• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (sant) skrev 2020-07-11 22:20:36 följande:
    Vill bara återigen klargöra att jag inte är högerextrem, och aldrig har diskuterat något högerextremt på något forum. Konstigt argument som flera tar upp hela tiden med jämna mellanrum som inte har något att göra med sakfrågan.
    Inget konstigt argument alls. Det är inte svårt att kontrollera att hatet mot Tegnell och mot Sverige/svensk smittskyddsstrategi antagit sådana proportioner att det trotsar allt förnuft.

    Och vad har detta med Familjeliv att göra? Tja, även våra högeryttrar är synnerligen aktiva i coronatrådarna med argument som att Sverige väljer ekonomin före människoliv. Och precis som det brukar vara i trådar på Familjeliv där de som drömmer om ett regeringsskifte där det enligt dem odemokratiska faktum att SD mobbas politiskt möter motargument och då blir kränkta så firar kränktheten triumfer i coronatrådarna och i vanlig ordning går man då till personangrepp eftersom man inte kan eller vill skilja på åsikt och person.

    Man behöver självklart inte vara högerextrem och/eller högerpopulist för att vara kritisk till Sverige - men det underlättar.

    Man behöver inte heller vara nationalist eller så kallad patriot för att vara kritisk till Sverige - men det underlättar högst väsentligt.

    Som jag ser det har hela världen reagerat med panikmetoder inspirerade av Kina. Konsekvenserna av den globala nedstängningen kommer att döda och skada långt fler människor än viruset i sig någonsin hade lyckats med om inte Kinas metoder hade fungerat som en global ledstjärna.

    Jag skulle vilja påstå att världens länders reaktion skulle kunna klassas som extrem nationalism utan andra politiska tankar än att det ska framstå som man skyddar det egna folket.

    När panikåtgärderna om några år kan summeras och offren kan beräknas så är det inte främst de gamla som drabbats utan barnen.

    Men vad betyder väl en tvååring i Bangladesh jämfört med en 92-åring i Säffle för en nationalist.

    https://www.theguardian.com/global-development/2020/jul/09/hunger-could-kill-millions-more-than-covid-19-warns-oxfam
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-07-12 11:01:58 följande:
    Det ser ut som en satsning på sjukvård kommer att göras för att ge befolkningen tillgång till _mer_ vård iom den nya primärvårdsreformen.  Men den hade nog inte om den införts tidigare hjälpt på ett avgörande sätt under coronakrisen som trots allt i mycket också är en vårdkris,  men en vårdkris inom andra områden än de primärvårdsreformen är tänkt att förändra

    Tillsammans med det behövs totalförsvarets förmåga byggas upp för att Sverige i tid av kris ska fungera med försörjning av materiel för sjukvård, hälsa, kraft, livsmedel. Produktion av nödvändiga varor måste kunna fortgå även i kris.

    Om det kommer några stora reformer ut ur en coronakommision eller om det kommer syndabockar - som en del verkar vara ute efter - får vi se.
    Kommissionen komemr säkert att leverera rimliga svar på vad som kunde ha gjorts annorlunda utifrån den vetskap man hade vid den tidpunkt som avses och framförallt vad man bör göra för att vara bättre förberedd inför nästa pandemi elelr katastrof.

    Men med undantag för lagerhållning av läkemedel och skyddsutrustning så kommer troligen det politiska efterspelet att handla om syndabockar, och då tyvärr inte enbart avseende vems fel det var utan också vems fel det är att det som borde göras inte görs.
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-07-12 18:05:07 följande:

    Lite spännande hur man är högerextrem i Sverige om man inte är covidnationalist, samtidigt som det är just högerextrema som applåderar vår hantering i omvärlden.


    Aha, är det någon som påstått att alla inhemska kritiker av Sveriges smittskyddsstrategi är högerextremister - eller är det bara martyrskapet som ger sig tillkänna?

    Fast du har ju helt rätt - de flesta högerextremister utanför Sverige är emot restriktioner, jag gissar att vår svenska variant hade anslutit om Sverige hade tagit till panikåtgärder - alltså inte anslutit till panikåtgärderna utan till det synsätt som är vanligast bland högerextremister utanför Sverige.

    Hur går det med Tjeckiens karta över länder med hög smittspridning, några förändringar eller kvarstår status quo.

    Jag roade mig tidigare idag med att ta del av Fria Tiders coronarapportering. Debattartikeln i Expressen - den som här i tråden bifogades med kommentaren "Heja Finland" var ett av huvudnumren.Skrattande
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-07-12 18:50:55 följande:
    Martyrskapet? Vad är det? Pratar vi ens samma språk just nu?

    Många gissningar.

    Men ja, det ser fortfarande likadant ut på Tjeckiens karta. Ska vi checka de andras? Kanske nån ljusning där.
    Tja, den här tråden innehåller många lysande - om än oavsiktliga - exempel på martyrskap - där det kanske mest roande är uttrycken för att det är kränkande att få sin kritik ifrågasatt.
    Mm, det är ju gott och väl att du här i tråden informerar tjecker som ska ut och resa att Sverige inte är att rekommendera.Skrattande
    Dr Nail skrev 2020-07-12 18:52:40 följande:
    Och nej, förresten, högerextrem är jag inte. Inte hatisk.

    Patriot - javisst, sju dagar i veckan!

    Nej, har någon påstått att du är högerextrem eller hatisk? Högerextrema i Sverige skulle som jag skrev ha varit emot Sveriges smittskyddsåtgärder hur de än hade sett ut, i synnerhet som en lockdown hade varit verkningslös. Min poäng är att gnälligheten och snarstuckenheten i den här tråden påminner om uttrycken i alla trådar här på FL där svenska nationalister anser att de blir kränkta när någon invänder mot deras åsikter.

    Här en bra men kritisk artikel till Sveriges hantering av pandemin, fjärran från pangdemiska uttryck och ogenomtänkta slutsatser.

    https://www.svd.se/professor-en-miljon-svenskar-kan-ha-smittats
  • FDFMGA
    KillBill skrev 2020-07-12 22:55:56 följande:
    Den aktuelle professorn konstaterar också att ett nedstängt samhälle inte skulle ha gett färre döda i covid-19 i Sverige.
    Tja, jag tror att pangdemisterna anser att Sverige borde ha stängt ner redan innan det första fallet rapporterats från Wuhan, då hade man också haft möjlighet att köpa in enorma lager av skyddsutrustning på världsmarknaden eftersom det ännu inte fanns någon större efterfrågan.

    Hade man stängt ner ytterligare lite tidigare, typ 2017 så hade man också hunnit med att ge sjukvård och åldreomsorg erfordliga personella resurser med avseende på kvalitet och kvantitet.

    Det senare förstås under förutsättning att oppositionen insett att pandemin stod för dörren och gått med på att ge regeringen makt att bestämma över hur regioner och kommuner hanterar och organiserar sjukvård och äldreomsorg.
  • FDFMGA
    Padirac skrev 2020-07-13 23:41:15 följande:
    Jag tror att det du uppfattar som finsk rakhet och svensk bomull är en fördom som du läger på för att du kanske inte känner till förutsättningarna i Sverige  - jag har många kollegor i företagets finska dotterbolag och jag tillbringar en hel del tid hos dem varje år, jag kan inte säga att det skulle vara så stor skillnad annat än att företagskulturen på vissa håll (andra företag med finska ägare jag arbetat i) är att om bossen säger nått så håller finnarna tyst - i Sverige får vem som helst säga vad som helst till vilken chef som helst - utan bomull. 

      
    Förmodligen är det det icke-auktoritära som uppfattas som svensk bomull.

    Det är ju inte bara Finlands företagskultur som avviker från svensk icke-auktoritär ledarstil, utan de flesta länder. Jag har själv varit med om åtskilliga kulturkrockar på de jobb jag haft där någon som inte känner till svensk företagskultur inte vågar ifrågasätta chefen eller chefer som inte förstått att de befinner sig i Sverige och att man där inte kan förvänta sig att det fungerar med att fatta beslut över andras huvuden, åtminstone inte utan motivering och diskussion.

    Och det icke-auktoritära går ju igen inom de flesta samhällsområden i Sverige.

    Därmed inte sagt att det inte finns svenskar som anser att det är jobbigt att tvingas tänka, motivera - och inte minst att få sin åsikt ifrågasattSkrattande
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-07-14 11:15:44 följande:

    Sveriges flockvett på frammarsch:

    www.aftonbladet.se/minekonomi/a/K3dOr4/trangt-pa-gekas-ullared-som-en-sommardag

    Det går bra med social distansering, vi är världsbäst på det.


    Vi är väl nästan ensamma i den genren.

    Det handlar nog om munskyddsparadoxen. Det är ju relativt många svenskar som anser att munskydd stoppar viruset, men nästan ingen som använder munskydd. Man saknar alltså en ledare som säger "Nu tar ni på munskydden" och i stället idisslar man munskyddens förträfflighet på olika sociala forum.

    Förmodligen är en stor del av de som stormar Gekås nyauktoritära pangdemister, ingen har ju hotat dem med böter eller andra straff om de trängs med andra pangdemister.

    För Sveriges vidkommande räcker det nog mer än väl att det stora flertalet har folkvett så att det till och med skulle räcka och bli över till dem som saknar denna vara. Om dessa vore mottagliga, alltsåSkrattande
  • FDFMGA

    Tja, ute i Europa flyter använda munskydd omkring i floder och andra vattendrag för att samlas i havet som en påminnelse om att symbolpolitik också har andra effekter än den tilltänkta.

    I Kaliforninen införde man munskyddstvång i juni och nu måste man stänga ner igen. 

    Maskerader är sällan effektiva ur ett smittskyddsperspektiv. Personligen är jag nöjd med den svenska linjen att minimera nedskräpningen i våra vatten och att hålla avstånd till andra för att minimera smittspridningsrisken.

    Jag hoppas att de i Sverige som använder munskydd har vett att inte slänga dem efter att de använts, utan sortera munskydden efter vad de ny ska sorteras i för kategori.

  • FDFMGA
    KillBill skrev 2020-07-14 19:01:24 följande:

    Hehe.


    Stilig.

    Jag såg en artikel förra veckan om munskydd för den modemeveta, och för den som inte vill beblanda sig med kretis och pletis munskyddssmak fanns det exklusiva varianter, tillverkade i små serier. Svensk design men tillverkade i munskyddens förlovade land - Kina.

    Tillverkaren eller snarare designern vill dock inte kalla munskydden munskydd utan accessoarer. Inte snällt, tycker jag - accessoarer är så svårstavat.

    I övrigt så kan man ju tycka att burkor och niqaber borde gå en renässans till mötes.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin