• FDFMGA

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Slanggurka) skrev 2021-12-16 10:49:19 följande:

    Någon som förstår nyttan av dagens pressträff??
    Vaccinpass från grannländer, thats it.


    Mm, mot bakgrund av att våra grannländer har en galopperande smittspridning och Sverige sedan pandemins början haft som mål att sjukvården ska hinna med att vårda de som blir allvarligt sjuka så verkar det rimligt.


  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-12-16 12:35:29 följande:
    Åkesson fick ju en del kritik för att han kommenterade kvinnors utseenden i talarstolen i riksdagen.

    Jag tror Hallengren avslutade sin cellgiftsbehandling mot den cancer hon bar på i våras. 

    Även om frisyren var fräsch så är objektifieringen och nedvärderingen av en människa genom att reducera dennes prestation till en uppvisnig av en frisyr inte alls fräsch.   I klass med nedvärderingen av coopanställda som tidigare florerat i tråden? 

    Kritiken mot Sveriges hantering av pandemin når inte upp till mer än hackande på enskilda personer.
    Ett uppnått lågvattenmärke för den här tråden. Förmodligen innebar cancerbehandlingen att Hallengren tappade håret och nu gör man narr av hennes frisyr.

    Men Man och Nöjd brukar ju kunna valla sin skock in i personangreppsfållan med en border collies precision i andra trådar, så varför inte i denna.
  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-12-16 11:31:47 följande:
    Vilket lugnande besked från en balanserad, kunnig och klok expert inom ämnet som aldrig tidigare i tråden har haft fel när han lagt fram sina scenarion. 
    Klart att jag har fel ibland, jag tillhör dem som inte har några större problem att erkänna det.

    Gör du det?

  • FDFMGA
    Pope Joan II skrev 2021-12-16 18:56:54 följande:
    Javisst gör jag det. Jag tyckte till exempel länge att du verkade vara en både vettig och intressant person men det hade jag ju verkligen helt fel i. Inga problem alls att erkänna det.  
    Tack detsamma - det var också min uppfattning om dig i ganska många år.

    Jag kan till och med tycka det än idag, åtminstone stundtals och i andra trådar än den här - särskilt sådana som berör hur vuxna kan uppfatta - eller inte uppfatta - barns perspektiv.


  • FDFMGA
    - Av de närmare 90 patienter som jag har undersökt var 41 vaccinerade, 43 ovaccinerade och 4 patienter hade återinfekterats. Samtliga fick milda symtom. Detta har vi försökt berätta för världen men ingen verkar vilja lyssna. Det ser ut som om ni i Europa vill att detta ska vara en livsfarlig variant. De 43 ovaccinerade hade inga tecken på att ha smittats förut, de hade inget sådant skydd.

    Intressant synpunkt från den sydafrikanska läkaren som omtäckte omikron.

    www.dn.se/varlden/sydafrikanska-lakaren-som-slog-larm-jag-kan-inte-saga-att-omikron-ger-svar-sjukdom/
  • FDFMGA
    Anonym (ABC) skrev 2021-12-18 19:28:53 följande:
    Vad tror du om rekommendationen att stanna hemma om någon i hushållet har covid-19? Hur väl efterlevs den då? Det var ju fritt fram för familjemedlemmarna att gå till jobbet det första halvåret, eftersom endast personer som har symptom kan smitta andra, som det sades. Anser du att också den här rekommendationen är ett uttryck för att man agerar på regeringens order?
    Jag tror att den linje Folkhälsomyndigheten länge höll var relativt fri från politisk inblandning. Däremot tror jag inte att myndigheten agerar på regeringens order, relativt andra länders expertmyndigheter har ju FHM endast i begränsad utsträckning blivit regeringenss instrument för politisk opinionsbildning.

    Såväl nationellt som internationellt finns det en hel del personer som på goda grunder upprörs över att somliga struntar i rekommendationer, men att en del av dem som har ett fritt förhållningssätt till rekommendationer också kan ha ett fritt förhållningssätt till sanningen tycks vara otänkbart. Efter det senaste superspridareventet i Norge så förklarar man där att det är absolut säkert att ingen av personerna vid julbordet hade symptom på covid.

    Tja, själv kan jag tycka att det är mänskligt att ljuga ibland, i synnerhet om man hade lindriga symptom men trots detta lockades av julbordets frestelser.


  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-12-18 13:34:19 följande:
    Ja intressant, men det verkar vara för tidigt än för att dra för mycket slutsatser.

    Hittills verkar det ge mildare symptom, men eftersom det är så väldigt smittsamt är det ändå oklart hur det påverkar antal inlagda på sjukhus. Om oerhört många blir smittade och en ganska lite andel hamnar på sjukhus kan det ändå representera ett stort antal människor. Inga experter verkar heller kunna konkludera än att effekterna helt säkert verkligen är mildare. Vaccin verkar även ge skydd mot svåra effekter av omikron, men även det är väl för tidigt att säga. Man får hoppas på det bästa och förbereda sig för det värsta, vilket inte är helt klart att det görs i Sverige.

    Nya mediciner är ju på gång, paxlovid verkar lovande fast ingen underkur tyvärr eftersom det inte bör användas i många fall. 

    https://apnews.com/article/coronavirus-pandemic-business-health-africa-south-africa-c8d09bed79be4a25f752237c0470961b
    https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-issues-advice-use-paxlovid-pf-07321332-ritonavir-treatment-covid-19
    Jämför gärna Sydafrika med mycket hög smittspridning med Sverige med för närvarande mycket låg smittspridning, relativt sett med avseende på dödlighet i covid. I Worldometers listning har avståndet mellan länderna varit oförändrat under en längre period.

    Någon definitiv slutsats är det säkert för tidigt att dra men i mitt tycke kan det inte vara fel att hoppas att omikron är en lindrigare variant av viruset än de tidigare.

    Vi kommer aldrig att bli av med viruset och med stor sannolikhet kommer vi alla att bli smittade ett flertal gånger.


  • FDFMGA
    Tow2Mater skrev 2021-12-19 15:02:39 följande:
    Ordagrant sas att barn "smittar väldigt sällan andra personer", "Smittan kommer nästan alltid från vuxna", "barn är inga smittspridare. Det konstaterar finländska läkare".
    Är du alltså kritisk till FHM mot bakgrund av att de inte hade fått sprutt på sin tidsmaskin och därmed inte visste att det i framtiden skulle komma en variant, kallad deltavarianten, som i betydligt högre utsträckning än tidigare varianter också smittar barn.

    Den där Tegnell verkar ha tummen mitt i handen och kan inte ens mecka med en tidsmaskin.
  • FDFMGA

    Det kan vara tufft när det man trodde var sant visar sig inte stämma.

    Då kan det kännas tryggt att återvända till pandemins tidigare skeden, då den höga smittspridningen i Sverige berodde på regeringens och Folkhälsomyndighetens agerande, då det i princip bara fanns en variant av viruset att förhålla sig till, och då grannländerna och Österrike framhölls som länder som förmådde hantera pandemin.

    Idag är smittspridningen betydligt högre i grannländerna, Österrike är på väg att passera Sverige i andel döda och vi har två virusvarianter med olika egenskaper att förhålla oss till - då blir det gärna så att kritiken blir lite spastisk i tiden.

  • FDFMGA
    Padirac skrev 2021-12-20 22:23:26 följande:
    Jag tror det ligger mycket i det som sades från alla håll i starten av pandemin - det gäller att platta till kurvan för det finns inget stopp, i stort sett alla kommer att smittas och sars-cov2 kommer att finnas med mänskligheten länge.
    Javisst, i princip kommer säkert nästan alla att smittas, och då inte bara en gång utan ett flertal gånger.

    Vad man kan hoppas på är att viruset fortsätter att anpassa sig till så att covidsjuka blir en allt lindrigare sjukdom generellt - men det bygger ju på att det finns ett evolutionstryck, det vill säga att asymptomatisk smittspridning inte är särskilt vanligt.


Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin