Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-07 23:52:58 följande:
    Är ju ganska bra att kolla innan, så man inte sprider desinformation som du gjorde.
    Därför har jag också tänkt, nu ska jag inte ge mig in i några komplicerade diskussioner om saker jag inte är helt säker på tills den här veckan är slut! Det är nämligen sista skolveckan och stressen för lärare är otroligt. Sen är jag ledig och då har jag hur mycket tid och ork som helst att kolla noga. :) 
  • AndreaBD
    Anonym (haha) skrev 2021-06-08 08:10:38 följande:
    Kommer du att länka till de sidorna? Intressant att få ta del av. 
    Jag garanterar inget den här veckan, då jag är för stressad för att sätta mig in i det tillräckligt djupt. Men jag kunde ändå inte låta bli att kolla. Uppenbarligen anser vissa att man kan tolka grundlagen så att man kan göra undantag, om det verkar rimligt. Jag tycker att det är att stretcha lagen....dock står det faktiskt något om undantag.. 

    lawline.se/answers/kan-en-pandemilag-runda-grundlagsskyddade-rattigheter

    Men det är inte så enkelt att man bara läser grundlagen, för sedan kommer det en massa tolkningar av enskilda ord och formuleringar, och sen kommer de fram till något annat. Jag undrar om det någon som förstår vad som egentligen menas. Nej, jag trodde inte att det var riktigt så invecklat.
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-06-08 20:05:19 följande:
    Okunnighet eller slarv ...
    Men om man läser att regeringen baxat igenom en lag som strider mot grundlagen och de mänskliga rättigheterna, och att riksdagen godtog detta - och man tror på detta? - vad kallar man det?
    Varken okunnighet eller slarv kan förklara det.
    Inte ens jag tror regeringen om detta, förstår de inte sig på situationen själva, har de väl en drös advokater som kan säkerställa att de inte föreslår något lagvidrigt. 

    Här har vi en lokal knäppgök som predikar att den så kallade pandemin är uppfunnen av judar och några i regeringen. Judarna får nämligen pengar för varje person som dör av den påhittade pandemin eller av de livsfarliga vaccinerna (lite oklart varför).
    Känner en vars pappa är jude (så räknas av de liberala som halv jude) och han skämtar om att det är konstigt att han inte fått några pengar än för detta - roligt om det inte hade varit så tragiskt allt. Finns tydligen en mängd av intressanta hypoteser. 
    Vore ju trevligt om du skulle skriva om ämnet istället för bara om andra människor. 
  • AndreaBD
    FDFMGA skrev 2021-06-08 22:43:28 följande:
    Fråga Andrea hur mycket hon läste på den obskyra sajten. Jag gissar att hon läste vad det nu var de kallar sig - Vetenskapsforum? - och att de ansåg att pandemilagen inte är kompatibel med grundlagen.

    Slarv eller obefintlig källkritik som jag ser det. Inget annat.
    Slarv och sista skolveckan - det är hektiskt på jobbet, för mycket annat i huvudet,  och jag skickade tyvärr iväg något utan att kolla var det kom ifrån. Vetenskapsforum har jag inte kollat närmare, men jag vet vilka du menar.

    Jag hade väl fått för mig att man egentligen inte kan skapa en pandemilag som inte bryter mot grundlagen för att grundlagen ju innehåller så generella formuleringar, utan undantag. Men nu såg jag att det finns mer, det finns några slags tillägg. Jag kan inte mycket om svensk lag alls, men det ser ut som att dessa förklarar närmare hur det ska tolkas. Och där finns det även några slags undantag. 

    Jag tror inte att vi kan avgöra frågan om grundlagen, som den är, skulle ha tillåtit längre gående åtgärder. Även regeringen har ju behövt låta jurister avgöra detta. Och det ser ut som om dessa  kanske inte var överens heller, eftersom den frågan undveks lite. Jag tolkar det som att man inte var säker trots allt. Egentligen kan man ju inte vara säker heller om en pandemilag bryter mot grundlagen, om man inte är överens om hur man tolkar grundlagen. Om någon hittar en bra, pålitlig källa om tolkningen av grundlagen - dela gärna med er. 
  • AndreaBD

    Ingen av er som har hittat info som ger ett klart svar på det där med grundlagen och om det verkligen omöjliggör lockdown och liknande?  Padirac brukar veta sånt? Man måste ju ha kommit fram till att det är ett hinder, men ....

  • AndreaBD

    Här hittade jag en ganska bra sammanfattning:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/svensk-lockdown

    Observera att det är från november, då inte den nya lagen var klar än. Uppenbarligen kan man skapa lagar som kompletterar det som inte tydligt sägs i grundlagen, men att skapa en sån lag tar tid för att det krävs olika steg. 

  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-06-09 20:23:20 följande:
    Grundlagarna har skrivningar för att kunna begränsa befolkningens fri- och rättigheter vid krig eller krigsliknande situationer. Smittskyddslagarna ger möjlighet att begränsa fri- och rättigheter för enskilda personer som är smittade.

    Ordningslagarna ger möjlighet att ställa krav på vinbarer, restauranger, butiker, allmänna sammankomster mm  

    Ersättning till företag, smittade och möjligt smittade regleras också genom lagar, det råder skolplikt enligt lag ... osv. osv... det är inte så enkelt som det framställs av 'FixarFrasse'

    Lagar får inte säga mot varandra, så om grundlagen inte tillåter inskräkningar av enskilda personers fri- och rättigheter annat än vid krig eller krigsliknande situationer så behöver grundlagarna kompletteras med ytterligare undantag för när dessa inskränkningar kan aktiveras, tex vid sammhällsfarlig allmän smitta eller naturkatatrofer som hotar samhällets funktion. Dessa saker fanns det som sagt  tidigare inte parlamentariskt stöd för då grundlagarna sågs över på  00-talet.

    Som det står i artikeln, om en lag instiftas som inte har stöd i grundlagen så kommer den vid en rättslig prövning att ogiltigförklaras. Att det skulle gå att runda villkoren för krig och krigsliknande situationer genom en snabbt fixa en lag på en vecka eller två som inte bygger på ett undantag i angivet i grundlagarna tror jag inte är en framkomlig väg trots lektorns tankar om detta - notera att han nämner detta om att en lag finnes vara i strid med en grundlag så gäller den troligen inte alla.. täänk vilket kaos då alla som följt lagen eller tvingats förlja lagen med ekonomiska skador ska få ersättning för att de ogiltigt och lagvidrigt stängs ned, stängs inne, förlorat ersättningar och förtjänster.
    Tack. Ja, det är ju det som sas, att det finns inskränkningar vid krig, men inte i fredstider. Man har nog inte tänkt på pandemier. Så man skulle kunna lägga till något sånt i skrivningarna? Varför har man inte gjort det istället för att skapa en pandemilag? För, det är väl en "vanlig" lag? 

    Det man också undrar är ju om det inte hade varit en bra idé att tolka grundlagen lite bredare och tycka att det som gäller i krig också bör gälla vid pandemier och sedan kan man lägga till en sån skrivning? Uppenbarligen måste regeringen ha tyckt att det var riskabelt att göra så? 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-06-09 22:54:17 följande:
    Precis som det står i de länkade artiklarna tar det tid att ändra eller göra tillägg i grundlagarna - ändringar måste först röstas igenom i riksdagen och efter nästa val skall samma ändringar röstas igenom igen.  Självklart kan en grundlagsändring vara ihophafsad lite snabbt med ett tillägg eller två eftersom den gäller före alla andra lagar, det tar också tid att utreda och bereda.

    Vid grundlagsutredningen på 00-talet motsatte sig en majoritet i riksdagen att andra undantagsvillkor än krig och krigsliknande situationer...   Förhoppningsvis kommer en utredning att tillsättas, jag vet inte om jag ska tro att den kommer att vara klar före valet nästa år - om den ens tillsätts - för att röstas igenom före valet och sedan röstas igenom igen efter valet. 

    Pandemilagen är en tillfällig lag som har samma förhållande till grundlagarna som andra lagar har till grundlagarna. 

    Här finns en bra beskrivning över hur en lag tas fram

    www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/riksdagens-uppgifter/beslutar-om-lagar/

    "Från förslag till lagDe flesta lagar börjar med att regeringen lämnar ett förslag till riksdagen, en proposition. Riksdagsledamöterna kan också lämna förslag till riksdagen. Ledamöternas förslag kallas motioner. När ett lagförslag har kommit till riksdagen meddelar talmannen det i kammaren. Förslaget skickas sedan till ett av riksdagens olika utskott. Utskottet fördjupar sig i förslaget och lämnar i sin tur ett förslag till hur det tycker riksdagen ska besluta. Sedan blir det debatt i kammaren där ledamöter från de olika riksdagspartierna talar om vad de tycker om utskottets förslag till riksdagsbeslut. Riksdagens 349 ledamöter tar därefter ställning till utskottets förslag till beslut. De kan rösta ja eller nej eller avstå. För att förslaget ska gå igenom krävs att en majoritet av de som röstar säger ja till förslaget.

    Regeringen kan också besluta om regler som alla i Sverige måste följa, utan att först lämna ett förslag till riksdagen. Sådana regler kallas förordningar. I regeringsformen, en av grundlagarna, står det vad som måste bestämmas genom en lag och vad som kan bestämmas genom en förordning."


    Under pandemin har regeringen arbetat med olika förordningar för att försöka minska smittan, men dessa har ju sagts vara för trubbiga och där har den tillfälliga pandemilagen gett myndigheterna större möjligheter till anpassade åtgärder.

     
    Okej, ja, det var ju det jag tänkte i stora drag. Jag tittar gärna närmare på det om några dagar när det är lugnare. :) 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-06-09 23:08:30 följande:
    Jag arbetade en gång i tiden på gymnasiet - det var en slitig tid i slutet på vårterminen med prov, betyg och slutbetyg. Avundas er inte.

    Du har nog en god uppfattning om hur det fungerar i stora drag av det jag ser.
    Tack, jag har också tittat på det igen. Men man blandar lätt ihop det när man först har lärt sig hur det fungerar i Tyskland och sedan hur det fungerar i Sverige. Det händer att man inte vet vilket det nu var. 

    Jag har lite mindre stress än många andra lärare för att jag jobbar på en liten specialskola. Det är mycket att tänka på men långt ifrån det som händer på en stor skola. 
  • AndreaBD
    Padirac skrev 2021-06-10 12:48:19 följande:
    Både den tillfälliga lagen från förra våren och den tillfälliga pandemilagen som infördes i januari sätter begränsningar för olika verksamheter och samlingar

    Så här säger lektor Wilske om den tillfälliga pandemilagen

    sverigesradio.se/artikel/pandemilagen-kan-bli-en-svensk-variant-av-lockdown

    "Publicerat måndag 11 januari kl 10.37
    Pandemilagen kan bli en svensk variant av lockdown menar juridiklektor Olof Wilske. Lagen trädde i kraft i söndags och ger regeringen större möjlighet att stänga exempelvis gym och köpcentrum vid trängsel. "Om man skulle ta alla åtgärder i den här lagen och stänga ner butiker och kollektivtrafik samtidigt, får vi en situation som mycket liknar en lockdown", säger Olof Wilske."
    Så här skriver regeringen om saken i ett pressmeddelande

    www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/01/tillfallig-pandemilag-ger-fler-befogenheter-for-atgarder-om-smittskydd/

    "Pressmeddelande från Socialdepartementet Tillfällig pandemilag ger fler befogenheter för åtgärder om smittskydd

    Publicerad 04 januari 2021


    Regeringen har beslutat om en proposition med förslag på en tillfällig pandemilag för covid-19. Syftet med lagstiftningen är att ge regeringen befogenhet att besluta om fler bindande smittskyddsåtgärder än vad som för närvarande är möjligt.

    ...


    Lagrådsgranskningen har även medfört vissa mindre ändringar och förtydliganden. Det gäller t.ex. att smittskyddsåtgärder även kan behöva vidtas av den som upplåter ett utrymme för en tillställning eller någon annan liknande privat sammankomst, exempelvis uthyrning av en buss eller en båt för en fest.


    Lagen föreslås träda i kraft den 10 januari 2021. Lagen föreslås gälla till utgången av september 2021. För att det ska vara möjligt för regeringen att ta ställning till innehållet i eventuella kommande förordningar har regeringen även beslutat att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att analysera vilka smittskyddsåtgärder som bör vidtas vid olika nivåer av smittspridning.


    Covid-19-lagen Med den tillfälliga covid-19-lagen får regeringen, kommuner och statliga förvaltningsmyndigheter bättre möjligheter för mer träffsäkra regler, anpassade efter hur olika verksamheter ser ut.

    Den föreslagna covid-19-lagen är en ramlag, där riksdagen, om den antar lagen, tillfälligt ger regeringen befogenhet att i förordning besluta om fler bindande smittskyddsåtgärder än vad som för närvarande är möjligt.

    I första hand handlar det om åtgärder som hindrar smittspridningen, utan att lägga onödiga begränsningar på sådant som kan genomföras smittsäkert. Det kan konkret handla om begränsning av antal besökare, reglering av öppettider eller andra nödvändiga åtgärder för att förhindra att trängsel uppstår.

    Vid mycket allvarliga lägen behövs en möjlighet att kunna stänga ner verksamheter och begränsa folksamlingar på platser som allmänheten har tillträde till. Det är samtidigt viktigt att riksdagens inflytande värnas, och att sådana eventuella beslut underställs riksdagens prövning ? inom en rimlig tid.

    Det blir också möjligt för regeringen eller myndigheterna att besluta om smittskyddsregler i flera verksamheter, som nu inte omfattas av bindande regler. Det handlar till exempel om gym, sportanläggningar, bibliotek, campingar, museer, djurparker, köpcentrum, butiker, serviceinrättningar som frisörsalonger, festlokaler och kollektivtrafik.

    Regeringen får också utökade möjligheter att begränsa människors användning av allmän plats. I propositionen föreslås att regeringen kan begränsa hur stora sällskap som får samlas på allmän plats. Det föreslås också att regeringen eller en kommun ska kunna införa förbud mot att vistas på en viss särskilt angiven plats. Det kan handla om badplatser, stadsparker eller liknande.

    Regeringen får även möjlighet att införa begränsningar när det gäller lokaler och utrymmen som hyrs ut för privata sammankomster, exempelvis festlokaler som hyrs ut på kommersiell grund, gemensamhetslokaler i hyres- och bostadsrättsfastigheter samt, föreningslokaler samt lokaler som tillhör universitet, högskolor och studentkårer.

    Regeringen föreslår att länsstyrelserna ska få tillsynsansvar. Om reglerna inte följs kan länsstyrelserna besluta om förelägganden: t.ex. stängning. Vid behov kan vite användas. Den som bryter mot föreskrifter som begränsar tillträde till allmän plats kan dömas till penningböter.

    Frågan om ekonomisk ersättning med anledning av förordningar som meddelas med stöd av den föreslagna lagen kommer att hanteras i samband med att sådana förordningar tas fram. Regeringen återkommer till riksdagen med förslag om ersättningar inom ramen för de rutiner som gäller för budgetprocessen. För de förordningar som enligt den tillfälliga covid-19-lagen ska underställas riksdagens prövning, ska regeringen redovisa en bedömning av ekonomiska konsekvenser för företag, löntagare eller andra aktörer i propositionen om underställning"
    Tack. Jag tänker bara att det verkar lite opraktiskt. Det mera näraliggande vore ju att lägga till detta i grundlagen (annars säger ju pandemilagen egentligen mot grundlagen). Att det måste snabbare är förstås en vettig förklaring. Men långsiktigt vore det väl tydligare?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin