• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-06-30 11:34:48 följande:
    Ser att drömmen om flockimmunitet lever vidare hos vissa...

    Ja men visst är det väl "bra" att man använder hundratusentals människor som försökskaniner i städer som Stockholm och Göteborg, jag menar vad spelar 5400 döda för roll... ut o smitta varandra bara så ser vi vad som händer Solig
    Ja, åtskilliga drömmer väl om det vaccin som ska skänka mänskligheten flockimmunitet.

    Under tiden så får vi här i Stockholm nöja oss med att så många är immuna att det skydd detta ger har inneburit att smittan successivt har minskat sedan många veckor tillbaka.

    Att många äldreboenden blev alltför drabbade står i bjärt kontrast till uttalandet från den ansvarige KD-politikern att äldrevården i Stockholm uppfyller kvalitetskraven på alla punkter.

    Dessutom kan det vara av ett stort värde att det finns några städer i världen där den som är rädd för smittan kan känna sig allt tryggare.

    Det är dock trist att du markerar alla dem som dött i covid-19 med en sol. Bakom statistiken så finns dett5.000 individer som avlidit, det är ett sorgligt faktum, i synnerhet för alla anhöriga.

    Pangdemismen skjuter inte bara sig själv i foten.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-06-30 12:37:13 följande:
    Nja, nu är ju detta iof en STUDIE som du verkar dra väldigt stora växlar kring. Men visst är det bra om den stämmer, inte bara för Sverige utan för hela välden.
    Dock kommer ju det fortfarande inte väcka 5400 döda till liv och heller inbgen ursäkt för att låta folk dö i onödan.

    Ja att äldreboenden inte uppfyllde kraven är väl uppenbart men sen kan man ju fråga sig om inte en myndighet som FHM och våra politiker borde varit insatt i hur systemet fungerar i praktiken innan man tog beslut om strategi?

    Nja, att känna sig tryggare ska inte förväxlas med att bete sig som idioter och tro att man kan leva som vanligt som en stor del av den svenska befolkningen tyvärr gör. Pandemin är långt ifrån över och det blossar fortfarande upp smitthärdar här och där och folk dör fortfarande i tusental världen över.

    Jag var snarare ironisk över din uppenbara glädje över att Sverige används som experimentverkstad. Men snyggt försök att vända på det....

    Frälsta förlorar tydligen aldrig hoppet om sina gudar och verkar värdera sin religion högre än människoliv.
    Det finns många likheter mellan nyauktoritära strömningar som i förstone inte verkar ha något gemensamt, något som inte minst Familjelivs trådar om klimat, om corona eller om invandring tydliggör.

    En av beröringspunkterna är tron på den enkla lösningen, i detta fall lockdown.

    Jag vet inte om FHM kände till hur uselt äldrevården fungerar i Sverige, men vad skulle de ha gjort. Föreslagit en omfattande lockdown, så omfattande att ingen outbildad personal hade fått arbeta med äldre. 

    Det finns ett dokument från FHM riktat till bland annat kommuner och regioner. Dokumentet är från 2015 och där beskrivs hur kommuner och regioner bör förbereda sig för en kommande pandemi, bland annat genom lagerhållning av skyddsutrustning.

    Sverige är en decentraliserad demokrati med många beslutsnivåer, något som tycks vara ett okänt faktum bland de nyauktoritära. FHM kan bara uppmana Erik Slottner och andra politiker att förebereda sig för att smittor kan komma - att Erik Slottner (KD) efter att så många äldre dött i Stockholm anser att äldreomsorgen uppfyller alla kvalitetskrav såger mycket om Erik Slottner, men inget om äldreomsorgen.

    Att forskarna på Karolinska institutet upptäckt att immuniteten i Stockholm är betydligt mer omfattande än vad antikroppstester antyder innebär att de äldre blir mindre beroende av Erik Slottners syn på äldreomsorgen ur ett coronasmittskyddsperspektiv. Och detta kan rädda många, många liv under de kommande åren.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-06-30 17:34:53 följande:
    Ja det finns många likheter mellan covid och andra virus oxå men det betyder inte att de är exakt lika och ska heller inte likställas. En studie är fortfarande bara en studie.

    Nja, det är nog få som ser en lockdown som en lösning. Det är snarare din egen tolkning av det och något som för övrigt påpekats för dig många ggr. Det är snarare så att de flesta ser en lockdown som ett verktyg för att få kontroll över smittspridningen och något som våra grannar bevisligen använt med väldigt bra resultat.

    Ja de borde ha gjort en lockdown för att minska riskerna för att få in smitta i äldrevården, ju mindre spridning i samhället desto mindre risk att äldrevårdspersonal smittas. Att ha både lockdown OCH ett fungerande skydd av äldre har vi även det bevis för hos våra grannar.

    Vad olika tomtar säger är irrelevant, om man på allvar ville skydda de gamla så hade man sett till att kolla hur verkligheten såg ut och utfört kontroller istället för att nöja sig med vad någon tomte säger. Och hade man haft tillräcklig kompetens och fungerat som en sån myndighet ska fungera så hade man inte ens behövt fråga såna tomtar utan haft koll på verkligheten redan innan. Om du på allvar inte vill få cykeln snodd så sätter du lås på den och nöjer dig inte med att någon säger att det är jättesäkert i det området. Så ja FHM har agerat väldig lamt och steget efter hela vägen.

    Ja en ökad immunitet hos befolkningen innebär såklart en mindre risk att gamla smittas, ju fler immuna desto mindre risk för spridning även bland äldrevårdspersonal, men det intressanta här är att du motsäger dig själv för även en lockdown är ju ett effektivt sätt att temporärt begränsa smittspridning. Men enligt dig skulle ju det vara totalt värdelöst för att minska spridning av smitta hos hos äldrevårdspersonal, det är bara genom immunitet man minskar riskerna enligt dig.
    Våra immunförsvar agerar nog som de alltid har gjort, oberoende av att somliga tror något annat

    En studie kan betyda rätt mycket, tänk på den från Sydkorea som man senare fick dementera - där man påstod att smittade kan återsmittas efter en kort tid. Den som fick pangdemisterna att strata trådar om att man inte kan bli immun mot covid-19.

    Här har vi i ställer en studie som presenterar en pusselbit som passar perfekt in på en tidigare tom och omdiskuterd plats i covidpusslet, d v s varför många linddrigt sjuka inte utvecklar antikroppar. Svaret tycks vara att det räcker med T-celler för att besegra sjukdomen för de flesta.

    Åjo, för de som är starka i tron på mirakel  tycks lockdown och munskydd framstå som mycket effektiva besvärjelser mot smittan till dess att man kan skifta till flockimmunitet via vaccin.

    Ditt bevis för lockdown vacklar en smula i och med att några av de hårdast drabbade länderna också haft en hård lockdown.

    Men vad hade en lockdown i Sverige inneburit för äldreboendena och hemtjänsten. Ska personalen stanna hemma och låta de äldre sköta sig själva? I Erik Slottners Stockholm så var de just timvikarierna som åldrevården i stor utsträckning bygger på som tillhörde de första smittade. Eller hur skulle man ha fått tag på skyddsutrustning till personalen när Erik Slottners förvaltning förlitade sig på just in time eller på gud och den heliga ande.
  • FDFMGA
    Dr Nail skrev 2020-07-02 13:36:32 följande:

    Så mycket onödig, tråkig akrobatik med siffror istället för att konstatera den enkla sanningen att vi har höga dödstal pga. av vår jättehöga smittspridning. Den finns en anledning varför vi är på pestlistan.

    Erkännandet av brister är den enda vägen till förbättring, mina vänner.


    Det är inte särskilt svårt att förstå hur en pangdemist resonerar, bara lite svårare än att förstå en person som anser att Sveriges strategi är fel men gör detta utifrån att resonemang som är sakligt och kunnigt.

    Deja vu, är en märklig upplevelse. Men för min del som brukar diskutera politik så känns den här tråden välbekant, grälsjukheten, ovanan att skapa egna tolkningar för betydelsen av vedertagna begrepp och det ständiga: Se på hur våra grannländer gör, lika vanligt bland invandringsmotståndare som bland pangdemister elelr andra varinter av nyauktoritöra strömningar.

    Och så din uppmaning att det är dags att erkänna att Sveriges strategi är felaktig, har du aldrig tänkt tanken att det finns personer - och många sådana - som anser att Sveriges strategi med alla dess fel och brister trots allt är det bästa förhållningssättet till pandeminSolig
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-07-02 13:55:57 följande:
    Ja visst är det lustigt hur man gör komplicerade yogaövningar och baklängesvolter för att på alla sätt försöka hitta någon annan förklaring till fiaskot än det som är uppenbart för i stort sett hela världen.

    Snacka om förnekelse deluxe....
    Mm, så ter det sig för en pangdemist och även den uppenbarelsen "Vad alla andra känner till" är ett fundamentalt inslag i alla nyauktoritära trosinriktningarGlad
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-07-02 14:19:08 följande:
    Det är desto svårare att förstå hur hjärnan på frälsta människor fungerar, man tillhör en liten liten skara människor på planeten som säger sig ha rätt trotts horribla resultat och enorm global skepticism/kritik men tror sig ändå på något sätt vara i majoritet och sina egna fantasier som "vedertagna sanningar" och menar på att de är alla andra som är konstiga. Snacka om att leva i en fantasibubbla.

    Alltså jag vet inte riktigt om du fick lära dig geografi, men Sverige är ett ganska litet land, med våra 10 miljoner invånare är vi en fis i rymden i jämförelse med resten av världen. Och inte ens alla dessa fjuttiga 10 miljoner håller med FHM. Så dina försök att få dina och övriga frälstas åsikter att framstå som norm är ju rent komiska. Möjligen kan man få någon slags logik i det du skriver genom att tänka pyttelitet och glömma bort att det existerar en värld utanför Sveriges gränser, då skulle kanske den nationalistiska narcissismen som drabbat Landet (snudd på värre än viruset självt) kunna anses som stort och era åsikter som norm. Men i ett globalt perspektiv står ni ju ganska ensamma och små.

    Kort sagt, du kan klappa sig för bröstet över att möjligen tillhöra en fallande majoritet i Sverige med dina åsikter, medan vi kritiker har större delen av världens åsikter bakom oss Solig
    Hmm, jo det framgår så gott som alltid att pangdemister tror att pandemin är över i och med att man försett altaret med lås och munskydd.

    Den är inte över och därför kan man inte utvärdera dess effekter globalt och nationellt.

    Men i likhet med andra nyauktoritära strömningar så söker pangdemismen enkla svar på komplicerade frågor.

    Dessutom, pangdemister finns det kanske också i andra länder, men jag reserverar benämningen till främst trådens tankesmedja, samt kanske någon norska som anser att svenskarna borde låsas in och bara få gå till affären och handla med munskydd på, förutom de som har lantställe som av oklar anledning anses kunna fara fram och tillbaka dit. Förmodligen utgick norskan från sin eget behov av en "hytte".Skrattande
  • FDFMGA
    Anonym (Nea) skrev 2020-07-02 15:22:40 följande:
    Även om FHM´s uppmaningar om hur vi ska leva är en bra strategi så hänger det på den stora massan om det fungerar eller inte.
    Senast för en vecka sedan var det fullsmockat i Humlegården av festande ungdomsgrupper, har aldrig sett så många som varit i humlan någonsin under de 30 år jag gått förbi den parken. På riktigt, ja.
    Fullsatta krogar och fullsmockade stränder i veckor och en attityd av "så länge mitt dagliga liv inte drabbas tänker jag inte bry mig". Det är saker som får mig att fundera på varför tillåts detta?
    Varför görs det inget mot detta?

    Jag som har en hemma som är i riskzon och dör om han får smittan och andra som är väldigt restriktiva själva hur vi för oss i samhället just nu är det ett hån.
    Smittan kommer inte lugna sig utan fortsätter att spridas. Det finns inget som säger att om du är immun mot covid idag att du är det om två veckor också eftersom det finns så många olika mutationer av viruset så vilken av alla är du immun mot och är du det mot mutationerna med?

    Allt som kommer från FHM är lugnande och inget att oroa sig för. Men andra länders makthavare visar att de är oroade och resten av världen samt WHO ifrågasätter Sveriges sätt att hantera detta.

    Vem ska man då lita på? Har resten av världen verkligen fel?
    Jag har också nära anhöriga som tillhör multipla riskgrupper.

    Nu, bor dessvärre inte de här i Stockholm som förmodligen numer och i synnerhet fortsatt kommer att vara en av de minst otrygga städerna i världen för de som har mycket att förlora om de smittas.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-07-02 16:05:05 följande:
    Nja, det är nog snarare så att du klistrar på egna påhittade åsikter på dina meningsmotståndare (som att tro att pandemin är över) för att på något sätt försöka framstå som som rationell. Men det förtar fortfarande inte att du och övriga frälsta är ganska ensamma i världen med era fantasier.

    Jo, det finns idioter i alla länder, dock är världen ganska enig om vilken strategi som gäller och Sverige är ganska ensam i sin strategi. Visst kan man med en dåres envishet försöka få världen att hålla med Sverige, men jag tror det blir ganska svårt med tanke på våra resultat.
    För att använda maratonmetaforen som var frekvent för någon månad sen.

    Pangdemisten har en mycket klen uppfattning om längden på ett maratonlopp.

    Jag har för övrigt sprungit några maraton - dock inte tillsammans med några pangdemister, tack och lov. Det skulle ju vara pinsamt med någon som redan efter några kilometer vid otaliga tillfällen har förklarat att loppet är över.

    Men så småningom kommer man säkert att utvärdera och jämföra olika förhållningssätt till pandemin. Det är ju t ex inte säkert att lockdownländer som Storbritannien, Italien, Spanien och Belgien kommer att fortsatt vara de länder som har högst andel avlidna.

    Om några år kan man ju också jämföra överdödligheten som förmodligen är ett mycket bättre mått på pandemins effekter än mer eller mindre tillförlitlig sjukdomsstatistik.

    Ett annat mått skulle kunna vara medellivslängden, alltså hur den förändras 2020 och framöver.

    Pangdemister tycks ju också i stor utsträckning vara etnocentriker såtillvida att det bara är västvärlden som räknas, med undantag för Kina då vars metoder inspirerar. En inte alltför vågad gissning är att de indirekta dödsfallen i fattigare länder (lockdownrelaterade) vida kommer att överstiga de dödsfall som direkt beror på covidsmitta.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-07-02 16:55:41 följande:
    yadayadayada, som vanligt en massa irrelevant pladdrande.... du ser ju själv hur svårt du har för att förklara hur ensam du är i världen om dina åsikter Drömmer
    Nja, det tror jag inte - men det är iofs ett påstående jag är van vid i diskussioner med företrädare för den nyauktoritära vågen.

    Kanske du har någon i din närhet som kan förklara vad jag skrev, alltså förklara på ett sätt som inte upprör dig alltför mycket.

    Men rent principiellt anser jag i motsats till nyauktoritära att man ska bilda sig en egen uppfattning och stå för den - motsatsen till detta är den form av klustertänkande som kännetecknar pangdemismen.
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-02 20:53:26 följande:
    Nyauktoriär? Intressanta ord du svänger dig med, fast inte säker på hur du menar där.
    Du tror alltså att de som är kritiska till Sveriges handhavande inte har bildat sig en egen uppfattning (genom att ha inhämtat information och tänkt till), utan fått en uppfattning pådyvlad sig på något sätt? Intressant teori ... klustertänkande är ett annat intressant ord, jag bor inte i Sverige, men inom EU, så antar att det är en ganska stor kluster här då, som består av typ hela världen utom Sverige ...
    Inte alls, jag tror att man mycket väl kan anse att Sveriges smittskyddsstrategi är felaktig utan att för den skull vare sig vara nyauktoritär eller osjälvständigt sökande efter en gemenskap där åsiktskepsarna måste vara riktade åt exakt samma håll.

    Ja, jag har sett i något annat sammanhang att du inte bor i Sverige och även anonym (man) påpekade att hela världen har en annan syn på hur man ska förhålla sig till pandemin än Sverige.

    Jag är inte särskilt mottaglig för nyauktoritära synpunkter på vad hela världen tycker, oavsett om det handlar om vad som påstås vara hela världens syn på Sveriges smittskyddsstrtegi eller Sveriges invandringspolitik eller svensk jämstäldhet där män inte får vara män och kvinnor inte tillåts vara kvinnor utan allt smetas ut till ett hen.

    En av mina utgångspunkter är att Sverige är lite annorlunda än många andra länder, på gott och på ont och att den svenska strategin i nuläget är anpassad för att passa just Sverige, även om det begicks en rad misstag initialt.

    En annan synpunkt är att eftersom pandemin hade sitt ursprung i Kina så kom också den kinesiska strategin att fungera som modell för många länders sätt att hantera smittan - och jag är övertygad om att globalt sett så kommer konsekvenserna av nedstängningen av samhällen att orsaka mer död och lidande än covid-19 i sig kommer att göra.

    Jag tror också att när det så småningom kommer till utvärdering av pandemin och olika åtgärders effekter så kommer man definitivt att jämföra överdödlighet och förändringar i medellivslängd olika länder och olika förhållningssätt emellan.

    Och så tror jag inte att en lockdown hade fungerat i Sverige, svensk sjukvård och svensk äldrevård är förmodligen lika eftersatt, lika lidande av nyliberala experiment som brittisk - och särskilt väl har det inte lyckats för britterna den här första inledande sträckan av maratonloppet.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin