Inlägg från: Anonym (Inte ett fan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Inte ett fan)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FDFMGA skrev 2020-05-07 15:13:19 följande:
    Nej, smittan under kontroll har de först när de har noll smittad och för alltid stängt gränserna mot omvärlden.Eller när de lärt sig leva tillsammans med viruset, precis som människan gjort med tidigare coronazoonoser.

    Nu är det väl inte fullt så illa för våra grannländer som det kan verkas i förstone. Det är ju inget som hindrar dem från att sluta tro på mirakel och inse att viruset har kommit för att stanna. De kan göra om och göra rätt, det vill säga lära av oss i Sverige men inte nödvändigtvis kopiera våra misstag.

    Ett problem är ju att det blir svårt att motivera folk till frivillighet efter tvång - men om politikerna i grannländerna är tillräckligt ödmjuka så borde detta inte vara någon omöjlighet.

    Jag tror iallafall att även Norge, Danmark och Finland kommer att hitta fungerande förhållningssätt gentemot covid-19, det vill säga att man inte kommer att tvångsisolera sig för alltid.

    Du menar att du ser att i framtiden kommer inget vaccin eller medicin finnas tillgängligt? Varför bemödar sig då så många länder att i princip tävla om att framställa vaccin och läkemedel? 


    Det enda alternativet är alltså att samexistera och acceptera viruset? 

  • Anonym (Inte ett fan)
    FDFMGA skrev 2020-05-07 16:02:37 följande:
    Åh, jag tror att man kommer att lyckas framställa ett vaccin inom något år och att vaccinet kommer att bli en välsignelse för riskgrupper.

    Många spekulerar ju i att den immunitet man förvärvat efter att man haft covid-19 blir kortvarig, i så fall kommer också effekten av vaccinet med stor sannolikhet att bli kortvarig och vaccinet förmodligen verkningslöst efter en tid även för nyvaccinerade.

    Men förhoppningsvis blir immuniteten mer långvarig, i så fall kan även vaccinets effekt bli långvarig.

    Jag tror att mycket intresse kommer att riktas mot Stockholm där vi har fått - eller är på väg att få - en minskad smittspridning tack vara naturlig immunitet bland relativt stora befolkningsgrupper, i synnerhet bland vårdpersonal - men även hos sådana som rör sig mycket och ofta bland folk.

    Alltså, som vi lever i Stockholm idag, så är det möjligt att leva länge, länge - bara man öppnar skolorna igen.

    Den mekanism eller variabel som dämpar smittspridningen här är alltså naturlig immunitet - och den variabeln kommer att få en allt större betydelse allteftersom - men för våra grannländer är variabeln i stället nästan uteslutande graden av inlåsningseffekter.

    Men visst - när man får fram ett fungerande vaccin kan man i våra grannländer tvångsvaccinera hela befolkningen, medan vi i Sverige kan fokusera på riskgrupper i första hand och de som vill bli vaccinerade i andra hand.

    Naturlig immunitet som har/kommer att kosta mångas liv får man hoppas inte anses som något eftersträvansvärt. Det är däremot ett naturligt resultat av en misslyckad spridning, eller om inget vaccin blir tillgängligt. Frågan är bara hur högt priset blir i slutändan om minst 60% måste bli immuna för att nå flockimmunitet.  Hur lång tid det kommer att ta innan minst 6 miljoner i Sverige har blivit smittade, och hur många som under den tiden avlider?

    Jag tror att man får immunitet av genomgången sjukdom, men är rädd att priset blir alltför högt för en sådan strategi. Det är dock en oundviklig ?positiv? konsekvens som uppstår allteftersom viruset sprider sig genom befolkningen. 

    Tvångsvaccinering låter lite drastiskt, det skedde inte ens under svininfluensan. Om man vågar/vill riskera bli sjuk, kan man alltid välja alternativet att gå efter naturlig immunitet med. 

  • Anonym (Inte ett fan)
    AndreaBD skrev 2020-05-09 21:00:15 följande:
    Man har gjort en studie i Tyskland, där man har kunnat testa varenda människa i en ort där det var ett lokalt utbrott av Corona. Där kunde man räkna ut hur många % av dem infekterade dog, och man kunde vara säker att det inte var något mörkertal. Och det var 0,37 %. 

    Egentligen borde vi ju då kunna utgå ifrån det att det är så generellt?  

    https://medicalxpress.com/news/2020-05-team-covid-infection-fatality.html
    Tyskland har en yngre befolkning, och en enorm IVA kapacitet. Svårt att tro att det är representativt för länder som USA, Storbritannien, Italien m.m. Jag tror att Tyskland står för den nedre delen av genomsnittet. Där har de möjlighet att lägga in i förebyggande syfte på IVA, hur många länder har det?
  • Anonym (Inte ett fan)
    AndreaBD skrev 2020-05-10 10:39:14 följande:
    Varför skulle Tyskland ha en yngre befolkning förresten? De har får ju färre barn än svenskarna. 
    Jag blandade troligen ihop det med att Italien har en hög genomsnittsålder i förhållande till Tyskland. Ber om ursäkt för det. Vad som däremot medverkat till de låga dödstalen i Tyskland jämfört med andra länder, är att ca 84 procent av de smittade var folk under 60 år.

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/slumpen-avgorande-vid-smittspridningar

    Att räkna på Tysklands procent som norm blir nog svårt. Jag tror tyvärr det blir ytterst få länder som kommer att ha så låga procent som Tyskland och Sydkorea. Möjligheten att lägga in förebyggande och smittspårning kan vara en del av förklaringen. I Sverige skulle de inte agera så eftersom platserna kommer upptas under en längre tid och då vill man säkra att det finns platser främst till yngre sjuka. Därav diskussionen om triage, och vad jag läst om att vissa äldre eventuellt  hamnat mellan stolarna.

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tyskland-foljer-sydkorea-med-laga-dodstal
  • Anonym (Inte ett fan)
    Anonym (Jacaranda) skrev 2020-05-11 20:34:04 följande:
    Vem vet? Jag har redan sett rubriker i stil med "Här är Tegnells hemliga fru", "Så stickar du Tegnelltröjan" och liknande. Snart kanske vi får se Tegnells "hemliga" moster i Svensk Damtidning. Glad

    Sjukt! Det är som att höra på en starkt religös sekt som dyrkar sin gud. Ja herregud allt från tatueringar, mat och tröjor. Inte konstigt han anses vara både ofelbar och oberörbar. Det är nästan så jag blir måttligt imponerad, trots att jag i själva verket är mäkta opåverkad.  Nu förhåller det sig som så, att Anders Tegnell varken är en syndabock eller en gud. Måste vara drygt att hamna i et sånt ljus, när man i själva verket bara är en marionett åt de som verkligen håller i trådarna.


    Halleluja Oskyldig

  • Anonym (Inte ett fan)

    https://www.svd.se/vardskulden-rusar--sjuka-christina-tvingas-vanta


    Jag trodde att det bara var operationer som gott kunde vänta som sköts upp? Det ser ut som att alla resurser går till Covid-fall?. Kommer inte det I längden Kenna orsaka ytterligare dödsfall? Om det gäller allvarliga saker som hjärtoperationer, canceroperationer m.m? Hur man det var möjligt att alla resurser går dit? 

  • Anonym (Inte ett fan)
    Anonym (.) skrev 2020-05-12 08:18:18 följande:
    De operationer som skjuts upp är i första hand de som kan vänta. I andra hand kan det röra sig om operationer där man räknar med att behöva IVA-vård efter operationen.

    I just hennes fall så går det att vänta ett tag. Hon kommer inte dö knall fall av ev dålig klaff, även om den kan påverka henne. Hon kan troligen vänta åtminstone ett halvår utan allvarlig risk, men visst är det ett problem med all vård som skjuts upp.
    https://www.svd.se/coronasmittan-staller-in-cancerbehandlingar

    Det verkar även gälla cancerpatienter Är det då inte betydligt högre risk att väntan kommer orsaka att fler som kunnat klara sig får behandling för sent? Hur gör de om någon behöver behandling så snart som möjligt?
  • Anonym (Inte ett fan)
    FDFMGA skrev 2020-05-12 11:58:50 följande:
    Det kommer väl att visa sig veckorna som kommer. jag tror att smittspridningen i Stockholm kommer att fortsätta att minska och i och med att man inte skärpt rekommendationerna, aatt folk snarare blivit mer liberala i efterlevnade av dessa så kan man ganska säkert påstå att vi har en tilltagande immunitet inom stockholmsbefolkningen som kraftigt begränsar virusets möjligheter att sprida sig.
    Att Sverige klarat sig bra, är alltså synonymt med att Stockholm klarar sig bra?
    Sverige består ju av mer än bara Stockholm. 
  • Anonym (Inte ett fan)
    AndreaBD skrev 2020-05-12 14:51:52 följande:
    Enkelt - den här pandemin kommer att härja i säkert 18 månader. I Sverige har över 3000 dött, men många har haft det och då kommer det att minska hela tiden med smittade och med dödsfall. Kanske kommer vi upp till 5 - 6000 sammanlagt. Sedan är alla immuna. 

    Norge och Danmark är också utsatta för samma virus. Om man stänger igen allt, så blir ju folk smittade när man öppnar upp igen. Så de kommer att få det också. Hur annars?  Det hinner sprider i dessa länder också. Självklart. Särskilt när inte alla har symptom. Då vet man ju inte. 
    Många har haft det? Var då, i Stockholm eller? Jag ser bara 24 k bekräftade fall i hela landet och mer än så vet vi inte. Det går inte lita på modelleringar, det kunde man se på länken om alla missbedömningar som gjorts under pandemin. Hur många gånger trodde de tex inte att peaken var nådd?

    Det jag åtskilliga gånger tycker mig ha hört är att de tror att många har/ haft det i Stockholm. OBS inte Sverige.  Vad jag däremot upptäckt är att många tror att det handlar om hela Sverige, och att alla städer snart har flockimmunitet.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin