• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2022-01-23 12:33:53 följande:

    JA, den retoriken är mycket intressant, och de som vidhållit att det inte handlar om politik och så säger man en sak som detta.
    Jag får uppfattningen att idag är de sjukt besvikna på att det inte gick värre.
    För denna skadeglädje över nått man hade noll inflytande på och vår initiala smitta och 8:e plats.
    Så är de inte glada över vi ligger på 58:e plats nu, hur kan politik göra så att man inte vill se framgångar och framgångar som inte ens är Regeringens.
    Hur lyckas dom få det så tokigt, men agendor är konstiga har jag lärt mig genom åren, och nått vi troligtvis aldrig kommer få svar på.
    Att det sägs regeringstrogna och regimanhängare, det får mig tänka direkt på SÄPO´s varning nyss.
    www.sakerhetspolisen.se/ovrigt/pressrum/aktue...

    För vissa är radikaliseringen redan här, kanske inte så illa i denna tråd, men väl den om vaccinationerna.
    Där vill gärna antivetenskapen och parallella verkligheter dominera med sina texter som inte har det allra minsta med vaccinationer och göra, då de pratar om saker som inte ens existerar.
    En sak som varit med denna tråd dock, det är att finns det kritik på kritiken och då att man inte adresserar det rätt, så blir dom arga för påpeka de uppenbara felen.
    Så om tex man gav Regeringen kritik för nått som inte ens var deras bord, och påpeka man "men hej du, det är inte alls Regeringens arbetsuppgifter", så tog detta emot som riktigt hemska saker och vi skulle inte få kritisera sade det, inte ens när det var befogat.
    Och nu är vi tillbaka YTTERLIGARE en gång till att det är Regeringens fel och detta när andra myndigheter har frågan på sitt bord och inte Regeringen.
    Hur kan dom missa nått så uppenbart, och hur kunde de tro att någon skulle missa det är en större fråga.

    Såg den diskussionen om WW2, den var bisarr helt klart.
    Men vi vet den handlar om att vi ska titta på nått där alla är döda ifrån, och glömma av att SD var nazister precis runt hörnet.
    En klassisk projicering, som är lika enkel varje gång att avfärda.
    Och den större frågan är här, varför pratar dom om WW2 och när vi har en pandemi här och nu?
    Det är så man inser och vet att det är politiskt motiverat, men skriver man regimanhängare så blir ju det bara mer uppenbart.

    Det roliga är att det finns en hel del kritik att ge, dock är denna kritik osexig och kräver en massa arbete att utföra och än mer pengar, och sånt är inte den politiskt motiverade intresserade av.
    Men frågan är varför de har kritik och sen är den "kritiken" inkorrekt och när detta påvisas, det är då ad hominem startar, för stå upp för sin kritik gör man inte där, då det verkar som även de fattar att den är inkorrekt.


    Ta detta med att skydda äldre, som jag försökte få igång en diskussion om, då det grundar sig i kritiken att det är svårt och skydda de äldre, 3 inlägg var allt som kom sakligt, sen struntade man bara i detta.
    Vilket jag antar är så mycket äldre personer är värda och med det gigantiska intresset att ta den diskussionen och vad man kan göra där.


     


    Det är rätt lustigt att en diskussion om COVID-19 och som huvudsakligen sköts av andra än Regeringen.
    Men det är endast regeringen man vill ge skuld till, och här vill man inte röra framgångar som skett i COVID-19 för det stör tydligen narrativet(Vad nu det narrativet är, för de berättar aldrig detta, inte ens efter uppmaning.)


    Spinnet om de '149 mötena' är ett annat tecken på endera politisering eller radikala försök till polarisering - det är ju möjligt att det är en djup okunskap också, kritierknas kännedom om hur landet regeras och styrs har ju visats ha omfattande brister.

    Aftonblades ledare tar upp en sak som oavsett det kommer från AB eller inte visar på politiseringe av frågan  - eller försök till polarisering eller helt enkelt djup okunskap och intresse av att förstå hur förvaltningen fungerar.

    www.aftonbladet.se/ledare/a/qWEbeL/tegnell-blir-valfraga-om-m-far-bestamma

    "Coronakommissionen har självfallet fått mängder av dokument, krisen är sannolikt den mest väldokumenterade händelsen i vår moderna historia. Dessutom är mycket redan offentligt, alla bedömningar, nyanser och ändringar har sänts direkt på TV vid hundratals pressträffar.

    Det mesta lades ut på internet i realtid.


    Efter Sonnegårds uttalande har avslöjandena och kritiken haglat. Kanske finns mörkade papper ändå?


    Svenska Dagbladets ledarsida har hittat kommenterade dagordningar på regeringskansliets server inför mötena. Inte minnesanteckningar kanske, men varför har inte Coronakommissionen fått dem?


    Det är en fråga som kommer att behöva besvaras.


    Enligt TT säger Regeringskansliet själva att de "närmast öst dokumentation och uppgifter över Coronakommissionen" senaste veckan.


    Samtidigt är Regeringskansliet inte vilken myndighet som helst. Men få undantag, främst Utrikesdepartementet, är den inte operativ. Det som "produceras" är inte vägar, sjukvård eller läkarstudenter utan regeringsbeslut.


    Kansliet är förenklat bara en stabsorganisation till regeringen och det är regeringen som fattar beslut. Dessa, liksom de underlag som finns, är självfallet offentliga.


    Ingenting – absolut ingenting - tappas någonsin bort. Vilket SvD:s fynd på regeringskansliets server är ett exempel på.


    Däremot är i regel den beredningsprocess som leder fram till beslut inte nödvändigtvis dokumenterad i varje steg. Det förs normalt inte diskussionsprotokoll vid föredragningar eller informationsmöten.


    Den som vill höra hur diskussionerna gick när Maud Olofsson lät Vattenfall köpa Nuon för 89 miljarder i Sveriges sämsta affär någonsin kommer inte att få veta det. Däremot är själva köpet väldokumenterat. Inte heller kommer vi att få lyssna till vad som sades på många av de möten som föregick Göran Hägglunds avreglering av apoteken. Och så vidare.


    Man kan självklart ha synpunkter på detta, men många av de borgerliga politiker som nu högljutt ropar om "mörkläggning" har själva haft mängder av sådana möten.


    Detta kanske bör ändras i framtiden, med mycket av upprördheten just nu är nog inövad.


    Moderaterna hade i praktiken veto mot Coronakommissionens utformning. Och de betonade just juridiken. Därför saknar kommissionen djupare medicinsk kompetens liksom politisk erfarenhet."


  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2022-01-23 19:44:40 följande:
    Ca 85% är fullvaccinerade (i Sverige) men det anses inte nog. 60% smittade anses göra så att pandemin klingar av. Hur hänger det ihop?
    Omikron?

    60% smittade av omikron är möjligen nog för flockimmunitet mot de flesta närmast kommande ytterligare varianterna?

    Vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död, men förhindrar inte mild sjukdom och smitta?
  • Padirac
    klyban skrev 2022-01-23 14:02:09 följande:

    Tycker du inte själv det är rätt skrämmande vi har såpass många som inte ens vet om såna här saker om hur saker och ting fungerar, och att även använder deras okunskaper som ett argument att nått är fel.
    Fast det enda felet är hur de återger hur saker och ting går till här i Sverige.


     


    Den där coronakomminsionen var rätt blek faktiskt och en del underlag hade inte ens med Sverige att göra.
    Men hur länge pratade vi om deras "fynd", typ en vecka för alla insåg den inte var mycket att hänga i granen.


     


    Och dessa 149 möten är bara komik över, och tom än mer när du tar upp gamla synder och samma sak.
    Det är lite som när man inte förstod sig på den förutsättningslösa diskussionen om tex ha öppet allt och businesses as usual och andra frågeställning man tar inom vetenskapen och för få svar på allt man kan.
    De förstod inte denna det allra minsta, sånt är mycket perplexande.


     


    Nuon affären har säkerligen ett helt ton av mutor skett, för ingen kan göra ett så dåligt köp som detta utan veta om det.
    Men det är samma princip, men denna delen av politiken anser regler och sånt nonsens bara är till för sina politiska motståndare.
    Och när de ylar om samma här och nått man inte ens för anteckningar på, så vägrar dom ta in detta, för den politiska agendan står högst och över saklighet och erkänna att det är så man sköter saker och ting.
    JA, det vill de ingen ska få reda på, och samtidigt varnar SÄPO för desinformation med pandemin.


    Allt med de 149 mötena är naturligtvis inget annat än ett politiserat spinn... eller så är de som ylar över detta någons nyttiga idiot.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2022-01-25 23:33:08 följande:
    Vilken enastående och mycket tråkig hand Norge blev tilldelade. Så enormt tidig. 
    Nejdå - det är det norska smittskyddets hjältedåd i december 2019 som skall berömmas, utan deras insatser så tidigt som i december 2019 hade Norge gått samma väg som Sverige. Norska myndigheters och regerings snabba omfattande insatser redan i december 2019 förtjänar att uppmärksammas {#emotions_dlg.flower}

    www.dagbladet.no/nyheter/fhi-overlege---det-var-den-pandemien/73870521

    "- Det var den pandemien, skriver FHI-overlege Preben Aavitsland på Twitter søndag morgen.

    Til NRK utdyper han:


    - Her i Norge er pandemien så å si over. Det er svært få som legges inn på sykehus og under et par tusen smittede som påvises per uke. Tallene går raskt nedover samtidig som stadig flere vaksineres. Vi vil se noen små utbrudd her og der, men vi vet hvordan de skal stoppes i løpet av tre-fire uker."

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-26 00:11:42 följande:
    Ja, vid något tillfälle tidigt i pandemin, var situationen ungefär lika i Norge och Sverige (den berömda tilldelade handen). Sedan satte Norge in diverse åtgärder och stoppade utvecklingen, vilket inte Sverige gjorde. Sen började länderna utvecklas i olika riktningar. Heja Norge! 
    Du pratar om de insatser Norge gjorde redan i december som 2019 som PJ refererar till - de var outstandingSolig
  • Padirac

    Norska forskare säger att coronaviruset var allmänt spritt i Norge och Europa innan de tidigare först kända fallen hittades i Frankrike...

    www.euronews.com/2022/01/27/covid-was-in-europe-weeks-before-first-confirmed-cases-claims-norway-study

    '
    Researchers in Norway say COVID-19 was likely far more widespread in Europe, and around the world, before a first official diagnosis was made.


    Scientists at Akershus University Hospital near Oslo identified a positive coronavirus result in a blood sample taken from a pregnant woman on 12th December 2019 and say she was probably infected at the end of November or the beginning of December.


    ?Our findings change the history of the corona epidemic both in Norway and in the world,? said Anne Eskild, professor and chief physician at Akershus.


    ?We actually found four out of 1,500 tests on pregnant women that were positive before the first case in France was diagnosed,? she told Euronews.
    ...


    Professor Eskild says her research shows the virus was around long before those French cases.


    ?The catchment area of our hospital includes women who come from all over the world. I think that some of the women who were positive were born or had been in, or had relatives or visitors from places all over the world? she explains.


    ?The conclusion to this is that since the women in our catchment area are from all over the world, the virus may have been all over the world before the Chinese announced the epidemic." '


     


     

  • Padirac
    AndreaBD skrev 2022-01-27 23:53:01 följande:
    Intressant. Men finns det egentligen något som ändras om det nu var så här?  Det verkar ju inte ha spritt sig så mycket då. Kanske behövdes det några super-spreading-events för det? 
    Det enda som förändras är kanske uppfattningen att alla smitta kom med alpresenärerna - nu har ju norska vetenskapsmän visat att viruset var spritt i europa i någon omfattning långt innan alpresenärerna kom hem till Sverige vid tiden för sportloven.

    Enligt min uppfattning är det inte långsökt att tro att på motsvarande sätt som viruset muterar och blir mer och mer smittsamt vartefter tiden går, så har viruset innan smittsamheten exploderade vintern 2019/2020 varit betydligt mindre smittsamt, eller kanske också mindre sjukdomsframkallande. Det verkar ju som att selektionstrycket går i en rikting ända tills viruset och det här fallet människor har kommit i balans, eller tills en av organismerna inte längre finns kvar och då finns kanske ingen av organismerna kvar. WHO har ju letat efter var viruset kom från men inte hittat det , det betyder ju också att viruset urpsrungligen kanske inte var wuhan-varianten. Jag har inte sett någon gensekvensering av dessa tidiga varianter och hur deras gener förhåller sig till wuhan-varaianten, men detta kommer kanske.  

    Det verkar dessutom som att liknande mutationer uppstått på geografiskt skilda platser  - ett inte ovanligt skeende i fråga om mutationer (liknande mutationer uppstår på olika håll och ökar sannolikheten för genetisk framgång i samspel med omgivningen, det är känt sedan tidigare) i det här fallet sars-cov2 virusets samspel med människor som finns över allt i världen. 

    När virusets förmåga att smitta och ge symptom som ökar dess smittsamhet så uppstår det i samspel med mäniskor som är ett socialt djur superspridarevent.
     
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2022-01-28 11:14:00 följande:
    Det innebär ju i praktiken också att virusets ursprungsland inte nödvändigtvis är Kina, eller att ursprungsorten inte behöver vara Wuhan.
    Att viruset skulle uppstått ur intet i Wuhan eller att det ens varit där viruset tog språnget från djur till människa är långt från säkert.  WHO har ju inte kunnat spåra viruset vidare bakååt från wuhan.. vad det betyder vet jag inte, men vem vet hur länge viruset långt mindre virulent än wuhan-varianten rest runt i världen, och wuhan varianten var inte så virulent som de som spreds i Europa.vårvintern 2020. Det fanns ju rapporter från våren 2019 från avloppsvatten  från Barcelona. 

    Jag har ett inlägg långt tillbaks i tråden med de olika virusstammarna och deras inbördes relationer - men det finns ingenting före Wuhan, de varianter som härjade i alpländerna var inte wuhan-varianten om jag kommer ihåg rätt.  

    Kanske kan det göras någon genomsekvensering av de norska fynden som ger lite mer kunskap.
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2022-01-28 12:23:27 följande:
    Hm... det var ungefär så jag tänkte också. Men vi kan nog fortfarande inte veta om det ändrar på att man tror att en hel del har kommit in via alpresenärerna.  Då måste man nog kolla närmare hur det har spritt sig exakt. Det som dök upp i Norge så tidigt kan ju också ha dött ut och kommit igen från annat håll. Det går ju nästan inte att veta. 

    Ja, det verkar vara det vanliga för virus - att de blir mer smittsamma, och sedan så småningom även mindre farliga. Och att de muterar lite olika på olika platser, men ändå liknar varandra
    Jag uppfattade att materialet forskarna använt kom från hela Europa - så det är inte specifikt norska tester och absolut inte smittspridning enbart i Norge som det handlar om .

    Coronakommissionens rapport tar egentligen inte upp det som FoHMs sekvensering av smittan våren 2020 visade i fråga om vilka strains som spreds och från var dessas resa in i Sverige började.  Kommissionens rapport handlar om andra saker, men tas som belägg för saker den inte säger någonting säkert om och med det dras den felaktiga slutsatsen (i fråga om vad coronakommissionen skriver i sin rapport) att smittan kom in med alpresenärerna (vars strains försvann iom de råd som gavs då och att andra strains som inte var direkt muterade från alpstrainen i fråga spreds i stället) och alla dumheter om Tegnell och regioner och gudarna vet vad i denna tråd... Men detta har ju inte hindrat någon att hålla fast vid sin kritik så att de nya forskningsrönen skulle förändra någonting verkar osannolikt då kritiken i huvudsak är att Sverige gjort fel - fel oavsett resultat eller att andra länder gjort på samma sätt och att det finns olika legala. organisatoriska och strukturella villkor... 

    Men om nu forskare i Norge har prov som visar att smittan fanns utbredd i någon mening redan långt innan de första kända konstaterade fallen bekräftades i Europa så betyder det någonting.. exakt vad behövs det mer data om. Vilka strains är det som de hittat, var har de hittat dessa, var har personerna med denna smitta befunnit sig innan de smittats, vilka har smittat dem. vilka har de smittat...
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2022-01-28 13:13:03 följande:
    Du har säkert rätt i att det är från hela Europa då, jag har inte tittat närmare. Men visst, det måste man kolla mer exakt innan man verkligen vet något mer. 
    från den citerade texten

    "?The catchment area of our hospital includes women who come from all over the world. I think that some of the women who were positive were born or had been in, or had relatives or visitors from places all over the world? she explains.

    ?The conclusion to this is that since the women in our catchment area are from all over the world, the virus may have been all over the world before the Chinese announced the epidemic." '"

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin