Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Dr Nail skrev 2020-06-12 02:19:24 följande:
    Javisst. Kan teoretiskt göra mer skada än nytta, jag håller med. På samma sätt som det heliga mantrat om att tvätta händerna kan göra mer skada än nytta.

    Ja, du läste rätt: att tvätta händerna kan göra mer skada än nytta :)

    Tur att vi inte har brist på tvål i det här landet, annars....du vet :)
    Det kanske är frustrerande, men jag tycker inte det är helt fel att tänka på att man inte vet så mycket om viruset och att man inte kan ta något för givet. 

    Det är ju också ett knepigt läge - de har ju tidigare t.ex. sagt att man KAN ha både munskydd och visir i sjukvården. Och då frågar folk direkt efter, blir osäkra, vill veta jätte-exakt om man ska eller inte. Vad ska de säga om de ännu inte vet!? Då kan de ju bara säga att man KAN göra det - om man känner sig säkrare med det, om man tror att det hjälper. När man inte vet helt säkert än? Jag menar - jag godtar sånt, att de inte vet mer då. Men det verkar finnas folk som inte godtar det.
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-06-12 09:40:32 följande:
    Du kan vara lugn. Jag har inte för avsikt att rätta andras skrivfel såvida de inte innebär att skrivfelet helt ändrar betydelsen av ett påstående och man dessutom utifrån skrivfelet ställer sig oförstående till vad jag menar. I övrigt så håller jag minst två meters distans till språkanmärkningsflocken.

    Jag svarade på din fråga om varför inte smittspridningen upphört om det räcker med folkvett, "det faktum att somliga är immuna mot folkvett är inte enbart negativt, det är ju det egentliga skälet till att vi i Stockholm numer skyddas av partiell gruppimmunitet", skrev jag. Citatet kan du tolka som att jag instämmer med ditt påstående att priset för partiell gruppimmunitet i Stockholm har varit högt, men inte så högt som du och andra som tror att en lockdown hade inneburit att dödssiffrorna i Stockholm hade blivit särskilt mycket lägre.

    Om Sverige skulle kunna göra om och göra rätt så skulle man enligt min uppfattning inte byta strategi men däremot skulle man aldrig ha genomfört ädelreformen, man skulle inte ha avvecklat beredskapslagren, man skulle inte ha avreglerat apoteksmarknaden, åtminstone inte utan att släppa kravet på läkemedelsförsörjning, och man skulle ha ifrågasatt mentaliteten som reducerar människovärdet för dem som levt ett långt liv.

    Men nu är det som det är, det går inte att trolla och upphäva tidigare misstag. Utifrån de förutsättningar som fanns så är det ändå bättre att vi har en partiell gruppimmunitet i delar av Sverige och redan från början en mycket låg smittspridning i andra delar av landet. 

    En lockdown hade bara inneburit att risken för att sådana som jag skulle smittas reducerats tillfälligt, medan i princip lika många som varit beroende av äldreomsorgen dött. Det hjälper inte med besvärjelser som lockdownivrandet för att komma tillrätta med systemfel.

    En relavant jämförelse länder emellan borde bland annat utgå från kvaliteten på sjuk- och äldrevård och hur den är organiserad. Det är ingen tillfällighet att lockdownlandet Storbritannien och folkvettslandet Sverige hittills ligger mycket högt om man ser till andelen döda, bägge länderna har under årtionden fungerat som nyliberala experimentverkstäder.
    Du har rätt. Jag är inte lika insatt i apotek och beredskapslager som du verkar vara, men det märks ju att det finns brister där. Likaså i sjukvården (för lite personal främst). 

    Lustigt att ingen verkade intresserad av norska expertens åsikter, jag satte ju in en länk där. Hon sa nämligen att Norge har egentligen precis samma strategi som Sverige, bara att det där styrs mer med lagar och att politikerna är mer i centrum även offentligt.
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-06-12 15:42:14 följande:
    Jag fattar inte vem som ska orka diskutera det med dig? Det där är taget ur sin kontext men ännu viktigare - besluten som fattades angående de snabba åtgärder som infördes togs av politiker som snabbt fick lagar på plats i de fall där de inte redan fanns gjorde menar Stoltenberg, (och många av oss som är kritiska mot den svenska strategin) att allmänheten direkt fick rätt uppfattning om det allvarliga läget och hur man som individ var tvungen att förhålla sig till det. 

    Inget av det gjordes i Sverige. Här fanns (och finns) mängder med människor som inte visste/vet att myndigheters rekommendationer är något man måste följa. Vår statsminister berättade också för oss att vi kommer att få räkna våra döda i tusental - vilket i och för sig tyvärr i vårt land är sant - en sorts absurd normalisering och lakonisk acceptans av något som kunde ha motverkats. 

    Och så vidare, och så vidare, men som sagt, vem orkar...
    Låt bli då. Jag lät också bli att läsa. Så gör dig inte besväret!
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-13 00:17:24 följande:

    FHMs avsiktligt vilseledande kommunikation kring hur många i sthlm som är immuna har blivit uppmärksammad.

    Ämnet är komplext, vilket gör det svårt för de flesta journalister att ställa FHM mot väggen, men experter reagerar.

    www.altinget.se/artikel/folkhalsomyndigheten-vilseledde-aven-om-antikroppstesterna


    Och hur stor andel av befolkningen, tror du, orkar sätta sig in i hur exakt det fungerar? Det är klart han, som skrivit artikeln, förstår att det som FHM säger på pressträffar inte är exakt, att det finns många saker där som varierar. Men jag tror inte att en särskilt stor del av befolkningen vill veta det så exakt i detalj. 

    De kan ju alltid ha det i detalj på sin hemsida.... men det verkar de inte heller ha. Jag antar att de just inte vill lägga ut sånt som inte är helt säkert. Där har vi samma gamla problemet. Folk vill veta så mycket som möjligt, men de vill inte lämna ut sånt som inte är tillräckligt säkert. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-13 00:31:43 följande:

    Under tiden vädjar Stockholms sjukvårdspersonal till socialdistanseringsninjorna i Stockholm om att bli (ännu) bättre på social distansering. Då deras jobb har förvandlats till ett helvete, lite i alla fall.

    Tegnell tycker dock att det ändå funkar rätt bra det där med social distansering. Behövs inga munskydd.


    Ingen har väl tyckt att sjukvårdspersonal inte ska ha munskydd! 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-06-13 11:52:06 följande:

    Igen så kommer du med desinformation, man pratar om droppar och aresol även här.
    Luftburet smitta är nått helt totalt annat.

    "Virus transmission occurs via direct (deposited on persons) or indirect (deposited on objects) contact and airborne (droplets and aerosols) routes (3). Large droplets readily settle out of air to cause person/object contamination; in contrast, aerosols are efficiently dispersed in air. While transmission via direct or indirect contact occurs in a short range, airborne transmission via aerosols can occur over an extended distance and time. Inhaled virus-bearing aerosols deposit directly along the human respiratory tract."

    Börjar ställa mig frågande till vad du vill med all din desinformation, verkar som ditt syfte är att destabilisera .
    Och man ställer sig frågan till varför, och kommer snart lyfta detta.


    Särskilt tydligt är ju skillnaden inte. Förstår jag det rätt att skillnaden egentligen bara är avståndet, dvs. att det kallas för luftburen om aerolsol tar sig ganska långt? Hur långt, finns det nån bestämd gräns? 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2020-06-13 12:32:58 följande:
    Wikipedias definition av aerosol:

    Aerosol (från grekiska: aer, "luft" och latin: solutio, "lösning") är små partiklar som är finfördelade i en gas.[1] Partiklarna kan endera vara fasta eller flytande, och aerosolen innefattar både gasen och partiklarna. Typiska exempel på aerosoler är rök, dimma och luftföroreningar.

    Luftburen: Vad som helst som hålls svävande i luften ett tag. Här sägs att pollenallergi är en luftburen allergi.

    www.livostin.se/luftburna-allergier

    Så om man ska vara riktigt noga, så är ?aerosol? inte det samma som ?luftburen?. Det först nämnda är Vad, det andra är Hur.
    Det förstår jag också. Men kanske var det jag som uttryckt mig oklart. Jag borde kanske ha frågat: När det gäller aerosoler - kallas det då för luftburet om aerosolerna tar sig en viss sträcka, och har man någon bestämd gräns där? 
  • AndreaBD
    klyban skrev 2020-06-13 12:34:22 följande:
    Avancerade saker, men det är helt andra virus som smittas som luftburet.
    Men kan man vara säker där, eftersom det är ett nytt virus? Eller är det så att Corona-virus överhuvudettaget verkligen inte kan tänkas bli luftburna? 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-13 02:12:23 följande:

    Bara en tidsfråga innan det är vedertaget att smittan är primärt luftburen.

    www.pnas.org/content/early/2020/06/10/2009637117

    (inte en jävel kommer att läsa allt det här men ja - luftburen).


    Jag försökte. Men jag kan inte säga mycket till det. Hänger inte med riktigt där. 
  • AndreaBD
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-06-13 13:09:42 följande:
    https://www.genano.com/sv/infobas/hur-latt-sprider-covid-19-sig-via-luften

    T
    ycker den sidan förklarar det enkelt och bra.
    Det är sidan av en firma som gör luftreningsapparater. Infon kan ju stämma ändå, men lite tveksamt är det ju. Det där med att han hittat/mätt viruset här och där är också lite osäkert. Man har ju i början trott att kontaktsmitta var en del av det hela, tills några forskare visade att virusmaterialet som man hade hittat på ytor inte var aktivt. Det var alltså "dött virus". Kan ju vara så här också, vem vet...

    Och de förklarar ju inte heller utifrån en korrekt indelning, dvs avgränsar inte mellan aerosol och luftburet.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin