• Tecum

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2020-05-01 17:04:35 följande:
    Ja verkligen. 

    En annan sak som gör mig arg och förbittrad är att FHM - trots att de inte alls visste - utlovade, gick i god för, garanterade att smittan inte drevs av asymptomatiska fall och att det var vad vi skulle förhålla oss till. 
    Troligen det mest ödesdigra misstaget av alla. Det är så smittan kom in på äldreboendena. Nu är det lätt att vara efterklok men om man gått på försiktighetsprincipen och antagit att vem som helst kunde bära smittan hade vårdpersonal och anhöriga varit än mer försiktiga. Nu invaggades man i falsk trygghet.
  • Tecum
    AndreaBD skrev 2020-05-02 19:30:22 följande:

    Jaha.... och fågelinfluensan då? Svininfluensan? SARS? Minst tre virus som alla var rädda för och som aldrig blev någon pandemi. Och om man inte hade TROTT då att det KUNDE komma hit, så hade man inte vaccinerat mot det. 


    Det är klart alla virus KAN komma hit. Men det har inte dem tre senaste gjort. Då är det ganska naturligt att tro att det kanske blir så den här gången också.  


    Svininfluensan kom hit men världen bröt ryggen av den genom vaccin. Nu fanns det dessvärre vissa tragiska biverkningar av vaccinet men influensan stoppades. Det kunde annars gått illa.

    Forskare och "experter" har varnat för en världsomfattande pandemi, viruspandemi typ spanska sjukan;  i många år men ansvariga har valt att blunda för risken. Om de tagit risken på allvar hade i åtminstone haft skyddsutrustning i lager. Det som hänt är alltså inte helt otroligt utan ganska väntat, frågan var bara när. 
  • Tecum
    AndreaBD skrev 2020-05-02 20:02:18 följande:
    Jo, jag vet.... Det där med att man har befarat en sån pandemi länge. Kanske trodde man att man hade lite bättre "förvarning", dvs. att man skulle ha känt viruset bättre innan det sprider sig snabbt. det hade ju också kunnat vara ett känt virus, åtminstone en mutation av ett.
    Ja, det kunde varit värre också, ett virus typ SARS men som var mer smittsamt och dödade snabbt. Men man hoppades på att det aldrig skulle komma eller att det var hanterbart. Men nu är det som det är.
  • Tecum
    AndreaBD skrev 2020-05-03 10:58:18 följande:
    Kan ju också vara så att de har fått höra uppifrån att de har lagt så mycket pengar på det där med svininfluensan och att det var lite onödigt, och att de ska vara lite försiktiga nästa gång och inte agera förhastat? 

    Tyvärr så kan ju myndigheter vara lite fyrkantiga ibland. 
    Bra analys, jag tror också att en av förklaringarna till myndigheternas senfärdighet vad gäller skarpa beslut är att man kände att man överreagerat vid svininfluensan (även om jag inte tycker det). Jag tror också att om och när ett vaccin mot Covid19 kommer är det många som vägrar att ta det, i synnerhet yngre.
  • Tecum
    Anonym (sant) skrev 2020-05-03 12:21:28 följande:
    Jag tror många med glädje hade tagit det, går inte att jämföra med svininfluensan.
    Tror inte jag, se bara på hur nonchalanta många är till FHM:s förhållningsregler, trängs på krogar och uteserveringar t ex. De tror sig vara osårbara.
  • Tecum
    AndreaBD skrev 2020-05-05 18:44:49 följande:
    En kraschad ekonomi kostar MÅNGA människoliv. Personligen tänker jag uteslutande på människoliven. Och därför skulle jag just inte vilja ha en lock-down. Det kostar fler människoliv. Det är bara min bedömning....
    Men det finns något annat som kommer att kosta människoliv, att folk inte vågar eller får söka hjälp för andra sjukdomar. Operationer skjuts upp, kontroller som mammografi skjuts fram. Man bygger upp ett berg av vårdbehov och risken finns att människor med allvarliga men diffusa symptom avstår att söka läkare. T ex misstänkt cancer, högt blodtryck, hjärtproblem. Jag ser detta som det största framtida problemet, en eftersläpning som kommer att ta år att hämta in. Hur många kommer att dö under väntetiden? Och ju längre pandemin dras ut, desto fler hamnar i detta berg.
    Ekonomi går alltid att reda ut, en för långt gången cancer betyder döden!
  • Tecum
    Anonym (.) skrev 2020-05-05 20:51:56 följande:
    Ju mer lockdown vi har, desto längre drar vi ut på smittan.
    Eller är det tvärtom. ju mer lockdown desto snabbare stryper vi smittan. Ingen vet väl vad som är minst dåligt.
  • Tecum
    AndreaBD skrev 2020-05-05 21:53:33 följande:
    Visst. Det får inte hända. Men det motarbetar man ju redan. 
    Hur menar du?
  • Tecum
    AndreaBD skrev 2020-05-05 22:13:28 följande:
    De har upprepat det flera gånger, på presskonferenser bl.a. att man absolut ska ringa/söka vård om man har symptom på något som man måste söka vård för. Det togs också upp om hjärtinfarkt - att det är för riskabelt om folk inte söker vård om de får ont i bröstet. Man har uppmuntrat folk ganska mycket nu att söka vård oasett Corona.
    Det är riktigt men samtidigt skickar man dubbla budskap. Pappan får inte följa med på ultraljud, man stoppar kvinnors cellprovtagning, tandläkare stänger sin praktik. Inget fel i det men man skickar signalen att man bör i möjligaste mån undvika att söka vård. Och hur vet man som patient hur nödvändigt eller akut det är om man inte har smärtor eller känner sig dålig?
  • Tecum
    AndreaBD skrev 2020-05-06 13:12:22 följande:
    Men alla dessa saker är ju inte jätteviktiga. Ingen dör eller blir sämre av det. 
    Blir ingen sämre av att man inte får cancerdiagnos eller behandling i tid? Nu förstår jag dig inte alls. Största hotet mot folkhälsan på sikt är det vårdberg som byggs upp och som blir större för varje vecka. Att i det perspektivet se ekonomi och arbetslöshet som ett större hot mot vårt samhälle känns helt klart som fel fokus. 
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin