Inlägg från: Anonym (.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (.)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (man) skrev 2020-05-06 10:24:59 följande:

    Precis, och de hade de inte behövt göra om Sverige inte hamnat i en den situationen vi gjort tack vare en strategi som går ut på att man vill att folk ska smittas för att uppnå flockimmunitet. Hade vi valt en försiktigare strategi som inte belastar vården maximalt så hade det funnits mer svängrum och man hade inte behövt göra såna prioriteringar.


    Fel igen. Samma människor prioriteras bort från IVA med eller utan pandemi.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 10:37:35 följande:

    Jasså så nu är det helt plötsligt viktig med människoliv?. Nyss var ju ekonomin viktigare än liv.


    Det är ju du som inte förstår att ekonomi och liv hänger ihop.
  • Anonym (.)

    Det är bra med en tråd där man kan diskutera för- och nackdelar med olika strategier. Man måste kunna vara kritisk till hur vi gör i Sverige, såväl som till hur andra länder valt att göra. Det innebär inte att man bör slänga ur sig vad som helst som saknar grund, är rena påhitt, eller gissningar angående vad som sker eller kommer att ske. När man gissar eller antar saker bör man vara tydlig med att det inte är fakta.

  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 11:47:06 följande:
    Det är snarare du som (medvetet?) missar poängen...

    Varför valde man en strategi som man visste skulle belasta vården mer?

    Varför valde man inte en strategi som man vet belastar vården mindre som våra grannar gjorde?
    Därför att en nedstängning har negativa effekter för samhället.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 10:54:54 följande:
    Det är snarare du som generaliserar i det absurda med extremt långsökta kopplingar. ge gärna något exempel på när ekonomin skördat 2500 människoliv på 2 månader i Sverige?

    Att försöka likställa en pandemi där folk dör i tusentals på kort tid med effekterna av en dålig ekonomi är ju bara patetiskt.
    Varför prata om 2 månader? Varför prata om kort tid?

    Låt oss använda påhittade siffror:

    A) 10000 personer dör av smitta under 3 månader. Samhället fortsätter som vanligt i övrigt.
    B) Samhället stänger totalt. 500 dör av smitta under 3 månader, men under kommande 10 åren dör 13000 pga långtgående effekter av nedstängningen.

    Vilket fungerade bäst? Kanske B, där du inte direkt ser antal döda?
  • Anonym (.)
    Anonym (sant) skrev 2020-05-06 12:05:00 följande:
    Där har du i alla fall fel. Jag har följt personer till IVA som haft diabetes, hjärtkärlsjukdom och samtidig en ålder på över 70 med luninflammation i samband med influensa ett antal gånger.
    Även personer över 70 med flera grundsjukdomar får IVA-vård nu, om de är i skick för det. Det är ingen absolut gräns för att stänga dörrarna till IVA.
    Jag har också varit med om att ett stort antal gånger, innan pandemin, säga nej till IVA för multisjuka äldre, med olika infektioner.
    Covid-19 slår hårt på många äldre, och de hamnar snabbt i ett så dåligt skick att IVA-vård inte tillför något. Det handlar om flera veckor i respirator som med lufttrycket pressar sönder lungorna. Även yngre personer behöver många veckors rehabilitering efteråt för att överhuvudtaget orka lyfta sina armar, komma ur sängen etc. Är man äldre och skör i grunden kanske man klarar en vanlig pneumoni, men inte Covid-19.
  • Anonym (.)
    Anonym (sant) skrev 2020-05-06 12:17:19 följande:
    14% av de som dött mellan 70-79 år har fått IVA-vård. De över 70 jag följt och som fått IVA-vård har absolut inte varit i bra fysiskt skick från början, och de flesta har varit multisjuka och flera medvetslösa när de kommit till akuten. 

    Visst kan det vara så att covid19 slår så hårt att alla 70-79 inte går att vårda. Men 14% av de som dött känns lite.
    Ibland kan det nog vara så att i "vardagsläge" lägger in en aning för många patienter på IVA. Har du någon uppfattning om hur många av de multisjuka, medvetslösa patienter du följt med till akuten som lagts i respirator? Som överlevt flera veckors respiratorbehandling med höga tryck?

    Jag har svårt att säga något om huruvida 14% är mycket eller lite i sammanhanget. Om man tittar på andra länder, tex Italien, där man i början lade in många fler på IVA, så har jag för mig att dödligheten bland IVA-vårdade patienter var 80-90%. Det skulle kunna visa att man inte tillfört så mycket till en stor del av de patienterna som hamnade där.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 12:36:33 följande:
    För att pandemin pågått relativ kort tid.

    Nej jag tycker vi ska använda faktiska siffror istället, hittepåsiffror har vi redan sett nog av från FHM fanklubben.

    Om du tittar på dina hittepåsiffror, ser du någon skillnad i tidsspann?...3 månader vs 10 år kan det innebära att situationen då inte är lika akut och att vi får mer tid på oss att åtgärda saker? Vad tror du händer om man skiter i att låsa ner samhället för att stoppa smittspridningen? Dina beräkning är ganska bristfälligt för de 10 000 personer du nämner är en siffra baserad på antal döda MED en massa åtgärder för att få ner smittan...en mer rättvis jämförelse är räkna döda om man helt och hållet skiter i att göra något alls och jämföra det med antal döda pga dålig ekonomi i 10 år.

    Vilket fungerar bäst? Det vet vi inte förrän pandemin är över, dock ser vi redan nu hyfsat goda exempel i världen där man valt att stänga ner hårt under kort tid och börjar öppna upp med smittan under kontroll. För det finns inget som säger att man MÅSTE ha stäng under lång tid och förstöra sin ekonomi som FHM fanklubb gärna försöker vända det till. Den strategi vi valt kan mycket väl visa sig bli dyrare än övriga om smittspridningen håller på länge i flera omgångar därför är det ganska korkat att redan nu påstå att den är bäst.
    Det jag vänder mig emot är att du upprepade gånger talar om vad som hänt de senaste månaderna, utan att ta in helhetsbilden, och fundera över vad som kan eller kommer att hända under lång tid framöver, inklusive fler vågor av viruset.
    Därtill läste du fel. Exempel A var att samhället fortsätter som vanligt, dvs utan åtgärder.
    Faktiska siffror för framtiden kan vi inte använda oss av, av naturliga skäl.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 12:50:52 följande:
    Och det jag vänder mig emot är att likställa en akut situation dör massvis med människor dör under kort tid med en situation som pågår under 10 år där dödligheten per vecka är ofantligt mycket lägre.

    Alla förstår att dålig ekonomi är dåligt, den intressanta frågan i en akut situation som den vi befinner oss i är vad man ska prioritera, liv eller ekonomi?
    Om orsaken till att de dör är samma?
    Du anser alltså att det är bättre med 15 000 döda under 10 års tid än 5000 döda under en kort tid, även om de alla dör av samma orsak?
    Anonym (man) skrev 2020-05-06 12:51:56 följande:
    Om du tror att 10 000 döda är realistisk utan åtgärder så lever du i en fantasivärld.
    Vad var det du inte förstod med "påhittade siffror"?

  • Anonym (.)
    Anonym (sant) skrev 2020-05-06 12:17:19 följande:
    14% av de som dött mellan 70-79 år har fått IVA-vård. De över 70 jag följt och som fått IVA-vård har absolut inte varit i bra fysiskt skick från början, och de flesta har varit multisjuka och flera medvetslösa när de kommit till akuten. 

    Visst kan det vara så att covid19 slår så hårt att alla 70-79 inte går att vårda. Men 14% av de som dött känns lite.
    Av de som dör är många de som är så dåliga att ingenting skulle kunna rädda dem.

    Har du siffror på hur många över 70 som IVA-vårdats totalt, dvs hur många har kommit till IVA och inte dött?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin