• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (. 3) skrev 2020-07-16 11:54:32 följande:
    Jag vet för jag läser på.
    Men jag har en hel del kollegor som inte har samma kapacitet att leta reda, gallra, sovra och dra rätt slutsatser av all information. Jag säger det med så mycket ödmjukhet jag kan. De är oftast jätteduktiga i sitt jobb, men att läsa avancerade texter är kanske inte deras starkaste sida.

    Så att jag hävdar att de "munskydd" vi fått i själva verket är livsfarliga lyssnar man inte på. MASen har ju godkänt dessa gudbevars...
    När jag sa det till enhetschefen exploderade hon. Det var efter det som lappen kom upp...
    MASen - Medicinskt ansvarig sjuksköterska?

    Borde FHM gå ut med mer detaljerade föreskrifter för vad äldreomsorgen i kommunerna har att rätta sig efter i smittskyddshänseende?

    Om din beskrivning gäller generellt så är det ju ingen större mening att alla vi som inte tillhör någon riskgrupp av hänsyn till riskgruppen äldre tar den hänsyn vi gör till andra.
  • FDFMGA
    Anonym (. 3) skrev 2020-07-16 12:22:55 följande:

    Ja precis, jag ber om ursäkt att jag var otydlig.

    Problemet är att kommuner tolkar som fan läser bibeln. Finns det ett "bör" betyder det "man kan om man vill".
    Det finns massor av rekommendationer från FHM och allt skulle vara bra om kommunerna följde det. Men det gör man inte för att det finns just ett litet bör eller så finns det chans att de tror att de kan strunta i föreskrifter för ingen bryr sig ändå om vad som händer i omsorgen så fuskas det där kommer ingen att märka det.

    Det är precis det som är min poäng. Så jag tror att vi kommer att få en andra våg och det snart. Och den kommer att bli mycket, mycket värre för idag har vi  smittade och döda runt om i landet som kommunerna gör allt för att dölja!


    Ja, jag blir inte riktigt klok på kommunerna och deras äldreboenden. Det du berättar är ju helt sanslöst.

    Men på Lunchekot hörde jag nyss att det stora problemet är att besökarna på Åshaga äldreboende i Mönsterås inte följer riktlinjerna.

    Hur kan det vara ett problem. Det är ju besöksförbud på äldreboenden, det är väl bara att förklara det för besökarna.
  • FDFMGA
    Anonym (. 3) skrev 2020-07-16 13:11:52 följande:
    Jag vet.
    Det är svårt att bli trodd för att det är så huvudstupa idiotiskt.

    Det jag till slut gjorde var att fota hyllorna med "handspriten" som i själva verket var träsprit och spolarvätska.
    Sen snodde jag en flaska av var vätska och gav dem till några andra personer med mer inflytande än vad jag har och gav dem fotona.

    Efter det har chefer och kommunförvaltningen helt gått under jorden. Den kommunikation som finns är endast muntligt, inget ska gå att bevisas.
    Jag förstår att du inte vill berätta i vilken kommun du jobbar - men är det en liten, medelstor eller en av de större?
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-07-16 16:12:05 följande:
    Koncentrerad spolarvätska innehåller mycket riktigt tillräckligt med Etanol för att kunna användas desinfektion.  

    Träsprit som är Metanol torde ha samma desinfekterande effekt som Etanol, men Metanol rekommenderas inte att användas som handdesinfektion pga att det är giftigt för människor också då det upptas genom huden.

    Att etanolhaltiga eller andra desinfekterande vätskor ersätter handsprit då det är brist på just handsprit är en bra, lösning - men det får naturligtvis inte vara hälsovådliga ersättningsvätskor. 
    Visst, minns Expressens tips "Gör din egen handsprit" från den forntid då krisen var ny: Spolarvätska, lite vatten och glycerol, om jag minns rätt.

    Men det är ingen brist på handsprit - etanol - numer och nog ska en kommun kunna klara av att köpa in den riktiga produkten.

    Och det väsentliga i berättelsen var väl hur man använde skyddsutrustning, tycker jag.
  • FDFMGA
    AndreaBD skrev 2020-07-16 15:05:04 följande:
    Nåja... jag är inte förvånad. Och jag tror inte att situationen är bättre i något annat land. Det är en sak vad man skulle vilja ha, och en annan vad samhället har råd med. Vi har i Sverige en hel del välfärdssaker, som andra länder inte har. Och med tanke på det tycker jag inte att det är så konstigt, att det inte finns pengar kvar i såna här situationer då. Inte bra, men helt förståeligt.
    Hmm, jag jobbar själv på ett företag som likt många andra företag gör goda vinster under den här krisen och utöver detta subventioneras av staten under krisen.

    Jag tycker att Sverige har råd att se till att smittskyddet fungerar inom äldrevården. Jag menar inte att det är fel att underlätta för företag under krisen, även om jag personligen kan undra vart pengarna tar vägen. Man talar om den största ekonomiska krisen sen 30-talet men börsen ligger på plus sen årsskiftet.

    Nu tror jag iofs inte att usla rutiner inom äldreomsorgen i första hand beror på ekonomin utan på uselt ledarskap och obefintligt ansvarstagande.
  • FDFMGA
    Anonym (. 3) skrev 2020-07-16 13:37:42 följande:
    Runt 17 000 invånare. Det räknas väl som en rätt liten kommun.
    Personligen tror jag att det är en stor del av problemet, "alla känner alla" och den som skvallrar på chefen riskerar onda ögat på livstid.
    Jag tror att jag förstår, även om det var längesen jag hade oturen att bo och jobba i en liten kommun så kommer jag ihåg fenomenet.
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-07-17 09:07:34 följande:

    Berätta mer för mig om att flockimmunitet är inte målet. Dikt och förbannad lögn.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/nastan-alla-norrbottningar-drabbas


    Finns det olika inriktningar inom pangdemismen?

    Jag får iallafall den uppfattningen. En stor del verkar sätta sitt hopp till flockimmunitet via vaccin, medan andra mer tycks uppskatta isolering och upprepade lockdowner, i evighet amen - åter andra tycks egentligen inte ha någon annan uppfattning än att Tegnell är dum och elak och regeringen handlingsförlamad.

    Men de flesta pangdemister lär väl sätta sitt hopp till flockimmunitet, det tycks åtminstone vara den uttalade strategin om man ser till alla satsningar på vaccinmöjligheten.

    Man får hoppas att det inte dröjer 10 år innan man fått fram ett effektivt vaccin som inte har alltför besvärliga biverkningar. Vaccinet man tog fram mot förra sarsviruset visade sig ju t ex ha samma skenande effekt som sarscov2 har på immunförsvaret för de som drabbas allra hårdast.
  • FDFMGA
    Aniiee skrev 2020-07-17 09:17:49 följande:
    Säg inte det.... Min kommuns budget, social omsorg (äldre och funktion) 2 miljoner back, övriga bugetposter sammantaget, ca 60 miljoner plus, sparbössa 84 miljoner plus.

    Visst fan beror usel omsorg på ekonomi, i alla fall i min kommun. Man måste nämligen använda pengarna om man sa ha saker som bra ledarskap.

    Men ja ja, det är ju min kommun....
    Ja, fast om en kommun inte använder de ekonomiska resurser den har under en pandemi, så är det inte ekonomin som är problemet utan obefintligt ansvarstagande och obefintligt ledarskap.

    Skulle jag få önska mig en tvångsåtgärd så vore det att ansvariga kommunpolitiker och tjänstemän som prålar med fjantiga titlar kommenderades till att under en period tvingas arbeta inom vården, inte som prao utan med samma arbetsuppgifter som den vanliga personalen. Typ: här kommer omsorgsnämndens ordförande Axel Axelsson hem till Ida johansson, 84, som är sängbunden med misstänkt covid-19 och nu behöver omvårdnad.

    Jag tror Axel skulle uppskatta att ha skydd som inte är återanvända.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2020-07-17 14:55:34 följande:

    Det var en rundhänt räkning må jag säga.

    Citat: Brittiske sjukvårdministern Matt Hancock har beordrat en omedelbar utredning av hur landets covid-dödstal räknas, rapporterar brittiska medier.

    Det här efter att en studie pekat på att myndigheterna överskattat dödssiffran genom att räkna in människor som redan tillfrisknat från sjukdomen.

    ?En patient som testat positivt, men blivit framgångsrikt behandlad och utskriven från sjukhuset kommer fortfarande att räknas som ett dödsfall i covid-19 om hen får en hjärtattack eller blir överkörd av en buss tre månader senare?, skriver forskarna i en artikel för Oxford University's Centre for Evidence-Based Medicine.


    Aha, samma metodik som för den svenska statistiken.

    En storm i ett vattenglas, statistiken lär ju påverkas marginellt om än överhuvudtaget. Åtminstone inte om man inte exkluderar de som dör i följderna av covid-19, t ex en stroke en vecka efter att de anses vara botade från covid-19.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-17 15:18:28 följande:
    https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6928e2.htm

    I
    ntressant studie om användandet av mask
    En annan studie direkt från verkligen och i lite större format görs ju just nu i Kalifornien.

    Den tyder väl närmast på att munskydd är ett effektivt sätt att sprida smitta, kanske utifrån FHM:s hypotes att munskydden inger fask trygghet och bärarna blir oförsiktiga.

    Det är för övrigt min egen subjektiva uppfattning, att munskydden tenderar att vara lite närgångna men att så länge de är så få som här i Sverige som bär dem kan man undvika dem och backa undan när de kommer och tränger sig i köer och annat.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin