Inlägg från: Anonym (felix) |Visa alla inlägg
  • Anonym (felix)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2021-02-26 20:08:48 följande:
    Pressträffen 25 februari, efter ungefär 58 minuter.

    Anders säger att man ska följa regionernas rekommendationer, och tillstår att munskydd kan ju i alla fall påminna folk om att det är en pandemi på gång ... och uttrycker en förhoppning om att munskyddsanvändningen inte får en omvänd effekt, dvs att det ökar smittan i stället. 

    Så ingen stor uppbackning av regionernas råd direkt. Och så undrar man varför inte  så många följer rekommendationerna ...

    Sen var det ju också lite tjat om att man inte ska glömma bort att hålla avstånd, bara för att man bär munskydd ... det är en seglivad myt i Sverige. 


    ">

    Rätt så förvånad att en tjänsteman tillåts var så illojal mot en överordnad beslutad politik. Han säger ju direkt att folk bara skall bära munskydd pga PR effekten. Dom kunde lika gärna bära en T-Shirt med håll avstånd logo. Fullständigt otroligt att han inte har någon överordnad som sätter stopp för honom. 
  • Anonym (felix)
    Pope Joan II skrev 2021-02-26 21:41:54 följande:
    Tror han representerar Folkhälsomyndighetens nonchalanta och dryga syn på den här pandemin och hur man bör förhålla sig till den. Möjligt är väl att KTW på sistone har uppvisat en viss glidning medan GD, Byfors och Tegnell inte gör det. Ja, GD måste förstås när regeringen så säger men särskilt villig är han ju inte. 

    Hur de andra 496 anställda på myndigheten resonerar vet man förstås inte. 
    Tycker att det som händer i Sverige är rätt så ofattbart. Allting degenererar ju i ren anarki. Alla aktörer kör sin egna personliga agenda för vad dom tycker är bäst. Det är systemhaveri som utspelas i slowmotion.
  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2021-02-27 00:10:31 följande:
    Myndigheter har ett stort mått av självständighet från politiker - det är en del av den svenska förvaltningsmodellen som har flera hundra år på nacken. Det finns en del som ogillar detta och vill ha politiskt kontrollerade tjänstemän, men det har inte hänt ännu. 

    FoHM säger att munsydd skyddar sämre än avstånd, att munskydd inte ersätter avstånd och att de bäsat åtgärderna inte är att vara ute bland folk med munskydd utan att hålla avstånd, arbeta hemma och vara hemma om man har några som helst symptom.  
    Här är det ju inte politiker, utan den egna myndighetens officiella politik, samt regionala smittskyddsläkare åtgärder som Tegnell underkänner. 

    Och han säger inte det som du citerar, utan att fördelen med munskydd som han ser det, bara är att folk blir påminda om pandemin. 
  • Anonym (felix)
    klyban skrev 2021-02-27 08:53:58 följande:

    Vi har en omfattande smittspårning, dock sköts den av dig som smittad.


    Som du förstår så finns ingen personal till detta.
    Och vi hade en smittspårningstrategi för ~ett år sedan, och sen när man insåg hur smittan var spridd.
    Så övergick man till den strategi vi haft sedan dess, och som varit ~100% framgångsrik.


    Svårt att ta dig på allvar.
  • Anonym (felix)
    klyban skrev 2021-02-27 09:36:44 följande:
    Du glömde av sakligheten.
    Vet inte varför vi ska glömma av egensmittspårningen, så varför ska vi glömma av den för?
    Det finns inget som heter egensmittspårning. Definitionen av smittspårning är att den sköts av utbildad personal som ingår i en organisation som har överblick över smittpridning i ett område. Har man inte det, har man inte smittspårning. 
  • Anonym (felix)
    Padirac skrev 2021-02-27 09:57:39 följande:
    [AT]  Ja , den kan vara viktig på två sätt, dels kan den ju öka medvetenheten om att vi faktisk befinner oss i en pandemi och det är viktigt att man följer alla de åtgärder vi har på plats, det här inte den effektmässigt den viktigaste åtgärden, långt långt därifrån, utan effektmässigt dom viktigaste åtgärderna är at vara hemma om man är sjuk och jobba hemmifrån. Men den kan förståss ha en viktig signaleffekt och kanske öka följsamheten till övriga åtgärder.
    Ingen skillnad på hela citatet och min sammanfattning. Han säger ju aldrig att munskydd bör bäras för att faktiskt reducera smittspridning till sig själv och andra, bara av sekundära orsaker som en slags placeboeffekt. Inte särskilt motiverande för någon och ett direkt motarbetande av FHMs egna politik och  smittskyddsläkares regionala åtgärder.
  • Anonym (felix)
    Pope Joan II skrev 2021-02-27 22:27:07 följande:
    "Hur ska jag kontakta dem jag tror jag kan ha smittat?

    Du ska kontakta dem du tror att du kan ha smittat så snart som möjligt. Du väljer själv om du ringer till dem eller skriver ett sms, mejl eller annan digital kontaktväg."


    Otroligt så amatörmässigt Sverige hanterar smittspårning.

    I Danmark har man 1500 anställda, som har fått utbildning och fasta rutiner. En del är under polisen så dom har tillgång till centrala personregister och annat. 

    Dom har fasta rutiner att dom skall ringa, vad dom skall säga, motivera till testning helst genom snabb tidsbeställning, följa upp några dagar senare. etc. Dom får fatt på 98% av dom som dom vill få tag på.

    Om klustersmitta konstateras i ett bostadsområde eller arbetsplats, kör man ut med mobila testenheter.

    Skulle kunna respektera en del saker i den svenska strategin, som att undgå drastiska saker som skolstängningar, om den kombinerades med massiva satsningar på mindre drastiska saker. Men när man som FHM är emot närmast, eller i varje fall mycket halvhjärtad, allt från småsaker som munskydd/smittspårningsapp, till mellanstora saker som smittspårning/testning, så är det ju inte ens en strategi, utan bara ren nonchalans. Strategin blir bara en filibustertaktik att hålla låda på presskonferenser och komma med sökta argument till varför än den ena eller än det andra åtgärden är meningslös.
  • Anonym (felix)

    Lite löjligt att tro att människor som inte bedöms vara kompententa till att hantera ett munskydd, plötsligt skall ha handlingskraft och kompetens till att göra alla dom saker som står i den långa instruktionen för hur en individ skall hantera sin egna smittspårning. 90 % kommer inte att göra det som står där, eller bara lite grann, begränsat och för sent. 20-30 % kommer nog att strunta i det helt, för att dom inte ens orkar läsa denna textmassa.

    Hela iden med smittspårning är ju att det skall gå snabbt och att någon, en organisation, skall ha överblicket över helheten. Hur skall en individ ha överblick över smittspridningen i sitt egna område? Hur skall en individ kunna få kontakt med random personer, som man kan ha smittat på et gym eller annat? Om det bara skall hanteras lite grann halvhjärtat av varje individ som denne känner för det, så håller jag med Tegnell, att det blir meningslöst och inte får någon större effekt..

  • Anonym (felix)
    klyban skrev 2021-02-28 10:35:20 följande:

     


    Det finns ingen personal till smittspåra, smittspåra går när man inte som vi i Sverige insåg att viruset redan hade spridit sig brett i samhället.


    Så man kan inte utbilda och anställa några tusen pers till att smittspåra? Helt omöjligt med en arbetslöshet på 9.3 % att hitta några svensktalande som kan hantera en telefon? Eller studenter i vårdsektorn som man typiskt använder som smittspårare i Danmark. 

    Naturligtvis sprider sig smittan brett i samhället, när man inte gör nått. Iden med smittspårning är ju att man skall hålla den nere. Och allmän bred smittspridning i samhället är ingen anledning till att bara ge upp. Tvärtom. I Danmark har man ambitionenen att smittspårning organisationen skall ha en kapacitet så att den klarar en topp på 7000 bekräftade smittade per dag. dvs det dubbla av den topp man som värst var uppe på.

    Jag kan inte annat än förvånas över all nonchalans, amatörism och totala brist på ambitioner som uppvisas från svensk sida. Och en hjärntvättad befolkning som bara tycks acceptera denna bottenprestation.
  • Anonym (felix)

    Statistiken imponerar inte i förhållande till andra nordiska länder. Och den slutar vid årskiftet, när Sverige till skillnad från dom flesta andra länder, bara var halvvägs genom andra vågen. I dagens läge skulle Sverige ligga nånstans i mitten. Och det blir antagligen inte bättre efter en tredje våg.

    Men du är tydligen nöjd med prestationen. Bara vi klarar oss bättre än Spanien och Montenegro. 

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin