• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2021-12-20 20:53:04 följande:
    Komiskt? Snarare tragiskt. Så om någon i Finland gjort samma felbedömning som FoHM, så gör det ingenting att även Sverige trott att barn inte kan smitta? 

    Här sa man för ett år sedan att man inte vet hur smittan exakt fungerar så för att vara på den säkra sidan var förskolor och skolar stängda vissa perioder. Nu är det viss stängning igen för det har konstaterats att barn under 12 år (som alltså inte har vaccinerats än i så stor utsträckning) utgör en hel del av de som nyligen smittats, tillsammans med ovaccinerade och sköra äldre förstås. Och det har konstaterats, med hjälp av den goda smittspårningen, att många barn smittat vuxna.  
    Jag anser det vara tragiskt att ett uttalande från en läkare i Finland sommaren 2020  - baserat på undersökningar av elva tusen (11 000) barns testresultat under de förutsättningar som då fanns och tydligt visade att barnen inte drev smittan - läggs FoHM till last.  Jag anser det faktiskt vara absurt.  Det resutatet var med all uppenbarhet sant där och då.

    Men nya varianter av viruset och nya förutsättningar i samhället förändras verkligheten och det har FoHM och befolkningen att förhålla sig till. 

    Om jag har rätt i vilket land du refererar till som 'här' så verkar strategin som tillämpas där inte alls ha varit mer framgångsrik än här i fråga om dödstal eller överdödlighet - men jag kan ha fel där (som i mycket annat)

    "Men barn är inga smittspridare. Det konstaterar finländska läkare efter att ha provtagit 11 000 barn för corona i augusti. Av dessa var endast fem barn - eller motsvarande 0,045 procent - positiva, uppger nyhetsbyrån SPT.

    Det var under onsdagen som Harri Saxén, överläkare vid Helsingfors universitetssjukhus (HUS), informerade om coronaläget. Enligt honom har HUS testat över 6 000 barn i 0-5-årsåldern och över 5 000 barn i 5-10-årsåldern. I den yngre gruppen hittades fyra coronafall, och i den äldre bara ett. Bland de barn som var tio år eller äldre var fallen något fler."

    ...

    "Men barn är inga smittspridare. Det konstaterar finländska läkare efter att ha provtagit 11 000 barn för corona i augusti. Av dessa var endast fem barn ? eller motsvarande 0,045 procent ? positiva, uppger nyhetsbyrån SPT.

    Det var under onsdagen som Harri Saxén, överläkare vid Helsingfors universitetssjukhus (HUS), informerade om coronaläget. Enligt honom har HUS testat över 6 000 barn i 0?5-årsåldern och över 5 000 barn i 5?10-årsåldern. I den yngre gruppen hittades fyra coronafall, och i den äldre bara ett. Bland de barn som var tio år eller äldre var fallen något fler.


    Enligt Harri Saxén väntade man sig i början av pandemin att förskolor skulle bli något av smitthärdar för det nya coronaviruset. Så blev det inte. I stället har barn blivit smittade på andra sätt."

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-12-20 22:00:05 följande:
    Det enda som är komiskt är antalet gånger du citerar samma sak, tre gånger inom två dagar är ganska mycket.

    Ganska absurt att du tycker att det är acceptabelt att ett antal slutsatser drogs av FoHM på ett tidigt stadie (och även senare) utan att de visste-vet så mycket. Här tog och tar man det osäkra för det säkra vilket jag tycker är sunt. Även om det inte är mitt favoritparti som leder landet, föredrar jag verkligen presskonferenserna här. Raka puckar, klara besked, erkännanden av begränsningen av vad de vet, besked om vad som händer om situationen förändras på ett visst sätt och när det kommuniceras och klar och direkt uppföljningen av regioner och läkare av nya direktiv, och kapacitet och planering för att genomföra detta. 
    Det glädjer mig att du kanske drar på smilbanden {#emotions_dlg.flower}

    FoHM har väl annars anklagats för att säga att de inte vet  och att de säger att  kunskapsläget är oklart - dvs att de inte kan dra några säkra slutsatser - detta är någonting som FoHM fått kritik för i denna tråd. 

    Att ta det säkra före det osäkra ligger  - som du säkert noterat pga att det i upprepats ett otal gånger i denna tråd - inte i FoHMs uppdrag, de får gott förhålla sig till att balansera på en tunn tråd mellan den kända vetenskapen  och vad lagarna tillåter i form av och att ge rekommendationer.  Detta verkar ha gett ett resultat som inte har ett utfall som är sämre än det utfall som landet du kallar  'här' har fått trots att de som du säger tagit det säkra före det osäkra.  Kanske beror det på viruset eller så beror det på andra saker att  tagande av de säkra före det osäkra inte gett ett mer positivt utfall, de där presskonferenserna verkar i alla fall inte ha gjort underverk för dödligheten, eller mot dödligheten kanske det borde skrivas.

    Någonting måste ju vara allvarligt fel trots tydlighet på pressträffar, tagande av det säkra före det osäkra och all smittspårning. Är det kanske regeringspartiets eller myndigheternas eller en mister eller en chefsepidemiologs  fel att landetdu kallar 'här'  misslyckas till den grad att ni har ett sämre utfall än Sverige har ? - kanske kommer det en koronakommision till er också - de kan ju belysa vad som _gjorts rätt_ oavsett vilket resultat det fått och berömma tydlighet, det säkra före det osäkra och testning och nedstängningar?

    Det ligger väl lite i linje med att klappa sig på axeln för att _inte_ man representerade Sverige under andra världskriget utan själv satt med en fascistisk regering som samarbetade med nazisterna i Tyskland.

    Världen är bra märklig - och då är ändå månen inte en ost

    {#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-12-20 22:14:04 följande:
    Det kan vara tufft när det man trodde var sant visar sig inte stämma.

    Då kan det kännas tryggt att återvända till pandemins tidigare skeden, då den höga smittspridningen i Sverige berodde på regeringens och Folkhälsomyndighetens agerande, då det i princip bara fanns en variant av viruset att förhålla sig till, och då grannländerna och Österrike framhölls som länder som förmådde hantera pandemin.

    Idag är smittspridningen betydligt högre i grannländerna, Österrike är på väg att passera Sverige i andel döda och vi har två virusvarianter med olika egenskaper att förhålla oss till - då blir det gärna så att kritiken blir lite spastisk i tiden.
    Jag tror det ligger mycket i det som sades från alla håll i starten av pandemin - det gäller att platta till kurvan för det finns inget stopp, i stort sett alla kommer att smittas och sars-cov2 kommer att finnas med mänskligheten länge.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-12-20 22:49:44 följande:
    Skolorna var stängda i två månader och sommaren 2020 hade vi väldigt låg smittspridning i Finland. Inte konstigt att man inte hittade så många smittade barn då. Läget är ett helt annat nu Men trots att man då ansåg att barn smittar väldigt lite, så har man till skillnad från Sverige har man aldrig tillåtit barn att gå till skolan och sprida smitta, barnen har suttit i karantän på samma villkor som vuxna.
    Ja, men ta det med den skribenten som anförde dessa förhållanden som ett belägg för någonting. Vad som skulle visas med detta kan bli intressant att undersöka Solig
    Tow2Mater skrev 2021-12-19 15:02:39 följande:
    Ordagrant sas att barn "smittar väldigt sällan andra personer", "Smittan kommer nästan alltid från vuxna", "barn är inga smittspridare. Det konstaterar finländska läkare".
    Tow2Mater skrev 2021-12-18 22:18:38 följande:
    Minns inte, men det var väl isåfall på den tiden barn inte smittade och man tvärtemot alla andra liknande virus inte alls smittade innan det bröt ut.
    Vad som sades från FoHMs håll var att barn inte var drivande i smittspridningen under de förhållanden som rådde vid tillfället och diskussionerna handlade om vilka konsekvenser det skulle få för vården av gamla och sjuka och samhället i övrigt om barn skulle hållas hemma på samma villkor som vuxna. Vid tiden för dessa diskussioner hade Sverige redan en omfattande samhällsspridning och en överbelastad vård.

    Som Mika Salminen sa  - vilket du länkade till: Finland hade ett par veckor extra på sig jämfört med Sverige och slapp då undan den stora smittspridningen. Om Salminen hade fel eller inte enligt din uppfattning vet jag inte.  Men Finland var och är på många sätt bättre rustade för den kris som sars-cov2-viruset bringade hela världen.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-12-20 23:13:01 följande:
    Du har fortfarande inte berättat vad den svenska lagstiftningen säger om hur FHM ska förhålla sig till vetenskapliga resultat. Hur många studier måste uppvisa samma resultat innan FHM får lov att fatta beslut utgående från dem? Hur säkra måste resultaten vara?

    En stor del av dödsfallen i Sverige skedde under perioden då det inte fanns ett vaccin, och då man från myndighetshåll uppmanade exponerade att gå till jobb och skola, eftersom man felaktigt trodde att symptomfria inte smittar. De som hade velat ta det säkra före det osäkra fick alltså inte göra det, utan de tvingades ut i samhället för att smittas.

    Nu kan den som vill vaccinera sig, och vi vet betydligt mera om viruset. Att det ändå finns människor som hellre smittas än begränsar sina kontakter, det kan man knappast beskylla de styrande för.
    Det du frågar om står tydligt beskrivet i lagtexten - jag vet att du läst den tidigare och kanske drar du dig den till minnes.

    Vilket kunskapsläge refererar du till? Menar du att FoHM eller andra myndigheter mot vid tiden bättre vetande  tvingande eller rekommenderade exponerade att gå till sina jobb? Det är i så fall mycket allvarliga anklagelser du kommer med och jag hoppas att du har belägg för detta påstående. 

    Känner du till den där detaljen att det saknas civila krislagar i Sverige och den andra detaljen att fri- och rättigheterna är inskriva i grundlagen vilken inte enkelt kan ändras. Myndigheternas möjlighet att förbjua människor att försörja sig eller ens ge ersättning för att de som tvingas till att inte försörja sig är mycket begränsad.  I stället kom det relativt omgående långtgående rekommendationer att arbetsgivare skulle ge möjlighet till arbete från hemmet och att i övrigt anpassa arbetsplatsen för att minimera risken för smitta och att alla med symptom skulle hålla sig hemma.

    Tvingade .. det är en uppfattning som bygger på feluppfattningar om såväl lagar och vad som faktiskt skedde.  Var hittar du allt?
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-12-20 23:25:07 följande:
    Du har fel, situationen här är illa, men i alla fall bättre än i Sverige. Dvs bättre utfall än i Sverige. Färre döda. 
    Ja när FoHM tex säger att kunskapsläget är oklart trots att det finns 47 studier om att munskydd hjälper, ja, då är det läge för kritik.
    Sedan var det ju en underlig parallell du drog med andra världskriget, orkar inte ens försöka förstå vad du menar.
    Ost .. jaha det var ju verkligen underlig kommentar. Ids inte försöka förstå det heller, ingen förlust tror jag.  
    Tro mig - jag har själv förundrats över när nazi-kortet falskt drogs mot Sverige under WW2 av en kritiker relativt tidigt i tråden.

    Jag vet ju inte var 'här' är så att jag har plockat fel land är inte konstigt,

    Österrike  - eller möjligen Ungern har varit på tal (med det var väl i fråga om när nazi-kortet falskt drogs mot Sverige en ungrare var på tapeten)

    Siffror från aftonbladets coronasida 
                  Döda per/100 000

    Sverige  146,74
    Österrike 152.36
    Ungern 384,18

    Det verkar som att läget i länderna i fråga är värre i fråga om dödstal i covid -   för att inte tala om hur mycket värre det var med fascistiska regeringar före och under WW2 än det var i Sverige med samlingsregering där varken nazister/fascister eller kommunister var med. Ev undfallenhet kan knappast jämföras med välkomnande och samarbete med Hitlers nazister.

    Mer omfattande lista på gång
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-12-20 23:25:49 följande:
    Man sade att det inte går att stänga skolor, eftersom det inte skulle gå att hålla igång samhället när alla är hemma med sina barn. Ett fånigt argument. Det är självklart att de som måste gå till jobbet gör det också då skolorna är stängda, och att skolorna är öppna för just de barnen.
    Just detta diskuterades. Fånigt eller inte - vilka personer skall tvingas gå till jobbet och vilka skall tvingas att inte gå till jobbet? Det diskuterades också.  Vilket lagrum fanns och finns i den svenska lagen?
     
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-12-21 22:41:20 följande:

    Du gillar ju att klistra in långa stycken text här, varför gör du inte det nu?

    Vid den tiden visste man i andra länder att man med största sannolikhet kan smitta innan symptomen bryter ut.

    www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6914e1.htm

    1.4.2020:

    Investigation of all 243 cases of COVID-19 reported in Singapore during January 23?March 16 identified seven clusters of cases in which presymptomatic transmission is the most likely explanation for the occurrence of secondary cases.

    I svensk media hittar jag uppgifter om att folk har tvingats gå till jobb och skola.

    skolvarlden.se/artiklar/larare-vadjar-om-att-fa-undervisa-hemifran-stoppas-av-kommunen

    ?I Lund har kommunen beslutat att samtliga lärare och studie- och yrkesvägledare på gymnasiet måste gå till arbetsplatsen om man är frisk. Detta trots att det rör sig om ett stort antal personer som dagligen pendlar till tomma skolor för att hålla i en distansundervisning som går att genomföra hemifrån.?

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/AlyB6r/forening-kartlagger-skolor-for-att-halla-barnen-hemma

    ?Föräldrar har anmälts och hotats med vite för att barnen hålls hemma från skolan.

    Många av dem tillhör riskgrupper och är oroliga för viruset ? men skolplikten för barnen gäller ändå.?

    www.kollega.se/facken-larmar-anstallda-far-inte-jobba-hemifran

    ?Nu slår facken larm om att många tjänstemän, tvärt emot de aktuella rekommendationerna, inte får jobba hemifrån.?


    Jag kan leta upp en lång text att klistra in så kanske du blir nöjd.

    Trots att du läst smittskyddslagen så verkar det ha undgått dig att lagen inte ger FoHM rätt att hålla människor från sitt arbete, det finns inga civila krigslagar som regeringen eller FoHM kan luta sig mot, inte heller kan de tvinga företag att låta folk arbeta från hemmet, däremot är det möjligt att ställa krav på att arbetet ska ske på ett smittsäkert sätt och rekommendera hemarbete så som de gör nu.

    Det där du kallar tvång är väl egentligen inte mer än frånvaro av tvångsåtgärder.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-12-21 16:57:46 följande:

    Flickorna och Damberg läser väl antagligen alldeles för få sydafrikanska tidningar. Eller om de har en politisk agenda och lyckats få med Tegmark Wisell på en icke faktabaserad makttripp där de med flit ödelägger svenska barns alla drömmar om att deras Newbody-försäljningar skulle leda till att de skulle få sova i en gymnastiksal och spela kupp. Ja, jag vet inte vilket av det är.


    Se där, lite mer nedlåtande härskarteknik mot person istället för innehåll, med det förminskande 'flickorna' behöver verkligen kritiken mot Sveriges hantering av pandemin rycka upp sig för att vara relevant, saklig och inte missriktad

    De återkommande påhoppen klär sämre än outfits från såväl Newbody som Ullared oavsett vad som tycks om dessa. Det är väl bara avundsjukan mot andras besök hos frissan som klär lika illa.
  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-12-22 06:41:21 följande:
    Notera gärna att det bara var statsministern, socialministern och generaldirektören som benämndes "flickorna". Damberg fick heta Damberg.
    Det görs tydligen skillnad på ministrarna som benämns som 'flickorna' och en minister som är man som benämns med namn..  

    Känns väl lite unket år 2021 med förminskande av ministrar baserat på att de är kvinnor

    eller om det ett försök att göra sig lustig över och förminska den manlige ministern pga dennes namn - känns väl lika unket år 2021

    Jag hävdar igen att kritiken mot Sveriges handhavande av pandemin är undermålig.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin