Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Dr Nail skrev 2020-06-19 14:40:56 följande:
    Sånt som jag förstår blir bra, tack ^^

    Sånt som jag gillar har vi nog släppt för länge sedan.

    Det är ju det jag inte vet? Du märker att jag ställer frågor. Och det av en anledning.
    Skaffa dig grundläggande kunskap, så förstår du. Det är ditt bord, inte deras. Samtidigt kan man kanske inte heller förvänta sig att man måste förstå allt i detalj. Framför allt om man inte har lust att lägga tid på det, och det verkar du inte ha. Du orkar ju knappt fråga efter enskilda saker här. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-19 16:39:23 följande:
    Kolla, om du vill fortsätta ha en diskussion då får du göra det utan FHM-gissningar angående min kunskapsnivå.

    Vet inte om du märkt det men folk som systematiskt använder personangrepp hamnar på ignorelistan därför att jag är ointresserad av tjafs.
    Det är ju just inget personangrepp. Du undrar varför du inte förstår pressträffarna, och jag säger att du inte har kunskapen. Det är FAKTA. Det är många som inte förstår allt, jag förstår inte allt heller. Det skrev jag också. Det var ett helt sakligt inlägg. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-20 00:25:05 följande:
    Aldrig har jag sagt att jag inte förstår informationen som ges under pressträffarna. Inte ens en gång. Vad jag säger är att jag inte finner informationen tillfredsställande. För att vara så övertydlig så att det inte går att misstolka: jag förstår orden som kommer ur Anders Tegnells mun men tycker inte att dessa ord duger som svar på våra frågor.

    Varför slutade man testa? Varför reagerar man med öronbedövande tystnad på uppmaningar från forskarvärlden (okej, delar av den)? Varför baserar man sitt agerande på saker det finns noll bevis för (som att Corona inte smittar från barn)? Vad är grejen egentligen med flockimmunitet? Och så många andra frågor finns, men hinner ej nämna dem nu för jag måste dansa kring en gigantisk penis.
    Jag är alltid beredd att försöka ge folk råd, om jag tror att det kan hjälpa dem, och jag tycker det är synd om det tolkas som personangrepp, när jag verkligen försöker råda. Jag är lärare sedan många år tillbaka och då är jag väldigt van vid att tänka på lagom nivå, bra kommunikation och även förkunskap. 

    Som sagt - det här är ju ett specialistområde där de flesta av oss inte har tillräckligt med förkunskaper,  det har inte jag heller. Och de här i diskussionen som HAR det, har visat det. Men det kan finnas lite knep hur man ändå kan avgöra vad man ska tro på. Det mest uppenbara är väl att man kan höra så många olika åsikter som möjligt - av experter. Eller att läsa på om dem delarna som verkar viktigast i det sambandet. Och då menar jag inte så mycket epidemiologi - det är för invecklat - utan snarare vad olika myndigheter egentligen ha för uppgifter. 

    Jag kan försöka svara på dina frågor - så gott jag kann.

    Jag tror man slutade testa för att man inte hade kapacitet (personal mest - det sa Anders Tegnell på en direkt fråga av en journalist, på pressträff), och för att fallen blev så många att man att man tyckte det verkade meningslöst att testa en del av dessa. Man slutade ju aldrig, men man kanske ville använda de få testmöjligheter som man hade i vissa (nya) områden där man hade bäst chans att stoppa smittan. 

    Vilka uppmaningar från forskarvärlden? Jag känner egentligen inte till en enda uppmaning som FHM inte skulle ha tagit ställning till, så om du googlar lite så kommer du säkert att få exakt svar på det. 

    Det finns inte bevis för så många saker ännu, det är ett nytt virus. Men det klagades ju precis så mycket på att FHM inte agerar när det inte finns bevis för något. Och det var väl just du som klagade? Så nu påstår du motsatsen? När det gäller barn - jag antar att de har grundat detta på flera studier. Jag googlar snabbt...

    https://www.forskning.se/2020/05/20/inte-troligt-att-barn-driver-covid-19-pandemin/
    https://www.uptodate.com/contents/coronavirus-disease-2019-covid-19-considerations-in-children

    V
    ad menar du med "vad är grejen" med folkimmunitet? FHM har ju svarat på det så många gånger på presskonferenser. De har ändrat sig lite där också, men det blir så när kunskapen ökar. Numera är det att det kan vara en ytterliga faktor som kan bromsa smittan lite, men det kommer inte att stoppa den.
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-20 09:03:16 följande:

    Under tiden: Sveriges nya masstestningssuperkrafter kännbart lägre än Vitrysslands men något högre än Irans enl. den senaste statistiken.



    MÅSTE Sverige vara bland de bästa i testningskapacitet? Jag menar, vi vet att vården är hopplöst underbemannad och har varit det i 20 år. Det problemet lär vi inte lösa på några veckor nu. Vi kan ju, under de förutsättningarna, knappast förvänta oss att vi ska vara bra på det. Och det kan inte FHM göra något åt heller så snabbt. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-20 13:02:59 följande:
    Uppenbarligen har de varit tillräckligt otydliga för att både jag och du ska sitta här och gissa och försöka avkoda. "Inte viktigt att veta hur många smittade vi har" - så förklarades besultet i början. Samtidigt som man bedömde risken för smittspridningen som "mycket hög" :\

    www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/70GQRV/nya-strategin--slutar-rakna-exakta-antalet-coronafall

    Nu misstänker jag också att det i grund och botten handlar om bristande resurser, för jag vet att det inte ens testades i extrema riskzoner såsom vården. 

    Där man hade bäst chans att stoppa smittan, säger du. Som t.ex. hemkommande från hårt drabbade områden ute i världen? Gissa: testades dessa?

    Ok. Så de bemöter allt? Jag säger ju inte att jag inte kan missa saker....om du kan hjälpa mig och informera om deras svar på t.ex. detta:

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=7490296

    ....så skulle det uppskattas.

    Nej, det klagas konsekvent på att de inte agerar; varken när det finns bevis, eller när det än så länge inte gör det av ren försiktighet och med målet att skydda till varje pris (i det som beskrevs av regeringen som Sveriges största kris sedan Andra världskriget). Återkommer btw om det där med barn och spridning av corona. Frågan om skolorna, nämligen.

    Så visst är det ett "specialistområde", dock ett sådant som påverkar oss alla och mig personligen rätt så direkt. Därför behöver vi tydlighet och snabba åtgärder. Vi pratar inte om vatten på Mars, det finns inte tid att mysforska och det här är inte ett j-a experiment.

    Förresten så följer jag nästan slaviskt varenda rekommendation som ges. Så att du inte får en felaktig uppfattning. Inte för att jag håller med FHM, men för att det är det enda vi har.
    Testades resenärer från Italien? Det är en intressant fråga, så jag försökte ta reda på det. Enligt det som står i den här artikeln, gjorde man det. 

    https://www.expressen.se/gt/qs/tegnell-bekraftar-missen-borde-testat-osterrike-resenarer/

    M
    an missade däremot att testa folk som kom tillbaka från Österrike, för att Österrike hävdade envist att de inte hade Corona där.

    Att inte alla testades som jobbar i vården, berodde på brist på resurser, ja. Det finns otroligt många som jobbar i vården. Dessutom hade man ju då behövt göra testet var tredje dag, för att vara säker att de inte har smittats under tiden. Och inte ens det är säkert, för att testerna kanske inte visar om man har en låg nivå av virus och/eller är i början av infektionen. 

    Din andra länk funkar inte för mig.

    Största krisen sedan andra världskriget är det nog inte bara för Sverige, utan i dem flesta länderna. 

    Visst, det påverkar oss alla, men vi alla har inte kunskapen att blanda oss in i detalj. Det måste experter göra och de kan inte heller förklara för oss i detalj - har du märkt på presskonferenserna att det ganska ofta händer att journalister ställer en fråga och sedan förstår de helt uppenbarligen inte svaret? Enda sättet att kunna hänga med och förstå allt, vore ju att läsa på jättemycket, jättesnabbt. Det är det valet man har. 

    Jag förstår att de inte vill vara "tydligare". Då blir det inte exakt rätt, och de skulle få en massa kommentarer av andra experter att det de säger inte stämmer. Expertkunskap är inte tydlig. OM man vill vara öppen och ärlig med vad man gör. Det där tydliga och enkla är ju sånt som diktaturer kör med. 

    Och det är är alltid bättre, tycker jag, om experter går efter all forskning och allt som man vet hittills. Det är det bästa man kan göra. Om sedan kunskapsläget ändrar sig och något helt nytt kommer fram, så KAN det gå åt helvete ändå. Men de kan ju inte göra bättre än så. Man vet ju inte allting än. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-20 12:08:57 följande:
    Om du både är lärare, och har följt med all information, så kanske du vet något om detta:

    ? Ett mycket starkt argument för att barn inte driver covid-19-pandemin är dock frånvaron av större utbrott av covid-19 på svenska skolor.

    Min fråga: Hur kan man veta det, man har ju inte testat? Vad är det för typ av data man har samlat in från de svenska skolorna? Vad vet man om andelen lärare bland sjuka? Högre, lägre eller samma procent jämfört med andra yrkesgrupper?

    ?These findings must be interpreted with caution because they occurred after implementation of strict physical distancing measures, including school closure,?

    Så här har det ju varit i de flesta andra länder.

    Jag skulle vilja veta om föräldrar till skolbarn har varit mera sjuka, mindre sjuka eller lika sjuka i covid-19 som barnlösa i samma ålder. Eftersom Sverige har haft skolorna öppna, så skulle här ha funnits alla chanser till datainsamling.
    Jag är språklärare och dålig på naturvetenskap. ;) Ja... det pratade Tysklands expert Christian Drosten om, dvs att man har haft svårt att ha några riktiga belägg på hur det är med barn, särskilt när alla hade stängt skolorna. Men att man nu förstås kan jämföra med Sverige. 

    Jag antar att man hade märkt om jättemånga lärare hade blivit sjuka. Själv jobbar jag på en liten specialskola och vi har varit extremt försiktiga. Det ser inte ut som om många lärare har blivit sjuka...

    skolvarlden.se/artiklar/tegnell-om-larares-oro-ar-inte-mer-sjuka-an-andra
    https://norran.se/sport/artikel/corona-biter-tydligen-inte-pa-larare/5re2wxxr

    Jo, man kommer säkert att göra en massa studier. Det fanns ju några slags studier ifrån Kina och Sydkorea och det var väl det som FHM gick efter. 
  • AndreaBD
    Anonym (Giggi) skrev 2020-06-20 13:32:55 följande:
    Ja, visst borde vi ha datainsamling på detta, det vore väldigt intressant. Men jag tror inte Sverige brytt sig om att ta reda på detta, eller så har de gjort det och visar inte statistiken, kanske för att många har blivit smittade pga öppna skolor.
    Det tar tid. Självklart utvärderar de så mycket som möjligt. Kanske vill de jämföra med t.ex. sommarlovet, och då kan de inte gå ut med något redan nu. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-20 14:28:53 följande:
    Det skulle verkligen vara intressant att veta varför man inte använder sig av karantän i Sverige. Sunda förnuftet säger ju att det skulle bromsa smittspridningen.

    Har Sverige lagstiftningen på plats för att kunna sätta folk i karantän? I Finland får man ersättning för inkomstbortfall om en smittskyddsläkare har beordrat karantän. Ifall det här systemet inte finns i Sverige, så fungerar det ju inte. Dessutom finns det tydligen inte tillräckligt med smittskyddsläkare i Sverige, jag läste för ett tag sedan att Norge har en varje kommun, medan det bara finns 60(?) stycken i hela Sverige. I Finland föreslog någon att också hälsocentralläkare skulle få rätten att försätta folk i karantän, det skulle göra systemet mycket effektivare.
    Varför man inte har karantän? För att det gör mycket skada, ekonomiskt framför allt. Om man kan åstadkomma ungefär samma resultat utan att stänga ner, så är det förstås att föredra. Det är tanken. 

    Det finns inte tillräckligt av något inom sjukvården och det har varit så i minst 20 år. Uppenbarligen har ingen regering haft lust att ta i det. 
  • AndreaBD
    Anonym (Giggi) skrev 2020-06-20 19:14:39 följande:

    Vår "strategi" är ett hån. Det är så skrattretande att det är löjligt. Och sedan har vi folk som försvarar denna idioti, det finns många sådana här inne på Familjeliv.

    Sverige har inte en fungerande beredskap. Vi har inte en fungerande sjukvård i vanliga fall, så självklart klarar vi inte av en pandemi. Och vi har inte en regering som vågar ta ansvar och skyndsamt ta fram en fungerande beredskapsplan. Det är lättate för dem att skylla på regionerna när folk tex dör på äldreboenden pga covid19. Och det är enklare att låta FHM ta ansvaret, fast det enligt lag är regeringen som ska ansvaret.


    Tror du någon strategi fungerar när man har en för dålig sjukvård? Jag tycker det är fel att skylla på FHM, och det menar du väl också, om jag förstår dig rätt. 

    Visserligen är det politikerna som borde ta itu med det. Men det är inte bara den här regeringens fel. Jag tror att ingen regering har vågat ta i det hittills. Och det är nog för att det inte ger pluspoäng för nästa val. Folk förväntar sig att sjukvården fungerar, det är en sån självklarhet. Och att då lägga mycket pengar på det, och sedan har man inte pengar kvar för sånt som folket uppskattar - det är ungefär som att ge ett barn kläder i julklappar istället för leksaker. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-20 17:00:01 följande:
    Radioinslaget handlade om karantän av familjemedlemmar till konstaterat smittade. Inte en allmän samhällskarantän.

    Missförstod du, eller är det faktiskt så politikerna tänker? Att det är ekonomiskt mera fördelaktigt att låta så gott som garanterat smittade röra sig ute i samhället, än att bromsa smittspridning ens lite?
    Okej, det var kanske den länken som inte fungerade för mig. Jo, en karantän av anhöriga till smittade kan man ju diskutera. Men risken är att det skulle bli ett jättestort antal. Och det är långt ifrån säkert att alla i familjen smittas. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin