• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    slant visst på tangentbordet..

    Får väl se om den kommer till användning..

    Men som du säger , visst är det lite naivt att tro att en öppen tråd på FL kan reserveras enbart för vissa åsiktsuttryck.

    En öppen seriös debatt är tyvärr också naivt att tro på - alla går in i trådarna med sina egna 'pre-sets' . Det vore iofs intressant om det gick att hitta ett sätt att få till just det sakliga seriösa samtalet.

    Jag tror att fenomenet du observerar i fråga om tvångsåtgärder kontra smitta finns i de flesta sammanhang. Alla hillbillys i SDland där jag bor har mycket lite kontakt och erfarenhet av det de är rädda för. De enkla svaren på  frågorna som saknar enkla svar ger kanske det SDs JÅ pratade om - en uppfattad politisk trovärdighet där experterna saknar enkla svar.

    Jag tycker också att det ser ut som att FHM har lett oss in i en långsiktigt hållbar strategi, en strategi som kan hantera år av smitta, som inte är politiskt styrd utan baserad på FHMs och världssamfundets samlade kunskaper.

    De som ropar högst över tvångsåtgärder verkar också ha uppfattningen att de själva kan hantera smittan, men att alla andra inte kan det...  det är också en märklighet jag noterar

  • Padirac
    Anonym (sant) skrev 2020-08-27 13:06:21 följande:
    Flygplan och smitta; jag har varje gång jag gjort en långflygning (8 timmar eller mer)  drabbats av förkylning/influensa. Varje gång. 

    Måste ju finnas något skäl till att jag alltid blir sjuk på långflygningar, har ju träffat många människor i andra sammanhang också, och blir inte sjuk varje gång då. Känner många som drabbas av samma fenomen.
    Luftkonditionering torkar luften och torr luft påverkar slemhinnorna så de blir torrare. Torrare slemhinnor kan göra oss mer mottagliga för virus, å andra sidan är också torra slemhinnor någonting som man kan få av en luftvägsinfektion. 

    Ett av skälen till att maten på flyg ofta har betydligt mycket mer salt är att med den torra luften försvinner mycket av smaken, som också sitter i lukten, då torra slemhinnor minskar luktupplevelsen. Mer av allt som förstärker smaken krävs för att maten inte ska vara smaklös och fadd.

    Prova någon nässpray nästa gång du flyger.  Det har jag alltid med mig då jag flyger.
  • Padirac
    klyban skrev 2020-08-27 23:48:04 följande:

    Alltid funderat på detta utan ta reda på det, går det återfukta luftkonditionerad luft?

    Och det där med mat vet jag om, och är så tråkigt när man flyger och få nått som kan s gott ut, och sen smakar det rätt begränsat.

    Jag vet en del som är superkänsliga för luftkonditionerad luft, inte jag dock, men jag får i otrevlig känsla i luftvägarna blir dock inte sjuk av den.


    Nu har jag inte siffrorna i huvudet, men principerna bakom det hela är att kall luft inte kan bära så mycket fuktighet som varm luft. då man kyler luft faller fukten som den kyligare luften inte kan bära i luften ut som vattendroppar. Det syns till exempel genom dagg, vattendroppar på en kyld flaska i varm miljö, fuktproblem i en del husgrunder.. varmare luft kan bära mer fukt utan att dimma, regn eller daggdroppar bildas. Människor avger ganska mycket värme och fukt, både genom kroppen och utandning. Denna fukt kan i ett slutet utrymme skapa imma på kalla fönster. God luftväxling är alltså önskvärd, men det är inte då lätt att öppna fönster eller taklucka för att vädra ut den fuktbemängda luften i ett flygplan. Tänk dig några som sitter i en bil en kallare dag/kväll/natt utan öppna fönster eller ventilation igång blir det väldigt immigt. Så planets ventilationssystem behöver torka luften från insidan om den ska återcirkuleras i någon grad och göra sig av med co2 och andra gaser. Det tar säkert också in luft från utsidan som behöver värmas. Kall luft är väldigt torr, när den värms sjunker den relativa fuktigheten och är då betydligt torrare än luft i den temperaturen normalt är.

    Det finns ju portabla luftkylare som blåser ut vatten som förångasts, den höjda luftfuktigheten sänker temperaturen någon grad. Själv är jag är inte en av dem som vill pytsa ut litervis med vatten i luften i bostaden och tror inte heller det är lämpligt i ett flygplan.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-28 20:29:53 följande:
    Vänta bara, snart förklarar dom att du är högerextremist, har fattningsförmåga som en femåring osv ... det kommer ... den som väntar på något gott smile1.gif
    Språkpolisen skulle kanske säga att  'snart förklarar de' 
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-19 22:41:12 följande:
    Hahahaha! Jag saknar inte helt språkkänsla. Jag är utbildad språklärare och talar sju språk smile1.gif Samt förstår en hel del av 3 till. Dessutom jobbar jag bl.a. med att redigera texter på engelska sedan ett antal år tillbaka. Hahahaha!

    ....
    Jag törs inte skriva den där sarkasmen jag har på lut.. jag blir helt säkert avstängt för det är för grovt påhopp..
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-25 20:06:41 följande:
    ...
    Sarkastiska eller ironiska uttalanden är däremot uppfriskande, även om det skulle vara riktat mot mig, men ha rätt ton

    Visst kan man vara underhållande och elak samtidigt, fast om det är alltför elakt ... är det bara elakt. Man måste hålla balansen. Gillar faktiskt det där med får i fårakläder. Hahaha, elakt men vansinnigt roligt. Fantastiskt bra förolämpning (som inte ens låter som en förolämpning!)
  • Padirac
    klyban skrev 2020-08-28 22:10:27 följande:
    Kan det vara om ett djur? Flört
    Nej, faktiskt inte alls 
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-08-28 22:06:00 följande:
    Shoot med din sarkasm. Jag ska inte anmäla ditt inlägg. Jag känner bara behov att påtala hur många språk jag talar när Andrea påstår att jag har noll känsla för språk. När jag skriver inlägg på FL tycker jag det är enklare att använda språkformen dom när det går, vilket är f.ö. allmänt accepterat. 
    Nä, jag spar på sarkasmen ett tag.

    Hur som helst påminner mig kommentaren om antal språk och språkkänsla om en liten historia om hur en en expert inom ISO- 9000 certifiering med bestämdhet hävdade att en kurs som inte besvarade deltagarnas relevanta frågor från deltagarnas vardagsproblem inom området var önskvärt, utan en väl genomförd kurs krävde ett mekanistiskt upprepande av fraser och termer för att alltid göra samma performance. Experten ansåg att det inte var resultatet av lärprocessen hos kursdeltagarna som räknades utan det var det exakta upprepandet av materialet  - som kursdeltagarna redan hade -  som avgjorde hur väl kursen levererats.

    Denne expert kunde helt säkert allt om ISO-kvalitets-certifiering och processen för detta, men saknade helt känsla för kvalitet, vad som skapade kvalitet och hur kvalitet kunde uppnås som resultat.

    'De' och 'dem' är som du säkert vet en nyare skrivning av det talade 'dom' - och som vanligt formas det talade språket av formen på det skrivna ordet. Det skrivna ordet 'att' och de talade varianterna är extra spännande tycker jag. Jag ser själv inga problem med att skriva de, dem eller dom där så passar, men ville passa på med en liten gliring för att se vilken reaktion du skulle visa.

    Hur som helst håller jag med de i tråden som pekar på det rigida och mekanistiska, men jag vet inte om jag ska tro att det beror på avsaknad av språkkänsla eller om det oförmågan till att inte vara ironisk och sarkastisk eller om det helt enkelt är en medveten argumentationsteknik för att förminska andra.. 
  • Padirac

    Som jag förstod resonemanget runt idottens stora arenor handlade det om att trots att man 'bara' tar in tex 50% av möjliga platser så kommer trängsel att uppstå 'en masse' utanför större arenor.

  • Padirac

    Hela historien med pratet om Klamydia handlar om att Tegnell på vanligt vis besvarar alla de frågor han får - i det här fallet var det som jag uppfattade det DNs reporter som pratade om nivåer av STD under sommaren som en indikation på hur unga vuxna lyckas med social distansering. 

    Jag vet inte varför du verkar missförstå en sån sak. Lyssnar på på FHMs  pressträffar eller har du en annan källa för vad FHM säger?


    Anonym (ABC) skrev 2020-08-30 12:42:18 följande:
    www.gp.se/ledare/vad-tror-folkhälsomyndighete...

    Men jag kan mycket väl föreställa mig olustkänslan att behöva kontakta den lokala restaurangen, gymmet eller tandläkarmottagningen och säga att hej, jag kanske har smittat ner alla här.

    Har dina bekanta ringt också sådana som de inte personligen känner?

    www.1177.se/sjukdomar--besvar/konsorgan/konss.../

    Infektionen orsakas av en bakterie och sprids framförallt genom slidsamlag eller analsamlag.

    Anonym (ABC) skrev 2020-08-26 12:41:06 följande:
    www.hbl.fi/artikel/de-sparar-smittans-vag-for...=

    Att smittspåra handlar om mycket mera än att ringa sina kompisar. Man ska ha rätt intervjuteknik så att man får tag i så många kontakter som möjligt, man ska kunna komma in i patientregister, man ska kunna hitta kopplingar mellan olika smittkedjor. I Finland har en stor mängd smittspårare utbildats, det är inte något vem som helst kan göra med vänster hand.

    Tegnell menade att det är självklart att alla ringer sina nära kontakter. Nåja, de där personerna i fikarummet på jobbet jag känner till utseendet, men som jag inte minns namnet på, dem vill jag verkligen inte ringa upp själv!

    Speciellt komiskt blev det när Tegnell jämförde med smittspårning av klamydia.

    Och angående långsiktigheten i strategin: Enligt vad jag har läst har personer i riskgrupper det verkligt jobbigt. Andra kan röra sig ganska fritt, men de måste hålla sig isolerade. Personer som jobbar i kulturbranschen verkar inte heller anse att den nuvarande strategin är något man kan leva med länge.
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-08-30 13:58:41 följande:
    Det är märkligt att man inte ens verkar ha någon slags enighet inom regionen. Var nyligen hos specialist som kommer in i pappersförkläde, mask och visir - för att stå bakom och sätta en injektion i ryggen. Ett besök på några minuter. Några dagar senare på VC:s provtagning förväntas man som vanligt sitta några dm från sköterskan ansikte och luta sig fram över bordet för att bli stucken. Rysk roulette med patienterna.
    Det är inte så märkligt, det är varje vårdgivare på varje arbetsplats som skall tillse att arbetet med smittskyddet uppfylls enligt anvisningar och arbetsmiljölagen i varje given situation.

    Det du upplever som rysk roulette är kanske rysk roulette, eller så är smittriskerna bedömda på olika sätt i olika situationer av olika vårdgivare och arbetsplatser.
  • Padirac
    pyssel skrev 2020-08-30 15:37:17 följande:
    Det är något allvarligt som inte stämmer med hur du tolkar både trådstarten och andras inlägg. Jag är kritisk till regionens, du vet regioner i Sverige, handhavande. Jag pekade på en i MITT tycke märklig inkonsekvens i att skydda vårdpersonal och patienter mot smitta.

    Men om du skulle applicera åtminstone den läsbara delen av din uppmaning till mig på även dig själv, så anser du alltså att du ska vara knäpptyst ett par år tills du ska ta den lilla ljusblå och stoppa i kuvertet. Vad skönt att du vill vara tyst tills dess.

    Vad är det här för slags låghalt sociolekt: "Utan anmälan inte speciellt är svaret."? Förresten, skit i det, på ren svenska, eller be åtminstone något hemmavarande barn eller en katt korrekturläsa. Det är f.ö värt att bli både anmäld och avstängd för att tillrättavisa ren och skär idioti.
    Din kritik mot olika smittskyddsåtgärder verkar ha hängt upp sig på att du uppfattar att det är regionerna som står för dessa, eller?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin