Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2020-05-30 10:13:42 följande:

    Idag får vi reda på att  viruset inte ens kommer ifrån Italien, Kina, Österrike och som förekommer i Sverige.
    Utan nu nämner man att genetiken i viruset  kommer ifrån stammen i Frankrike, England och USA.
    Och det bara berättar med än en större tydlighet att vi var chanslösa i den initiala smittspridningen.
    Och blickarna var riktade åt fel håll, och analyser att smittrisken är låg, helt plötsligt kommer i en helt annan dager.
    Själv fått frågan om jag besökt IT och AT främst, medans vi nu förstår att frågan skulle var har du besökt GB, FR och USA.


    Ett mycket svårt slag för populisternas påståenden som kommit här.(pratar om den gruppen som inte intresserade av fakta, inte de som har befogad kritik eller frågeställningar, så vi inte får ett missförstånd där.)
    Frankrike pratade om redan i November hade man fall.


    Men det fanns ju säkert då i Kina också, i November? Inte så att de officiellt hade erkänt problemet då, men man får ju räkna med att det har funnits ett tag när de erkänner att de har det i landet. Samma sak med ryssarna, som ju också håller dåliga nyheter hemligt ett tag. . 
  • AndreaBD
    Om det ÄR så - att FHM har gjort det stora misstaget med dem som återvände från sportlovet - så skulle jag hålla med dig. Men det är svårt att veta säkert. Just för att det här viruset är så himla lurigt. De nyaste studierna visar uppenbarligen att de flesta som är smittade bara smittar ungefär en ny person. Men sedan finns det så kallade super-spreader, som också finns. Kanske var 10:nde person. Och om några såna också råkar komma i kontakt med många människor - då kan smittan plötsligt ta en himla fart.

    Det kan också vara såna faktorer, som man inte kände till då.  Man såg att smittan inte spridde sig så snabbt, och märkte kanske senare att den ändå kan göra det? Jag vet inte, men det är en möjlighet. Eller att man visste om att ganska många redan hade det, men man räknade med låg smitta och att skiresenärerna inte skulle göra så stor skillnad? Svårt att säga. 
  • AndreaBD
    KillBill skrev 2020-05-31 14:12:49 följande:
    I Finland har social- och hälsovårdsdepartementet  i dagarna kommit fram till att  vinsten med att bära munskydd för att hindra spridningen av covid-19 är mycket liten. Nyttan av att bära skydden anses vara minimal.

    https://www.hbl.fi/artikel/utredningen-om-anvandningen-av-munskydd-klar-nyttan-av-att-bara-skydden-anses-minimal/

    https://omni.se/finsk-utredning-vinsten-med-munskydd-ar-obetydlig/a/3Jybdd

     


    Det beror ju alltid på vilka sorts munskydd det är. Jag menar, de som sjukvården har är förstås bra. De flesta andra är jättedåliga. Men det finns säkert också något mitt emellan. Däremot är det ju svårt att få tag på.
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-01 10:03:59 följande:

    Har ni funderat på hur LITE INSYN vi har i FHMs metoder och arbete under denna kris? Hur kommer de fram till sina beslut? Varför känns allting så mystiskt kring deras agerande?

    Nu är det inte baserat på fakta eller nåt, men bara en känsla jag har. Skum j-a myndighet...


    Och vad händer när de försöker ge mer insyn? Folk drar förhastade slutsatser. Så som när de sa att de skulle titta på om man kan ändra på rekommendationerna, åldersgränsen bl.a. Tegnell sa fortfarande efteråt, att han inte tycket att det var fel, han tyckte det var bra att folk får veta vad man gör på myndigheten, men det verkar funnits negativa känslor. Man tyckte inte att man vill få upp förhoppningar och sedan bli besviken. 

    Jag tycker det är märkligt. Jag håller med honom om att det är bra att veta. Folk bör låta bli att dra förhastade slutsatser helt enkelt. Men tyvärr så verkar det vara så, att majoriteten av människorna inte vill veta detaljerna. 
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-06-01 11:32:04 följande:
    https://nextstrain.org/ncov/global

    H
    är får man en bra överblick av hur smittan spridit sig tycker jag. I början deltog inte Sverige, men nu gör de det.
    Jag tycker det är svårt att förstå sig på. Ni som är mer vana med såna modell, du eller fler, kan du förklara vad man egentligen ser på första bilden? Olika mutationer? Men varför är det så många olika punkter och olika namn? (jag har först valt Sverige innan jag tittat närmare på)

    Och andra bilden - hur ser man skillnaden mellan smitta som har kommit till Sverige ifrån ett annat land och smitta som andra har fått av Sverige?
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-02 22:35:56 följande:

    Bröt våra myndigheter mot smittskyddslagen när beslutet fattades i början av pandemin att i praktiken sluta testa folk?

    Kan det vara så att vi redan nu har nåt konkret för våra domstolar att sätta tänderna i, istället för bara allmänt missnöje?


    Hä? 

    Dels så hade de ju inte tillräckligt många tester, och dels så förklarade de idag att det knappt ger något under pandemi-fas.
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-03 10:13:13 följande:
    Alltså, handen på hjärtat; de förklarar ALLTING som är effektivt för att minska spridningen med att "det ändå knappt ger något" eller ännu bättre "gör mer skada än nytta". Allting förutom möjligtvis tvål. Deras förklaringar har blivit ointressanta då de knappt ger något och gör mer skada än nytta.

    Men i smittskyddslagen står det att samhällsfarliga sjukdomar måste spåras.
    Allvarligt? Det skulle inte ens behöva förklaras, men uppenbarligen behövs det. Det är väl självklart att man inte kan testa alla om man inte har tillräckligt med tester. Och jag vet att det inte bara var tester som saknades utan också nödvändiga kemikalier.

    Och vem som helst kan föreställa sig att det inte är möjligt att smittspåra när det är för många som är smittade. Hörde nån läkare som intervjuades som sa: Vi försökte, men vi hann inte med. Självklart, egentligen. 
  • AndreaBD
    Anonym (man) skrev 2020-06-03 13:05:37 följande:

    Fast vi har ju haft tillräckligt med tester de senaste 5-6 veckorna och lyckas ändå inte komma igång. Det kan man inte snacka bort med brist på tester utan snarare brist på organisation.

    Ja det är väl klart att vi inte hann spåra eftersom vi själva valde att ha en taktik som gick ut på att smittan skulle spridas och enbart skydda riskgrupper. Så jo det är ganska självklart, lika självklart som att man inte gärna vill medge att vi valde det själva.
    Men jag pratade inte om nu, utan om hur det var i början. Och uppbarligen var det mest labbkapaciteten som var hindret till att göra fler tester i början. Det sa Tegnell idag. 

    Och sluta sprida falsk information med flit. Ingen har haft som taktik att det "skulle spridas". 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-03 15:03:24 följande:
    Hade de sagt det rakt ut "ursäkta, viljan är stark men resurserna suger" då hade jag haft förståelse. Istället för att hitta på spännande teorier. Kommunikation - det är där skon klämmer.
    Jo, det kan jag hålla med om. Kanske var man rädd för att det skulle oroa folk för mycket om man erkänner att man inte har resurser. Förresten - de sa ju visst det, men lite försiktigt, inte så övertydligt. Men om man hängde med i ämnet, så var det ingen hemlighet. 

    Tegnell har i alla fall IDAG sagt i presskonferensen, på den direkta frågan varför man inte testade mer i början, sagt att det var framför allt labbkapaciteten som man inte hade.
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-06-03 14:52:25 följande:

    Inget dåligt coronaparty i sthlm idag: över 1500 nya fall rapporterade.


    De var från flera studier, sa de. Över längre tid. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin