Inlägg från: Anonym (man) |Visa alla inlägg
  • Anonym (man)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    TwoThousands skrev 2020-05-04 10:51:11 följande:
    Ja kan man ljuga om virusets härkomst fastän känner till ursprunget så är det mycket möjligt att man hittar kryphål och kreativa beräkningar inom kort.
    Kreativa beräkningar tycker jag vi sett från FHM fanclub från första början. Jag tror faktiskt inte det skulle spela någon större roll om halva Sveriges befolkning skulle stryka med, man skulle hitta kreativa sätt att få Sverige att ha rätt ändå Drömmer
  • Anonym (man)
    AndreaBD skrev 2020-05-04 10:26:41 följande:
    Om pandemin blir långvarig, så har de bara valet att antigen skada sin ekonomi ganska hårt eller att ha fler dödsfall. 

    Om däremot allt löser sig inom någon månad eller två, då blir det som du säger. Men det är ju ganska osannolikt att det skulle gå så fort. 
    Jag tror inte någon förväntat sig att pandemin ska pågå i ett par månader. Jag tror snarare att alla förväntat sig ett maraton som kommer pågå länge. Det som skiljer är kanske hur mycket man värderar människoliv. Våra grannar verkar gjort sitt yttersta för att minska dödsfallen så mycket det går medan vi verkar tycka några tusen är acceptabelt.
  • Anonym (man)
    FDFMGA skrev 2020-05-04 11:44:36 följande:
    Att något ska hända som gör att den krassa verkligheten som innebär att vi kommer att få leva med det här viruset i många, många år plötsligt förändras.

    Att man kanske kan spruta in desinfektionsmedel i lungorna på folk som en förebyggande åtgärd, som Trump föreslog eller att man får fram ett verksamt vaccin inom någon månad.

    Jag anser att Sverige har valt en väg som är hållbar över ett längre tidsperspektiv och som i sig också kommer att innebära ett immunitetsskydd, om än ett ofullständigt sådant.

    Ja, jag anser att man överreagerar i panik om man ger FHM skulden för smittspridningen inom äldreomsorgen och inom sjukvården, det är bättre att skicka  den kritiken till rätt adress, t ex till kommunpolitiker som sett till att äldevården till stora delar bemannas av inte sällan outbildade timvikarier.
    Haha, ja allt som är kritiskt är ju såklart en "överreaktion" och "affekt". Men du vill ändå framstå som objektiv och opartisk Drömmer

    Som det redan sagts ett par hundra gånger, ALLA är nog medvetna om att viruset kommer finnas kvar länge, tro det eller ej men andra länder har oxå duktiga forskare och tom betydligt mer erfarenhet än vad vi har. Så dina försök att få oss att framstå som sansade och andra som korkade eller ovetande som bara agerar i panik faller ganska platt. Tittar man på verkligheten utan skygglappar stora som plank så verkar ju många av dessa länder ha betydligt bättre kontroll på smittspridningen än vi har, de har redan fått ner den och öppnar nu upp medan vi kämpar fortfarande med att öht få kontroll på den.

    Det är väl klart att låta smittan löpa fritt är hållbarare i längden, att skita i hur många som dör är ju både billigare och enklare, låter vi alla människor i riskgrupper dö så kommer det ju minska belastningen på både statskassan och vården.... men sen kan man ju fråga sig hur empatistört det är och om människor med såna värderingar är friska i knoppen.
  • Anonym (man)
    FDFMGA skrev 2020-05-04 11:58:47 följande:
    Hm, i Ekot i morse intervjuade man en timanställd vikarie inom äldrevården i Stockholm. Hon berättade att hon inte har råd att vara sjuk men att hon hoppas att hon inte ska smitta någon.

    Är man panikslagen ger man sig ofta på fel nivå. Det är inte timvikariernas fel att de kan vara outbildade, att de kan kallas in via sms - det är politikena som är ansvariga, i detta fall i första hand den KD-politiker som är ansvarig för äldreomsorgen, i andra hand hans företrädare.
    Att ställa de som satt spelreglerna till svars är inte "panik", det är en självklarhet som är en naturlig del i våra demokratiska principer. Att INTE göra det är detsamma som konformism och strider mot våra demokratiska principer. 

    Är man panikslagen så blundar man för alla brister och pekar finger år alla håll för att sopa eventuella brister på andra och låta dem ta smällen istället.
  • Anonym (man)
    FDFMGA skrev 2020-05-04 12:16:54 följande:
    Javisst, överreagerar man som beslutsfattare och inspireras av Kinas metoder så kan man stänga ner ett land. Många som grips av panik väntar sig sen att det ska inträffa ett mirakel.

    Mirakel är sällsyntare än drontar numer, så i stället tvingas man av den krassa verkligheten att börja öppna upp och starta om igen på ruta ett. Med den skillnaden att folk inte alls i samma utsträckning kommer att låta sig låsas in när smittspridningen skenar.

    I slutänden kommer hursomhelst resultatet att vara likartat oilka länder emellan, men med skillnader att somliga länder kommer att drabbas hårdare ekonomiskt och andra att ta sig snabbare ur de värsta coronaeffekterna.

    Konsekvensen av den Kinainspirerade globala paniken i dödstal kommer med all sannolikhet vida överstiga det antal som kommer att dö i covid-19. Effekterna kommer att drabba i form av svält, i form av inställda vaccinationsprogram, i form av andra sjukdomar. En skillnad mot covid-19 är att effekterna av panikåtgärderna till stor del kommer att drabba barn.

    Att jämföra med en dikatur som kina är väl onödigt när vi kan jämföra med våra närmaste grannar som även de är demokratier. Dina försök att glömma det och peka på kina verkar klart mer "panikslaget". Det verkar råda en ohälsosam rädsla för att vi skulle kunna gjort fel eller ha brister öht hos vissa.
    Nejdå, andra har lyckats ganska bra UTAN mirakel, att du inte kan skilja på bra taktik och mirakel är en helt annan sak.

    I slutändan kommer alla ha besegrat denna smitta men det kommer finnas stora skillnader i antalet döda och hur smittan tilläts spridas. Alla som misslyckades kommer såklart göra sitt yttersta för att snacka bort det.

    Svält hade vi i världen redan innan covid-19 och kommer såklart ha den även efter. Det är ju inte så att alla andra problem i världen försvinner pga pandemier.
  • Anonym (man)
    FDFMGA skrev 2020-05-04 12:51:01 följande:
    Exakt.

    Självklart kan man kritisera andra länders sätt att hantera pandemin och självklart så finns det en tendens att panikslagna inte bara vill låsa in sig själva utan också fly från alla synpunkter som hotar att rubba tryggheten i det slutna rummet.

    Det är ju den här tråden ett lysande utmärkt exempel på, iofs är ju fenomenet att man bara söker medhåll rätt vanligt överlag här på FL, inte minst i relationstrådarnaGlad
    Andra länder styr inte vår politik eller hantering av corona, det gör VÅRA makthavare. Så rimligtvis är det våra makthavare vi ska ifrågasätta inte andras.

    Men snyggt försök att förvrida poängen... väldigt kreativt Flört

    Jag tycker denna tråd är en skön oas av frisk objektivitet istället för den hysteriska dyrkandet av svensk taktik som nästan liknar religiös fanatism som man ser i andra trådar.
  • Anonym (man)
    Kermit1561 skrev 2020-05-04 13:04:16 följande:
    Ja vi har svält redan innan men poängen är att svälten blir värre. Det är lite märkligt att du blir upprörd när folk dör av Corona men verkar skita i om folk svälter ihjäl..
    Kanske det, dock kan man fråga sig om den ökade svälten motsvarar antalet döda i corona OCH svält tillsammans om man väljer att låta den löpa fritt.
  • Anonym (man)
    Anonym (man) skrev 2020-05-04 13:10:06 följande:
    Kanske det, dock kan man fråga sig om den ökade svälten motsvarar antalet döda i corona OCH svält tillsammans om man väljer att låta den löpa fritt.
    Kermit1561 skrev 2020-05-04 13:04:16 följande:
    Ja vi har svält redan innan men poängen är att svälten blir värre. Det är lite märkligt att du blir upprörd när folk dör av Corona men verkar skita i om folk svälter ihjäl..
    Jag tycker inte svält i världen är ett speciellt bra argument eftersom vi vetat om svälten runt om i världen länge och valt att inte göra speciellt mycket åt det trotts möjligheter, vi verkar ha varit betydligt mer fokuserade på öka storföretagens vinster än att bota svält och fattigdom. 

  • Anonym (man)
    AndreaBD skrev 2020-05-04 13:20:31 följande:
    Jag har hört flera ekonomer från olika länder säga det. Inget land klarar mer än två månaders shut-down, minns jag att en av dem sa. 
    Å andra sidan tror jag inte så många länder heller tänkt sig ha lockdown under hela pandemin utan tanken är snarare att ha lockdown under en kortare tid för att få smittan under kontroll och öppna upp så snart det är under kontroll.
  • Anonym (man)
    AndreaBD skrev 2020-05-04 13:44:32 följande:
    De har inte lyckats - någon skrev förut, om man springer en maraton så är det inte så himla avgörande hur bra man har klarat dem första kilometern. Vem som har lyckats bäst, kan vi först se när det är över. 

    ALLA vill ha så få döda som möjligt. Men vi får inte färre döda om vi förstör hela samhället. Det kan sedan ta väldigt lång tid att komma igen. Och under den tiden dör många också, fler än vanligt. 
    Jag är medveten om att pandemin inte är över än, med lyckats menas givetvis lyckats bättre än oss. Där andra har fått ner smittspridningen och dödligheten kämpar vi ff med att öht hålla den under kontroll, steget efter som vanligt.

    Bara för att du tror att få smittan under kontroll och minska dödlighet mer än Sverige är detsamma som att "förinta samhället" så behöver det inte vara så. Våra grannar, Nya Zeeland är några exempel på det. Deras samhälle fungerar alldeles utmärkt OCH de har fått ner både smitta och dödlighet så bevisligen går det att göra utan att förinta samhället som du så dramatiskt påpekar.

    Givetvis kan ingen veta hur det kommer bli om ett år, men just nu kan man utan tvekan säga att andra lyckats betydligt bättre än oss.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin