• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    klyban skrev 2021-06-30 12:27:21 följande:

    Jag har för mig de sa att det var 6 veckor för nå full styrka.
    Så inga nya rön, möjligtvis uppfattat fel.


    så här skriver FoHM

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/vaccination-mot-covid-19/for-personal-inom-vard-och-omsorg/for-personal-inom-halso--och-sjukvard/Vagledning-och-fordjupad-information-om-vaccination-mot-covid-19/

    "
    Smittskydd & beredskap
    KrisberedskapExpandera
    UtbrottExpandera
    VaccinationerExpandera
    Vägledning och fördjupad information om vaccination mot covid-19

    Här finns samlad information om aktuella vacciner och vaccinationer mot covid-19, riktad till vårdpersonal som utför vaccinationerna. Vägledningen ger fördjupad information om hur vaccinationerna bör genomföras, vaccination av specifika grupper och smittskyddsåtgärder efter vaccinationen. Vägledningen uppdateras löpande med nya godkända vacciner och förändrade rekommendationer.


    Vaccinationerna med effektiva vacciner bedöms vara en betydelsefull skyddande åtgärd mot covid-19 under rådande pandemi. Vaccinationerna sker parallellt med övriga tidigare rekommenderade och implementerade smittskyddsåtgärder i samhället och på arbetsplatser inom vård och omsorg.


    Enligt Socialstyrelsens föreskrifter (HSLF-FS 2020:81) har distriktssköterskor och barnsjuksköterskor behörighet att ordinera vaccination mot covid-19 till vuxna i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vaccinationer utanför rekommendationerna kräver en ordination av läkare. En föreskriftsändring som innebär att behörigheten att ordinera kommer även gälla vaccination av barn är under beredning på Socialstyrelsen.


    Folkhälsomyndigheten bedömer att skyddseffekten för samtliga godkända vacciner mot covid-19 är tillförlitliga, även för personer i de äldre åldersgrupperna. Alla vacciner skyddar effektivt mot sjukdomen samt mot svår sjukdom och död i covid-19.


    Alla som bor i Sverige och som är 16 år och äldre rekommenderas vaccination mot covid-19, enligt den prioritetsordning och de rekommendationer Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Beroende på vaccinet och den enskilda individens grundproblematik, kan en vaccination utanför prioritetsordningen, och utanför åldersrekommendationen, i särskilda fall diskuteras med behandlande läkare.


    Information om val av vaccin

    Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) har fortsatt sin granskning av en säkerhetssignal om blodpropp hos personer som har vaccinerats med AstraZenecas covid-19-vaccin Vaxzevria. Slutsatsen är att blodpropp (trombos) i kombination med låga halter av blodplättar (trombocytopeni) bör anges som en mycket sällsynt biverkning av vaccinet. De flesta inrapporterade fall rör kvinnor under 60 år, och har inträffat inom två veckor efter vaccination. Hittills har inga specifika riskfaktorer kunnat identifieras. EMA:s bedömning är att nyttan med vaccinet fortsatt uppväger risken att drabbas av biverkningar. Vaccinet är effektivt för att förebygga covid-19 och minska svår sjukdom och dödsfall.


    Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination med AstraZenecas vaccin Vaxzevria enligt följande:


    Personer som är 65 år och äldre bedöms ha en hög risk för allvarlig sjukdom i covid-19. Samtidigt är risken mycket låg för allvarliga biverkningar av AstraZenecas vaccin Vaxzevria i den här åldersgruppen. Därför rekommenderas fortsatt vaccination med AstraZenecas vaccin för personer som är 65 år och äldre. Personer som är 64 år och yngre rekommenderas att inte vaccineras med Vaxzevria. Denna rekommendation gäller tills vidare. Personer som är 64 år och yngre, och som tidigare har fått en dos av AstraZenecas vaccin Vaxzevria rekommenderas att få en dos mRNA-vaccin (Pfizers/BioNTechs Comirnaty eller Modernas vaccin Spikevax)
    9–15 veckor efter Vaxzevria.

    Se mer information i avsnittet Vanliga biverkningar och rapportering av misstänkta biverkningar, längre ned i den här texten.


    Personer 18 år och äldre som har hög risk för svår sjukdom pga. dialys (peritoneal- eller hemodialys), benmärgs- eller organtransplantation och som kan ha ett lägre immunsvar efter vaccination, rekommenderas vaccination med någon av de godkända mRNA-vaccinerna, oavsett ålder.


    Det finns en begränsad tillgång på olika vacciner och därför finns det ingen möjlighet för personer att själva välja vilket vaccin man vill ha.


    Godkända vacciner mot covid-19 Vaxzevria

    Vaxzevria (AstraZeneca) är ett s.k. virusvektorvaccin, avsett för aktiv immunisering för att förebygga covid-19 orsakad av viruset SARS-CoV-2. Vaccinet har godkänts av EMA och Läkemedelsverket för vaccination av personer som är 18 år och äldre. Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination med Vaxzevria enbart till personer som är 65 år och äldre (personer födda 1956 och tidigare) enligt information ovan. Vaccinationerna bör ske i enlighet med prioritetsordningen. Detta vaccin bedöms kunna skydda effektivt mot sjukdomen i den rekommenderade åldersgruppen. Effekten på bärarskap och smittspridning kvarstår att utreda.


    Comirnaty

    Comirnaty (Pfizer/BioNTech) är ett s.k. mRNA-vaccin avsett för aktiv immunisering för att förebygga covid-19 orsakad av viruset SARS-CoV-2 godkänt av EMA och Läkemedelsverket till personer som är 12 år och äldre. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinet används till personer som är 16 år och äldre. I enskilda fall kan en vaccination diskuteras med behandlande läkare för personer som är 12–15 år. Vaccinet bedöms kunna skydda effektivt mot sjukdomen i alla åldersgrupper från 12 år. Effekten på bärarskap och smittspridning kvarstår att utreda.


    Spikevax (tidigare Covid-19 Vaccine Moderna)

    Modernas vaccin Spikevax är ett s.k. mRNA-vaccin, avsett för aktiv immunisering för att förebygga covid-19 orsakad av viruset SARS-CoV-2 hos personer som är 18 år och äldre. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinet används till personer som är 18 år och äldre, i enlighet med EMA:s och Läkemedelsverkets bedömningar. Vaccinationerna bör utföras enligt prioritetsordningen. Vaccinet bedöms kunna skydda effektivt mot sjukdomen i alla åldersgrupper från 18 år. Effekten på bärarskap och smittspridning kvarstår att utreda.


    COVID-19 Vaccine Janssen

    COVID-19 Vaccine Janssen (Janssen) godkändes av EMA och Läkemedelsverket 2021-03-11. Hittills har 31 000 doser anlänt till Sverige, men inga har distribuerats för vaccination. Folkhälsomyndigheten har beslutat att rekommendera paus i användandet av vaccinet.


    Intervall mellan dos 1 och dos 2 Rekommendationer för vaccinerna Comirnaty och Spikevax

    Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Comirnaty ska ges med 3–7 veckors intervall och Spikevax med 4–7 veckors intervall. Den första dosen bedöms ge ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och det går bra att vänta 7 veckor med den andra dosen. För personer som hör till riskgrupper som prioriterades under fas 1 gäller de kortare intervallen, 3 respektive 4 veckor.


    Om den andra dosen givits med kortare intervall än 3 veckor (Comirnaty), respektive 4 veckor (Spikevax) ska ny dos administreras med korrekt intervall till föregående dos. Om det gått längre tid än 7 veckor sedan den första dosen ska den andra dosen ges så snart det går, man behöver inte börja om.

    Vaccinationerna bör nu så långt som möjligt planeras med 7 veckors intervall. Sju veckors intervall bidrar till att snabbt nå en hög täckning i befolkningen för dos 1 med bibehållen bra effekt av vaccindos 1 och 2. En snabb ökning av täckning för vaccindos 1 i befolkningen anses, med stöd i data från andra länder, att bidra till att minska smittspridningen. Fler personer har också ett skydd mot att bli svårt sjuka i covid-19 och därmed kommer ändringen i intervall även bidra till att sjukdomsbördan och belastningen på vården minskar.


    Rekommendationer för vaccinet Vaxzevria (AstraZeneca)

    Folkhälsomyndigheten rekommenderar att den andra dosen av Vaxzevria ges 6–12 veckor efter den första dosen.


    Vaccinet är godkänt för att ges med 4–12 veckors intervall mellan den första och den andra dosen. Detta innebär att en vaccination med den andra dosen kan ges från 4 veckor efter första dosen, men ett längre intervall mellan doserna rekommenderas enligt ovan.


    Om det gått längre tid mellan doserna än rekommenderat intervall på 6–12 veckor ska den andra dosen ges så snart det går, man behöver inte börja om. Rekommendationer för vaccination av personer som är 64 år och yngre och som tidigare fått en dos av AstraZenecas vaccin Vaxzevria

    Personer som är 64 år och yngre (födda 1957 och senare), och som tidigare har fått en dos av AstraZenecas vaccin Vaxzevria, rekommenderas att få en dos mRNA-vaccin (Pfizers/BioNTechs Comirnaty eller Modernas Spikevax) 9–15 veckor efter Vaxzevria. En andra dos mRNA-vaccin bedöms inte behövas.


    Om det gått längre tid mellan doserna än rekommenderat intervall på 9–15 veckor, ska den andra dosen ges så snart det går. Man behöver inte börja om med vaccinationen.

    De personer som är under 65 år och som redan har fått en första dos av Vaxzevria, kan även vaccineras med en andra dos av Vaxzevria. Detta trots Folkhälsomyndighetens rekommendation ovan, eftersom vaccinet har en godkänd indikation för de som är 18 år och äldre i Sverige och EU och eftersom det finns en god tillgång av vaccinet. Mycket få fall av allvarliga biverkningar (trombos i kombination med trombocytopeni) har rapporterats efter dos två. Det är ännu okänt hur stor risken är för allvarlig biverkan efter dos två. Logistik och rutiner vid ordination av en andra dos Vaxzevria för personer som är under 65 år sker enligt regionala riktlinjer.


    Utbytbarhet mellan Comirnaty och Spikevax i särskilda fall

    Comirnaty och Spikevax använder sig av samma vaccinteknologi, de är så kallade mRNA-vaccin, och har därmed flera likheter. Än så länge finns begränsat med vetenskapligt underlag avseende kombination av olika vaccin och i första hand ska samma vaccin användas för båda doser. I situationer där man av till exempel logistik- eller leveransskäl möter svårigheter att ge två doser av samma vaccin går dock Spikevax att ersätta med Comirnaty och vice versa för dos två. Ett lika bra immunsvar förväntas uppnås av kombination av Comirnaty och Spikevax som när båda doser ges med samma vaccin.


    Skydd efter vaccination

    Folkhälsomyndigheten bedömer att skyddseffekten för samtliga godkända vacciner mot covid-19 är tillförlitliga, även för personer i de äldre åldersgrupperna. Alla vacciner skyddar effektivt mot sjukdomen samt svår sjukdom och död i covid-19. Ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och sjukvårdskrävande covid-19 uppnås tre veckor efter dos 1 med vaccination oavsett vaccin. Dos två är nödvändig för ett förstärkt och förlängt svar.


    Som vid alla vaccinationer kan inte ett fullständigt skydd garanteras. Därmed är det viktigt att den vaccinerade följer de aktuella råden för att minska risken att bli smittad eller att smitta andra.


    Effekten av Comirnaty respektive Spikevax

    God skyddseffekt ses redan efter den första dosen, och beräknas kvarstå i åtminstone 7 veckor. Skyddseffekten efter den första dosen uppnås 2 veckor efter vaccinationen. En förstärkning och förlängning av skyddet uppnås 2 veckor efter den andra dosen.


    Effekten av Vaxzevria

    En god skyddseffekt uppnås från 3 veckor efter att den första dosen givits. Den effekten är i nivå med den skyddseffekt som ses efter två doser. Man ser ingen tendens till avtagande skydd upp till 12 veckor efter dos 1.


    Studier indikerar att det finns en trend mot bättre slutlig skyddseffekt efter dos 2, när dos 1 (prime) och dos 2 (boost) ges med längre intervall (enligt rekommendation)."


  • Padirac

    det var lite mycket som kom med där

    ! Skydd efter vaccination


    Folkhälsomyndigheten bedömer att skyddseffekten för samtliga godkända vacciner mot covid-19 är tillförlitliga, även för personer i de äldre åldersgrupperna. Alla vacciner skyddar effektivt mot sjukdomen samt svår sjukdom och död i covid-19. Ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och sjukvårdskrävande covid-19 uppnås tre veckor efter dos 1 med vaccination oavsett vaccin. Dos två är nödvändig för ett förstärkt och förlängt svar.


    Som vid alla vaccinationer kan inte ett fullständigt skydd garanteras. Därmed är det viktigt att den vaccinerade följer de aktuella råden för att minska risken att bli smittad eller att smitta andra.


    Effekten av Comirnaty respektive Spikevax

    God skyddseffekt ses redan efter den första dosen, och beräknas kvarstå i åtminstone 7 veckor. Skyddseffekten efter den första dosen uppnås 2 veckor efter vaccinationen. En förstärkning och förlängning av skyddet uppnås 2 veckor efter den andra dosen.


    Effekten av Vaxzevria

    En god skyddseffekt uppnås från 3 veckor efter att den första dosen givits. Den effekten är i nivå med den skyddseffekt som ses efter två doser. Man ser ingen tendens till avtagande skydd upp till 12 veckor efter dos 1.


    Studier indikerar att det finns en trend mot bättre slutlig skyddseffekt efter dos 2, när dos 1 (prime) och dos 2 (boost) ges med längre intervall (enligt rekommendation)."

  • Padirac

    Och nu var kritkikiernas skarpaste argument levererade. Frukt och plantor

    Det måste gå att hitta argument mot sveriges hantering av pandemin som även om de är irrelevanta och/eller missriktade i alla fall är bättre än kritik mot enskilda tråddeltagare..

  • Padirac
    pyssel skrev 2021-07-01 20:10:50 följande:
    Är det verkligen smitt-o-säkert?

    Papporna kunde trots sin stora erfarenhet och kunskap inte heller förutse att hela trädgården skulle invaderas av parkslide när de girigt tog ett bett av det oskyldiga äpplet. Ett 0,7 mm stort rotfragment parkslide kan ge upphov till en ny planta, vilket de som istället gett sig i kast med ormen, bittert fått erfara. Det är mörkläggning som gäller.
    Om jag kommer ihåg rätt så symboliserade äpplet kunskapen  -den som tog en tugga av äpplet förlorade sin naiva syn på världen och livet, lämnade den blinda tron och förlitade sig på egen kunskap och förstånd om vad som var rätt och fel..

    Om kunskap och frånvaro av blind tro är parksliden - som du på ett sätt beskriver som öppnandet av pandoras ask - så.. 

    ...vari ligger mörkläggningen om inte i den blinda tron utan kunskap {#emotions_dlg.flower}

     
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-07-02 06:59:01 följande:
    Det är mitt signum att bjuda på flera bottnar, så att alla kan känna sig nöjda med sin insats och sin personliga tolkning (det senare, ett signum även för denna tråd). Alla farbröder kan förnöjt sjunga i spegeln till tonerna av sin inre monolog. Emellanåt faller de dock ned på knä och förlustar sig med varandra, kuddbitande och klassiker från den skoltid då de behövde trycka ner det som hände framtill om magister Christer efterfrågade deras syn på saken. Jag har sagt det förr - I aim to please. De flesta i alla fall smile1.gif
    Förstär jag dig rätt om kritiken mot sveriges handhavande av pandemin nu mynnat ut i att du berättar om dina homoerotiska fantasier om fabröder som i sin ungdom förlustade sig med varandra och fick lov att dölja sina stånd för Magister Christer ..

    Pleasing yourself kanske?
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2021-07-04 15:55:42 följande:
    Men om 60 - 70 % skulle vara vaccinerade, då blir det väl knappt någon smittspridning? Eller hur är det egentligen när en vaccin bara skyddar mot svår sjukdom, men inte egentligen mot viruset? Sprids det då ändå i samma takt, bara att folk inte blir sjuka?

    Det är ju det där som man inte har gjort en stor grej av - jag vill inte säga att man har tystat ner det, men man har inte varit alltför pigg på att diskutera den frågan.  Man kan ju tänka sig att det var nödvändigt att hitta ett vaccin snabbt och att de inte har kunnat lösa det problemet så snabbt. Men om det inte minskar smittspridningen så skulle det ju bara skydda de som är vaccinerade? 
    Det verkar som att det i huvudsak (men inte unteslutande) är eller har varit omfattningen av sjukdomssymptom som avgör hur mycket virus den smittade exhalerar. Därav slutsatserna att barn (som inte har eller har haft så myckna symptom) inte stod för att driva smittan.

    Med en omfattande immunitet genom genomgången smitta eller vaccinantion minskar symptom och då  också smittspridning -  kanske också mutationstakten.

    FoHM sade väl redan för ett år sedan att de trodde att mänskilgheten skulle dras med Sars-cov2-viruset under väldigt många år (detta oavsett vaccin . ingenting nedtystat eller någonting ingen velat prata så mycket om alltså.
     
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2021-07-04 16:44:16 följande:
    Nja... man är ju lite försiktig, just när man pratar om vaccinering, t.ex. på pressträffarna. Det känns som om de vill undvika att säga sånt som kan få folk att INTE vilja vaccinera sig. Och det är ju förståeligt. Som sagt, man har inte förtigit det, det sa jag ju. Men man försöker ju låta positiv för det mesta.

    Frågan är ju också ...  förstår jag dig rätt där att det då kanske blir så att viruset sprids runt lika mycket, men de som är vaccinerade avger så pass lite virusmängd (om de råkar vara smittade) att övriga, inte vaccinerade,  lär få lindriga symptom om de smittas.

    Undrar om det finns enskilda som har ett så pass märkligt immunsystem att de ändå blir svårt sjuka, även med mindre mängd virus......
    Det finns fortfarande lite vetenskapliga data som WHO osv för FoHM att ta ställning till och uttala sig om..

    Det verkar onekligen som att vaccineringen (precis som de kliniska testerna visat) att svår sjukdom minskar och med det dödsfallen.  Vilka andra effekter viruset kommer att ha på längre sikt med stora delar av världen ovaccinerade vet ingen ännu.

    Däremot kan man misstänka att  -om det funkar om det gjort vid tidigare pandemier (ryska snuvan och spanska sjukan) - att de som genomgått sjukdom är bättre skyddade mot framtida sjukdom vid nya pandemier med liknande virus.. 

    De som inte genomgått sjukdom eller är vaccinerade kommer vid en omfattande vaccinationsgrad att utsättas för mindre smittspridnig, men utan skydd kan de fortfarande bli sjuka, lite eller mycket.. 

    Det är stor variation i fråga om hur mycket virus enskilda personer emitterar  - det är ju en av de saker som varit försvårande för att förutse smittspridning och varför man pratar om klustersmitta.. detta har vi plöjt ett flertal gånger i tråden
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-07-11 00:43:00 följande:
    Intressant jämförelse i Aftonbladet (baserad på en studie från Oxfords universitet) mellan Sverige och Norge-Norden-Europa. Inledningsvis var det tydligen ganska likartad smittökning i Sverige och Norge, men sen tog Norge till åtgärder medan Sverige avvaktade. 
    Samt kommentarer från Tegnell, Forland och Elgh. 

    special.aftonbladet.se/coronastrategin

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/B3Rrp7/inga-bevi...
    Jag läste detta tidigare idag - inget nytt utan det vi diskuterat om och om igen i tråden.

    Den första tillfälliga lagen användes väl inte utan istället användes andra förordningar för att begränsa olika typer av verksamhet - smittskyddslagen har ju begränsade möjligheter att hantera människor som inte är smittade.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-07-11 00:43:00 följande:
    Intressant jämförelse i Aftonbladet (baserad på en studie från Oxfords universitet) mellan Sverige och Norge-Norden-Europa. Inledningsvis var det tydligen ganska likartad smittökning i Sverige och Norge, men sen tog Norge till åtgärder medan Sverige avvaktade. 
    Samt kommentarer från Tegnell, Forland och Elgh. 

    special.aftonbladet.se/coronastrategin

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/B3Rrp7/inga-bevi...
    "Frode Forland: Den första fasen tror jag var helt avgörande i Norge. Genom att vi snabbt fick till hårda åtgärder lyckades vi bromsa smittan. Vi har reglerat de nationella åtgärderna mycket mer än i Sverige. Nivån på åtgärder har gått upp och ner och vi har också haft lokala åtgärder. Det har varit mycket effektivt och är fortfarande vår strategi. Det tredje, som jag tror har varit helt väsentligt, är att vi haft sträng inresekontroll. Vi fick smittan på en mycket lägre nivå än de flesta andra länder i första fasen och när det är stor skillnad i smittnivå mellan länderna, som mellan Sverige och Norge, så har det här en stor effekt."

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-07-11 12:22:21 följande:
    Fram till början av april 2020 var det ungefär samma antal smittade per dag i Sverige och Norge. I mars införde Norge en del restriktioner, vilket inte Sverige gjorde, och därefter blev det stora skillnader mellan länderna. 
    FF håller inte med - enligt honom själv - i fråga om hur omfattande smittan var i Norge och andra länder.

    "Frode Forland: Den första fasen tror jag var helt avgörande i Norge. Genom att vi snabbt fick till hårda åtgärder lyckades vi bromsa smittan. Vi har reglerat de nationella åtgärderna mycket mer än i Sverige. Nivån på åtgärder har gått upp och ner och vi har också haft lokala åtgärder. Det har varit mycket effektivt och är fortfarande vår strategi. Det tredje, som jag tror har varit helt väsentligt, är att vi haft sträng inresekontroll. Vi fick smittan på en mycket lägre nivå än de flesta andra länder i första fasen och när det är stor skillnad i smittnivå mellan länderna, som mellan Sverige och Norge, så har det här en stor effekt."

    Med det sagt så är det fortfarande fullt möjligt att antalet smittade (efter test) var mycket lika i Norge och Sverige initialt - men i Sverige upptäckte man en omfattande parellell smitta som inte kom från de inresande från alpländerna.

    Påståendet att det var ungeför lika många (testade och bekräftade) smittade initialt är alltså ingen garanti för att smittan hade samma omfattning initialt. Enligt FF i alla fall.. Men han kan ju ha fel han också
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin