Inlägg från: Anonym (sant) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sant)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    AndreaBD skrev 2020-05-29 17:50:14 följande:
    Stockholm är VÄLDIGT tätt befolkad. Resten av Sverige förstås inte. Men där har det ju inte spridits mycket. 
    Nej specifikt har du inte sagt "Malmö", men resten av Sverige hör väl ändå Malmö till. 
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-05-29 18:52:06 följande:
    Det finns så många dimensioner i den här debatten och åtskilliga av dessa är inte bara obegripliga för dig och för mig utan även för smittskyddsexperter.

    Hur smittsamt är viruset egentligen? Varför så stor skillnad mellan Stockholm och Skåne? Kan det vara så enkelt att viruset i stor utsträckning spreds med hemvändande turister, fördes till Järvaområdet med taxiförare som skjutsade hem turisterna och därefter återvände till Järvaområdet och att det från Järvaområdet spreds till äldreboendena.

    De åldreboenden jag har besökt har nästan uteslutande haft personal med invandrarbakgrund och det är ju ingen hemlighet att det bor många invandrare i Järvaområdet.

    Nej, jag har inte sett någon som varit odelat positiv i den här debatten, men - tror jag - det finns en annan dimension i debatten som handlar om hur man ser på människor, om man tror på upplysning, att människor är solidariska med andra eller om man tror att vi måste styras av en auktoritet som bättre än vi själva vet vårt eget bästa och som genom lagstiftning ser till att straffa dem som inte följer det auktoriteten bestämt.

    Jag har förresten ingas problem att se att det finns stora nyansskillnader bland dem som försvarar Sveriges linje och likaså bland dem som menar att den är oförsvarlig. Men jag har heller inga problem med att se att en del av dem som anser att Sveriges linje är oförsvarlig i vanliga fall brukar hålla sig till trådar där de anser att regeringens invandringspolitik är oförsvarlig och den här gruppens färgseende är en smula outvecklat: Antingen är allt svart eller också är allt vitt.

    Så ur det perspektivet så förvarar du och jag regeringen och FHM till 100 procent.
    Kan ju vara så att det spreds på flera sätt, via skidturister till äldre på äldreboenden som spred till personalen som delvis kanske bor i förorter osv

    Eller så kan det också ha kommit via iranier som varit i Iran och inte bara via skidturister.

    Men då är det fortfarande intressant hur få smittade som finns i Skåne, då vi har en väldigt stor iransk befolkning, som också reser till hemlandet då och då.

    Jag ser det så som att kommuner och regioner är de där olydiga barnen som inte riktigt följer riktlinjer som inte är lagstiftade. Befolkningen tror jag sköter sig bättre överlag.
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-29 19:01:43 följande:
    Jag har väl aldrig jämfört med Malmö?? Smittan kom in via Stockholm, uppenbarligen med flyg. Varför har inte Malmö mycket smitta? Kan det vara så att de flesta resenärer ändå inte flyger till Malmö? Malmö har haft ganska låg antal smittade. I Stockholm var det ganska många ganska snabbt. Befolkningstätheten är ju inte den enda faktorn. 
    Nej, jag tror ju heller inte att befolkningstätheten är den enda faktorn som sagt.

    Smittspridningen har rört sig långsammare i Skåne dock, jag tycker det är intressant varför. Skåningar flyger mest via Köpenhamn skulle jag gissa, så att få smittan in i Malmö ser jag inte som svårt alls. Tror det beror på andra faktorer.
  • Anonym (sant)
    louisa83 skrev 2020-05-29 22:22:04 följande:
    Jag tror att just i det här fallet så drabbades Stockholm hårdats för att folk reser så mycket utomlands där, både för nöjen och för jobb. De flesta som åker skidor i Italien är nog lite rikare familjer i Stockholm. Så smittan kom in direkt där. Till Malmö hann smittan aldrig spridas.
    Tror folk i Malmö också reser mycket utomlands faktiskt. 

    Kanske inte lika många som i Stockholm reser till Alperna, men det finns nog en hel del familjer som gör det här med. 
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-05-29 22:45:47 följande:
    Nej, självklart inte. Men det är EN faktor. Och som sagt, jag tror att fler människor ifrån Stockholm reste utomlands  och kom tillbaka med viruset än folk från Malmö/Skåne. De flesta riktigt rika bor i Stockholm. De har ju lättast råd med skidsemester. Nu säger jag inte att man måste vara jätte-rik, men ändå. 
    Man behöver inte vara rik för att åka till Italien heller. Min syster var där i samma veva, utan att just åka till Alperna dock, och hon är ensamstående mamma med en normal inkomst.
  • Anonym (sant)
    FDFMGA skrev 2020-05-29 20:05:46 följande:
    Eller så kan det vara så som det spekulerats att det finns några få superspridare, som den första som blev sjuk i italien och smittade ner ett större antal. Men att de flesta som smittats inte är särskilt smittsamma.

    Det finns också något reportage där taxiförare berättar om hur de körde hen hostande skidturister från Arlanda och att förarna själva blev sjuka. På så vis kan smittan ha kommit till Järva och därifrån in på äldreboendena.

    Stockholm skulle säkert ha klarat sig bättre om sportlovet legat en vecka tidigare i tiden.

    https://www.svd.se/vi-som-korde-hem-folk-fran-arlanda-smittades
    Ja, det hade faktiskt varit en logisk förklaring, det med superspridare.
  • Anonym (sant)
    klyban skrev 2020-05-29 23:24:54 följande:

    Uppenbarligen inte till områden med smitta.
    Smitta uppstod inte magiskt, utan att man kom kontakt med smitta är A och O här.
    Och UPPENBARLIGEN så skedde det inte med Skånes resevanor.


    Om man ska diskutera smittor, så bör man först se hur det introducerades och när.
    Det är då  man kan nå nya lösningar och förhindra detta i framtiden, för du vill förhindra detta i framtiden?
    För om svaret är ja, så är detta nä fråga man måste ställa.
    Tyvärr är det inte säkert att svaret betyder att man blir förskonad nästa gång.
    Lömskheten är att laggtiden mellan smitta och verkan är så lång, och är stor fördel för svår smittspridning.


     


    Vad vi sen vet den dagen COVID-19 lägger sig, så kommer vi ha dessa varningar ifrån Kina varje år om virus.
    Och de flesta ggr så är det bara en vanlig influensa, som visserligen dödar de som är försvaga.
    Dock ej i detta hemska sätt.


    Alternativt att man går i krisläge inför varje säsong.
    Är detta ett alternativ för dig tror du?
    För det är kostsamt, och frågan är om populismen kommer acceptera det.
    Vad tror du?


    Vet inte om jag hinner svara på allt och vet heller inte riktigt vad du menar med allt, men jo, smittan kom ju även till Malmö, något senare än den kom till Stockholm dock. Skillnaden är väl att den inte spritt sig lika hastigt, och aldrig riktigt verkat ta fart på samma sätt som i Stockholm, trots att det gått relativt lång tid med en låg nivå av smitta och dödsfall i Malmö.

    Jag tyckte mig se rätt stor skillnad på varningar från Kina, om man följde asiatisk media under den första tiden så märkte man att det var lite mer allvar denna gång. Det är inte varje år som kineser börjar svetsa in människor mot deras vilja i deras hem och desinfekterar gatorna. 

    Det som nog gick snett här i Sverige var att FHM inte trodde smittan skulle komma hit, dvs de måste ha underskattat smittsamheten och allvaret.
  • Anonym (sant)
    klyban skrev 2020-05-29 23:49:50 följande:

    Omfattning är svaret på frågan, smittspridningen var klart större i Stockholm.
    Vi ser punkter där smittan kom, och det beror på smittan fördes in före man förstod den var här.
    Och hur tidigt det var, kanske så tidigt som i November och med tanke på döda i andra länder som haft viruset redan då.


     


    Man har ropat varg många ggr om virus ifrån Kina, utan nått.
    Och det är farligt har vi märkt nu.


    FHM agerade på det aktuella informationsläget, och Kina var inget hot, vi hade ett flygplan om dagen.
    Italien sen, men då var redan smittan på andra ställen och smittade Sverige.
    Vet inte vad efterkonstruktioner om vad vi vet idag skulle ändra, låter mer som en populism var enda syfte är skapa en poäng som inte finnes.


    Och ställ dig frågan vad gjorde du?
    Och svaret är inget.


    När jag kom hem från Asien med en rejäl hosta så stannade jag hemma i två veckor, i december. Vilket verkar vara mer än vad de flesta gjort.

    Ett plan från Kina spelar ingen roll, när kineser reser överallt. 
  • Anonym (sant)
    louisa83 skrev 2020-05-29 23:58:41 följande:
    För det första måste jag nog säga att jag tycker att en skidsemester i Alperna kostar ganska mycket. Det är ju inte den billigaste semestern direkt. Många kan väl spara så att de har råd, men det jag vet är att för till exempel östermalmare så är det en del av deras livsstil. Många har som rutin att åka utomlands på skidsemester varje år, ofta i sällskap med andra familjer. Jag är 100% säker på att det är mycket större andel stockholmare som brukar åka på skidsemester i Alperna, än vad det är malmöbor.
    Jo det är möjligt att fler gör, men smittan fanns ju inte enbart i Alperna. 
  • Anonym (sant)
    Anonym (Sportlov) skrev 2020-05-29 23:35:38 följande:

    Är det ingen som minns att smittan kom igång i Italien och Österrike under v 9, dvs sportlovet för stockholmarna? Det var ju därför smittan kom så pass snabbt till Sverige, det såg inte ut så när göteborgare och skåningar hade lov v7 o 8, eller inte i samma omfattning. Sedan är det väl ändå ett faktum att spridningen inom äldrevården varit förödande i speciellt Stockholm, dåliga rutiner osv. Resten av landet lärde sig väl en del av Stockholm.


    Jo, det har ju tagits upp en del gånger i tråden, så det är säkert ett skäl, men troligtvis inte det enda.

    I Malmö har 26 äldreboenden drabbats av covid 19, (den 6/5) och då hade enbart 30 st sammanlagt smittats upp tills dess, så något skäl finns väl även där, till att smittan inte spridits vidare på samma hastiga sätt där. Första fallet av smitta på äldreboende tror jag var i början av april.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin