Inlägg från: Anonym (.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (.)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2020-05-07 19:17:30 följande:

    Står tyvärr inget om dödligheten mer än den meningen i bilden.


    Här står lite mer (Norovirus är en sorts calicivirus, den som ger mest infektion, tillsammans med sapovirus). Det som slog mig är hur van man kan bli vid de virus som funnits länge, men som trots allt orsakar stor skada. Tyvärr har jag inga siffror på dödsfall i Sverige orsakade av Calici per år (ca 4-8000 diagnosticerade fall årligen, men då är nog en stor del fall aldrig föremål för tester).
    I USA: Norovirus causes an average of 570–800 deaths, 56,000–71,000 hospitalizations, 400,000 emergency department visits, 1.7–1.9 million outpatient visits, and 19–21 million total illnesses per year.
    wwwnc.cdc.gov/eid/article/19/8/13-0465_article

    Norovirus is ubiquitous, associated with 18% (95% CI: 17-20%) of diarrheal disease globally, with similar proportions of disease in high- middle- and low- income settings. Norovirus is estimated to cause approxi­mately 200,000 deaths annually worldwide, with 70,000 or more among children in developing countries.
    www.cdc.gov/norovirus/downloads/global-burden-report.pdf

    Norovirus causes 685 million cases of acute gastroenteritis, making it the most common cause of acute gastroenteritis worldwide. About 200 million cases are among children under 5, leading to an estimated 50,000 child deaths every year, mostly in developing countries. However, norovirus illness is a problem in both low and high income countries. Every year norovirus is estimated to cost $60 billion worldwide due to healthcare costs and lost productivity.
    web.archive.org/web/20181207223320/https://www.cdc.gov/norovirus/trends-outbreaks/worldwide.html


    Detta är dock OT, så jag tänker inte prata vidare om calici.
  • Anonym (.)
    Anonym (haha) skrev 2020-05-07 20:46:19 följande:
    Hur menar du att det inte skulle spela roll? Det är väl en enorm skillnad på ett stort utbrott och en enstaka smittad? Den smittade fransmannen kan ju inte ha smittat många andra för då hade det ju i stället varit Frankrike som haft Italiens våldsamma och snabba förlopp redan i november. 
    Det som verkar ha hänt är att utbrottet i Wuhan funnits några månader längre än man först trott. Folk med Covid-19 har rest ut från Wuhan till olika delar av världen och fört med sig smitta. Initialt var viruset inte så värst smittsamt, så det blev aldrig något man tydligt märkte av. Sedan har mutationer skett, som bland annat verkar ha lett till en mycket smittsammare stam i Europa. Detta kan förklara att man plötsligt fått härdar av aggressiv sjukdomsutveckling, medan andra ställen, med andra stammar, inte drabbas lika hårt. Mannen i Frankrike bar sannolikt på en mindre smittsam variant.
  • Anonym (.)
    AndreaBD skrev 2020-05-08 16:25:04 följande:

    Har du räknat ut hur många procent de  döda är på 1,3 miljoner smittade?

    0,06 % !

    Det är ju ännu mindre än 0,2! Och de lär inte heller ha hunnit hitta alla. 


    Det blir väl 6%?
  • Anonym (.)
    FDFMGA skrev 2020-05-10 19:21:48 följande:
    Jag tror att man utifrån den svenska strategin inte kan komma fram till annat än att man så snart som möjligt måste börja med massiva antikroppstester. Och självklart också försöka ta reda på hur länge den genomsnittliga immuniteten varar och hur stora de individuella skillnaderna kan vara.
    Detta håller jag helt med om. Om vi skall kunna få en bild av immunitetslängd så måste vi veta vilka som faktiskt redan varit sjuka.
  • Anonym (.)
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-12 02:52:27 följande:

    www.svd.se/vardskulden-rusar--sjuka-christina-tvingas-vanta

    Jag trodde att det bara var operationer som gott kunde vänta som sköts upp? Det ser ut som att alla resurser går till Covid-fall?. Kommer inte det I längden Kenna orsaka ytterligare dödsfall? Om det gäller allvarliga saker som hjärtoperationer, canceroperationer m.m? Hur man det var möjligt att alla resurser går dit? 


    De operationer som skjuts upp är i första hand de som kan vänta. I andra hand kan det röra sig om operationer där man räknar med att behöva IVA-vård efter operationen.

    I just hennes fall så går det att vänta ett tag. Hon kommer inte dö knall fall av ev dålig klaff, även om den kan påverka henne. Hon kan troligen vänta åtminstone ett halvår utan allvarlig risk, men visst är det ett problem med all vård som skjuts upp.
  • Anonym (.)
    Anonym (sant) skrev 2020-05-12 10:17:18 följande:
    5-10% av enbart Stockholms befolkning är smittade enligt en beräkning. Om vi inte stoppar smittan kommer vi få dras med detta i många år, två år räcker definitivt inte.

    www.expressen.se/nyheter/qs/brannpunkterna-i-.../
    Vi kan inte stoppa smittan.
  • Anonym (.)
    Anonym (sant) skrev 2020-05-12 10:37:24 följande:
    Fast det kan man ju. 

    Tycker vi borde bytt till Sydkoreas strategi medan det fanns tid.

    Nu krävs något större, eller känner du för att ha smittan cirkulerande i evighet. Skulle bara 5% av Stockholms befolkning vara smittade nu och i samma smittakt som sedan februari, så blir det ohållbart lång tid, nu är det väl antagligen så att smittan ökar takten gradvis och beroende på restriktioner förstås.

    Förstår du hur många år det handlar om som vi måste ha samma restriktioner för att hålla smittan på en "jämn nivå", det är absolut inte hållbart, inte för befolkningen och inte för vården.

    Och när smittan långsamt nått en viss nivå, kanske de första inte har kvar någon immunitet. 
    Inte ens "något större" fungerar nu. Självklart önskar jag att detta tar slut så snart som möjligt, men också med så få konsekvenser som möjligt. Jag har ingen bättre idé än att vi fortsätter som vi gör ett tag till.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin