Inlägg från: Anonym (ABC) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ABC)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-06-22 11:10:17 följande:

    Det här handlar dock inte om en svensk studie, utan om en svensk som diskuterar studier ifrån Frankrike och Australien. 


    Ja det gör det, plus en uppgift om att det inte har förekommit utbrott i svenska skolor, vilket han sedan kommenterar med att han inte visste om utbrotten i de svenska skolorna.

    Så hur många utbrott har det riktigt funnits i svenska skolor?
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-06-22 15:45:05 följande:

    Vad är det för svensk studie då som du syftar på? Du har inte gett någon källa, så det är svårt att veta. Och även länk till det här som du diskuterar, för jag vet ju inte var det står. 

    Jag vet att det har funnits ett utbrott på skolan där prinsessan Estelle går, veckan efter sportlovet. Men det har funnits några till, tror jag. 


    Artikeln i Science, som någon satte ut länken till. Här kommer den en gång till.

    www.sciencemag.org/news/2020/05/how-sweden-wasted-rare-opportunity-study-coronavirus-schools
  • Anonym (ABC)
    AndreaBD skrev 2020-06-22 21:22:39 följande:

    Menar du antikroppsstudien som nämns bland mycket annat i artikeln? Konstigt förresten, tyska experten Drosten pratade om samma studie, och jag kollade siffrorna - han sa nämligen att det var högst förekomst av antikroppar hos barn, nämligen 7,5 %. Och 6,5 hos dem vuxna och hos dem gamla 2,9.

    Men det är ju förstås inget belägg för att någon skulle ha förtigit utbrott i skolor.... 


    Har du läst artikeln?

    Jag syftar inte på något alls om antikroppar. Jag citerade ett avsnitt ur artikeln i Science. Det avsnittet sade att Ludvigsson skrev i sin review-artikel att det inte har förekommit utbrott i svenska skolor, för så hade Anders Tegnell sagt. Science frågade då Ludvigsson om skolutbrotten som det har skrivits om, och då har Ludvigsson svarat att dem kände han inte till.

    Då kan man alltså ställa sig frågan: Hade Anders Tegnell och Ludvigsson fel, eller är det pressen som har ljugit ihop historierna om utbrotten i skolorna?
  • Anonym (ABC)
    Dr Nail skrev 2020-06-23 21:30:29 följande:

    Ok, jag tror jag fattar. Det är nåt som laggar nånstans på grund av midsommarhelgen. Igår hade vi 716 ser jag nu på worldometer, men c19 rapporterade typ ...0? (tror jag). Sen kom allt på en gång.

    Vi får se imorgon.


    Från och med att Sveriges antal nya smittade tog ett kliv uppåt, har de färska siffrorna på Worldometers slutat stämma, de är alldeles för låga. Senare på dagen kommer de in också. De korrigeras tydligen i efterhand.
  • Anonym (ABC)
    Anonym (***) skrev 2020-06-25 15:45:43 följande:

    I takt med att Europa öppnar gränser och samhällen tar spridningen av coronaviruset fart igen. Det konstaterar Världshälsoorganisationen (WHO).

    - Förra veckan noterade Europa en ökning i antalet fall under en vecka, för första gången på månader, säger Hans Kluge, Europachef på WHO.

    - Sammanlagt 30 länder har drabbats av en uppgång i nya, kumulativa fall de senaste två veckorna. I elva av de här länderna har ökad överföring (av smitta) lett till väldigt tydliga uppgångar som återigen kommer att pressa sjukvården till bristningsgränsen, om inget görs, fortsätter han.

    Tyskland, som började lätta på restriktionerna i början av maj, har de senaste dagarna infört lockdown för över 600 000 personer efter ett omfattande coronautbrott på ett slakteri i staden Gütersloh.


    ?om inget görs?

    yle.fi/uutiset/3-11414699

    Fem saker som Finland gör annorlunda om det kommer en andra våg

    1. Mångdubblad testningskapacitet

    2. Man har utbildat hundratals smittspårare och kommer att ta i bruk en spårnings-app.

    3. Sjukhusen är bättre förberedda.

    4. Produktion av skyddsutrustning i Finland kommer fortsättningsvis att ökas.

    5. Lagarna har ändrats så att man kan reagera snabbt och lokalt om smittoläget så kräver.
  • Anonym (ABC)
    KillBill skrev 2020-06-25 17:24:51 följande:

    Finland och Sverige testar ungefär lika många per capita (se graf nedan).

    När det gäller den Finska smittspårningsappen så är den i inte färdig och andra länder som harförsökt att lansera smittspårningsappar har dragit tillbaka dessa pga. integritetsproblem

     

    www.mobil.se/nyheter/integritetskrankande-corona-app-stoppas-i-norge

     

    Västvärlden har inte längre brist på medicinskt skyddsmateriel.


    Just testas det ganska lite i Finland för att det finns så få sjuka. I vissa sjukvårdsdistrikt har man inte hittat några fall alls den senaste tiden.
  • Anonym (ABC)
    KillBill skrev 2020-06-25 18:14:14 följande:

    Är det inte på plats att du visar på vilket sätt syftet med covid 19 tester skiljer sig åt mellan Sverige och Finland?


    I Finland smittspårar man och sätter alla närkontakter i karantän. De som inte kan jobba på grund av karantänen får ersättning för inkomstbortfall.

    I Sverige har ni ingen karantän för närkontakter, och av det jag har läst verkar det som om det inte är obligatoriskt ens för smittade att isolera sig. Eller?
  • Anonym (ABC)
    KillBill skrev 2020-06-25 19:49:30 följande:

    Visst får folk som är hemma från jobbet ersättning även i Sverige (från dag 1). Covid 19 klassas som en allmänfarlig sjukdom och går man till jobbet trots att man har sjukdomen kan man dömas till böter eller fängelse (upp till 2 år) så karantän obligatorisk för alla som har sjukdomen och man ska stanna hemma vid minsta lilla symtom. 


    Finländsk terminologi:

    En smittad är ISOLERAD, de närstående friska sitter i KARANTÄN i 14 dagar. Man får ersättning medan man sitter i karantän, trots att man inte är sjuk. Det får inte svenskar, eller?

    Hur kommer det sig att man på Karolinska(?) ansåg att symptomfria smittade kunde jobba, om det är obligatoriskt med karantän/isolering?
  • Anonym (ABC)
    KillBill skrev 2020-06-25 20:19:00 följande:

    Om en läkare har beslutat att du inte får arbeta eftersom du är eller kan vara smittad så får du ersättning.  Riskgrupper, folk med hjärtsjukdom etc kan också få ersättning för att gå i karantän (även om man inte är sjuk eller smittsam).


    Hur vanligt är det att läkare gör den bedömningen då? Inte speciellt vanligt kanske, eftersom flera av de som är kritiska till Sveriges strategi har gått ut med kravet att man måste börja isolera familjemedlemmar.

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/

    Hur ska vi bete oss när någon i hushållet är sjuk i misstänkt eller konstaterad covid-19?

    Så länge syskon eller andra familjemedlemmar inte har symtom kan de göra som vanligt och gå till förskola, skola eller jobb men samtidigt vara särskilt uppmärksamma på tillkomst av symtom och då vara hemma.

    I Finland har t.ex. några skolklasser satts i karantän pga någon smittad i klassen. Det hände både före skolstängningen och efter att skolorna hade öppnat igen.

    Enligt en artikel i Science har en svensk barnläkare förklarat att man inte testar svenska barn bla för att ?andra barn blir rädda för att leka med ett barn med covid-19?.

    www.sciencemag.org/news/2020/05/how-sweden-wasted-rare-opportunity-study-coronavirus-schools
  • Anonym (ABC)

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/op4kLg/tegnells-markering-mot-grannlanderna

    ? I de andra nordiska länderna reser man mer än i Sverige i dag, en viss illustration till att den svenska strategin är hållbar, säger Tegnell.

    På tal om desinformation:

    Finland har slopat alla reserestriktioner, eftersom det knappt finns några smittade i landet. Det är självklart att folk reser mera då.

    Varför informerade Tegnell inte om den saken? Visste han inte, eller valde han medvetet att utelämna den detaljen?

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin