• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-14 21:51:46 följande:
    Nja, du skrev att smittan från alperna inte stod för den största smittan, men jag tycker att även mindre smittospridningar är illa.

    Känsloargument ... nej, man kan ju enbart titta på de samhällsekonomiska frågorna och glömma det där med att varje individ som dog, var en förlust för många. 
    Det finns ju betydligt fler aspekter än samhällsekonomi eller döda och förlorade närstående i fråga om smittspridning av sars-cov2-viruset.

    Bägge aspekterna du tar upp vilar på värden, om än olika värden. Jag menar att de argument du lägger fram är värdebaserade känsloargument, det är illa, det är dyrt, det sparades för mycket, det stängdes ner för lite osv.. är typiska känsloargument eller argument som vilar på olika värde-påståenden.

    Det finns som sagt fler aspekter som belyser smittspridningen och förklarar vad som skett och jag anser att dessa förklaringar ger bättre verktyg för att förstå varför det som skedde just skedde och iom detta också ger bättre lösningar på lång sikt.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-14 21:42:46 följande:
    Sie könnten du sagen. Trist om du också börjar blanda ihop jag-vi-oss-man-ni osv.

    Du anser att ni har motbevisat vissa saker, det innebär inte att jag tycker det. Nej, jag lider inte av akut minnesförlust, och att någon skriver att något redan har avhandlats, innebär det inte automatiskt att jag tycker det. 
    Du får naturligtvis tycka att lockdown är bättre än det Sverige gjort - trots att det finns tydliga indikationer på att det inte skulle gett de resultat du säger att en lockdown skulle gett i Sverige. 

    Om det är sant eller inte kan ingen egentligen veta då det du påstår är resultat av ditt kontrafaktiskta tänkande. Inget konstigt med det.

    Det verkar som att sars-cov2-viruset fortsätter att spridas oavsett vad samhällen och människor gör, om än i olika omfattning på olika platser vid olika tidpunkter.

    Sveriges hanterande av pandemin bygger väl på två huvudlinjer - inte överbelasta vården och hitta strategier som kan användas en lång tid, under fler eller många år

    'Hammaren och Dansen' har såvitt jag förstått av det jag läst inte en epidemiologisk stark grund att stå på och förutsätter att det kommer att komma ett effektivt vaccin inom en relativt snar framtid.

    www.dn.se/vetenskap/hammaren-och-dansen-en-strategi-som-kom-av-sig/
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-14 23:07:24 följande:
    Den senaste utländska reportern jag hörde var från Israel, och han berättade att vissa grupper i Israel vill göra som Sverige och skapa flockimmunitet. Han ville veta vad Tegnell hade för åsikt om det. Flockimmunitetsstämpeln verkar vara svår att få bort.

    Nu verkar det som om Sverige frångår sin tidigare linje om endast social distansering och samma regler i hela landet under lång tid, då både familjekarantän och möjlighet till lokala restriktioner införs.

    www.dn.se/sverige/uppsala-kan-bli-forst-med-l.../
    Jag tror att det är omfattningen av smittan i samhället som styr vilka regler som kommer att gälla i hela eller delar av samhället i Sverige.

    Att reglerna ser olika ut nu jmf med i våras ser jag alltså inte som något anmärkningsvärt.
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-10-15 06:03:37 följande:

    Det var en förenklad och inte helt sann bild du gav där. Men det var kort och gott nyanserna som ställde till det för dig och kompisen du så ivrigt försvarar debattekniken hos. Då kommer kraftuttryck som "hänga Tegnell vid rånocken" fram, där det helt saknas grund att rikta dem mot mig. Kämpa på med förståelsen och avståndet


    Du misstar kritik mot en debattstil med försvar för någonting du ogillar.

    Nyanserna, eller kanske skuggorna, vi rör oss i är olika som jag ser det, vem som förstår nyanser eller bryr sig eller har mest bestämda åsikter om andras uppfattningar skiljer.

    Kämpa på får vi alla göra, för att förstå omvärlden och oss själva.
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-10-15 08:17:47 följande:
    Vilket visar på att du misstar ogillande för att vara en debattstil.
    Nejdå, det låter på ditt inlägg som att jag hade rätt - bara att du inte vill kalla ditt sätt att uttrycka ditt ogillande för en debattstil.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-15 21:33:27 följande:
    Om man googlar Sweden herd immunity så hittar man hur mycket som helst. Det tycks alltså inte ha spelat någon roll vad Tegnell säger på sina presskonferenser, myten lever vidare.

    I artikeln som det länkas till här, kan man också läsa följande:

    The report also compares Sweden to Finland for March through the end of May and wrongly concludes that the closing of schools had no measurable effect on the number of cases of COVID-19 among children. As testing among children in Sweden was almost non-existent at that time compared to Finland, these data were misrepresented; a better way to look at it would be to consider the fact that Sweden had seven times as many children per capita treated in the ICU during that time period.

    Jag läste rapporten som publicerades i somras, efter att den hade refererats i finsk press, och kunde konstatera precis samma sak som den här skribenten. Bara genom att titta på andelen fall bland barn i Sverige och i Finland så märker man att något är fel i rapporteringen. I Finland står 0-9 åringarna för 3,3% av alla fall och 10-19 åringarna för 8,8%. I Sverige är motsvarande procentandelar 0,8% och 5,6%. Finska barn har inte större benägenhet att insjukna, utan de har testats mera.

    Jag undrar varför FHM gick ut med vilseledande information på det här sättet?
    Du ska nog inte fråga google - eller som ngn annan säger: FuckGoogleAskMe -  bara för att du hittar ngt på internet gör det inte samt
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-10-15 19:13:22 följande:
    Nejdå, det är inte primärt en debattstil.

    Att ogilla att bli anklagad för att vara kär o dyl och för att man uttryckt sitt ogillande över hårresande tolkningar och anklagande svar som bygger på gåtfulla parallella världar, det skulle jag inte kalla en debattstil i första hand. Det finns oskönare omskrivningar än "debattstil" för att ösa tillbaka skiten där den kom ifrån, så får tacka för den.
    Folk har väl blivit anklagade för värre saker än detta - tex i denna tråd.

    Men du menar att du inte debatterar trådens fråga utan det handlar om att du  utrycker ditt ogillande över en annan skribent och dennes respons på sarkasmer och påhopp mot denne - förstår jag dig rätt då?
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-16 00:24:51 följande:
    Det handlar inte om vad som är sant eller inte, utan om folks uppfattningar. Och en av dem är att Sverige försöker skapa flockimmunitet. Människors beteenden avgör hur pandemin kommer att fortsätta. Jag tror inte att de som anser att covid-19 är en ofarlig förkylning, och som tror på strategin om flockimmunitet, kommer att lyda råden om att undvika fester. Om de personerna blir för många, så kommer man inte att kunna bromsa epidemin, vad myndigheterna än kommer med för rekommendationer. Idag såg jag följande länk i en finsk kommentar (som alltså förespråkade flockimmunitetsstrategin):

    gbdeclaration.org/

    ... Those who are not vulnerable should immediately be allowed to resume life as normal. Simple hygiene measures, such as hand washing and staying home when sick should be practiced by everyone to reduce the herd immunity threshold. Schools and universities should be open for in-person teaching. Extracurricular activities, such as sports, should be resumed. Young low-risk adults should work normally, rather than from home. Restaurants and other businesses should open. Arts, music, sport and other cultural activities should resume. People who are more at risk may participate if they wish, while society as a whole enjoys the protection conferred upon the vulnerable by those who have built up herd immunity.

    Underskriven av professorer, läkare och forskare, två av dem svenska. Texten finns där på nätet. Någon har skrivit den. Är underskrifterna förfalskningar, eller finns det svenska läkare som på allvar anser att Sverige ska gå in för flockimmunitet?
    Det var en blandad kompott måste jag säga, att en sökning på internet om Sweden och herd immunity - eller i alla fall påvisa hur de uppfattningar som ligger till grund för dessa engelskspråkiga resultat -  skulle påverka hur människor beter sig och ska avgöra hur pandemins spridning fortsätter  - i Sverige antar jag att du menar... men du kan ju mena att våra grannar i Finland skulle påverkas av detta internetresultat, eller i alla fall innehållet du ger sökresultatet.

    Är det kanske uppsalastudenternas tro att den svenska strategin är att uppnå flockimmunitet (som de läst i en engelskspråkig tidning eller publikation av något slag) som gör att de bestämmer sig att festa - inte att de som alla unga människor söker gemenskap, kontakter och närhet?

    Eller är alla dessa sökresultat frukten av att studenter och ishockeyspelare osv blivit intervjuade om vad de tror är Sveriges strategi? Kommer då resultaten i sökningar på Sweden och Herd Immunity tillsammans med dessa personers påstådda uppfattningar skapa en spiral av ständigt ökande medveten eller vårdslös smittspridning och ännu fler träffar på google...  

    Det finns väl om jag ska vara snäll ett par luckor i resonemanget .. Så du menar säkert något annat än det jag pusslat ihop av den info du gav om googlesökningar och människors uppfattningar och ökad smitta

    Men förklara gärna hur du tänkte att det hänger ihop, sökresultat och ökad smittspridning...

    texten du hittat på gbdeclaration speglar inte FHMs rekommendationer eller Sverige strategi trots att du säger att du hittat  två läkare från Sverige som sägs stödja det texten förmedlar.

    Vad har dessa två läkare med FHM och Sveriges strategi att göra? På vilket sätt skulle FHMs och Sveriges strategi ha med dessa underskrifter att göra? Skulle deras äkta eller oäkta underskrifter ha något som helst med FHMs eller Sveriges strategi att göra? Eller skulle detta få folk i Sverige och Finland och i andra länder att tro att Sveriges strategi är flockimmunitet? Varför har då två svenska läkare skrivit på ett upprop för att inte följa FHMs och Sveriges rekommendationer?

    Som du ser väcker ditt inlägg många frågor som jag anser behöver besvaras för att förtydliga vad du menar och vad du bygger ditt resonemang på.
      
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2020-10-16 08:04:45 följande:
    Läs inte in sådant i texten som inte finns där. Mina påståenden, i förenklad form:

    Det finns människor som gör en koppling mellan flockimmunitet och Sverige, oberoende av om de stöder den strategin eller ej.

    Det finns människor som stöder tanken på flockimmunitet. Vissa av dem kopplar ihop fenomenet med Sverige, andra gör det inte.

    Människor som anser att man borde sträva efter flockimmunitet följer knappast rekommendationerna.

    Allt annat du skriver får du stå för själv.
    Och ... det finns naturligtvis dessa, i Sverige men möjligen fler i andra länder eftersom det bara är foliehattarna i Sverige som tror att FHM och regeringen ljuger om saken och det föreligger en del missuppfattningar som sprids i andra länder som en del sökert tror på.

    Men vilka menar du vill sträva efter flockimmunitet i Sverige  - och vad gör de rent konkret för att sprida smittan eller bli smittade för att uppnå flockimmunitet.

    Och jag förstår fortfarande inte vad dessa två personers äkta eller falska underskrifter skulle ha för påverkan på smittspridningen i Sverige.. någon förklarande kommentar där?
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-10-16 20:12:37 följande:
    Så det spelar ingen roll att andra länder tycker att Sveriges åtgärder (eller brist på) är konstiga, och många tolkar åtgärdspaketet som om Sveriges strategi är flockimmunitet (korrekt eller inte), och felaktig? Det spelar väl en roll när man påtalar att synen på Sverige inte alls är positiv, som påståtts innan i tråden. Artikeln illustrerar en negativ syn på Sveriges coronahantering.
    Det finns många som tycker både det ena och det andra om Sverige såväl inom som utom Sveriges gränser precis som det finns många olika åsikter om det som förs fram i tråden..

    Om det handlar om att vårda synen på Sverige, eller sig själv som skribent i tråden,  så är det omöjligt att få allas gillande och framför allt påverkar inte andras gillande eller ogillande den faktiska smittspridningen och uthålligheten i de åtgärder och rekommendationer som myndigheter ålägger oss att följa.

    Menar du att den negativa synen på Sveriges coronahantering som presenteras i artikeln skulle påverka smittspridning och dödsfall till följd av smitta?  Eller menar du att tillräckligt långtgående åtgärder redan har satts in och att detta är någonting ingen behöver jobba vidare med utan istället ska åtgärder anpassas till någon opinion som presenteras i en artikel?

    Vad menar du?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin