Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-07-15 10:02:53 följande:
    "We can?t move from, let?s deal with schools and then we all deal with that for a week or two and then let?s deal with the workplace, or then let?s deal with infection in hospitals or long-term care facilities. This is playing whack-a-mole," Ryan said.
    Så han menar att vi måste ha koll på allt samtidigt, antar jag?

    Mike Ryan verkar ju sympatisk, jag gillar irländare, hade en relation med en irländare i tre år. Men när jag lyssnat på några WHO-pressträffar, så tyckte jag att han brukar prata mycket runt omkring. Han kan hålla på med att prata läääänge om hur jobbigt allt är för folk och att han har förståelse för folks situation. ;) 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-15 10:34:13 följande:
    Jag har bara sett hans uttalande taget ur sitt sammanhang eftersom jag blev nyfiken på vad "whack-a-mole" betyder. Är inte överdrivet intresserad av dataspel.

    Men WHO:s perspektiv är ju globalt och de skulle säkert vilja se likartade och synkroniserade åtgärder över hela världen samtidigt.

    Det kanske vore möjligt med en lite mer liberal smittskyddsstrategi är Sveriges som förlaga - och det är väl kanske där det kommer att sluta när man inser att vi aldrig kommer att kunna stoppa viruset men att det i likhet med andra coronavirus anpassar sig till oss såtillvida att det med tiden blir snällare.

    Min gissning är att förkylningscoronavirusen en gång var betydligt farligare för människan än vad de är idag.

    Det ligger ju i ett virus "intresse" att vara så smittsamt som möjligt, inte att orsaka största möjliga skada på de organismer som sprider dem.
    Hmm... jag kan också tänka mig att han menar att man bör ha lite koll på olika delar, och kanske att jobba lite förebyggande istället för att släcka bränderna. Fast det går ju egentligen inte att förutse alltid. 
  • AndreaBD

    Studie på Karolinska om t-celler - det kanske är samma som vi redan diskuterade lite, men läkarens kommentarer kan ju vara intressanta (även om jag tycker att hennes svenska är lite jobbigt att lyssna på).


    ">

  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-16 10:17:09 följande:
    Tack för länken, alltid en lisa för själen att i en sån här tråd för omväxlings skull möta någon med kunskaper.

    Hennes svenska var inte så jobbig - för mig lät det som engelskaFlört
    Jag har lite svårt för asiatiska brytningar, andra kanske inte alls tycker att det är jobbigt att lyssna på. 
  • AndreaBD
    Anonym (. 3) skrev 2020-07-16 11:06:05 följande:
    Jag jobbar i kommunal omsorg.
    Här och av det jag hör av kollegor i grannkommuner och det jag läser av andra i samma yrke i landet är:

    Vi SKRIKER och BRÅKAR efter riktig och vettig skyddsutrustning.
    Det är INTE en fråga om att personalen ska undervisas och mästras utan det som måste ske är att man LYSSNAR på oss!

    För som i min kommun får vi ETT munskydd tilldelat oss. per DAG!
    Det enda munskyddet ska alltså användas hos samtliga vårdtagare!

    Ja, du läste rätt....

    Sen ska vi spara på handskar, tossor och förkläden, dvs ALL skyddsutrustning.
    Vet du hur man ser till att det sparas på den?
    Man låser in den!

    Japp, du läste rätt även nu.
    Sen portionerar man ut skydden lite dag per dag.

    Det slutar inte här.
    Handsprit är dyrt så förutom att spara på det så ersätts det med TRÄSPRIT och SPOLARVÄTSKA!

    Japp. Du kan läsa en gång till men det är sant även denna horribla gång.

    Så vad händer?
    Personalen försöker till slut att skydda sig själva om inte annat. De handlar egna munskydd, egen handsprit osv. Inriktningen är nu inte att skydda andra utan sig själv.

    Och då man kommer in till en vårdtagare struntar man i träspriten och spolarvätska och FÖRHOPPNINGSVIS har man egen handsprit kvar. De flesta struntar helt i det utan sätter på sig ett par handskar direkt. Sen används samma handskar under hela tiden hos vårdtagaren. Jag tror att du fattar vad det gör med all möjlig smittspridning. Toabesök innan frukost, sen lite medicin och så måste man klappa katten osv.

    Jo, jag har försökt få tag på chefer. De har gått under jorden.
    Jag har kontaktat kommunledning och förvaltning. De har också gått under jorden eftersom "de blir så utskällda".

    Nu sitter jag och filar på en anmälan till arbetsmiljöverket samt en beskrivande berättelse att skicka till media.
    Har ni fler förslag på vart jag kan vända mig?

    För när allt kommer till kritan spelar inget någon som helst roll det ni sitter och diskuterar i tråden eftersom man på kommunnivå gör det allra bästa för att ha ihjäl människor.
    Nåja... jag är inte förvånad. Och jag tror inte att situationen är bättre i något annat land. Det är en sak vad man skulle vilja ha, och en annan vad samhället har råd med. Vi har i Sverige en hel del välfärdssaker, som andra länder inte har. Och med tanke på det tycker jag inte att det är så konstigt, att det inte finns pengar kvar i såna här situationer då. Inte bra, men helt förståeligt.
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-07-16 17:20:55 följande:
    Hmm, jag jobbar själv på ett företag som likt många andra företag gör goda vinster under den här krisen och utöver detta subventioneras av staten under krisen.

    Jag tycker att Sverige har råd att se till att smittskyddet fungerar inom äldrevården. Jag menar inte att det är fel att underlätta för företag under krisen, även om jag personligen kan undra vart pengarna tar vägen. Man talar om den största ekonomiska krisen sen 30-talet men börsen ligger på plus sen årsskiftet.

    Nu tror jag iofs inte att usla rutiner inom äldreomsorgen i första hand beror på ekonomin utan på uselt ledarskap och obefintligt ansvarstagande.
    Man kan säkert organisera det bättre, det tror jag också. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-07-17 09:10:00 följande:

    Flockimmunitet har varit Sveriges strategi från början och inga efterkonstruktioner kommer att ändra på det.

    FHM ljuger oss rakt i ansiktet.


    Hur tänker du egentligen? Jag menar, det finns ju överhuvudtaget inte så många olika möjligheter vad man kan göra i sån här pandemi. Och vi SER ju vad som görs. Nej, smittan härjar inte fritt - det skulle vara att satsa på flockimmunitet. Alltså satsar man inte på flockimmunitet. Om man hade låtit smittan härjar fritt så hade 0,5 - 1 % av befolkningen dött. Det innebär 50.000 - 100.000. Och vi har 5500 döda. Alltså har man inte satsat på flockimmunitet. Så enkelt är det. 

    Sedan är det ju mycket man inte vet ännu. Hur länge man blir immun och om man kanske bara delvis blir immun. Och framför allt om det går att göra ett vaccin. Om det skulle visa sig att det inte går - då har vi bara en möjlighet kvar och det är flockimmunitet. Så det är ju väldigt smart att ha det som sista utväg, och även om det bara minskar smittan, om barn och yngre personer kanske har gått igenom det och är immuna, så kan det göra situationen mycket lättare för hela samhället. 
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-07-17 12:12:35 följande:
    Vi får hoppas att det kommer ett fungerande vaccin, jag läste lite om det vaccinet de hade problem med sist, det mot sars, men det verkar även förutom svårigheter att finna ett vaccin som inte skenade immunförsvaret att också få fortsatt finansiering när smittan inte längre var lika aktuell. Det här vaccinet har ju goda förutsättningar att bli finansierat till det är färdigt i alla fall.
    Ja, det verkar inte vara helt lätt med vaccin där. Det är främst därför jag tycker det kan vara bra att inte helt förkasta flockimmunitet -  som kommer till användning bara om inget annat funkar. 
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-07-17 14:06:25 följande:
    Jag hade hellre lagt mitt hopp till annat, men det vet vi ju redan var vi står :)
    Vet inte riktigt om jag förstår vad du menar. Jag tror de flesta skulle hålla med om att man hellre vill ha ett vaccin. Jag säger bara, om det inte går att hitta ett vaccin, så har vi inget annat än flockimmunitet kvar. Eventuellt också anti-virala läkemedel, men det verkar vara ännu svårare. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin