Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-07-08 16:17:46 följande:
    T-cells imunitet är fakta . - om det eller antikroppar ger långvarig immunitet mot covid19 är däremot inte helt bevisat eller motbevisat
    Precis vad jag också tänkte direkt - T-cells-immunitet ÄR fakta. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-07-08 16:46:13 följande:
    Så här säger Norges Frode Forland ( ungefär AT i Norge)

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Qo14JW/sveriges-restriktioner-borde-kommit-pa-plats-snabbare

    "Norges motsvarighet till Anders Tegnell heter Frode Forland och är smittskyddsdirektör vid Folkehelseinstituttet. I Norge har hittills 236 personer dött i covid-19, i Sverige 4 395.

    Varför har ni lyckats så bra?


    ? Regeringen gick in hårt vid rätt tidpunkt. Det blev ett stort samhällsmedvetande från alla när restriktionerna infördes den 12 mars. Alla fattade att det här är allvar, det är nu, säger Forland.


    Vad säger norrmannen på gatan om situationen i Sverige?


    ? Man är väl lite förvånad, att det blivit så olika. Själv är jag förvånad att det kunde bli så stor skillnad utifrån de relativt små olikheterna i tänkande.


    Men det är ju ganska stora skillnader i hur Sverige och Norge gjorde?


    ? Nej, inte så stora, det handlar mest om snabbheten i början. I Sverige tog man det lite stegvis uppåt, i Norge gick man rakt upp och sen stegvis neråt. Men det är ett missförstånd att Norge haft en total lockdown. Folk har alltid kunnat gå ut, vi har inte heller stängt restauranger och köpcentra, och kollektivtransporter har varit igång hela tiden."

    "Sverige har nu nästan tio gånger fler döda än Norge, sett till invånarantalet. Hur ser du på det?


    ? Det är förvånansvärt stor skillnad. Sverige sade i ett första läge att man förväntade sig en spridning i samhället som inte kan slås ned, medan Norge och Danmark gick in och ville slå ner det. Det var en strategi som tycks ha varit mycket lyckad. Men i det långa perspektivet vet vi inte ? och det håller jag med Anders Tegnell om ? vad som blir det bästa resultatet, efter ett eller två år.


    Har man haft en gammal tankegång i Sverige, gått efter vad som hänt vid tidigare pandemier?


    ? Kina, Sydkorea och Japan kunde med samhällsåtgärder faktiskt slå ner den här epidemin. Man måste använda den kunskapen så snabbt man kan också i andra länder, inte bygga på det som har skett under tidigare influensapandemier.


    De svenska experterna tittade för lite på Kina och Sydkorea?


    ? De har väl tänkt att det här sprids som andra epidemier, man kan inte slå ner det."


    Jag trodde först att det kanske var den personen, men det är två olika norska experter - som säger i prinicip samma sak. Det visar i alla fall att man i Norge tycker så. Hon säger ungefär samma saker:


    ">

  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-08 17:59:29 följande:
    klyban skrev 2020-07-08 16:24:38 följande:

    Vet inte om du missat, men smittspridningen världen över är på många ställen helt okontrollerad.


    Jag börjar se detta som ett virus vi inte kan ducka, och då är det tyvärr en del som inte klarar det.
    Normala år är det massor som dör i influenser och virus, just för de är för gamla och inte klarar dom längre, detta med vaccin.


    Men man måste lyfta blicken ifrån backen för klara av att se detta.


    Tyvärr inget i ditt inlägg som bemöter mitt inlägg, bara upprepningar av det som skrivits många gånger tidigare. 
    Tror du behöver sänka blicken en del, så du ser vad som pågår på jorden. 

    I så fall har du inte förstått det. Jag tyckte det bemötte det ganska bra. Han menar väl att det inte är så orimligt att en sån här pandemi kan ge ett sånt antal döda och att de annars hade dött av influensa eller annat. Och det är rimliga argument, tycker jag.
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-07-08 19:13:46 följande:
    Droppsmitta står det om. Nu pratar vi dock om luftburet. "Airborne" på engelska, eller har jag fel? Alltså, sånt som sprids även utan att någon hostar en rakt i fejset. Väldigt små partiklar, kan spridas asymptomatiskt, och är i grund och botten ett argument för munskydd på ställen där det är mycket folk.
    Det finns ett enkelt argument som talar emot att det skulle vara luftburet - då skulle det ha spritt sig MER, och mer jämnt. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2020-07-08 19:32:28 följande:
    Just det aerosoler
    Padirac skrev 2020-07-08 18:52:44 följande:

    www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-materi...

    PUBLICERAD: 30 MARS 2020UPPDATERAD: 1 JULI 2020FOLKHÄLSOMYNDIGHETEN

    "..... Särskilt stor försiktighet bör iakttas vid arbetsmoment där risk finns för spridning från luftvägar i samband med aerosolgenererande moment."
    Eller menar du ngt annat med 'luftburen'


    Egentligen är det skillnad mellan aerosoler (som man egentligen kan se som droppsmitta - fast med väldigt små droppar) och luftburen, där viruset snarare ska ta sig över längre avstånd "av egen maskin". 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-07-08 20:07:26 följande:
    Ja, man ska ställa frågan.
    Precis - de säger "vi kan inte utesluta" medans FHM säger "vi erkänner först att det är så när det är bevisat" - det är två olika synvinklar, men egentligen exakt samma innehåll. Det betyder "vi vet inte än". 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-08 20:04:23 följande:
    AndreaBD skrev 2020-07-08 18:14:12 följande:
    I så fall har du inte förstått det. Jag tyckte det bemötte det ganska bra. Han menar väl att det inte är så orimligt att en sån här pandemi kan ge ett sånt antal döda och att de annars hade dött av influensa eller annat. Och det är rimliga argument, tycker jag.

    Ok, då försöker jag återigen att förstå Klybans resonemang. 
    De höga dödssiffrorna är inte viktiga, för annars skulle gamlingarna ändå dött av något annat. Att färre dött i andra länder är oväsentligt, för det finns smitta kvar i andra länder och det är helt självklart att många fler kommer att dö där, och till slut kommer tex Finland och Österrike ha mycket fler döda än i Sverige, Då blir alla superimponerade av smarta Sverige.
    Och vi kan i dag tycka att Sveriges strategi är lyckad, för att vi har en massa dödsfall nu, medan alla andra kommer att ha en massa dödsfall senare, vilket är en naturlag, och av någon anledning är det bättre att ha dödsfallen nu, och samtidigt har Sverige sluppit munskydd, nerstängning och andra restriktioner, medan andra länder haft detta.
    Favorituttrycket att lyfta blicken, innebär alltså att tro på ovanstående, att säkert veta att alla andra länder kommer att ha totalt fler dödsfall än Sverige och sabbad ekonomi, när allt summeras om 1 eller 2 år.
    Att lyfta blicken betyder alltså inte att titta på vad experter i andra länder, eller andra experter i Sverige än Tegnell säger, eller titta på vad WHO säger, hur restriktioner har hjälpt andra länder etc.

    Är ovan rätt uppfattat? 
    Jag är inte så bra på att förstå Klybans språk, och värdelös på att läsa mellan raderna, jag är mer för raka puckar och klartext. 

    Men Sverige gör ju inget mot WHO ens, det är ju bara några detaljer man har hängt sig upp på. Och ibland förstår folk uppenbarligen inte heller att  WHO och svenska experter är väldigt överens, men ibland uttrycker de det lite olika. 

    Jag tror inte - och framför allt hoppas jag inte att alla andra länder får ännu fler döda än Sverige. Det var lite otur med, vi fick in smittan från flera håll och en del passerade kanske utan att det märktes. Det här viruset är ju lurigt, just för att det kan gå utan symptom. På det sättet kan det ju sprida sig utan att det märks. Jag säger inte att Sveriges strategi är bättre. Men den är inte heller sämre, eller särskilt dålig. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-07-08 20:54:28 följande:
    Aerosolgenererande moment? Typ HLR?

    Det här är något motsägelsefullt, då c19 konstateras här vara droppsmitta (droplets). Sedan nämns även aerosoler som ju betyder luftburet (airborne) enligt WHO.

    Här är en bra artikel som förklarar det hela tillräckligt pedagogiskt:

    www.mentalfloss.com/article/622511/coronavirus-airborne-aerosol-droplets-whats-the-difference

    Alltså, återigen: aerosol = luftburet.
    Okej, det där var NYTT. Det ska egentligen vara skillnad mellan aerosol och luftburet, men här har de alltså slagit ihop det, och det enligt WHO..... oki.... 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-07-08 23:30:25 följande:
    Det stora problemet är nog att de inte förstår språket, och tolkar åt Tegnell, och visat sig bli fel nästan varje gång.
    Japp. Oftast journalisterna. Man märker tydligt att de ofta inte förstår svaren till frågorna som de har ställt. I bästa fall frågar de efter, men de blir inte alltid klokare av det.
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-07-08 23:55:17 följande:

    Till att börja med: T-celler är bra. Go T-celler woo! Jag är team T-celler.

    Men. Det VERKAR (mer info kommer) som att de inte bidrar till det vi kallar "flockimmunitet". Med "flockimmunitet" menas att de som inte är immuna skyddas.

    Teorin är att det som T-celler skyddar mot är återsmittning och inget annat, och att antikroppar är fortf. det enda sättet att uppnå flockimmunitet.


    De kan inte återsmittas, men de tar upp smittan och för vidare den till andra - menar du det???  Det skulle jag gärna se något belägg för. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin