• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-11-12 17:59:45 följande:
    Ja, för alla vet ju att alla såklart skärper sig så fort någon rynkar pannan och säger till för 150:e gången... för alla andra 149 gånger har ju bara varit missförstånd såklart.

    Lite som den här tomten som "röt till i teve" om att folk ska sluta åka kollektiv trafik... och tom sa "skärpning".. ja honom lyssnade ju alla på... NOT Tomte

    Nyligen gick en läkare ut och propagerade för att stänga ner Uppsala under 4 veckor för att få stopp på smittspridningen medan det fortfarande finns möjlighet till det och det gör någon nytta, för ingen följer råden.. .. svaret från regeringshåll var att nu minsann skärper man rekommendationerna ÄNNU mer... oj oj oj vilken handlingskraft!

    "Själva definitionen av idioti är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annat resultat" har aldrig varit mer aktuellt än i Sverige 2020.
    Du verkar inte känna till svensk förvaltning och hur myndigheter är fristående från regering, vi har inte ministerstyre här som i den del andra länder. Tvärt om är det enligt lag förbjudet för regering och riksdag att detaljstyra de uppdrag olikamyndigheter har.   Det verkar som att din kritk riktar in sig på den demokratiska parlamentism som finns i Sverige och att du förespråkar något alternativ.  Det finsn väl en del tomtar i riksdagen som försökt få till att riksdagens utskott ska ställa folk i andra organisationer till svars.. så går det inte heller till i demokratiska Sverige.

    Att ingen följer råden - är det detta du menar?

    www.dn.se/sverige/minskat-resande-efter-skarpta-coronarad/

    "Klart är att smittspridningen fortfarande är mycket kraftig och både sjukhusinläggningar och dödsfall ökar snabbt. På torsdagen rapporterades ytterligare 40 personer avlidna med covid-19.

    Men en analys av data från kollektivtrafik, Google och Telias mobilnät visar redan nu på en viss förändring i beteendet. Färre på arbetsplatser, mindre shopping och nöje och ett lägre antal resor i kollektivtrafiken. Trenden gäller i flera geografiska områden, inte minst i storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Göteborg.


    När det gäller hemmaarbete så har trenden under hösten varit att fler är på arbetsplatserna och färre jobbar hemma. Men efter de skärpta råden syns ett trendbrott. Vecka 45 var närvaron på arbetsplatser tillbaka på nivån från mitten av september, innan smittan tog fart på nytt. Vecka 44 var den ännu lägre, men detta sannolikt på grund av höstlovet, då många tar ledigt. Detta enligt data från Google, som har släppt sådana mätningar sedan tidigt i våras.


    Ännu större är effekten på restauranger, shoppingcenter, bibliotek och biografer – det som i Googles mätning kallas shopping och nöje. Vecka 45 var de registrerade besöken lägst på hela hösten – på vissa orter de lägsta sedan pandemins första veckor i våras.


    Data från kollektivtrafiken i Stockholm ger en liknande bild.

    Tydlig nedgång i Stockholms kollektivtrafik


    Det var 15 procent färre spärrpassager under förra veckan, vecka 45, jämfört med vecka 43”, skriver Claes Keisu, presskommunikatör vid Trafikförvaltningen i Region Stockholm i ett mejl till DN. ”Siffrorna för måndag-tisdag denna vecka pekar på att resandet fortsätter att minska. Vi tolkar det som tydliga tecken på att stockholmarna tagit till sig de lokala råd som kom den 29 oktober. Totalt ligger antalet spärrpassager i pendeltågs- och tunnelbanetrafiken nu under 50 procent av vad de var motsvarande tid förra året.”
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-12 22:53:05 följande:
    På tal om kollektivtrafiken

    Om regeringen menade minsta allvar med att få ner smittspridningen så skulle man ta bort trängselskatten fram till sommaren.
    Du vet att trängselskatten är reglerad genom en lag?

    www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-2004629-om-trangselskatt_sfs-2004-629

    Jag vet inte hur lätt det är att sätta lagar 'på bänken', kanske någonting du har koll på?
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-12 23:07:33 följande:
    Hur svårt kan det vara ?

    Det är inte mer än ett demokratiskt beslut bort. Pandemin startade heller inte igår.
    Ahh. du tänker att riksdagen skulle rösta om det...
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-12 22:53:05 följande:
    På tal om kollektivtrafiken

    Om regeringen menade minsta allvar med att få ner smittspridningen så skulle man ta bort trängselskatten fram till sommaren.

  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-12 23:07:33 följande:
    Hur svårt kan det vara ?

    Det är inte mer än ett demokratiskt beslut bort. Pandemin startade heller inte igår.
    Det verkar inte finnas majoritet i riksdagen för att pausa trängselskatten . Finansutskottet skulle med lätthet kunna föra frågan till riksdagen för omröstning... Så vilka mer än minoritetsregeringen vill behålla trängselskatten... 
  • Padirac
    Padirac skrev 2020-11-12 23:09:11 följande:
    Ahh. du tänker att riksdagen skulle rösta om det...
    www.expressen.se/dinapengar/konsument/miljonvinst-for-staten-pa-din-trangselskatt/

    "Det som nu bereds inom regeringskansliet är en begäran från trafikborgarrådet i Stockholm, miljöpartisten Daniel Helldén, om en pausad trängselskatt.

    Trafikborgarrådet Daniel Helldéns utspel i Stockholm mynnade också ut i ett formellt brev ställt till både till finansminister Magdalena Andersson (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).


    ”Krisens befarade kommande vågor av smittspridning kommer kräva snabba beslut av justeringar för att möta utvecklingen och göra det rätta för att minimera smittspridningen och underlätta för Stockholmarna i denna svåra tid”, skriver Daniel Helldén i brevet till de båda ministrarna.


    Daniel Helldén vill dock inte bara pausa skatten utan han passar även på att föreslår att regeringen ska delegera beskattningen till Stockholms stad.


    ”Men behovet av delegation gäller även generellt för att uppnå syftet att minska trängseln och förbättra framkomligheten i trafiken”, skriver han och vill ha en mer flexibel prissättning för att ”uttaget bättre skulle kunna användas för att styra trafiken, påverka utsläpp och liknande”.


    Det är oklart när regeringen kan komma med något besked i frågan. Daniel Helldéns brev finns på bordet.


    – Ärendet bereds i regeringskansliet, säger Johan Ekström, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson.


    Om inte regeringen agerar kan riksdagens finansutskott agera förutsatt att det finns en majoritet för att stoppa trängselskatten tillfälligt."

  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-12 23:15:21 följande:
    På tal om det, om viruset hade haft en dödlighet på 20%, vad hade då gällt? Hade det fortfarande varit prat om att man inte kan stänga ner pga lagen? Jag tänker att det borde väl finnas nån gräns för om något som ett virus är alltför farligt så att man måste göra drastiska ändringar. Men tydligen är inte coronaviruset det.
    Om viruset hade haft en dödlighet på 20% så skulle säkert riksdagen gett regeringen möjlighet att ändra fler lagar än de kan ändra nu. Fler rekommendationer med större begränsningar skulle säkert ges. Och betydligt fler skulle vara döda, sjukvård och andra samhällsfunktioner inklusive livsmedelsförsörjning skulle vara utslagna.  Säkert skulle människor vara betydligt försiktiga än de är idag. Då pandemin kom var det många som ansåg att det var ju 'bara en förkylning' och att de begränsningar som gjordes var skadliga för näringslivet.. 

    Men så som grundlagarna ser ut så är det svårt om inte omöjligt att ta ifrån Sveriges invånare de fri- och rättigheter de har.  

    Jag vet inte om du förstår hur lagarna styr arbetet i regering, riksdag och myndigheter, hur smittskyddslagen och grundlagarna sätter ramar för hur och vad som kan och får göras.
  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-12 23:38:33 följande:
    Är det intressant? Makthavare som makthavare. Samma klantskallar allihop. Sjuksängarna går nu åt med en ohygglig fart. När ska statsministern reagera?
    Ja, det är intressant. Eftersom du pekar på enkilda partier eller personer istället för 'makthavare som makthavare'

    Sen verkar du inte förstå att varken statsministern eller någon annan minister kan ändra lagar eller lägga sig i myndigehters arbete. 

    Vi har inte ministerstyre i Sverige, för att parafrasera ett tidigare inlägg: hur svårt kan det vara (att fatta det)?
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-12 23:07:33 följande:
    Hur svårt kan det vara ?

    Det är inte mer än ett demokratiskt beslut bort. Pandemin startade heller inte igår.

  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-12 23:39:30 följande:
    Du menar att regeringen Löfvén är som en glasspinne utan glass?
    Så kan man ju säga, och det är det som gäller varje regering med den riksdagsordning och de lagar vi har. Det är riksdagen som är glassen och det är myndighjeterna som är toppingen och jag ska spinan vidare på din liknelse

    Det verkar vara en utbredd missuppfattning och okunskap om hur regering, riksdag och myndigheter samverkar och är skilda från varandra och vad de gör. 
  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-12 17:04:06 följande:
    De borde ha testat alla som kom från dessa områdena, inte bara den med symtom. Varför gjordes inte det?

    Sen hade Sverige även ett superspridarevent Melodifestivalen, godkänt av FHM. Varför tonade de ner riskerna så? 
    Här är resultatet av screening vid flygplatser - nedslående resultat. De tester du anser borde ha gjorts skulle inte ha förändrat mycket alls, om någonting...

    www.dn.se/varlden/cdc-kontroll-av-smittade-pa-flygplatser-stoppade-inte-smittan/

    "Kontroll av inresande på flygplatser stoppade inte coronasmittade från att komma in i landet. Det uppger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC i en rapport på torsdagen.

    De kontroller som utfördes i USA mellan januari och september hittade ett fall på 85.000 passagerare."

    "Av de 766.000 var det 298 som visade sådana tecken att de kontrollerades vidare och av dessa testades 35 för covid-19: Slutligen visade det sig att bara nio av dessa också verkligen bar på smittan, skriver CDC i en rapport på torsdagen.


    Det betyder att den åtta månader långa och dyra kontrollen bara lyckades identifiera ett fall på 85.000 passagerare, skriver CNN.


    Enligt CDC berodde detta på flera saker. Dels är antalet personer som har smittan men inte visar några symtom stort och dels kan det också förklaras med att många passagerare helt enkelt valde att tiga om vilka symtom de faktiskt kände. Covid-19 uppvisar också ett stort antal symtom som inte är vanliga vid andra sjukdomar.


    ”De flesta passagerare som verkligen är smittade kommer inte att kunna upptäckas med de symtombaserade undersökningar som används vid flygplatser”, skriver CDC i rapporten."

  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2020-11-12 19:51:56 följande:
    Personligen tror jag att förmätna och självgoda FHM på allvar trodde att vi hade nått tillräcklig immunitet i somras och att det var vår fantastiska strategi med "rätt åtgärd vid rätt tidpunkt" som gett oss ett unikt tillfälle att berätta för alla andra stackare hur en slipsten ska dras. Det pratades ju inget om att vi befinner oss i olika faser, där vi ligger många veckor efter andra, så länge det gick bra. 
    Om smittspridning i en andra våg och förutsägelser...och att viruset sprids trots kraftiga restriktioner...

    www.dn.se/sverige/professor-darfor-blev-folkhalsomyndighetens-prognos-sa-fel/

    "När DN intervjuade statsepidemiolog Anders Tegnell för en vecka sedan konstaterade Tegnell att utvecklingen inte följde de prognoser som Follkhälsomyndigheten arbetade med.

    – Nej, det har blivit en annan utveckling än vi trodde. Utvecklingen i andra europeiska länder har gått mot en mycket bredare och mer allmän smittspridning än vad man till och med såg i våras. Nu följer Sverige det mönstret. Hela landet kommer sannolikt att drabbas, mer eller mindre, sa Tegnell då.


    Nu säger läkaren vid Örebro universitetssjukhus Jonas F. Ludvigsson i en intervju med TT att orsaken till felbedömningen är bristande kunskaper om själva viruset.


    TT: Hur kunde Folkhälsomyndigheten ha så fel?


    – Därför att Folkhälsomyndigheten, precis som alla andra, gissar. Vi vet ju så lite om det här viruset. Jag trodde inte heller på någon andra våg i våras. Jag hade fel och många med mig. Visst måste man kunna ställa högre krav på en myndighet än på en enskild individ vad gäller prognoser, men jag kan ändå förstå att även en myndighet kan hamna fel, eftersom det är oerhört svårt att se in i framtiden, säger Jonas F. Ludvigsson, som också är professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet i Solna.

    Vid den förra pandemin, svininfluensan 2009, var det precis tvärtom. Många trodde på en andra våg och i Sverige vaccinerades en större andel av befolkningen än i nästan något annat land.


    – Då var det många som på sätt och vis stod med lång näsa, för det kom aldrig någon andra våg. Och i efterhand fick Sveriges beslut att vara så aktivt, att vaccinera så många människor, hård kritik, säger Jonas F. Ludvigsson.


    Därutöver verkar det som att de länder som drabbades hårt i våras, drabbas hårt nu också. Som Storbritannien, Frankrike, Spanien, Belgien – och Sverige.


    – Detta trots att flera av dessa länder vidtagit oerhört kraftiga åtgärder. Det tycks i alla fall inte stoppa smittan. Belgien har ungefär lika stor befolkning som Sverige och de har 1.500 patienter på intensiven just nu, vilket är tre gånger fler än vad Sverige hade när det var som värst i våras. Detta trots att Belgien haft stenhårda restriktioner, säger Jonas F. Ludvigsson."

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin