Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Dr Nail skrev 2021-11-01 11:56:22 följande:
    Så vad du säger är att vår regering är handen vi blev tilldelade? Ok, då håller jag med dig.

    Som när de lät hemkommande turister från Italien valsa in i Sverige vilket tog hit smittan. Eller när Folkhälsomyndigheten lät genomföra Melodifestivalen med full publik.

    En riktig skithand.
    klyban skrev 2021-10-31 22:56:37 följande:

    Inget du skriver där ändrar vart strainjen som tog fart i Sverige kom ifrån, och det var inte Alp och IT där, undra varför man tar en rapport om andra länder som inte fungerar.

    Du berättar du inte vill lyfta blicken, och stå stirra på en punkt som är också inkorrekt, berättar att det är medvetet av dig.

    Varför grundar man sig på en rapport som inte är för Sveriges situation och den hand vi blev tilldelad oss?

    Det blir en inkorrekt analys när man använder fel material, strainens var inte IT och alp, utan FR/GB/USA.

    Och IT och alp-strain tryckte man tillbaka bra.

    Och sen lyfter vi, så inser vi hur väl vi har arbetat sen, och gått ifrån 8:e till 54:e plats, och det är det väldigt tyst om, så bara antar det är för pinsamt att ge kred för detta gedigna arbete.

    För vi har lärt oss sedan länge, kritiken är av en agenda och inte vad som faktiskt sker.

    Det är ett uttryck, och ett uttryck som berättar vi fick en "hand" tilldelat oss med smitta, som var omöjlig att göra något och att vi sen fick arbeta ifrån de premisser att den bara fanns där.

    Och sen har vi sett succén i att vara världsledande i på per capita död och en 8:e plats, och nu en 54:e plats genom det gedigna arbete som skett.

    Jag förstår att detta är nått som ni inte vill prata om i klustret, agendan är politiskt motiverad och just pga mestadels ska säga tvärtom och bryr sig inte om fakta som säger nått gått bra.

    Men det är faktiskt rätt intressant och du inte längre vet vad vi pratar om i tråden.

    Så vad är det du ens kommenterar nu när du berättar att du inte vet vad tråden handlar om?

     

    Och det som cementerar alltihopa och denna agenda, det är den totala oviljan att lösa frågan för framtiden, då agendan är helt ointresserad av göra nått bättre.

    Ja, och sen vet vi ju vem som tog bort en viss beredskap, och vandra ned för en fråga som berättar detta varje gång, ja, det tål inte agendor.

    Men denna typen av politik, den är inte intresserad v att lösa sakfrågor, det kommer vi få lära oss enare mer intimt.

    Men vissa kommuner har redan börjat lära sig.


    Så vad du säger är att vår regering är handen vi fick? Ok, då håller jag med dig!

    Som när de lät hemkommande turister från Italien valsa in i Sverige vilket tog hit smittan. Eller när Folkhälsomyndigheten lät genomföra Melodifestivalen med full publik. Otur hade vi.
    Du ignorerar då helt att vi inte har/hade lagar som tillåter sånt? Så då skulle regering/myndigheter agera mot lagen? 

    Sedan anser jag att vi måste vänta på mer säkra, detaljerade uppgifter, för just nu är de lite motsägelsefulla. FHM säger att de har följt upp alpresenärer och sett till att smittspåra dessa noga, kommissionen verkar ha hittat något som tyder på motsatsen. Det kommer att bli tydligare när de är helt klara.
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-01 12:31:03 följande:
    En del info om smittspårning finns redan i Kommissionens material, men du anser alltså att mer uppgifter behövs? Om vad exakt? 
    Noga smittspårning? Nej. Och Appar har ju inte används heller i Sverige. 

    Nog hade det varit klädsamt om FoHM åtminstone hade rekommenderat inresande att gå i karantän när de återvände från riskområden våren 2020, även om de inte hade symptom. 
    PCR-testning
    Under de första veckorna av pandemin var strategierna för testning och kontaktspårning likvärdiga i alla sex länder. Fokus lades på att upptäcka fall hos resenärer, och deras kontakter, från områden med dokumenterad smittspridning, d.v.s. framför allt från Kina och senare också från Österrike och Italien. Från mitten av mars ökade dock testningen i relation till antalet invånare snabbare i Norge, Danmark, Finland och Spanien än i Sverige och England. Antalet tester i Danmark ökade mest och var från mitten av april och året ut 2-3 gånger högre än i något av de övriga länderna. England nådde samma testningsnivåer som Norge, Finland och Spanien i början av maj, medan det dröjde till mitten av juni för Sverige att nå dit.
    Kontaktspårning
    Under hela 2020, rekommenderade samtliga fem jämförelseländer att spårning av nära kontakter skulle genomföras kring alla covid-19-positiva personer. I Sverige, trots att sjukdomen var smittspårningspliktig sedan början av februari, rekommenderades från mars att sådan skulle prioriteras till nära kontakter till positiva personer arbetande inom hälso- och sjukvård eller äldrevård. Dessa rekommendationer utvidgades under juli, men fortfarande så att smittspårning skulle prioriteras till miljöer med stor risk för allvarliga konsekvenser vid en smittspridning. I alla sex länder följdes nära kontakter till en person med covid-19 under 1-2 veckor. I jämförelseländerna var regeln att den nära kontakten skulle isolera sig i hemmet, oavsett om personen hade några symtom eller ej. I Sverige rekommenderades under första halvan av året varken isolering eller testning av nära kontakter utan symtom, utan dessa fick instruktionen att hålla social distans och om möjligt arbeta hemifrån. Först från slutet av september rekommenderades även asymtomatiska hushållskontakter hemisolering i 7 dagar och PCR-testning.

    Appar för kontaktspårning kom aldrig i bruk i Sverige, till skillnad från i de övriga länderna. Data från både Danmark och England talar för att sådana appar kunde leda till att ett ökat antal nära kontakter nåddes och därmed kunde isolera sig i hemmet. I en studie från England och Wales uppskattades att för varje covid-19-positiv person som använde sig av appen kunde 1 nytt fall avvärjas. England var det enda land som kunde visa nationella data på hur kontaktspårningen fungerade. Från det att ?Test & Trace?- organisation introducerades där i slutet på maj nåddes 80-90% av de positiva fallen för kontaktspårning. För varje positivt fall kunde 2-3 kontakter identifieras, av vilka mer än hälften av kunde nås och informeras om hemisolering.
    Allt det här har vi förstås redan diskuterat, och inte lite heller. Apparna har sina brister, de gör inte mycket nytta  - om de inte går så långt att de spionerar efter folk. 

    Och det andra som du skriver har vi också diskuterat. Man kan inte spåra efter tusentals nya smittade om dagen. Finns ingen chans att hinna med. Att Finland och Norge hann med är förståeligt, de hade ju inte så många. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-01 14:20:44 följande:
    Apparna ja, det har diskuterats, och exempel har getts på länder där de har varit till stor nytta för smittspårning och inte har spionerat ett dugg. På vad baserar du ditt uttalande om att de inte gör mycket nytta? Källa? Kommissionen verkar inte hålla med dig och de är nog lite mer insatta än du. 

    Enligt Kommissionens rapport hade Sverige och grannländerna samma antal smittade först, sedan satte de in restriktioner men inte Sverige och det ökade i Sverige. Är det inte bättre att se till att hinna med att spåra, än att tusentals fler dör och blir svårt sjuka, är det en rimlig prioritering att fimpa smittspårningen? Verkar inte som om Kommissionen tycker det. 

    Enligt FHM så HAR man smittspårat så långt man har hunnit med. Sedan blev det för många och man kunde inte längre göra det. Och det har vi diskuterat tidigare. 


    Samma med apparna, vi har diskuterat det så mycket då att jag inte inser varför jag ska ta fram belägg ännu en gång. Man kan tycka olika om det. Både Sverige och Tyskland kom fram till att nyttan inte var särskilt stort. 

  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-11-01 22:03:05 följande:
    Det finns ingen lag som förbjuder regering och myndigheter att tala om hur verkligheten ser ut, vilka åtgärder som enligt den verkligheten borde vidtas, och vilka åtgärder som man enligt lagen kan vidta.

    Coronakomissionen:
    Arbetsmiljöverket  och  Folkhälsomyndigheten  borde  under  de extrema  förhållanden  som  rådde  våren  2020  ha  varit  transparenta med att det rådde brist på skyddsutrustning. Myndigheterna borde ha lämnat riktlinjer eller stöd till vårdgivarna som tydligt angav vilka åtgärder  som  i  bristsituationen  kunde  vidtas  för  att  minska  smittriskerna för arbetstagare och vårdtagare.

    Under presskonferensen sades det muntligen att man borde ha varit öppen med vad lagen säger (alla bör få tillgång till skyddsutrustning), och vad som är praktiskt möjligt (det finns inte skyddsutrustning för alla), och därefter arbetat fram en acceptabel lösning.

    Folkhälsomyndighetens lösning på problemet:
    Det behövs ingen skyddsutrustning.
    Ja, det var ett misstag. Jag förstår inte heller varför de gjorde så. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-11-01 22:17:39 följande:
    "Folkhälsomyndigheten står fast i sin bedömning att även de som varit i norra Italien eller Iran kan gå till sina arbetsplatser om de inte känner av några symtom. Det är nämligen enklare att smittspåra när människor lever sina liv som vanligt, enligt Tegnell."

    omni.se/tegnell-medger-miss-i-virusbedomning-trodde-att-kina-skulle-fa-stopp-pa-det/a/pLkM9E

    Jag är av annan åsikt än Tegnell. Det hade varit enklare att smittspåra om folk hade stannat hemma.
    Jo, jag minns att han sa det, och jag förstår inte helt heller varför det skulle vara enklare/bättre. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-11-01 22:26:45 följande:
    Det finns mera i coronakomissionens rapport som motsäger det som FHM har sagt:

    Flera studier har identifierat förhöjda risker att bli infekterad av SARS-CoV-2 bland yrken inom hälso- och sjukvården, lärare, samt personer som kör buss eller taxi.

    Forskarna kunde också observera en förhöjd risk att bli smittad bland föräldrar till barn i grundskolan jämfört med föräldrar till barn i gymnasiet.

    Han  visar  att  boenden  där många anställda har barn i grundskoleålder har högre dödlighet hos de boende jämfört med boenden där de anställda inte har några barn eller endast har barn i gymnasieålder.

    FHM: Barn är inte drivande i pandemin.
    Nja, helt säkert är det ju inte att just barnen har smittat folk. Kanske har föräldrarna till barnen smittat varandra när de lämnat/hämtat barnen? Kanske har föräldrarna smittats i kollektivtrafiken när de skulle lämna sina barn (de kanske kunde ha jobbat hemma, men måste ju lämna barnen). 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-11-02 00:32:54 följande:
    Jag vet inte om du försöker förvilla eller om du helt enkelt inte förstår sammanhang och kontext i det material du citerar  - var det medvetet du undvek att age att FoHMs text kommer från en studie om olika yrkegrupper _inom_ skolan och coronakommissionens tabell 3.5 handlar om oluka yrkesgruper i samhället i stort.

    www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/7ff1da2c3d7140809558ddae46735aa1/forekomst-covid-19-olika-yrkesgrupper-skolan.pdf

    "Förekomst av covid-19 i olika yrkesgrupper inom skolan 13 mars ? 19 oktober

    ...

    De yrkesgrupper som träffar större grupper av barn inom skolan, grundskollärare, förskollärare och barnskötare, har inte en högre relativ risk att diagnostiseras med covid-19 i jämförelse med andra yrkesgrupper."

    Textenåterger alltså resultatet från studier av olika yrkesgrupper inom skolan, inte mellan olika yrkesgrupper i stort i samhället.

    Notera också att FoHMs material bygger på aktuella studier vi tillfället - om nya studier kommer med nya rön så förändrar det inte det faktum att studierna vid tillfället för FoHMs återgivande av dessa gav dessa resultat.

    Det är åter igen kritik som i bästa fall bygger på en omvänd tidsuppfattning eller enskidla meningar tagna ur sitt sammanhang, medvetet eller av oförståelse, jag vet inte..   - jag menar, hur är det möjligt att tolka en studie om olika yrkesgrupper inom skolan till att handla om olika yrkesgrupper i allmänhet i samhället.
    Intressant där är ju: Studie-och yrkesvägledare verkar ha mycket större risk än andra. Det är ju där ungdomarna har sina föräldrar med sig.  Samtidigt så är det en elev, med föräldrar i taget, så  det blir ju inte så många kontakter ens. OM man också har en allmän info-grej för hela klasser.

    Det skulle ju kunna tyda på att det ändå kan vara vuxna som smittar i större utsträckning.
  • AndreaBD
    pyssel skrev 2021-11-02 18:08:07 följande:
    På vilka skolor skulle elever vanligtvis ha föräldrarna med sig till SYV?? Att en vh träffar SYV enskilt, när det alls sker, sker ännu mer sällan än utvecklingssamtalen med klasslärare/mentor, utom när det är stora bekymmer, och då ökar som regel båda sortens träffar. SYV träffar dock elever ur en större mängd klasser på en vecka än en undervisande lärare gör. Fler potentiella smitthärdar på gruppnivå för SYV, medan läraren träffar fler individer som är potentiella smittspridare.
    Okej, jag kanske börjar glömma vad som inte görs på vanliga skolor. Jag jobbar ju på en specialskola och där är det så. Då förstår jag inte varför de smittas mer. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-11-04 00:06:06 följande:
    Vet du varför Sverige inte stängde skolorna? Har du läst materialet dit dina länkar leder? Vet du vad klockan är nu? Vad är din reaktion på Kommissionens resultat i den senaste rapporten?
    Jag vet i alla fall att flera länder tyckte efter första vågen att de också skulle låta vara skolor öppna nästa gång. Och det handlar ju inte bara om smittspridningen utan också om att barn far illa av att sitta hemma en längre tid. 
  • AndreaBD
    Anonym (ABC) skrev 2021-11-04 20:32:29 följande:
    Skillnaden mellan första och andra vågen var att man inte hade några möjligheter alls att kontrollera smittan under den första vågen, men det hade man under den andra.

    Jag vet ju inte hur man har resonerat i andra länder, men i Finland har man aldrig talat om nyttan med att vara i skolan kontra den lilla risken för svår sjukdom. Man har helt enkelt inte tillåtit smitta i skolan. Alla barn har testats vid minsta symptom och exponerade barn har försatts i karantän.

    Här finns statistik över hur stor andel av de exponerade som smittades.

    thl.fi/sv/web/infektionssjukdomar-och-vaccinationer/aktuellt/aktuellt-om-coronaviruset-covid-19/lagesoversikt-om-coronaviruset/coronavirusinfektioner-i-skolor
    Man har ju testat barn i Sverige också om de hade symptom....
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin