• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-15 13:46:44 följande:
    Myndigheterna här utför ett bra jobb beträffande pandemihanteringen, var det inte uppenbart att jag menade det? Åtgärder, kommunikation etc etc. 

    Tydligen är det även oklart för dig mot vad jag riktar kritik -  som ett tips kan du kolla på rubriken på denna tråd. Befängt att tro att jag skulle rikta kritik mot lydiga svenskar! 

    Är det tyska språket ditt nya favoritOTämne?
    Vad menar du är måttet på ett bra jobb   - att ha högre relativa dödstal än i Sverige?  Eller är det helt enkelt sättet myndigheterna kommunicerat och genomfört åtgärder på - trots att det inte resulterat i lägre relativa dödstal än i Sverige?

    Då jag inte uppfattar din kritik som att handla om resultatet i sig (annat än att det är för dåligt i Sveriges fall men att samma eller sämre resultat är måttet på ett 'bra jobb') så undrar jag i vad det goda jobbet utmärkt sig?  Kommunikation, hårda restriktioner.. som ändå inte fungerat med bättre resultat än de 'lydiga svenskarna' fått till med det som du uppfattar som oklara och lösa restriktioner/råd.
  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2022-01-19 23:26:51 följande:
    De har tydligen sammanträtt 149 gånger. Men varken mötesprotokoll eller mötesanteckningar, ha ha. Klassas det som fika eller kafferep kanske.
    Enligt uppgift - om det stämmer eller inte får vi säkert veta - var det informationsmöten, dvs möten där information delades och inte möten för att fatta beslut baserat på olika underlag.

    Det kommer säkert fram mer  - men just nu verkar det vara en höna av en fjäder fö att ha någonting att gnälla på då det inte går så illa som kritiker vill framställa det som kanske
  • Padirac
    Tow2Mater skrev 2022-01-19 23:26:51 följande:
    De har tydligen sammanträtt 149 gånger. Men varken mötesprotokoll eller mötesanteckningar, ha ha. Klassas det som fika eller kafferep kanske.
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-20 00:27:23 följande:
    Kanske var det 149 nyanställda som introducerades med kafferep. 
    enligt sydsvenskan har följande material delats med coronakommissionen - som kanske ändå inte var/är nöjda

    " Material som delgetts kommissionen

    Utlämnade handlingar:


    Svar på frågor som kommissionen ställt inför intervjuer med några statssekreterare och dåvarande inrikesministern Mikael Damberg.


    Svar på frågor från om regeringens och Regeringskansliets pandemiberedskap.


    Månadsvis sammanställningar över de regeringsbeslut som har fattats med anledning av arbetet med covid-19. Sammanställningarna sträcker sig från den 1 februari 2020 och framåt.


    Grafiska lägesbilder och lägesbilds-pm från januari till april 2020.


    Planeringsunderlag för sommar och höst 2020


    Plan för utbildning och övning i krishantering i Regeringskansliet 2017–2020.


    Plan för utbildning och övning för regeringen och politisk ledning i Regeringskansliet i krishantering 2016–2018.


    Stående dagordning för möten i Gruppen för strategisk samordning.


    Kallelser med dagordning, protokoll i form av tjänsteanteckning samt deltagarlista för möten i Krishanteringsrådet.


    Handlingar kommissionen fått se på plats i Regeringskansliet:


    Powerpoint-bilder gällande strategiska diskussioner på allmän beredning om covid-19 under mars–maj 2020.


    Mål och scenarier som har diskuterats på allmän beredning i regeringen februari 2020–juni 2021.


    Intern e-post som skickats mellan vissa statssekreterare och regeringens presschef under våren och hösten 2020.


    Underlag från analysarbetet med anledning av utlåtanden från externa experter utifrån ett positivt och ett negativt scenario för pandemins utveckling.


    Utvärdering av krishanteringsenhetens hantering av coronapandemin våren 2020


    Intern logg förd från Kriskoordineringscentralen rörande kontakter tagna under 2020 och 2021.


    Interna minnesanteckningar gjorda löpande av krishanteringsenheten om genomfört arbete där gällande pandemin, däribland sammanställningar över vad som tagits upp på möten i GSS.


    Rapporter från ambassaderna i Rom, Wien och Reykjavik om smittspridningen i Italien, Österrike respektive Island för perioden 20-02-01–20-03-11


    Underlag från arbetet med mål och strategi som publicerades på regeringens webbplats den 7 april 2020.


    Socialdepartementets coronarelaterade loggbok.


    Listan är inte fullständig, ytterligare information har lämnats från olika departement


    Källa: Regeringskansliet"




  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-22 21:21:55 följande:
    Jag upplever det som att de regeringstrogna i denna tråd, som hyllar FoHM, oftast har inlägg som är ogenomtänkta, okunniga och illa formulerade. Samt innehåller en rejäl dos av självgod blabla om populism, agenda, WWII osv som liknar någon underlig paranoid konspirationsteori. För att inte tala om särbehandlingen beroende på vem som skriver, de regeringstrognas oförskämdheter och stavfel tolereras likt svalda kameler. 

    Vi kanske kan vara överens om att vi inte är överens.
    Nu när kritiken mot Sveriges hantering av pandemin tydligt har kokat ner till att vara en fråga om 'regeringstrogna som hyllar FoHM' så framträder grunderna för kritiken tydligare - det framstår som att inte handla om kritik mot strategin i sig eller ens resultatet av strategin utan snanare en fråga om kritiskhet mot regering, myndigheter och kanske den demokratiska förvaltningsmodellen då saklig kritik som är relevant och inte missriktad i huvusak saknas

    Om det är kritik mot den sittande regeringen eller om det är kritik mot den svenska demokratiska modellen kan jag bara ha gissningar om - med tanke på kritiken som riktats mot Sveriges ickefascistiska regering under WW2 kan varken det ena eller andra uteslutas.

    Säger inte 'att de regeringstrogna i denna tråd, som hyllar FoHM' allt 

    Rynkar på näsan
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-22 22:38:29 följande:
    Nej det där är din tolkning och hur det framstår för dig är ju din ensak.
    Kritik mot den demokratiska förvaltningsmodellen? Hahaha, halmdockor!
    Du är antagligen medveten om att de har demokratiska förvaltningsmodeller även i andra länder, länder som jag och en del andra tycker ha skött pandemieländet bättre.
    Och så blablabla WW2 otroligt! Inte bara ickefascistisk regering utan även ickekommunistisk, ickenazistisk, ickebuddistisk osv. Vilket ovidkommande dravel!

    Ja, vad ska man säga om människor som så fort man skriver något kritiskt om regeringens handhavande av pandemin, börjar svamla om högerextremister, populister, pangdemister, SDsvans, politisk agenda etc etc. De otrevliga epiteten haglade så fort man steg in i denna tråd! Säger inte det allt?
    Kopplingen du gör mellan regeringstrogna och de som 'svamlar om högerextremister, populister, pangdemister, SDsvans, politisk agenda etc etc' gör mig mycker fundersam på vad du egentligen tror om regeringstrogna och de som är ... kanske kan de kallas regeringsfria eller regeringskritiska .. notera att jag inte skriver kritiska mot regerningens hantering av pandemin utan just regeringsfria eller regeringskritiska.

    Det är skillnad på regeringskritiskhet och att vara kritisk mot hanteringen av pandemin som jag ser det. Kritiken som bygger på det förra är politiserad snarare än saklig eller relevant eller inte missriktad eftersom resultatet av hanteringen inte är sämre än de regeringar och myndigheter som påstås göra ett bra jobb.

    Men vi är säkert ense om att vara oense om det också.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-22 23:04:18 följande:
    Kritik som bygger på regeringskritik? Ämnet för tråden, och det jag skrivit om, är kritik mot pandemihanteringen. Har du missat det? 
    De som alltid försvarar regeringen beskyller inte nödvändigtvis andra för att vara högerpopulister, men i denna tråd har det varit så. Och naturligtvis håller jag inte med om ditt inlägg. 
    Så du likställer 'de som alltid försvarar regeringen' med 'regeringstrogna'med de som kritiserar kritik som bygger på missriktad kritik mot enskilda företrädare för myndigheter, ej relevant kritik som ej tar hänsyn till lagar och förvaltning?

    Istället för att bemöta kritiken så haglar det av personliga påhopp med omfattande trådrensningar och avstängningar och samma typ av argument som högerpopulister och alternativhögern har i osaklig kritik mot regeringar och förvaltning.  

    Och så ännu mer personliga påhopp och avstängningar istället för diskussioner om hantering av pandemin och förutsättningar för hantering av pandemin.

    Kritiken mot hanteringen av pandemin är enligt min uppfattning undermålig då den är missriktad mot enskilda personer, osaklig och i mycket inte relevant för de presmisser som regering och myndigheter har.

    Det är möjligen skillnad i att en del kritiker diskuterar utifrån hur det borde vara och andra i tråden diskuterar hur det faktisk är, jag menar att det förra inte är relevant och är missriktat. Lite som att gnälla över att månen inte är en ost och att någon borde åkt dit och tagit hem osten...  
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2022-01-22 23:44:27 följande:
    Ja, det är väl fint att du och klyban konkluderat unisont utifrån samma faktaunderlag. Statistikerna talar sitt tydliga pluralistiska språkSkrattande

    Själv är jag dock av en annan uppfattning. Jag tror inte att kritiken av Sveriges pandemihantering i den här tråden mer än undantagsvis haft direkta politiska förtecken - men det är ju jag detSkrattande

    Jag tror inte ens att det skulle ha sett särskilt mycket värre eller bättre ut om Sverige hade haft en blåbrun regering under pandemiperioden.
    Själv uppfattar jag just de argument som bygger på 'regeringstrogna'  och diverse påståenden om mörkade strategier och mål och nu mötesprotokoll som politiserade snarare än kritiska mot hanteringen av pandemin.

    Jag uppfattar det som att en del av kritiken bygger en oförmåga att skilja på person, situation och koncept - och när detta påpekas blir det grinigt och avstängningar.

    Men jag är helt överens med din uppfattning om att det inte skulle gjort någon som helst avgörande skillnad på såväl hantering av pandemin som resultatet om Sverige haft en annan regering - dels för att varje regeinge är bunden av lagarna eller avsaknad av lagar och för att ansvar och hantering i sak i mycket är delegerat till myndigheter och organisationer/utförare. 

    Kritken är kanske riktad mot att det borde vara annorlunda?  Men nu är det ju inte annorlunda utan de tär så som det är med lagar, förvaltning, ansvar osv... 
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2022-01-23 00:29:56 följande:
    Javisst, kritiken, alltså den som har fokus på pandemihanteringen, väljer att bortse från de förutsättningar Sverige hade och har.

    Hur behovet att avfärda människors åsikter som regeringstrogna ska tolkas kan man säkert ha olika uppfattningar om. Själv har jag nog blivit klassad som regeringstrogen hundratals gånger här på Familjeliv. Jag brukar lite förstrött se det som ett bland många exempel på samma företeelse - du är bara pk, du är en sopa, ingen tycker om dig, du är kommunist, judevän eller vänsterextremistisk stenkastare (som hen med Vinbaren brukade skriva) är andra exempel.

    Är den språkliga verktygslådan tom på annat än plattityder och floskler blir det lätt så
    Jo, endera är verktygslådan full av samma sorts plattityder som finns i 'det sovande folket' eller så bygger dessa påståenden om 'regeringstrogna' på djupare förankrade idéer - jag tycker det är intressant att försöka tränga djupare in i föreställningvärlden som ger dessa politiserade eller systemkritiska reaktioner. 

    Men viljan att argumentera för dessa uppfattningar är tyvärr svag i tråden trots att det är återkommande uppfattningar som kritiken, eller bemötandet av kritiken, förankras i. 
  • Padirac
    klyban skrev 2022-01-23 11:14:26 följande:

    Om inte kritiken har en saklig grund, saknar fakta eller annat liknande, vad är då en sådan kritik värd?
    Men det är här man lyfter jag får ha min egen åsikt, men vad är en åsikt värd om den inte är saklig?


    Det enda man hör där av den användaren, det är politisk slagord, över en fakta baserad diskussion om vad FHM faktiskt lyckats med och misslyckats med.


    Hur många varv har de försökt ge skulden på en pandemi som är över hela jorden på Regeringen, en Regeringen som inte ens tar dessa smittskyddsbeslut i en mer form än följa FHM.


    Kanske där h*n bor så är det regeringens fel och försöker projicera detta på Sverige.


    Kommer så väl ihåg hur dåliga Sverige var för de var på 8:e platsen, det är inte alls lika muntert över detta nu när vi ligger på 58:e plats, det är nästan man får känslan av att man vill ett svårt misslyckade skulle ske, och inte det omvända som nu skedde.
    Och den stora frågan är varför är det så, tycker man så lite om Sverige, eller vad är det frågan om där tro?


    DU kanske inte vet om att det är inte Regeringen som styr frågan, utan andra myndigheter, allt Regeringen gör är att implementerar det som kommer av FHM.
    Hur kan det vara så svårt att förstå?
    Undrar då vi gått igenom detta innan och att vi inte har ministerstyre.


    Varje gång vi frågan om vart politiken kommer ifrån i dessa trådar, så har de alltid slagit ifrån sig.
    Men ändå hamnar vi på exakt samma punkt om och om igen, och i den osakliga populismen och andra diskussionstekniker över att se vad som är vad i pandemin i Sverige.


    När jag hör någon säger regeringstrogna, så tänker jag projicering och som en attack istället.
    Och att vi ska glömma av att det är fakta som styr ämnet.


    Hehe, underbar observation.


    Steget från att uppfatta skribenter som 'regeringstrogna' till 'regimanhängare' har tagits av kritiker i tråden under vinbarens inflytande. Dessutom har anklagelser om att regeringen har dödat folk med berått mod fått stöd i tråden.

    Hur långt bort är radikaliseringen? Är den inte redan rotad i den den osakliga kritiken?

    Att det sedan tidigt i tråden uttrycktes skam över att Sverige inte hade en nazistisk eller fasicstisk regering under WW2 är ju också ett uttryck för radikalisering  även om jag tror at påståendet egentligen villa göra gällande att Sverige hade en regering som stödda nazism och fascism - vilket är både en historieförfalskning och ett uttryck för en radikalisering vars anhängare gärna svänger sig med fraser som 'regeringstrogna', 'regimanhängare'  etc.

    Kanske är det en fråga om en långtgående radikal polarisering i fråga om hur verkligheten uppfattas eller ett <missltyckat> försök att politisera kritiken.. 

    Det är synd att grunduppfattningarna för kritiken inte får undersökas och diskuteras utan påhopp.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2022-01-23 12:32:20 följande:
    Hahaha, det var ett roligt (men undermåligt) inlägg!

    Regimanhängare, radikalisering, skam över att Sverige inte hade en nazistisk eller fascistisk regering under WW2, historieförfalskning, radikaliserade anhängare, regering som stödde nazism och fascism, radikal polarisering hahahahaha, vilka fantasier, är du säker på att du skrev inlägget i rätt tråd? Min personliga favoritBSmening är fetstilad, hahaha! 

    Men nu har du i alla fall utökat den språkliga verktygslådan lite grand, så det inte bara är tal om högerextremister, populism, SDsvans, pangdemister, maskeradbal, politisk agenda m.fl. nedsättande, svepande påhopp, som jag inte alls tycker är gulliga. Att jag nu dessutom är en radikaliserad anhängare av vad det nu är, är knappast en gullig kommentar heller.

    Vad hände med det där med saklighet och fakta?
    Om du är eller inte är radikaliserad är en annan fråga än om grunderna för (det jag upfattar som missrikad och ej relevant) kritiken bygger på radikaliserade uppfattningar och föreställningar om Sveriges styre.

    Om kritiken bygger på underliggande idéer som kommer från radikaliserade grunduppfattningar , från politisering av det breda samhällets organisation eller om kritiken bygger på hur det borde vara istället för hur det faktisk är vet jag inte.  Men om du vill så är jag intresserad av att gräva djupare i grunderna för kritiken.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin