Inlägg från: Anonym (.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (.)

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (sant) skrev 2020-05-01 17:33:49 följande:
    Varför skulle någon ljuga om att sars är mer smittsamt än covid19. Herregud. 

    Sedan är de flesta bedömningarna av smittsamhet gjorda utanför Kina.
    Någon som vill tona ner riskerna med covid19? Någon som inte vill att det skall se så illa ut att man råkat vara epicentrum för spridningen?
  • Anonym (.)
    Anonym (Jacaranda) skrev 2020-05-02 17:09:36 följande:

    Hur menar du nu? Det finns virussjukdomar man inte automatiskt blir immun mot efter att ha haft dem , åtminstone inte någon längre tid men där vaccin däremot fungerar. Lunginflammation är ett exempel. Jag blev vaccinerad mot det efter att ha haft flera svåra lunginflammationer under ett år. Har inte haft någon lunginflammation sedan jag fick vaccinet. Många har precis samma erfarenhet som jag när det gäller upprepade lunginflammaioner och vaccin.

    Med detta säger jag absolut  inte att ingen kommer att utveckla immunitet mot Corona, det  kan jag inte uttala mig om .  Jag vill bara påpeka att vaccin kan absolut hjälpa mot ett virus du inte utvecklat egen immunitet mot genom att ha haft det.


    Du tänker antagligen på pneumokocker. Det är bakterier. Man blir immun efter genomgången sjukdom, men det finns ca 90 olika typer av pneumokocker, så det är svårt att uppnå immunitet på egen hand. Vaccin skyddar mot ca 90 % av pneumokockinfektionerna.

    Vaccin aktiverar immunförsvaret och ger skydd om man blir smittad. På samma vis aktiveras immunförsvaret av att man har sjukdomen. Om sjukdomen inte kan ge upphov till immunitet (för att immunförsvaret inte aktiveras) kan man inte heller framställa vaccin mot just den sjukdomen.

    Livslång immunitet är en annan fråga. Ofta behöver man upprepa vaccinering, medan sjukdomen ger bättre /längre skydd, tex mässlingen.
  • Anonym (.)
    Tecum skrev 2020-05-02 20:29:36 följande:
    Ja, det kunde varit värre också, ett virus typ SARS men som var mer smittsamt och dödade snabbt. Men man hoppades på att det aldrig skulle komma eller att det var hanterbart. Men nu är det som det är.
    Jag förstår att man inte kan ta i med hårdhandskarna för varje viruslarm som dyker upp ifrån Kina. Vi stängde inte heller ner Sverige när det kom larm om Ebola i Afrika, och det är inte hållbart att göra så fort man anar att något kanske kan hända. Folk skulle bli trötta på tjatet om "vargen kommer".

    Jag har svårt att se exakt när vi skulle hanterat detta annorlunda. Jag tänker mig att en god början hade varit att isolera de personer som kom till Sverige från riskområden i 2 veckor. Det är för sent att fundera på just nu.

    Därtill tycker jag att om någon i en familj har corona (testad, eller med tydliga symtom) så skall alla i familjen vara isolerade i 2 veckor från utbrottet. Det verkar inte smitta så värst mycket utöver precis innan smittan bryter ut, och efter de första 4-5 dagarna.
    Detta borde vi börja med omedelbart, för nu börjar det bli fullt på sjukhusen, och smittan stiger tex i Göteborgsområdet.

    Jag tycker inte vi skall ha total lockdown, men tydligt agera när man inte håller social distans, lämpligtvis med en böteslapp direkt. Det skulle kanske få alla ungdomar att tänka till lite extra.

    Att få fram fler snabbtester för allmänheten är viktigt. Jag menar inte främst de tester som säger om man haft corona, även om de kan ha sin plats, utan tester som visar om den "förkylning" man har just nu är corona. Dessa borde man kunna beställa hem per post, och få svaret inom ett par dagar. Då skulle fler hålla sig hemma. Visst skulle några enstaka falskt negativa prover förekomma, men fortfarande gäller ju social distans och vara hemma även vid förkylning.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-05-04 14:09:10 följande:
    Jag är medveten om att pandemin inte är över än, med lyckats menas givetvis lyckats bättre än oss. Där andra har fått ner smittspridningen och dödligheten kämpar vi ff med att öht hålla den under kontroll, steget efter som vanligt.

    Bara för att du tror att få smittan under kontroll och minska dödlighet mer än Sverige är detsamma som att "förinta samhället" så behöver det inte vara så. Våra grannar, Nya Zeeland är några exempel på det. Deras samhälle fungerar alldeles utmärkt OCH de har fått ner både smitta och dödlighet så bevisligen går det att göra utan att förinta samhället som du så dramatiskt påpekar.

    Givetvis kan ingen veta hur det kommer bli om ett år, men just nu kan man utan tvekan säga att andra lyckats betydligt bättre än oss.
    Ja, de sprang kanske fortare den första kilometern (men hur god insyn har du i hur väl de lyckats annat än att hålla nere antal smittade/döda i just corona? - hur ser arbetslösheten ut? Skatteintäkterna? Psykisk ohälsa? osv).
    Nu är frågan hur de återstående 41 kilometrarna går.

    Jag är inte odelat positiv till Sveriges strategi, men jag håller fullständigt med om att vi inte än kan säga något om huruvida något är lyckat eller inte. OM våra grannar skulle ha fler döda i september än vad vi har haft nu i april... vem lyckades bäst då? OM...
    Kanske vi kommer sluta som förlorare, men det vet vi inte än.
  • Anonym (.)
    Anonym (Inte ett fan) skrev 2020-05-04 14:36:17 följande:

    Märkligt att alla bara gapar om att vaccin kommer ta lång tid att utveckla. Medan det fullkomligt ignoreras att vaccin inte är enda alternativet. Det testas för fullt på redan befintliga mediciner, och nya åtgärder som kan bidra till minskade dödsfall. 

    De som öppnar upp senare har större chans att få vara bland de första att få effekt av detta när den allvarliga formen slår till. Eller tror ni att forskningar och åtgärder inte utvecklas över tid i takt att de lär sig mer om viruset?

    Jag vågar nästan lova att de flesta som försvarar  strategin till fullo, är de som har möjlighet att arbeta hemifrån eller redan haft den milda varianten av Covid. Alternativt de <odödliga> ungdomarna.


    Samtidigt har vi i stort sett inte kommit någonstans när det gäller nya mediciner. Man vet inte varför viruset beter sig som det gör. Man har inte hittat några mekanismer att angripa och man har inte sett någon behandling som har bättre effekt än något annat. Trots att världens samlade narkosläkare (+ett flertal andra läkarkategorier) klurar på detta dagligen.
  • Anonym (.)
    Anonym (sant) skrev 2020-05-04 16:32:38 följande:

    Det är då man inför generös testning, smittspårning och karantän av sjuka människor.


    Det var ju så vi började i Sverige, vilket snabbt spårade ur pga att Corona är såpass smittsamt.
  • Anonym (.)
    Anonym (man) skrev 2020-05-04 16:46:34 följande:

    Masstestning visade sig vara ganska avgörande i tex Korea.

    Eller är det bättre att bara låta folk smitta varandra hejdlöst och totalt skita i hur många som är smittade i verkligheten och bara utgå efter gissningar efter hur många som söker vård?


    Tyvärr är det uppskattningsvis 30% av de som läggs in på iva som har typiska symtom, typisk bild på röntgen men negativt test. Man kan behöva testa både två och tre gånger för att det skall bli positivt.
  • Anonym (.)
    Tecum skrev 2020-05-05 20:23:44 följande:
    Men det finns något annat som kommer att kosta människoliv, att folk inte vågar eller får söka hjälp för andra sjukdomar. Operationer skjuts upp, kontroller som mammografi skjuts fram. Man bygger upp ett berg av vårdbehov och risken finns att människor med allvarliga men diffusa symptom avstår att söka läkare. T ex misstänkt cancer, högt blodtryck, hjärtproblem. Jag ser detta som det största framtida problemet, en eftersläpning som kommer att ta år att hämta in. Hur många kommer att dö under väntetiden? Och ju längre pandemin dras ut, desto fler hamnar i detta berg.
    Ekonomi går alltid att reda ut, en för långt gången cancer betyder döden!
    Ju mer lockdown vi har, desto längre drar vi ut på smittan.
  • Anonym (.)
    Anonym (haha) skrev 2020-05-06 08:38:44 följande:

    Sjukvården "hinner med" för att de prioriterat bort människor som skulle haft en bra chans att leva många år till, och de prioriteringarna hade de inte behövt göra och människorna som nu är borta hade sluppit hamna i kolumnen över döda om Sverige valt att gå samma väg som våra grannländer och många andra. 


    Fel. Sjukvården prioriterar bort de människor som INTE skulle haft en bra chans att leva många år till.
  • Anonym (.)
    Anonym (haha) skrev 2020-05-06 08:50:37 följande:
    Vi får väl se vad IVO:s utredning visar. 
    Märkligt att du kan uttala dig så självsäkert om att folk som skulle kunnat leva många år till blir bortprioriterade, innan du sett IVOs utredning.

    Det kan hända att flera patienter skulle kunnat leva många år till utan covid-19, men när de väl fick det och sökte vård, var de redan döende på ett vis att ingen IVA-vård skulle hjälpa till. IVA bortprioriterar dem som inte skulle klara IVA-vård, vilket kan innebära någon som i grunden mådde bra tre veckor tidigare, men nu är bortom räddning.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin