• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-07-30 18:43:18 följande:
    Det är förvisso sant,men de säger att det krävs ett helt tvättprogram - så vad grundas det på?
    Vidskepelse.

    Eller också får vi köra våra händer i maskin, vittvätt, för att vara säkra på att de är fria från virus.
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-08-01 19:25:27 följande:
    Ja, det här ser man ju många exempel på, men värre är att många deltagare i maskeradbalen tror sig vara osmittbara/osmittsamma och riskerar att smitta folk som håller avstånd när de munskydden kommer och tränger sig i Ica-köer med mera.

    Jag anser nog att maskerade borde få lära sig att hålla avstånd - kanske ditt utbildningspaket borde inkludera en avståndangivelse på minst 1,5 meter. Trots allt är det ju det senare som skyddar i verkligheten.

    Kan maskerade hålla samma avstånd som omskerade borde det inte finnas något negativt med att bära mask.

    Fast jag är glad att det är så försvinnande få som bär mask, då har man en sportslig chans att flytta på sig när de kommer.
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-08-02 11:26:04 följande:
    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=7519454

    Maskerade i farten. Måste lära sig hålla avstånd.

    Men...om de är så få hur kan de skapa all denna trängsel? o_0
    Funkar sällan med SR-länkar på Familjeliv, åtminstone inte så att alla kan ta del av dem (därför jag själv komprimerar dem via tinyurl) men jag antar att det varit trängsel någonstans.

    Nu syftade jag inte på att det är maskerade som ligger bakom all trängsel, aatt de far fram som täta kluster på badstränderna, därtill är de alltför få - och jag har inte sett några maskerade vid någon ab de badständer vi har varit på i sommar, utom en kvinna som hade förirrat sig dit i burka eller något liknande, men den hade hon förmodligen mer av religiösa skäl.

    Hursomhelst, så är maskerade generellt dåliga på att hålla avstånd men även på att följa de rekommendationer du postade igår, kan vara så att många tagit fasta på din illustration över hur man inte ska uppträda om man är maskerad.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-08-02 13:39:11 följande:
    Det var ju intressant! Men om det skulle vara så att de utan symptom faktiskt är immuna sedan tidigare - innebär det också att de inte kan smitta andra? Jag har för mig att det även finns en slags immunitet där man själv inte blir sjuk, men ändå kan ge viruset vidare. Då vore det ju viktigt att veta vilket det är, dvs. om de asymtomatiska smittar eller inte. 

    Står det kanske något sånt i artikeln? 
    Utgångspunkten verkar vara korsimmunitet, alltså samma som man spekuleraat kring tidigare, aatt de som haft någon av de valiga coronaförkylningarna också blir immuna mot covid-19. Jag antar att vi alla har haft det tidigare så den immuniteten lär ju inte vara betående, men den kanske varar längre än ett potentiellt vaccin.

    Det skulle väl vara något - om det bästa vaccinet mot covid-19 skulle visa sig vara att medvetet smitta med coronaförkylningsvirus Glad

    Tror inte att man vet om en eventuell korsimmunitet bara innebär att man blir symptomfri men ändå kan vara smittsam, men i så fall är det väl samma som för AstraZenecas vaccin som efter vad jag har förstått inte hindrar från att den vaccinerade blir smittspridare.
    Dr Nail skrev 2020-08-02 14:03:41 följande:
    Konstigt. Eller så länkade jag konstigt. I alla fall, busschauffören:

    ? Folk kramar nästan varandra. Vissa tider är de packade som sardiner. Alltså Folkhälsomyndighetens rekommendation är två meter. Det har inte kommit av en slump. Här är det inte ens 20 centimeter. Ibland ingen centimeter alls, säger Yoseph Yohannes, huvudskyddsombud för Kommunal på bussföretaget Arriva.

    Majoriteten av de som är generellt dåliga på att hålla avstånd har inte masker. I den bästa av världar signalerar en mask: det är inte över, var på din vakt, visa hänsyn.

    Istället för att hamra in budskapet att folk helt automatiskt kommer strunta i rekommendationerna så fort de tar på sig ett munskydd, så kan man kanske informera? Det förväntas ju av oss att vi fixar att ha bilbälten OCH samtidigt inte köra för fort?

    Att många använder dem skevt är också en informationsfråga. Speciellt när/om rekommendationen kommer. Hade man inte berättat för folk hur man tvättar händerna så är jag säker på att de flesta skulle göra det fel.

    Jag upprepar:

    Det. Är. Inte. Svårt.

    Nog verkar det vara svårt, åtminstone om man utgår från att det är de mest motiverade som maskerar sig, de är ju också de som bäst borde kunna följa instruktionerna för maskering, inte desto mindre ser man hur en mycket stor andel av de maskerade använder masken som en snuttefilt i stället för vad den påstås kunna göra om man hanterar den rätt.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-08-02 19:48:30 följande:
    Om vaccinet inte stoppar att smittan kan föras vidare - det var ingen bra vaccin, det! 
    Jag vet inte om AstraZeneca fått ordning på sitt vaccin - men åtminstone vid de inledande testerna som utfördes på apor så blev de vaccinerade aporna smittade men viruset höll sig kvar i de övre luftvägarna, så sjukdomen blev lindrig.

    Om det fortfarande är så så bör viruset vara helt värdelöst ur aspekten skydda riskgrupper som inte kan vaccineras men förhoppningsvis kunna innebära att de som kan vaccineras inte blir sjukare än t ex jag blev.

    Sverige har ju tingat fyra miljoner vaccindoser så de kommer att räcka långt, dessutom handlar det inte om ett mRNA-vaccin, flera av de andra potentiella virusen är sådana, som dels är helt oprövade som vaccin och dels tycks kräva att de förvaras i temperaturer lägre än minus 80 grader.
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-08-04 19:34:41 följande:

    FHM:

    "Det vetenskapliga underlaget är svagt när det gäller hur effektivt munskydd är mot smittspridning..."

    Okej.

    "Folkhälsomyndigheten avstår från att rekommendera allmänheten munskydd då ett munskydd som kliar och åker ner under näsan bidrar till att händerna ofta rör mun, ögon och näsa vilket kan öka risken för smittspridning."

    Ah. Så det betyder att det finns ett starkt vetenskapligt underlag för det!

    Var?


    FHM anser att de som tror att munskydd har effekt kan använda munskydd, medan de som inte tror kan avstå.

    Får man tro de stockholmare jag dagligen möter så kanske var femtionde stockholmare tror att de bidrar till en lägre grad av smittspridning om de tar på sig munskydd.

    När jag senast var ute såg jag bara en person som bar skydd för munnen, en hund som bär munkorg. Och det finns det goda skäl till i detta fall.
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-08-04 19:50:13 följande:

    ...vore dessutom intressant att se det starka vetenskapliga underlaget för "fask trygghet" - mantrat.


    Där kan man lämpligen göra sin egen empiriska undersökning. Själv har jag noterat hur munskydden uppför sig sedan länge, egentligen sedan dess ett munskydd kom och trängde sig när jag och ett av mina barn stod och plockade bland jordgubbar på Ica, sådär som man brukar görs, plockar bort något fult från asken och plockar dit några fina i stället.

    Det munskyddet hade definitivt gods förutsättningar för rugby eller amerikansk fotboll.Skrattande
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-08-05 07:27:33 följande:

    Jag förstår. Tunga grejor. Jag fortsätter:

    "Några länder har valt att se munskydd som en trygghet och hoppas att man med universell användning av munskydd minskar risken för spridning..."

    Är personen som är ansvarig för att uppdatera deras sida på semester?


    Dr Nail skrev 2020-08-05 07:29:50 följande:

    ..lång jävla semester också xD minst sex månader.



    Ja, universell är ju en smula oprecist i detta sammanhang. Visst, det blir iofs tydligt att det innebär att alla måste delat i maskeraden, men det framgår ju inte under vilka omständigheter tvånget gäller.

    Nåväl, inte mycket att bry sig om. Men en lustig omständighet i sammahanget maskerader är att kraven på att alla ska vara maskerade i Sverige tycks vara omvänt proportionell till smittspridningen, ju lägre smitta desto högre rop om att man måste anordna maskerader.

    Nu senast så har SD krävt att alla som åker tunnelbana ska vara maskerade, kanske gärna med en liten bild av Åkesson på masken. Han borde ha goda förutsättningar att bli den ledande pangdemisten i Sverige, tillsammans med Busch.

    För min egen del höjer jag inte längre ens på ögonbrynen när jag läser om ett land som inför maskeradtvång - och hur smittan därefter stiger markant några veckor senare.

    Men sannolikt behöver inte populistiska politiker betala priset för att de vill verka handlingskraftiga, det får de som insjuknar i allvarlig covid-19 göra i stället.
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2020-08-05 13:42:08 följande:
    Om Tegnell och FHM faktiskt sitter på vetenskaplig data som visar att munskydd ökar risken för smittspridning i stället för att minska den, så borde de ju absolut offentliggöra den datan då, i stället för att sitta och se på när hela världen gör fel.
    Jag jobbar inte på FHM och kan därmed tillåta mig att åtminstone vara hundradelen så yvig i mina gester som de som tror på att det hjälper att beta med mask.

    Häromdagen såg jag en artikel om att pandemin tagit ordentlig fart i Filippinerna, inte blev jag förvånad  när jag såg att man infört tvångsmasker en dryg månad tidigare.

    Som seriösa forskare betonar går det vare sig att bevisa att masker hjälper eller stjälper, möjligen att man skulle kunna få fram starka indicier för endera effekten.

    Till dess föredrar jag att anse att masktvång är en politisk symbolhandling, ett exempel som politiker kan visa upp på handlingskraftighet - och i stället tro på mina egna ögon som ser hur många maskerade beter sig.

    Maskforskningen kompliceras ytterligare av mask förmodligen har betydligt större potential att skydda mot smitta i Kina och länder där man har en lång tradition av masker som smittskydd för allmänheten än här där även de mest motiverade i stor utsträckning inte har begripit hur de ska användas och att de inte innebär att man kan släppa på ett socialt distanserat beteende.

    Att det är mycket psykologi inblandat i maskandet framgår inte enbart genom att många maskanvändare beter sig som om de vore immuna mot viruset utan också av att kraven på masktvång tycks tillta i styrka allteftersom smittan tonar bort i Sverige.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin