Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-04 16:08:44 följande:
    Jo jag kan förklara mina åsikter. Flera vetenskapliga studier har påvisat att tex stängning av samhällen och masker har hjälpt, och det låter då trovärdigt tycker jag, eftersom experter kommit fram till detta.
    Okej, man kan stänga ner i två månader säger alla experter, inget land klarar så mycket mer. Italien har haft minst 2 1/2 månad, men de har också stora problem nu. 

    Om vi utgår ifrån att epidemin tar 12 månader, vad ska man då göra dem övriga 10 månaderna? Jag tycker det är trovärdigt att dessa länder också kommer att få högre antal döda igen och de kommer att komma ikapp Sverige. Det är bara att välja på om man ska ha många döda i början (som Sverige) eller i slutet (som många länder som har haft lockdown). 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-04 15:58:52 följande:
    Antal nya fall av smittade och nya dödsfall har gått kraftigt neråt efter stängningar.
    Ungefär lika mycket som i Sverige. Har du sett hur Sveriges kurva av döda har gått ner? Du kan däremot inte gå efter antal smittade, eftersom vi ju testar fler nu, så¨är det klart att det inte minskar just nu. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-04 17:48:59 följande:
    Lagar om munskydd i kollektivtrafiken och annat hjälper i samhällen som börjar öppna mer. 
    Social distansering? Det är det mest effektiva. Nästan varenda expert man lyssnar på säger att det egentligen inte spelar någon roll om man stänger ner hela samhället eller inte, huvudsak är hur folk beter sig. Annars hade inte heller Italien haft hundratals döda varje dag, när man redan hade stängt ner en månad, två månader - fortfarande dog hundratals varje dag. Och det är antagligen för att de inte har hållit distans. 

    De där enkla pappersmaskerna håller bevisligen inte bort virus. Inte tygmasker heller. De släpper även igenom det om den som bär masken är smittad. Det har ganska lite effekt.
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-04 17:46:34 följande:
    Ja skönt att antalet gått ner, men tyvärr inte lika mycket och snabbt som i flera andra länder. Jag känner inte till hur mycket det testas i alla andra länder, men vet i alla fall om att i några andra länder har de drastiskt ökat antalet tester, ungefär vid samma tidpunkt som Sverige, med en viss ökning som resultat dock inte lika mycket som i Sverige. Så jo, man kan jämföra med vissa andra länder. 
    Och vilka NEGATIVA följder skulle en sån lockdown ha? Betydligt sämre ekonomi för hela landet, vilket nog skulle innebära ännu sämre sjukvård, ännu sämre äldrevård, ännu sämre skola. Psykiskt sjuka skulle drabbas ganska snabbt. Fler självmord, fler människor som inte får hjälp i tid (från sjukvården, äldrevården, psykiatri, m.fl.) För mig låter det som om en lockdown NU skulle ge fler döda än att bara fortsätta som vi gör.

    Ekonomi och liv hänger ihop, det ena går inte utan det andra. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-04 17:56:48 följande:
    Angående resultaten av nedstängningar, litar jag faktiskt mer på vetenskapliga studier än på dig. 
    I länder där man stängt ner, har man naturligtvis även haft lagar om tillåtna avstånd mellan människor, så vet inte varför du presenterar det som motsatser. 
    Undrar fortfarande angående vad, som jag skulle ha en agenda, men släpper det nu, tror att du har din personliga tolkning beträffande vad det betyder. 
    Du syftar här på belägg genom vetenskapliga studier. Eftersom jag VET att det du påstår inte går att bevisa, uppmanar jag dig nu att belägga dina påståenden. Länka till dessa studier! 

    Men inte bara att lockdown minskar smitta - det vet vi att det gör. 

    Poängen är att man ALDRIG har haft en sån här situation i modern tid. Så man vet faktiskt inte. Det är mycket man inte vet här. Studier kan bara ge lite, pytte-lite anledning att tro det ena eller det andra. Men de allra flesta studier bevisar ju inget helt säkert. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-04 18:40:15 följande:
    Har sett bilder i pressen på överfulla bussar etc i Stockholm, där skulle ansiktsmask nog ha hjälpt. Plus bilder på stora samlingar av studenter etc, där ingen kan bötfällas, för det finns ingen lag mot detta. Inte smart.
    I länder där de stängt ner och mask är obligatoriskt enligt lag, har de dessutom lagar om avstånd mellan människor, att stanna hemma, storleken på folksamlingar etc, lyft blicken!
    Kan även berätta att så svårt är det inte att använda mask, jag kan. Min son också. En del kanske pillrar med händerna på masken etc, men då hindrar det fortfarande ens egna virus att spridas.
    Tjejen med handskarna låter ju udda, men i alla fall så skyddade hon omvärlden lite för att få eventuell smitta hon hade på händerna. 
    En mask skulle kunna hjälpa i en normal-full buss eller hellre en tunnelbana, men när det väl är så illa att bussen är så full att man står tätt - då hjälper inte någon mask heller. 

    Det finns ju faktiskt risken att folk tror det är fritt fram att trängas med andra i t.ex. bussar. Du bevisar just själv att det finns de som tror det. Det är ju därför man inte ville införa det. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-07-04 20:28:51 följande:
    Hur läser du graferna egentligen? Antalet nya fall per dag i Belgien gick ner från 1000 per dag till 100 per dag.

    En väldigt intressant siffra skulle vara andelen positiva av alla testade, men den siffran är lite svår att hitta.

    ourworldindata.org/coronavirus/country/sweden~FIN~DNK~NOR#the-scale-of-testing-compared-to-the-scale-of-the-outbreak

    Countries that do very few tests per confirmed case are unlikely to be testing widely enough to find all cases. The WHO has suggested a positive rate lower than 10% ? but better lower than 3% ? as a general benchmark of adequate testing.

    För Sveriges del var den här siffran 12% enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport. Det innebär att Sverige enligt WHO testar för lite, och har sannolikt ett högre antal nya fall per dag än de som kommer med i statistiken.

    Jag hittar inte motsvarande siffra för Finlands del nu, men för någon vecka sedan var den kring 1%.

    I Sverige verkar man ändå ha en annan syn på vad som är höga och låga siffror:

    www.google.fi/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/ost/provsvaren-visar-fa-av-de-testade-har-covid-19

    Provsvaren visar: Få av de testade har covid-19

    Fram till den 2 juli så har 500 personer testats i de ?drive-in? provtagningar som startade på Gotland den 16 juni. För att få ta provet så ska man ha symptom på covid-19. Men under samma period har endast 47 nya fall av covid-19 konstaterats.

    Och varför dör folk så länge som en månad efter lockdown? Därför att inkubationstiden kan vara upp till 14 dagar. Och då är det kanske bara en i familjen som insjuknar. En till två veckor senare insjuknar följande. Tio dagar senare än den personen så dålig att det behövs sjukhusvård. En vecka senare dör personen. Nu har det redan gått mera än en månad.

    Tänkte du att all smitta och död skulle upphöra samtidigt som lockdown träder i kraft?
    Jag utgår inte från antal fall, utan bara från antal döda. Detta eftersom man testar så olika mycket i olika länder (och i olika perioder). Inte konstigt att du inte hittar såna siffror! Eftersom man bara testar folk som förmodar att de har covid-19, så lär det ju vara de flesta som testar positivt.

    Den där, första, sidan var väldigt rörig. Jag tycker inte att den ger en bra överblick. 

    Okej, då var det ändå många som testat sig som inte hade det. Kanske ville de ta tillfället nu när det går att testa sig. Eller kanske har de någon smittat person i sin närhet och vill veta om de kan jobba utan risk. 

    Jo, jag tänkte också på inkubationstid och på att man kan smitta varandra i en familj. 75 % av dem smittade (under mars/april i alla fall) i Sverige var gamla människor på äldreboende, eller med hemtjänst. Om vi utgår ifrån att det är på liknande sätt i andra länder - smittan inom familjen verkar ju inte vara så vanligt. Även om det skulle kunna vara en vanlig smittväg. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-04 21:48:08 följande:
    Det finns studier som tyder på att en total lockdown och sedan en öppning, är bättre för ekonomin. Det är inte så att Sveriges ekonomi är i mycket bättre skick nu än andra länder, pga annorlunda coronastrategi. Orkar återigen inte hitta någon länk nu ... Det där med fler självmord etc låter ju troligt men har inte sett några studier på det än. Har inte hört om några toppar av självmord i Italien etc.
    Det vi inte visste, inte kunde veta heller, är att vi skulle påverkas så mycket av andra länders lockdown. Det är därför vi har drabbats lika mycket. Och jag tror inte att någon ekonom har kunnat få med alla faktorer och kunna förutsäga något säkert där. Man har ju aldrig haft en sån situation i modern tid. 

    Såg i något program ett intervju med folk i Italien som berättade att det hade varit stora ökningar av självmord efter tidigare ekonomiska kriser, och att man är rädd för att det kan bli så igen. Och det var då alltid män, som inte längre kunde försörja sin familj. Kan vara olika beroende på kultur och mentalitet förstås. Så snabbt lär man inte se det. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-04 21:51:05 följande:
    Lite längre upp länkade jag till dessa studier, om hur många liv som sparats pga lockdown, titta där. Nej, ingen vet ju säkert, men om vetenskapsmän har kommit fram till dessa siffror, tror jag att sanningen ligger nära dessa tal. 
    Jag hittade din länk. Är du medveten om att den studien även säger att man har räddat 26.000 liv i SVERIGE genom de åtgärderna som man har tagit? Det handlade alltså inte om lockdown  jämnfört med inte lockdown, utan det handlade om skillnaden mellan att inte göra något mot att göra olika åtgärder. 

    Så, den studien bevisar absolut inte det som du påstår. Snarare tvärtom. Här är den igen:

    https://www.statista.com/chart/21945/lives-saved-due-to-lockdown-in-europe/
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-04 21:57:30 följande:
    Är inte säker på att jag förstår vad du säger att jag bevisar ... men i alla fall, i en fullsatt buss, håller ju vilken slags mask som helst tillbaka en hel del virus. Detta borde vara gynnsamt för att stoppa smittospridningen. Det bästa är naturligtvis att hålla avstånd, men vips så hamnar man i en situation med en fullsatt tunnelbana, då känns det bättre om alla bär mask, så att risken att smittas dämpas. Håller du inte med?
    Nej, jag tror inte att de enklaste maskerna håller tillbaka något virus och tycker det är bättre att råda folk att inte alls använda buss eller tunnelbana, eller högst vid tider då det inte är mycket folk. 

    Naturligtvis kan det inte direkt skada att sätta på sig en mask, men nyttan är tveksamt och folk brukar inte göra en massa olika åtgärder, så det kan vara smart att koncentrera sig på de som ger mest säkerhet, och där är masker inte på topp direkt. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin