Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
Jag har för mig de sa att det var 6 veckor för nå full styrka.
Så inga nya rön, möjligtvis uppfattat fel.
www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/vaccination-mot-covid-19/for-personal-inom-vard-och-omsorg/for-personal-inom-halso--och-sjukvard/Vagledning-och-fordjupad-information-om-vaccination-mot-covid-19/
"
Här finns samlad information om aktuella vacciner och vaccinationer mot covid-19, riktad till vårdpersonal som utför vaccinationerna. Vägledningen ger fördjupad information om hur vaccinationerna bör genomföras, vaccination av specifika grupper och smittskyddsåtgärder efter vaccinationen. Vägledningen uppdateras löpande med nya godkända vacciner och förändrade rekommendationer.
Vaccinationerna med effektiva vacciner bedöms vara en betydelsefull skyddande åtgärd mot covid-19 under rådande pandemi. Vaccinationerna sker parallellt med övriga tidigare rekommenderade och implementerade smittskyddsåtgärder i samhället och på arbetsplatser inom vård och omsorg.
Enligt Socialstyrelsens föreskrifter (HSLF-FS 2020:81) har distriktssköterskor och barnsjuksköterskor behörighet att ordinera vaccination mot covid-19 till vuxna i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vaccinationer utanför rekommendationerna kräver en ordination av läkare. En föreskriftsändring som innebär att behörigheten att ordinera kommer även gälla vaccination av barn är under beredning på Socialstyrelsen.
Folkhälsomyndigheten bedömer att skyddseffekten för samtliga godkända vacciner mot covid-19 är tillförlitliga, även för personer i de äldre åldersgrupperna. Alla vacciner skyddar effektivt mot sjukdomen samt mot svår sjukdom och död i covid-19.
Alla som bor i Sverige och som är 16 år och äldre rekommenderas vaccination mot covid-19, enligt den prioritetsordning och de rekommendationer Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Beroende på vaccinet och den enskilda individens grundproblematik, kan en vaccination utanför prioritetsordningen, och utanför åldersrekommendationen, i särskilda fall diskuteras med behandlande läkare.
Information om val av vaccin
Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har fortsatt sin granskning av en säkerhetssignal om blodpropp hos personer som har vaccinerats med AstraZenecas covid-19-vaccin Vaxzevria. Slutsatsen är att blodpropp (trombos) i kombination med låga halter av blodplättar (trombocytopeni) bör anges som en mycket sällsynt biverkning av vaccinet. De flesta inrapporterade fall rör kvinnor under 60 år, och har inträffat inom två veckor efter vaccination. Hittills har inga specifika riskfaktorer kunnat identifieras. EMA:s bedömning är att nyttan med vaccinet fortsatt uppväger risken att drabbas av biverkningar. Vaccinet är effektivt för att förebygga covid-19 och minska svår sjukdom och dödsfall.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination med AstraZenecas vaccin Vaxzevria enligt följande:
Personer som är 65 år och äldre bedöms ha en hög risk för allvarlig sjukdom i covid-19. Samtidigt är risken mycket låg för allvarliga biverkningar av AstraZenecas vaccin Vaxzevria i den här åldersgruppen. Därför rekommenderas fortsatt vaccination med AstraZenecas vaccin för personer som är 65 år och äldre. Personer som är 64 år och yngre rekommenderas att inte vaccineras med Vaxzevria. Denna rekommendation gäller tills vidare. Personer som är 64 år och yngre, och som tidigare har fått en dos av AstraZenecas vaccin Vaxzevria rekommenderas att få en dos mRNA-vaccin (Pfizers/BioNTechs Comirnaty eller Modernas vaccin Spikevax)
9–15 veckor efter Vaxzevria.
Se mer information i avsnittet Vanliga biverkningar och rapportering av misstänkta biverkningar, längre ned i den här texten.
Personer 18 år och äldre som har hög risk för svår sjukdom pga. dialys (peritoneal- eller hemodialys), benmärgs- eller organtransplantation och som kan ha ett lägre immunsvar efter vaccination, rekommenderas vaccination med någon av de godkända mRNA-vaccinerna, oavsett ålder.
Det finns en begränsad tillgång på olika vacciner och därför finns det ingen möjlighet för personer att själva välja vilket vaccin man vill ha.
Godkända vacciner mot covid-19 Vaxzevria
Vaxzevria (AstraZeneca) är ett s.k. virusvektorvaccin, avsett för aktiv immunisering för att förebygga covid-19 orsakad av viruset SARS-CoV-2. Vaccinet har godkänts av EMA och Läkemedelsverket för vaccination av personer som är 18 år och äldre. Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination med Vaxzevria enbart till personer som är 65 år och äldre (personer födda 1956 och tidigare) enligt information ovan. Vaccinationerna bör ske i enlighet med prioritetsordningen. Detta vaccin bedöms kunna skydda effektivt mot sjukdomen i den rekommenderade åldersgruppen. Effekten på bärarskap och smittspridning kvarstår att utreda.
Comirnaty
Comirnaty (Pfizer/BioNTech) är ett s.k. mRNA-vaccin avsett för aktiv immunisering för att förebygga covid-19 orsakad av viruset SARS-CoV-2 godkänt av EMA och Läkemedelsverket till personer som är 12 år och äldre. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinet används till personer som är 16 år och äldre. I enskilda fall kan en vaccination diskuteras med behandlande läkare för personer som är 12–15 år. Vaccinet bedöms kunna skydda effektivt mot sjukdomen i alla åldersgrupper från 12 år. Effekten på bärarskap och smittspridning kvarstår att utreda.
Spikevax (tidigare Covid-19 Vaccine Moderna)
Modernas vaccin Spikevax är ett s.k. mRNA-vaccin, avsett för aktiv immunisering för att förebygga covid-19 orsakad av viruset SARS-CoV-2 hos personer som är 18 år och äldre. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinet används till personer som är 18 år och äldre, i enlighet med EMA:s och Läkemedelsverkets bedömningar. Vaccinationerna bör utföras enligt prioritetsordningen. Vaccinet bedöms kunna skydda effektivt mot sjukdomen i alla åldersgrupper från 18 år. Effekten på bärarskap och smittspridning kvarstår att utreda.
COVID-19 Vaccine Janssen
COVID-19 Vaccine Janssen (Janssen) godkändes av EMA och Läkemedelsverket 2021-03-11. Hittills har 31 000 doser anlänt till Sverige, men inga har distribuerats för vaccination. Folkhälsomyndigheten har beslutat att rekommendera paus i användandet av vaccinet.
Intervall mellan dos 1 och dos 2 Rekommendationer för vaccinerna Comirnaty och Spikevax
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Comirnaty ska ges med 3–7 veckors intervall och Spikevax med 4–7 veckors intervall. Den första dosen bedöms ge ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och det går bra att vänta 7 veckor med den andra dosen. För personer som hör till riskgrupper som prioriterades under fas 1 gäller de kortare intervallen, 3 respektive 4 veckor.
Om den andra dosen givits med kortare intervall än 3 veckor (Comirnaty), respektive 4 veckor (Spikevax) ska ny dos administreras med korrekt intervall till föregående dos. Om det gått längre tid än 7 veckor sedan den första dosen ska den andra dosen ges så snart det går, man behöver inte börja om.
Vaccinationerna bör nu så långt som möjligt planeras med 7 veckors intervall. Sju veckors intervall bidrar till att snabbt nå en hög täckning i befolkningen för dos 1 med bibehållen bra effekt av vaccindos 1 och 2. En snabb ökning av täckning för vaccindos 1 i befolkningen anses, med stöd i data från andra länder, att bidra till att minska smittspridningen. Fler personer har också ett skydd mot att bli svårt sjuka i covid-19 och därmed kommer ändringen i intervall även bidra till att sjukdomsbördan och belastningen på vården minskar.
Rekommendationer för vaccinet Vaxzevria (AstraZeneca)
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att den andra dosen av Vaxzevria ges 6–12 veckor efter den första dosen.
Vaccinet är godkänt för att ges med 4–12 veckors intervall mellan den första och den andra dosen. Detta innebär att en vaccination med den andra dosen kan ges från 4 veckor efter första dosen, men ett längre intervall mellan doserna rekommenderas enligt ovan.
Om det gått längre tid mellan doserna än rekommenderat intervall på 6–12 veckor ska den andra dosen ges så snart det går, man behöver inte börja om. Rekommendationer för vaccination av personer som är 64 år och yngre och som tidigare fått en dos av AstraZenecas vaccin Vaxzevria
Personer som är 64 år och yngre (födda 1957 och senare), och som tidigare har fått en dos av AstraZenecas vaccin Vaxzevria, rekommenderas att få en dos mRNA-vaccin (Pfizers/BioNTechs Comirnaty eller Modernas Spikevax) 9–15 veckor efter Vaxzevria. En andra dos mRNA-vaccin bedöms inte behövas.
Om det gått längre tid mellan doserna än rekommenderat intervall på 9–15 veckor, ska den andra dosen ges så snart det går. Man behöver inte börja om med vaccinationen.
De personer som är under 65 år och som redan har fått en första dos av Vaxzevria, kan även vaccineras med en andra dos av Vaxzevria. Detta trots Folkhälsomyndighetens rekommendation ovan, eftersom vaccinet har en godkänd indikation för de som är 18 år och äldre i Sverige och EU och eftersom det finns en god tillgång av vaccinet. Mycket få fall av allvarliga biverkningar (trombos i kombination med trombocytopeni) har rapporterats efter dos två. Det är ännu okänt hur stor risken är för allvarlig biverkan efter dos två. Logistik och rutiner vid ordination av en andra dos Vaxzevria för personer som är under 65 år sker enligt regionala riktlinjer.
Utbytbarhet mellan Comirnaty och Spikevax i särskilda fall
Comirnaty och Spikevax använder sig av samma vaccinteknologi, de är så kallade mRNA-vaccin, och har därmed flera likheter. Än så länge finns begränsat med vetenskapligt underlag avseende kombination av olika vaccin och i första hand ska samma vaccin användas för båda doser. I situationer där man av till exempel logistik- eller leveransskäl möter svårigheter att ge två doser av samma vaccin går dock Spikevax att ersätta med Comirnaty och vice versa för dos två. Ett lika bra immunsvar förväntas uppnås av kombination av Comirnaty och Spikevax som när båda doser ges med samma vaccin.
Skydd efter vaccination
Folkhälsomyndigheten bedömer att skyddseffekten för samtliga godkända vacciner mot covid-19 är tillförlitliga, även för personer i de äldre åldersgrupperna. Alla vacciner skyddar effektivt mot sjukdomen samt svår sjukdom och död i covid-19. Ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och sjukvårdskrävande covid-19 uppnås tre veckor efter dos 1 med vaccination oavsett vaccin. Dos två är nödvändig för ett förstärkt och förlängt svar.
Som vid alla vaccinationer kan inte ett fullständigt skydd garanteras. Därmed är det viktigt att den vaccinerade följer de aktuella råden för att minska risken att bli smittad eller att smitta andra.
Effekten av Comirnaty respektive Spikevax
God skyddseffekt ses redan efter den första dosen, och beräknas kvarstå i åtminstone 7 veckor. Skyddseffekten efter den första dosen uppnås 2 veckor efter vaccinationen. En förstärkning och förlängning av skyddet uppnås 2 veckor efter den andra dosen.
Effekten av Vaxzevria
En god skyddseffekt uppnås från 3 veckor efter att den första dosen givits. Den effekten är i nivå med den skyddseffekt som ses efter två doser. Man ser ingen tendens till avtagande skydd upp till 12 veckor efter dos 1.
Studier indikerar att det finns en trend mot bättre slutlig skyddseffekt efter dos 2, när dos 1 (prime) och dos 2 (boost) ges med längre intervall (enligt rekommendation)."