Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    KillBill skrev 2020-05-22 09:54:43 följande:

    Tror inte det handlar om byråkrati eller oflexibilitet utan regioner och kommuner har bestämt att det är bäst att äldre på äldreboenden i behov av syrgas flyttas till sjukhus. Jag har en vän som jobbar som sjuksköterska på ett äldreboende som
    haft en del patienter som dött av Covid-19 men där har vårdtagarna dött innan de har fått andningssvårigheter och varit i behov av syrgas. 


    Själv anser jag att det är självklart att människor som är i behov av syrgas ska få detta.


    Utgår ifrån att du menar tvärtom där? Att de har bestämt att de INTE ska flyttas till sjukhus?

    Det är ju inte regioner och kommuner utan det måste ju ha bestämts centralt eftersom socialministern meddelade detta på en presskonferens. Det finns förstås mycket tolkningsutrymme kvar där. I bästa fall tolkar man det väl så att man inte ska skicka gamla till sjukhusen i onödan, framför allt inte såna, där man vet att de inte skulle överleva intensivvård och där man kan sköta annan vård mycket mer skonsamt på t.ex. äldreboendet. 

    Men det är klart att man ska se till människornas bästa. Precis som man ska göra när det inte är Corona. Även annars avgör man ju vad som är rimligt att utsätta en gammal människa för. Jag menar man ska inte sätta in vilka tuffa intensivåtgärder som helst på gamla människor, men självklart ska de ha tillgång till allt som kan hjälpa. Inklusive syrgas, självklart.

    De fick ju frågan om just syrgas på äldreboende på en presskonferens och det var Taha Alexandersson som sa att det självklart kan och ska ordnas. Om det sedan funkar som det ska överallt, det är jag inte så säker på. Men det måste man förstås genast rätta till ifall det inte fungerar överallt. Jag tycker det ska prioriteras för det mesta andra! 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-05-22 15:45:36 följande:
    Ja, och dessvärre är det KD som har det yttersta ansvaret för äldreomsorgen i såväl Stockholm som Göteborg.

    Oavsett vilken övergripande smittskyddsstrategi olika länder valt så har covid-19 svept genom äldreomsorgen i städer och regioner där den inte har fungerat. Ett faktum som vissa länder försökt undangömma genom att inte redovisa personer som avlidit av covid-19 inom äldrevården.

    Förmodligen blir överdödligheten det mest tillförlitliga måttet på hur hårt covid-19 kommer att drabba olika länder.

    i Ryssland är det visst hög överdödlighet i lunginflammation för närvarande.
    De är verkligen löjliga - låtsas att de bara har 2000 döda. Och om någon läkare försöker säga att det inte är så, så råkar den läkaren ramla ut från ett fönster. Det är ju faktiskt illa.  
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-05-22 17:13:27 följande:
    Kanske du ska bege dig till en annan tråd om du mest är här för att bråka. Be inte om en källa om du inte orkar titta i en kvart på en pressträff, och kanske inte uttala dig så mycket när det är uppenbart att du inte ens följer det mest grundläggande, som pressträffarna. Du kan ha en åsikt, men den är inte grundad i några riktiga fakta då.
    Det är dock lite av ett skämt att ge en 40-minuters-video som källa. Vem orkar titta på hela?! 
  • AndreaBD
    Anonym (.) skrev 2020-05-23 11:35:07 följande:

    Jag läste nu att viruset fanns i Italien redan i december. De har kollat blod från blodgivare då. Det tog alltså minst ett par månader av långsam spridning innan det exploderade i februari. Högst troligt har vi även haft det i Sverige längre tid än vi trott.


    Det låter rimligt. Smittspridningen var ju lite väl snabb. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-05-24 10:39:23 följande:

    Hmm, tråden tycks vara på väg att somna in - precis som pandemin så sakta börjar mattas av. Det är märkligt att man så länge gjorde bedömningen att covid-19 var mycket smittsamt, mer troligt är väl att det oftast krävs närkontakt för att någon ska smittas.

    Jag såg en lite tillspetsad betraktelse av Alex Schulman i Expressen igår där han häpnar över att stockholmarna har återgått till samma umgängesvanor som före pandemin. Han funderar däremot inte varför detta inte innebär att fler smittas.

    https://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/det-har-ar-en-stad-som-slutat-folja-tegnells-presskonferenser/

    Att smittspridningen minskar i Stockholm beror förmodligen på en kombination av att viruset inte är särskilt smittsamt om man håller lite avstånd, att relativt många trots allt redan har varit sjuka och utvecklat immunitet och att Schulman precis som jag bara ser de som (apropå trådens andra fokus "de eller dem" så är det korrekt med bägge varianterna i frasen "bara ser de som") precis som jag glömmer alla de/dem som är betydligt mer försiktiga än vad vi är.

    Troligtvis kan man fortsätta att följa samma strategi som hittills, i synnerhet som man successivt har upptäckt hur uselt skyddet för riskgrupper fungerat och försökt kompensera för detta. Sverige som helhet kommer knappast att - till skillnad från Stockholm - få ett partiellt skydd av immunitet på gruppnivå, åtminstone inte förrän det finns ett fungerande och oskadligt vaccin.


    Det är så många saker som är osäkra. Dels förstås det där med hur många som har smittats, och om det kan bli någon flockimmunitet, och vaccin, men även varför så många dör i vissa länder och färre i andra. Kan det verkligen bero att hanteringen och på sjukvårdens kvalité eller spelar helt andra faktorer in? 

    Jag hörde någon experter som spekulerade om om folk i olika länder skulle kunna ha olika bra förutsättningar att klara den här sjukdomen bra. Dels skulle det kunna vara att folk har utsatts för liknande virus tidigare och därmed skulle kunna ha en viss grundimmunitet, eller också så skulle det kunna finnas genetiskt betingade imuniteter eller skillnader. Det är klart att folk inte är annorlunda bara de är på andra sidan av någon landgräns, så man skulle i så fall ju tro att grannländer borde ha en del gemensamt. Är det något särskilt med södra Europa?
  • AndreaBD
    Anonym (.) skrev 2020-05-24 11:40:57 följande:

    Det man verkar kunna konstatera är att just skolstängningar inte nödvändigtvis varit det viktigaste. I så fall har vi ändå i Sverige (stora delar av oss) gjort relativt stora förändringar. Hur många har varit på bio, konsert, Liseberg, bröllop, fotbollsmatch, teater... senaste månaderna? Hur många är det som faktiskt håller längre avstånd i affärerna, undviker folksamlingar, går omvägar på trottoarer, står på 2 meters håll när man pratar med grannar och bekanta etc? Ganska många där jag bor i alla fall som har ändrat sitt beteende. Därtill tror jag att folk i allmänhet tvättar händerna mer frekvent, undviker att hosta/nysa på folk, och stannar hemma i högre utsträckning vid förkylningssymtom.

    Jämfört med länder där man får lov att gå till affären, apoteket, arbetet, osv, men som haft skolstängning som extra åtgärd är inte vår "lockdown" dramatiskt skild från deras.

    Många olika länder stängde ner ungefär samtidigt, med varierat resultat i smittade och döda. Till stor del handlar det nog trots allt om otur (och i vårt fall om undermålig äldrevård).

    Något jag vänder mig emot när man jämför antal döda per 100 000 i olika länder är att smittan oftast varit relativt lokal. Tag ett land med 100 döda, och 1 miljon invånare. Det ser mycket sämre ut än ett land med 100 döda och 1 miljard invånare. Trots att det kan röra sig om att smittan spritts så att det finns 10000 sjuka i varje land (1% dödlighet).


    Det har du rätt i - att det inte är så helt rättvist att räkna på befolkning. Det skulle vara bra om man kunde studera hur exakt viruset sprider sig vidare, vad det finns för mönster, så att säga.
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-05-24 15:00:33 följande:
    Där ser man - mitt subjektiva intryck var att vi blivit betydligt slappare i Stockholm medan Googles iofs kvantitativa men också objektiva statistik snarare säger att stockholmare är lite mer försiktiga än svenskar i övrigt.
    Om man ser några människor på stan som inte verkar ta det på allvar, så är det ju ändå en väldigt liten del av Stockholms befolkning. Det ser ut som om det är många, men det är en storstad. Kan ju också hända att alla dessa som går ut utan att bry sig går till några få ställen i centrala stan. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2020-05-24 15:28:20 följande:
    Eftersom ingen vet hur många som smittats är det ju hopplöst svårt att beräkna hur dödlig covid-19 är.

    Man har ju gjort några undersökningar i andra länder där man ganska säkert har fått med alla smittade. T.ex. den tyska studien från området Heinsberg, där man har testat varenda individ i hela området. Senare också med antikroppstest. Där kom man fram till ungefär 0,4 %
  • AndreaBD
    KillBill skrev 2020-05-24 17:28:17 följande:
    Det låter lite. Dödligheten i vanlig säsongsinfluensa ligger på 0,17 % och då är covid19 ca 2,3 gånger dödligare..
    Det låter ju som om det stämmer exakt? 0,17 gånger 2,3 borde väl bli ungefär 0,4?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin