), snarare som oförmåga att förstå innehållet. Och det är inget personangrepp nu heller - man har som icke-läkare/forskare svårt att förstå sånt. Jag förstår det inte alltid heller. Men det är förstås lättare för mig då att hitta fel på det.

    Om du och Nail har länkat tidigare, då har du säkert också fått kommentarer av andra här om dessa. T.ex. att studierna inte säger det, som ni tror de säger. Eller att en liten studie med 20 personer (jag tror jag minns att någon länkade till en sån) inte bevisar så mycket - så länge inte många andra studier visar samma sak. Man kan alltid länka till en udd studie - du kan "bevisa" vad som helst på det sättet. Och det kommer alltid att finnas studier som visar motsatsen. När det gäller studier måste det antigen vara en stor studie som undersöker exakt den frågan, eller flera stycken som har samma resultat. Då kan man hävda att det finns viss belägg att det verkar vara så. 
  • AndreaBD

    Förresten så är felinformation inte alls samma sak som lögn. Folk kan ju tro fel. 

  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-07-27 22:08:31 följande:
    Björn Olsen anser att munskydd gör nytta, har du inte hört honom?

    Tegnell berättar i sitt sommarprat om ett par studier som visar på nyttan med munskydd, och sedan säger han: ?Masker kan alltså hindra dig från att smitta andra? Men sen förklarar han hur han tror att med munskydd, så skulle folk (svenskar?) komma att gå ut sjuka i större utsträckning än nu, så att nettoeffekten blir en större smittspridning. Har någon gjort studier på just den aspekten då? Med Tegnells logik, så borde man inte räkna med en sådan effekt om det inte finns vetenskapliga bevis för att folk/svenskar faktiskt skulle reagera på det sättet. Men, i Sverige räknar man tydligen ändå inte med att presymptomatisk smittspridning förekommer, då blir ju den naturliga följden också den att munskydd är onödiga. Om man däremot räknar med att folk utan symptom kan smitta andra, då ser ju resonemanget kring munskydd helt annorlunda ut.

    En helt annan infallsvinkel:

    pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32592550/

    A certain time is required for antigen-specific T cells and B cells to fully develop. Obligatory face mask wearing in public favours the virus transmission through oral mucosa and/or conjunctival epithelium, which enables the adaptive immune responses to evolve. In the case of inhalation of high loads of SARS-CoV-2, the time for the development of fully protective adaptive immune responses seems to be insufficient. Then, a less specific and more damaging innate immune response prevails.
    Jag har inte hört just den delen ifrån Olsen, nej. Men jag tvivlar inte på det. Han verkar av någon anledning vilja ha andra åsikter jämt. Det är bara mitt personliga intryck, men den karlen verkar vara ganska extremt narcissistisk. 

    Och jag tycker det låter väldigt rimligt att folk kan göra mycket fel med masker, eller att de kan använda mask istället för att hålla avstånd, eller t,.o.,m. istället för att stanna hemma om man är sjuk. Jag tror säkert att de har grundat detta på någon matematisk modell också. Det brukar de göra.

    Jo, det senare, studien .- det är säkert intressant. Men så långt hade man ju inte tänkt än. Det är väl det allra senaste..
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-07-28 07:23:46 följande:

    Jag noterar att det tydligen är tillåtet, eller att det i alla fall inte ger upphov till protester hos lagkamraterna, att tilldela Björn Olsen en personlighetsstörning.


    Vilket jag inte har gjort. Jag har sagt "narcissistisk", vilket bara är en egenskap, inte "narcissistisk personlighetsstörning". Skillnaden är faktiskt STOR. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-07-28 08:54:46 följande:
    Jag har följt med både svensk och finsk media, och skillnaden i pandemi-hanteringen är enorm. Det handlar inte bara om konkreta detaljer som har att göra med själva smittspridningen, utan om hur man på alla nivåer i samhället förhåller sig till alla aspekter av pandemin.

    yle.fi/uutiset/3-11467855

    Rubriken säger att man överväger införandet av munskydd i höst, bakslag kan komma.

    Texten slutar med följande, det handlar om respekt för andra:

    THL:n Salmisen mielestä Ruotsin valtion tulisi myös ottaa tiedotusvastuuta ja kertoa, miten Suomeen matkustettaessa käyttäydytään.

    Svenska staten kunde ta på sig ett ansvar för att informera svenskar om hur man ska bete sig då man reser till Finland.

    Orsaken till detta uttalande är att många svenskar som stiger av färjan i Åbo inte verkar bryr sig om rekommendationen att försätta sig i frivillig karantän.
    Det skulle faktiskt vara intressant och skulle kunna göra nytta om du visar på skillnader mellan dem två länderna, kanske saker som man skulle kunna göra i Sverige också. Jo, jag vet att du har gjort det, men då var det saker som inte gick att genomföra här. Dvs. det går t.ex. inte att sätta alla som haft kontakt med smittade i förbyggande karantän, eftersom det vore för många. Men sånt som går att genomföra är definitivt av intresse.

    Däremot är jag inte förvånad över att svenskar som reser in till Finland inte har koll på vad som gäller där. Och svenska myndigheter koncentrerar sig så klart på vad som gäller i Sverige. Den informationen bör ju skötas på båtar och flygplan som går till Finland. Och vid gränsen. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-07-28 10:14:39 följande:
    Lägg av.
    Det är ditt sätt att diskutera sakligt?

    Det jag skrev hade jag också kunnat formulera mer vardagligt så som "jag tycker det verkar som om den mannen gillar att synas." Precis samma innehåll. 

    Jag tror folk läser för lite nuförtiden. Det måste ju ha någon förklaring att folk inte längre är så bra dels på att uttrycka sig, men också att tolka det som folk säger eller skriver. 
  • AndreaBD
    KlantSmurfen skrev 2020-07-28 11:40:08 följande:

    Masker...
    Du länkade till någon som sa att studierna som finns inte är tillförlitliga eftersom det är labbstudier och inget som blivit studerat i verkligheten med kontrollgrupp (och det är ju bara då man vet hur de används), man vet inte om de gör nytta eller tvärt om, det låter vettigt.. Han sa också att man måste välja om de ska användas eller inte, låter också vettigt.

    Man kan ta USA som exempel, man utgår inte riktigt ifrån hur och när de skulle göra nytta och viken sorts masker det gäller, det blir ofta ett antingen eller. Vissa surar på de som inte använder mask utomhus där de inte behövs, på vissa restauranger ska man ha mask men inte när man äter, vissa andra tjurar åt andra hållet så i vissa butiker får man inte ha mask.

    Frågan är om man ska ta det säkra före det osäkra (om det verkligen är det är också en diskussion) och i vilka situationer.
    Tygmaskerna som WHO rekomenderade när man inte kan hålla distansen som i kollektivtrafiken verkar vara det bättre alternativet.
    Nackdelen är att de kostar 3-400 och finns inte alltid i lager, en tillfällig förordning att man t.ex. inte får gå in i affärer utan mask blir ju inte heller så bra.
    Angående tygmasker, så har man i Tyskland sagt så här gällande deras användning: Om man använder tygmask så får man bara använda dem en gång och sedan tvätta i 90 grader. Jag vet att många människor i Tyskland har sytt egna tygmasker, men det där med att tvätta i 90 grader är ju ett problem. Inte många tyg klarar detta. Hur ofta tvättar man annars i 90 grader? Ska man då ha ett tiotal såna masker och tvätta en maskin i 90 grader en gång i veckan? Om man inte direkt är sömmerska och vet var man hittar ett sånt tåligt tyg, så kan det ju vara ganska svårt?

    Den enda praktiskt möjliga varianten jag kan tänka mig vore att köpa byggmasker (halvmask, FFP2), ha flera stycken och använda dem omväxlande, och då hoppas att viruset ju måste ha dött efter någon dag eller två. 

    Jag hade själv beställt såna på nätet, men tyvärr gick den beställningen snett, de skickades till fel adress, men jag tänker beställa några innan jag börjar jobba igen. 

    Hur kan tygmasker kosta 3 - 400?? Lidl säljer tygmasker kommande vecka, kommer inte ihåg priset, men det var betydligt mindre. Men som sagt - tvätta dem i 90 grader??
  • AndreaBD
    KlantSmurfen skrev 2020-07-28 11:53:46 följande:
    Det verkar vara såna WHO rekomenderar www.hhworkwear.com/sv_se_ww/hh-lifa-face-mask-20404
    Märkligt. Den där kan nog inte tvättas på 90 grader. Annars skulle det stå. Antagligen tänker de att virusen har självdött under tiden det tar att både tvätta och torka den. Men då kan man också låta bli att tvätta. 
  • AndreaBD
    KlantSmurfen skrev 2020-07-28 12:56:21 följande:
    Jag har inte kollat upp olika masker som skulle kunna vara rätt och olika priser, utgick bara ifrån den jag länkade, verkar betydligt smidigare än FFP2
    Jag är skeptisk till att tillverka egna masker om man inte vet exakt vilket tyg som filtrerar luften tillräckligt.

    90 låter skumt, ska man duscha i 90 grader också? Den jag länkade till skulle tvättas i maskin i minst 30 min, låter också skumt.
    Tvätta en gång i veckan...Har inte hittat någon nyare studie om hur länge viruset överlever på ytor men det kan ju omöjligt överleva i flera dagar.
    www.lifesciencesweden.se/article/view/708713/studie_sa_lange_klarar_sig_corona_pa_olika_ytor
    illvet.se/medicin/sjukdomar/sa-undviker-du-coronaviruset-pa-stormarknaden
    Det är därför jag säger, jag tycker den enda möjliga metoden är att ha flera stycken och använda dem omväxlande. Och FFP2 är minimum (det är det som man har gått ut med i Tyskland att man bör ha). Tygmask är förstås högst FFP1, om ens det. Och FFP1 är värdelöst, enligt Robert-Koch-Institutet.
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-07-28 12:17:47 följande:
    Du tycker inte att jag är bra på att uttrycka mig? Tack detsamma.

    För övrigt är du både oförskämd och ute i ogjort väder om du tror att jag tillhör dem som läser för lite. Men jag ursäktar dig det, det har visat sig att det är din idé om en saklig diskussion vilket förstås säger allt.
    Det tror jag säkert att jag gör småfel ibland. Det är mitt fjärde språk - och då räknar jag bara dem som jag kan flytande - det är ditt första, antar jag. 

    Ja... jag tror inte verkligen att du inte läser böcker, men oförskämdheter ifrån din sidan har ackumulerat sig lite mer än vanligt. Först då blev jag irriterad. Däremot tror jag verkligen att det är en orsak att folk blandar ihop sånt som egenskapen med personlighetsstörningen, för att folk använder det utan att veta vad de pratar om. Det är snarare de som läser lite, men de påverkar ibland oss alla. 

    Jag har i alla fall aldrig menat att AO skulle ha en personlighetsstörning. Och jag har inte sagt det heller, därför uppfattade jag det som ett onödigt påhopp. Dessutom borde du bestämma dig om du ska diskutera med mig eller inte. Att prata OM mig är definitivt otrevligt.

    Vad du säger om saklig diskussion här förstår jag inte. Jag tycker jag har varit saklig, och jag anser inte att "lägg av" är sakligt, framför allt när jag  - fortfarande lugnt och sakligt förklarar att du påstår något felaktigt.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin